Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пада ли КПД-то на хладилника?

Featured Replies

Здравейте!

Захапа ме следният въпрос - пада ли КПД-то на хладилника, когато по серпентината на гърба му има натрупан битов прах с годините? Вярно, че никога не съм виждал прабаба ми да дърпа МРАЗ-а и да го чисти отзад с метлата, тези хладилници работеха десетилетия наред, но тази техника нямаше нищо общо със сегашната. Зад моя хладилник имаше натрупан доста прах, успях да го поизчистя, но е трудно да се бръкне там, дори с малка прахосмукачка на батерия. Струва ли си да вадя хладилника и да го чистя, или да не се занимавам с глупости?

За спамерите - хладилникът е с Windows 98 SE, 64MB RAM.

• Отговори 64
  • Прегледи 6,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Ако го размразяваш примерно веднъж в годината може и да го почистиш. Иначе не е хубаво да се насъбира голямо количество прах, едно че пречи на охлаждането, другото че го дишаш.

• Теоретично да, но едва ли ще го усетиш в хладилника или фризера. 

• Само заради това изречение, ше се заям с тоя хладилник и ще го извадя оттам. Ако пак защипя някой нерв, ти си виновен!

Публикувани изображения

Ако го размразяваш примерно веднъж в годината може и да го почистиш. Иначе не е хубаво да се насъбира голямо количество прах, едно че пречи на охлаждането, другото че го дишаш.

• Автор
преди 2 минути, bulljo написа:

Чистотата е хубаво нещо, все пак тоя въздух го дишаш.

Точно затова имам 5 прахосмукачки из къщи - една корава с воден и HEPA филтър, една малка без торбичка, една вертикална за бързо почистване на малки поразии, една на батерия за бързо почистване на неудобни места, още една на батерия за фино почистване на техниката, по веднъж месечно (или двумесечно) се мият филтрите на климатиците и се пръскат с дезинфектант, влагоабсорбатора също, аспирацията над печката се мие с обезмаслител ... просто вкъщи има прах, като има кой да тича из цялата къща и да го раздига непрекъснато. Още повече, че живеем и на главна улица, няма да разказвам какво имам по дограмите на терасата от издуханите дизеляци по улицата. Неизбежно е. Но това по серпентината на хладилника го загледах чак сега, като си наврях главата да търся "съкровища" (фибички и ластици, колички, монети). За 8 години, този хладилник се чисти само вътрешно и външно, но само по достъпните участъци. Никога откъм гърба. Затова се зачудих дали си струва да му се направи една щателна профилактика. Не е затънал в прах, просто повърхностен слой, но си помислих, че може би все ще пречи на топлообмена, хич да не е. Почистих, каквото можах, но той е с двуредов топлообменник и до вътрешния ред "пръчки" почти нямам достъп.

току-що, Rammkopf написа:

Точно затова имам 5 прахосмукачки из къщи - една корава с воден и HEPA филтър, една малка без торбичка, една вертикална за бързо почистване на малки поразии, една на батерия за бързо почистване на неудобни места, още една на батерия за фино почистване на техниката, по веднъж месечно (или двумесечно) се мият филтрите на климатиците и се пръскат с дезинфектант, влагоабсорбатора също, аспирацията над печката се мие с обезмаслител ... просто вкъщи има прах, като има кой да тича из цялата къща и да го раздига непрекъснато. Още повече, че живеем и на главна улица, няма да разказвам какво имам по дограмите на терасата от издуханите дизеляци по улицата. Неизбежно е. Но това по серпентината на хладилника го загледах чак сега, като си наврях главата да търся "съкровища" (фибички и ластици, колички, монети). За 8 години, този хладилник се чисти само вътрешно и външно, но само по достъпните участъци. Никога откъм гърба. Затова се зачудих дали си струва да му се направи една щателна профилактика. Не е затънал в прах, просто повърхностен слой, но си помислих, че може би все ще пречи на топлообмена, хич да не е. Почистих, каквото можах, но той е с двуредов топлообменник и до вътрешния ред "пръчки" почти нямам достъп.

Е за 8 години е хубаво да му направиш ( не казвам задължително).

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Е за 8 години е хубаво да му направиш ( не казвам задължително).

Само заради това изречение, ше се заям с тоя хладилник и ще го извадя оттам. :D :D :D Ако пак защипя някой нерв, ти си виновен!

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Аз колкото и мързелив да съм(експерт съм в мързела),един път годишно поне го чистя от зад и под него, всъщност размествам цялата къща за да изчистя трудно достъпните места.

Мини с леко влажна кърпа кондензатора. Така или иначе технологично трябва да имаш поне 5см между кондензатора и стената.
За да падне осезаемо КПД трябва кондензаторът да е доста дебело обвит с пепел

• Автор
преди 6 минути, bulljo написа:

Аз колкото и мързелив да съм(експерт съм в мързела),един път годишно поне го чистя от зад и под него, всъщност размествам цялата къща за да изчистя трудно достъпните места.

Зад хладилика с прахосмукачката няма проблем да се бръкне, само с тръбата. Под хладилника с пръчка и парцал също може, около него се чисти редовно. Само серпентината не бях близал. Гледам да не го мърдам много оттам, че е тежък и като му дам малко ряз да мръдне, като му хлопне компресорът, сърцето ми прескача удар. Сега се замислих, че за такива неща някъде май продаваха мини-колички за местене на мебели, от сорта на ръчните палетни колички, които ползват по складовете за разнасяне на стоката. Явно ше го вадя за почистване, няма какво да друго. Благодаря за отговорите! :D

преди 2 минути, Rammkopf написа:

Зад хладилика с прахосмукачката няма проблем да се бръкне, само с тръбата. Под хладилника с пръчка и парцал също може, около него се чисти редовно. Само серпентината не бях близал. Гледам да не го мърдам много оттам, че е тежък и като му дам малко ряз да мръдне, като му хлопне компресорът, сърцето ми прескача удар. Сега се замислих, че за такива неща някъде май продаваха мини-колички за местене на мебели, от сорта на ръчните палетни колички, които ползват по складовете за разнасяне на стоката. Явно ше го вадя за почистване, няма какво да друго. Благодаря за отговорите! :D

Е разтовари го за няколко минути от съдържанието вътре и го премести. Ама и ти си един ... ;)

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Е разтовари го за няколко минути от съдържанието вътре и го премести. Ама и ти си един ... ;)

Много ясно, че ще го разтоваря! Да не съм чукча, да го тегля със замразения кон вътре? :D :D :D

преди 1 минута, цър-вул написа:

5Pcs-Professional-Furniture-Mover-Tool-Set-Heavy-Stuffs-Transport-Lifter-Wheeled-Mover-Roller-with-Wheel-Bar.jpg_Q90.jpg_.webp

Да, баш нещо такова.

• Автор
преди 2 часа, ivottoshev написа:

Не може ли да се достигне до там с нещо подобно и една обикновена гъбичка

https://svitoshop.top/produkt/dalga-shtipka-za-skara-multifunktsionalen-hvashtach-38-sm/

IMG_20230314_144339.thumb.jpg.8b2f8705a71ce9d748d6b93e956847bc.jpg

Виждаш ли как са запоени на два реда тез вертикални гадини? Няма как да бръкна с такова нещо и да изчистя хоризонталите. Разстоянието вътре е към 5-6 милиметра.

• Автор
преди 1 час, JKirilov написа:

Те маслото в колите не сменят

Това не е ли запазено за италианците?

преди 3 часа, Rammkopf написа:

Няма как да бръкна с такова нещо и да изчистя хоризонталите.

Забоди хоризонтално една четка за дъски в кондензатора наклонена с долния й ръб навън и тегли надолу. Като стигнеш долу врътни четката по хоризонталната й ос и тегли нагоре. 95% от пепеляка ще се изтрие. Можеш да пуснеш прахосмукачка без накрайник да смуче през това време.

• 1 година по-късно...

Забелязвам че камерата на хладилника ни работи,но вътре в хладилника е като стайната температура.

Какво му е?

Марката е Vestfrost, купуван 2017

преди 5 минути, цър-вул написа:

Компресоръ рабои ли? Ако да - прилича на изтекъл хладилен агент. Обикновено спукана камера.

Чува се че работи,не си е променил звука откакто е купен.

Има ли смисъл да го нося на поправка или направо нов?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.