Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Работа в IT сферата

tigyr4o

Препоръчан отговор

Здравейте. Не съм сигурен дали е за тук този въпрос. Извинявам се, ако не е. До сега не съм се занимавал с нищо в IT сферата, като нищо не съм нито учил, нито работил в нея. Интересувам да започна от някъде, а малко повече ми се отдава математиката. Та въпросът ми е, можете ли да ме насочите към програми, в които се използва математиката в по-голяма степен? Благодаря предварително. Лек ден.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Без да си учил нещо в тази сфера трудно. Изкарай некой курс някъде. И ако имаш таланта и желанието да се развиваш в това, и не малка доза късмет нещата ще станат.

С какво искаш да се занимаваш?

ИТ е доста разтегливо понятие.

С програмиране? 

С мрежи?

За програмиране имаш доста избор на езици. Напраимер C++,C#, Java, Payton и т.н

За мрежи има курсове на СИСКО. 

По- запознатите ще ти кажат кое е по-добро.

Matlab- за математика

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, tigyr4o написа:

Здравейте. Не съм сигурен дали е за тук този въпрос. Извинявам се, ако не е. До сега не съм се занимавал с нищо в IT сферата, като нищо не съм нито учил, нито работил в нея. Интересувам да започна от някъде, а малко повече ми се отдава математиката. Та въпросът ми е, можете ли да ме насочите към програми, в които се използва математиката в по-голяма степен? Благодаря предварително. Лек ден.

Здравей!

Разбира се, че има програма, в която се използва предимно математика! Има Calc в Windows, Microsoft Excel, Libre Spreadsheet ... имаш избор!!! Ако искаш да работиш нещо, хвани се да поучиш малко. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, tigyr4o написа:

програми, в които се използва математиката

Това не го схванах, какво имаш предвид с това?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, tigyr4o написа:

Та въпросът ми е, можете ли да ме насочите към програми, в които се използва математиката в по-голяма степен?

Интересни и перспективни области, които използват повече математика са:

Data science - използва научни методи и алгоритми за извличане на знания и изводи от структурирани и неструктурирани данни.

Machine learning - машинно обучение, към тази област се отнасят и невронните мрежи, които сега се развиват усилено.

В тези области може да се работи като се използват различни готови модели,
без да има необходимост всичко да се програмира от нулата.

Често се използва езика за програмиране Python, който не е труден за изучаване в своята основа.

По-нататък има възможности човек да се задълбочи в математическите методи или в програмирането,
или да не се задълбочава, а да използва съществуващи готови модели, 
например невронни мрежи или пакети програми за анализ на данни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

айти сферата фалира

взеха  паричките  на програмисчетата в силиконовата долина

направо ги занулиха банките

пазарът ще се препълни от свободна работна ръка програмисти 

ориентирай се към производство на основни човешки нужди

храна вода тоалетна хартия 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Banesc написа:

айти сферата фалира

Айде спрете се с тая силиконова долина! Силикон - на кифлите във фаШливите цици има. Иначе е силициевата долина...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

Айде спрете се с тая силиконова долина! Силикон - на кифлите във фаШливите цици има. Иначе е силициевата долина...

пише силикон вали

а не силициум вали

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Banesc написа:

пише силикон вали

а не силициум вали

https://bg.wikipedia.org/wiki/Силициева_долина

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

има грешка в превода и е направено от бг програмисти да не ги сравняват със силиконките

ето доказателство

https://p.retech.com/shopdata/pimgs/a8b96f38-0df2-4d78-af2d-493388ab3756.png

https://www.calcalistech.com/ctechnews/article/ryclbdu1h

банката на силиконовата долина

джуки цици и програмисти

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Седни да гледаш (или поне слушай) разни работи от сферата, докато си намериш кое е твоето нещо. Има доста неща, които са свързани с математиката - първото, което ми изниква на ум, е разработка на игри.

Лека полека след като се ориентираш кое ти е интересно, започни да разписваш нещо - може да е нещо съвсем малко, но е начало.

Като цяло обаче недей да имаш големи очаквания да започнеш бързо и да си намериш работа - може да мине година-две, докато изобщо се случи нещо. Много е вероятно да се наложи да започнеш като стажант някъде.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

има грешка в превода и е направено от бг програмисти да не ги сравняват със силиконките

ето доказателство

https://p.retech.com/shopdata/pimgs/a8b96f38-0df2-4d78-af2d-493388ab3756.png

https://www.calcalistech.com/ctechnews/article/ryclbdu1h

банката на силиконовата долина

джуки цици и програмисти

Бабината ти трънкина! 

силикон - silicone
силиций (Silicon Valley) - silicon 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 5 седмици по-късно...
на 17.03.2023 г. в 17:51, Banesc написа:

айти сферата фалира

Гледам с овощарство се занимаваш.

Няма ли да се спрете, таксиджии и фризьорки, да разбирате от всичко, дето е актуално в момента?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, IvanKirov написа:

Гледам с овощарство се занимаваш.

Няма ли да се спрете, таксиджии и фризьорки, да разбирате от всичко, дето е актуално в момента?

овощарството ми е хоби

иначе съм всичколог 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Banesc написа:

овощарството ми е хоби

иначе съм всичколог 

To e ясно, в темата за Копейкин пък ми обясняват за бъдещето на ИТ индустрията - един бакшиш-монтьор, и един профи мързеливец. СамИ си го признават, не се бъзикам.

Кенеди е казал, че като почне и ваксаджийчето да разбира от акции на ЖП компании, значи пазарът е прегрял, и е време да се изтегля.

Ко стана, намерихте ли си senior - java кодер? Аз съм точно такъв. Не си прави труда, не си търся работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...