Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Радиатора на рам паметта охлажда или просто предава вид?

Featured Replies

преди 9 часа, goodly написа:

Я някой да каже какво точно казва човека в този клип..

Като гледам е на твойто мнение.

Говори много бързо и с акцент и някои работи не разбрах.

Чух, че максимална температура на платка със свалено охлаждане е достигнал 31 градуса, но не знам дали е в овърклок като вероятно е да е.

По едно време има показани две температури 20 градуса и 26. Това са температурите на околния въздух и на платка. Мери май с термодвойки.

В коментарите е активен и от там разбрах по-сигурно мнението му.

"Даже при обикновен овърклок надали ще ви трябва това охлаждане на паметите."

"А при екстремен овърклок нещо друго в системата ще ви пречи, а не нагряването на чиповете на паметта."

Видеото е от преди три години но се обсъжда и DDR4.

• Автор

Благодаря за отговора.

преди 5 часа, rado_svet написа:

"А при екстремен овърклок нещо друго в системата ще ви пречи, а не нагряването на чиповете на паметта."

Интересно какво друго би попречило?

Аз се сещам ако процесора, видеото и рам паметта бъдат клокнати и от там да повишат температурата в самата кутия въпреки доброто охлаждане от вентилаторите. Но това е само предположение от мен и не се знае дали ще повлияе на самите рам памети дали със или без радиатори. Но той явно няма в предвид това! Как мислите, някой има ли да добави нещо от клипа, нещо което пропускаме?

Подготвил съм ви малко четиво относно развитието на рам паметите, техните волтажи които намалят с осъваршенстването си и същото време използват по малко консумация на енергия и в същото време работят ефективно с по високи Mhz. Което пък от своя страна прави така че рам паметта излъчва по малко топлина. Но преди това ще ви покажа една схема която показва развитие на рам паметта от SDRAM до DDR4.

CkZ81.jpg

Другото което искам да ви попитам как бихте сравнили и коментирали 2 компонента които изискват най много консумация на енергия и които издават най много топлина. В случая на първо място поставям видео картата която изисква над 150 вата да не говорим че има видео кари които изискват 3, 4 пъти повече от това. На второ място процесор давам за пример 60/70 вата, понеже е много относително и при двата компонента колко мощни ще бъдат те. И да сравним консумацията във ватове рам паметта която горкичката изразходва едва от 3 до 5 вата и от там си представете каква топлина би излъчвала тя. Ами направо смешно звучи.

Ето ви и малко четиво.

Рам памет с ниско напрежение публикувано на16 юли 2012 гот Мат Бах

DDR4 срещу DDR3 предимства публикувано на29 август 2014 гот Мат Бах

След като си толкова предубеден, че паметите нямат нужда от охлаждане, защо си пуснал тази тема? Смяташ, че не им трябва охлаждане, не ги охлаждай. Точка...

А какво ще кажеш за паметите на  nvme дисковете?

на 7.04.2023 г. в 11:09, goodly написа:

Благодаря за отговора.

Интересно какво друго би попречило?

Аз се сещам ако процесора, видеото и рам паметта бъдат клокнати и от там да повишат температурата в самата кутия въпреки доброто охлаждане от вентилаторите. Но това е само предположение от мен и не се знае дали ще повлияе на самите рам памети дали със или без радиатори. Но той явно няма в предвид това! Как мислите, някой има ли да добави нещо от клипа, нещо което пропускаме?

Подготвил съм ви малко четиво относно развитието на рам паметите, техните волтажи които намалят с осъваршенстването си и същото време използват по малко консумация на енергия и в същото време работят ефективно с по високи Mhz. Което пък от своя страна прави така че рам паметта излъчва по малко топлина. Но преди това ще ви покажа една схема която показва развитие на рам паметта от SDRAM до DDR4.

CkZ81.jpg

Другото което искам да ви попитам как бихте сравнили и коментирали 2 компонента които изискват най много консумация на енергия и които издават най много топлина. В случая на първо място поставям видео картата която изисква над 150 вата да не говорим че има видео кари които изискват 3, 4 пъти повече от това. На второ място процесор давам за пример 60/70 вата, понеже е много относително и при двата компонента колко мощни ще бъдат те. И да сравним консумацията във ватове рам паметта която горкичката изразходва едва от 3 до 5 вата и от там си представете каква топлина би излъчвала тя. Ами направо смешно звучи.

Ето ви и малко четиво.

Рам памет с ниско напрежение публикувано на16 юли 2012 гот Мат Бах

DDR4 срещу DDR3 предимства публикувано на29 август 2014 гот Мат Бах

Е значи, според таблицата това което казах преди че честотата на работа на РАМта се увеличава с годините, не е вярно, защото от DDR do DDR4 си е еднаква. Увеличава се честотата на общата шина но не знам това дали влияе на натоварването по ток на РАМта.

Намаляването на волтажа и изтъняването на слоевете вътре в чипа би трябвало да водят към намаляване на резистивната консумация на ток според закона на Охм :)

Остава въпроса за капацитивното и индуктивно съпротивление на чипа и тяхната консумация на ток.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
на 10.04.2023 г. в 23:41, цър-вул написа:

След като си толкова предубеден, че паметите нямат нужда от охлаждане, защо си пуснал тази тема? Смяташ, че не им трябва охлаждане, не ги охлаждай. Точка...

А какво ще кажеш за паметите на  nvme дисковете?

Темата съм я пуснал за тези които са предубедени че радиаторите на рам паметите са главно за охлаждане. До тук това което съм разбрал е че рам паметта се нуждае от охлаждане, е само при екстремен клок и че не всички рам памети обичат високия волтаж. А дали се нуждае изобщо от радиатор в такъв случай или е достатъчно само добро разпределено вътрешно охлаждане и добро извеждане на горещия въздух. Но ако радиатора трябва да предпазва рамта от температура, намирам само една причина. Причината която има смисъл е радиатора да предпазва рамта от прахово наслояване с времето в което се натрупва и количеството прах. Евентуално от там има вероятност да вдигне температура а въпроса е дали много или малко не мога да кажа. Другото което е че едва ли някой би оставил пц-то си да натрупа такъв дебел слой прах че да си създава проблеми. А нали се сещате че такъв дебел слой прах действа като одеяло, дали със или без радиатор е все едно да спите в легло покрити с одеяло със или без долни гащи е все тая!

За nvme дисковете не мога да кажа нищо понеже не съм тръгнал да ги проучвам. И защо и на тях изведнъж почнаха да им слагат радиатори?

Няма да споря за nvme, за мен те са друг вид вода която не съм вкусвал.

Има една тема в която се твърди от производителя че рам паметта достига 85 градуса преди да се срине. Друг твърди че 55 градуса на рам паметта му влияе добре и няма сривове. А трети казва че над 45 градуса на рам паметта има вероятност за нестабилност.

Ето я темата: Температури на рам с тестване

• 2 месеца по-късно...
на 3.04.2023 г. в 12:10, goodly написа:

Производителя е готов да вкара мини декоративен хамстер в радиатор със шнорхел за да върти водата и да пресъздаде охлаждане, само и само пазара да му върви и ще направи възможното да повярвате че се нуждаете от такъв радиатор.

За хамстера поддържам напълно, но що се отнася до нуждата от охлаждане - някои памети имат нужда от охлаждане.

на 5.04.2023 г. в 12:19, цър-вул написа:

Изясни си едно нещо - радиаторът не контактува с платката - контактува с повърхността на чиповете. По принцип те не са проектирани да се охлаждат и затова са с пластмасови корпуси. И радиаторът контактува с повърхността им. Ако не е осигурен термо мост там ползата от охлаждането е почти никаква. Има термопроводящи лепила, греси, силикон, които вършат тази работа. 

Не точно пластмаса, но не зная името на материала, от който са корпусите на чиповете на паметите със SMD и BGA монтаж. Личното ми предпочитание, по отношение на памети с радиатор - или монтиран с винтчета, или П образен профил, и задължително със силиконови термоконтактни подложки или силиконова паста, в зависимост от монтажа.

На залепени с лепенки радиатори аз не вярвам.

Паметите с пластмасов корпус на чиповете бяха доста отдавна. След Правец 16 аз не съм виждал вече такива.

Съвсем отделна тема е че лично аз предпочитам паметта на стокови честоти, по възможност в кутия, която им осигурява нужния въздушен поток директно между плочките (за справка виж машината от подписа ми), и като цяло аз не съм любител на клокването.

• Автор
на 20.06.2023 г. в 11:43, Shreek написа:

За хамстера поддържам напълно, но що се отнася до нуждата от охлаждане - някои памети имат нужда от охлаждане.

И кои памети имат нужда от охлаждане според теб, и каква би била разликата дали ще са с радиатор или без ?

Е-е-ех, колко хубаво би било да се знае и към кого е насочена репликата... 'щот' така излиза, че е или към всички участници в темата, или към последно постаналия .

• Автор

То коментара на fitterman е към Български и литература, изобщо не е за таз тема. Може и аз да съм объркал буква, ама пиша без помощни средства, а интересното е че не съм Българин пък пиша по грамотно от много уш учили в училище Българчета!

По темата някой ще допълни ли нещо? Логика, мисъл, мнение?

на 24.06.2023 г. в 0:41, goodly написа:

По темата някой ще допълни ли нещо? Логика, мисъл, мнение?

По подразбиране паметите тръгват по JEDEC стандарта и почти не греят. Ако пуснеш XMP/EXPO профила или пък ръчно ги клокнеш вече си греят доволно. В съседния форум се чудят защо не слагат по-добри охладители, тук пък се питаме защо изобщо слагат... Краткия отговор на поставения въпрос в заглавието на темата е, да, радиатора охлажда паметта, не е само за красота.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

То е ясно че при клок загрява и трябва охлаждане, обаче каква ще е разликата дали с радиатор или без. Да не се окажа че като махнеш радиоатора ще се охлажда по-добре. От производителите дават че рам паметта издържа до 85 градуса. Когато започне да грее над 40 градуса започва да пуска предупреждения в логовете на виндоса но не и да сече, гасне или срива по време на игра или друго натоварване при клок. Е да 60,70,80 градуса е сериозна темература, но въпреки това паметта продъжава да работи правилно. Лошото е че да, намалява се живота по тоя начин. Пуснал съм клипове как един стига тези температури. Зависи и от качеството на производителя разбира се. Вашата рам ако стигне 50,60 градуса и сигурно почвате да обикаляте стаята :). Не виждам пречина за тревога ако нямате проблем със сривове. Просто са ви казали че трябва да има радиатор и вие се съгласявате. Единствената част на която дават доживотна гаранция. А защо ли? 

преди 7 часа, goodly написа:

То е ясно че при клок загрява и трябва охлаждане, обаче каква ще е разликата дали с радиатор или без. Да не се окажа че като махнеш радиоатора ще се охлажда по-добре. От производителите дават че рам паметта издържа до 85 градуса. Когато започне да грее над 40 градуса започва да пуска предупреждения в логовете на виндоса но не и да сече, гасне или срива по време на игра или друго натоварване при клок. Е да 60,70,80 градуса е сериозна темература, но въпреки това паметта продъжава да работи правилно. Лошото е че да, намалява се живота по тоя начин. Пуснал съм клипове как един стига тези температури. Зависи и от качеството на производителя разбира се. Вашата рам ако стигне 50,60 градуса и сигурно почвате да обикаляте стаята :). Не виждам пречина за тревога ако нямате проблем със сривове. Просто са ви казали че трябва да има радиатор и вие се съгласявате. Единствената част на която дават доживотна гаранция. А защо ли? 

Така, не знам от къде да започна. Нека да разгледаме актуалната DDR5 памет:

1. За АМД това, което производителя дава като максимална честото на паметта и гарантира за него е 5200MHz, при последното поколение на Интел пък е 5600. Масово паметите вече са по 6000MHz и нагоре, че и със стегнати тайминги. Това, че на обложката са писали 6000MHz в никакъв случай не означава, че някой ти ги гарантира. Обикновено температура на 50-55С води до нестабилна работа на паметта. установява се понякога трудно, след продължителни тестове за стабилност на паметта. 

2. Колкото е по-добър охладителя на паметта, толкова по-добре се охлажда тя. Без охладител естествено е най-зле положението. Както казах, в съседния форум има тема, както за DDR4, така и за DDR5. Има и тестове с различни охладители, дори един потребител е установил, че само с водния блок (без да е свързан с вода), т.е. пасивно, паметта му се охлажда доста по-добре, отколкото със стоковото охлаждане. Гола платка пък грее много. Ако не знаеш за кой форум говоря ще ти пратя на ЛС

3. На мен никой нищо не ми е казал и да съм се съгласявал. Всяка една конфигурация, която сглобяваме при нас се пуска с XMP/EXPO профил (въпреки, че не сме длъжни да го правим и производителите не го гарантират) и се тества за стабилност, следят се и температурите. Ако всичко е наред, тогава вече се праща на клиента.

4. Доживотна гаранция не означава докато си жив или докато компанията производител съществува, а означава обикновено, че е валидна докато самия продукт се произвежда и има продукция в складовете. Често 10г. гаранция може да се окаже по-дълга от "доживотната" 

• Автор

Знам за кой съседен форум иде реч. 

преди 9 часа, Gaming_Solutions написа:

Без охладител естествено е най-зле положението.

Някой тествал ли е ? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.