Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Радиатора на рам паметта охлажда или просто предава вид?

Featured Replies

Да поспорим дали радиаторите са ефективни за поддържането на ниски температури, в кои случаи е хубаво да има радиатор и дали изобщо е нужен?

И ако не е нужен, то тогава за какво се използва след като не охлажда рам паметта?

Аз съм обеден че радиатора не влияе по никакъв начин на температурата на самата платка рам памет?

А вие как мислите?

Мисля че ще е полезна тема да разберем каква е истината.

преди 1 час, goodly написа:

Да поспорим дали радиаторите са ефективни за поддържането на ниски температури, в кои случаи е хубаво да има радиатор и дали изобщо е нужен?

И ако не е нужен, то тогава за какво се използва след като не охлажда рам паметта?

Аз съм обеден че радиатора не влияе по никакъв начин на температурата на самата платка рам памет?

А вие как мислите?

Истината е само една, но не е вашата истина, която сте описал във другата тема. Ако нямаше смисъл от това, по същата логика нямаше да има радиатори нито на процесорите, нито на транзисторите в аудио техниката и в други изделия. Що се касае от какъв материал са направени, то най разпространения модел е от алуминий. Много по добри са медните радиатори, но са и много по скъпи. И няма никакво значение дали са сложени на процесори, контролери, памети или много други. Това са електронни елементи, които при работа отделят топлина. Един от начините за нейното понижаване е именно използване на радиатор, поставен и закрепен към съответния компонент. На фирмите щеше да им е много по евтино ако желязото би се използвало за направа на радиатори, но неговият коефициент на поглъщане на отдадената температура е значително по  малко. Това, че в компютърната техника и радиаторите са обработени така, че да предават по добра визия на компонента, се използва предимно и само в компютърната техника и то тази, която най много се използва за игри(да се радва младежта от мигане подсветки и всевъзможни такива възприятия). Влез в една зала с професионална компютърна техника и при нея няма да видиш тези "красоти" които се наблюдават при геймърите. Мога да напиша още десетки изречения, но съм сигурен, че повечето хора няма да разберат дори за какво става въпрос.

преди 9 часа, goodly написа:

А вие как мислите?

Повечето радиатори поставени на рам паметите са пасивни и си вършат добре работата. А вече какви са температурите в кутията е друг въпрос има и радиатори с въздушно охлаждане които се справят още по добре.

geil-cyclone-2-ohlazhdane-za-ram-551x551w.jpg

res_a14b79b870c8bcfa7b75847cf676aa1f.png

N8FbMzOarBopWWOW.jpg

product_124946.jpg

А вие как мислите?

По принцип в идеалният случай радиаторът на рам паметта би трябвало да помага за по-доброто охлаждане на платката.

Има един закон на Стефан-Болцман, според който общата излъчена топлина от едно тяло зависи и от площта на тялото  - като увеличиш излъчващата площ, се увеличава и излъчвананата топлина.

На теория охладителите би трябвало да имат ефект, на практика обаче не винаги е така.

Имах три комплекта корсар-венджънс - общо 6 платки. Ако не се лъжа, това май бяха паметите с най-големи радиатори на пазара...

50% от платките дефектираха и изгоряха без да съм ги напъвал особено. И то точно заради скапаните им радиатори... което установих в последствие.

Радиаторите бяха монтирани някак накриво и чиповете не правеха контакт с тях - получаваше се така, че радиаторът вместо да охлажда чиповете отдолу, той пречи на въздушния поток и ги спарва още повече, в резултат от 6-те платки - три изгоряха, и трите бяха с криво лягащи охладители.

Ако бяха просто едни голи платки без всякакви радиатори - нямаше  да изгорят...

Така че теорията не винаги съвпада с практиката.

преди 1 час, gagodrago написа:

Има един закон на Стефан-Болцман, според който общата излъчена топлина от едно тяло зависи и от площта на тялото  - като увеличиш излъчващата площ, се увеличава и излъчвананата топлина.

Този закон е за топлинно излъчване, даже във вакуум, докато основното охлаждане от радиаторите на компютрите идва от контактен топлопренос, като охлаждащия агент е околния въздух. Основно при това е конвекцията което е издигане на топлия въздух и съответно автоматичната му замяна с студен. Ако радиатора се обдухва топлопреноса е още по-бърз.

Този топлопренос също зависи от площта на топлинен контакт с другото тяло, тук е околния въздух.

Затова радиаторите са направени с много ребра те увеличават площа на топлопренос същото е и с радиаторите на парното и др.

• Автор
преди 11 часа, Kolev72 написа:

по същата логика нямаше да има радиатори нито на процесорите, нито на транзисторите в аудио техниката и в други изделия.

Да има логика в това за аудио техниката че се ползват радиатори там. Но там е друга схема на токове и консумация, не разбирам от това но си мисля че няма нищо общо със слотовете за рам памет защото те си имат своята схема.

Искам да се замислите как преди и по време на ddr3 плочките не се нуждаеха от радиатори, и когато почнаха първо да украсяват видео картите още от ддр2, след това изведнъж им хрумна да слагат радиатори и на рам паметите уш с цел охлаждане.

преди 5 часа, ined написа:

Ако нямаше радиатор къде щяха да сложат RGB-то?

Не че не могат да измислят светлинки да прикрепят по горната част на платката, но няма да е красиво ако се вижда схемата на самата платка и за това по-добре е да бъде изцяло покрита с радиатор и ще изглежда по дизайнерски.

преди 2 часа, gagodrago написа:

Радиаторите бяха монтирани някак накриво и чиповете не правеха контакт с тях - получаваше се така, че радиаторът вместо да охлажда чиповете отдолу, той пречи на въздушния поток и ги спарва още повече, в резултат от 6-те платки - три изгоряха, и трите бяха с криво лягащи охладители.

Да, има и такива случаи както и в твоя макар да са рядкост, когато радиатора прави обратното на това което в същност трябва да прави. Някои фирми може би още си правят тези грешки, да не казвам че някои ги залепват с лепило уж такова което издържа на високи температури и в един момент рам паметта изгаря заради това.

Сега отново ще се повторя:

Искам да се замислите как преди и по време на ddr3 плочките не се нуждаеха от радиатори, и когато почнаха първо да украсяват видео картите още от ддр2, след това изведнъж им хрумна да слагат радиатори и на рам паметите уш с цел охлаждане. Колко често е проблема с изгорели рам памети със или без радиатори? Да сте чували за проблем с дънни платки които прегряват рам паметите или да имат проблеми със слотовете които издават висока температура и колко е голям този проблем.

Такива проблеми почти не се срещат, защото няма. Според мен радиатора има принос но той не с цел охлаждане, а по-скоро предпазва платката от прахонаслояване, предпазва при удар при изпускане на земята и най вече краси своята външност. Когато краси своята външност и колкото е по привлекателен един радиатор, той има по-голем шанс да се продава на пазара. Защо кутиите вече не са затворени и не толкова безшумни както преди. Защото красотата едва ли не е изложена на първо място вместо качеството и производителността.

Защо рам паметите имат доживотна гаранция? Ами защото те нямат никакви проблеми с температури и никога не са имали. Когато има нужния поток от вентилатори в една кутия, без значение дали рам паметта е със или без радиатор, дали се клоква фабрично от дънната платка и дали ще се клоква ръчно, е без значение.

Производителя е готов да вкара мини декоративен хамстер в радиатор със шнорхел за да върти водата и да пресъздаде охлаждане, само и само пазара да му върви и ще направи възможното да повярвате че се нуждаете от такъв радиатор.

Искам да се замислите как преди и по време на ddr3 плочките не се нуждаеха от радиатори, и когато почнаха първо да украсяват видео картите още от ддр2, след това изведнъж им хрумна да слагат радиатори и на рам паметите уш с цел охлаждане. Колко често е проблема с изгорели рам памети със или без радиатори? Да сте чували за проблем с дънни платки които прегряват рам паметите или да имат проблеми със слотовете които издават висока температура и колко е голям този проблем.

Още от DDR400 има радиатори на рам паметите.

arx1680521139y.png

rgh1680521200k.png

Предлагам ти ако искаш да по прочетеш в трите линка за радиаторите на паметите и тяхната роля.

https://whatsabyte.com/why-does-ram-have-a-heatsink/

https://bg.flipperworld.org/pc/radiator-za-ram-fantastika-ili-nujda

https://www.pcworld.com/article/540244/why-heatspreaders-on-ram-dont-matter-for-now.html

Също така макар че е стара памет DDR2 все още се продават за нея радиатори.

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-8-X-Copper-Heat-Sink-For-DDR-DDR2-DDR3-RAM-Memory.html?aff_fcid=81df261f0b544d1cb6a4b8cdb996ad0f-1680519830308-03295-_EQSEXGf&tt=API&aff_fsk=_EQSEXGf&aff_platform=api-new-link-generate&sk=_EQSEXGf&aff_trace_key=81df261f0b544d1cb6a4b8cdb996ad0f-1680519830308-03295-_EQSEXGf&dp=400885-154742.58163899&terminal_id=31499bc1182947aca06b50f595e48f15

https://www.aliexpress.com/item/33038313037.html?spm=a2g0o.productlist.main.25.1dbe1a82mpniRF&algo_pvid=a8c8d88f-a307-43f5-afce-78e94e6b1bd2&algo_exp_id=a8c8d88f-a307-43f5-afce-78e94e6b1bd2-12&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"67339222178"}&pdp_npi=3%40dis!BGN!4.52!3.34!!!!!%40211be72e16805198314608317d0737!67339222178!sea!BG!0&curPageLogUid=jILO4YdnWam1

https://www.walmart.com/ip/2GB-DDR2-Ram-Memory-1066MHz-PC2-8500-1-8V-PC-Ram-Memoria-240-Pins-for-Intel-Desktop-Memory-DIMM-240Pins/152009183

https://www.kogan.com/au/buy/dreamyhome-ram-desktop-computer-case-memory-heatsink-radiator-cooler-for-ddr2ddr3ddr4-red-2479161/

https://www.distrelec.biz/en/ram-memory-ddr3-1x-8gb-dimm-1866mhz-kingston-hx318c10fw/p/30003506

То ако става въпрос има и DDR4 и DDR5, които са без радиатори, но са на по-ниски честоти - на повече от 3200 за DDR4 не намирам без радиатори: 16G DDR4 3200 KINGSTON KVR32N22D8/16 - цена. (nikem-bg.net)

5600 DDR5: TEAMGROUP ELITE 16GB DDR5 5600 CL46 - цена. (nikem-bg.net)

Това на първо четене в този сайт, може на други места да има и на по-високи честоти без охладители, въпреки че ме съмнява.

Принципно паметта е до процесора и съответно до охладителя му и той я охлажда, стига да има и въздушен поток в кутията.

"Аз съм Убеден че радиатора не влияе по никакъв начин на температурата на самата платка рам памет?"

Щом си убеден че радиатора по никакъв начин не влияе на температурата на Ram паметта, никой не е седнал да те убеждава в противното. Така написано и проповядвано от теб, аз пък съм убеден, че не е трябвало да пускаш тема. Имаш право да си мислиш каквото искаш. Само че инженер конструктора на такова изделие, много по добре ги чатка всички тези въпроси. След него има и инженер - технолог, който също си казва тежката дума и чак тогава това изделие може да бъде приведено в серийно производство за пазара.

преди 2 часа, Raze написа:

То ако става въпрос има и DDR4 и DDR5, които са без радиатори, но са на по-ниски честоти - на повече от 3200 за DDR4 не намирам без радиатори: 16G DDR4 3200 KINGSTON KVR32N22D8/16 - цена. (nikem-bg.net)

5600 DDR5: TEAMGROUP ELITE 16GB DDR5 5600 CL46 - цена. (nikem-bg.net)

Това на първо четене в този сайт, може на други места да има и на по-високи честоти без охладители, въпреки че ме съмнява.

Принципно паметта е до процесора и съответно до охладителя му и той я охлажда, стига да има и въздушен поток в кутията.

Има доста без охладители, но те са с висока латенция и ниско напрежение. За тези на 3200 са на 1.2v и CL22, а тези DDR5 пример са на 1.1v при 4800 CL40!

• Автор
на 3.04.2023 г. в 15:37, Kolev72 написа:

аз пък съм убеден, че не е трябвало да пускаш тема

Темата я пуснах за да разбера въпроса който ги мъчи и други хора. За тебе радиатора и за някои хора охлажда плочката, за други като мен, е само за красота. Пуснах темата за размисъл и двете страни да обмислят коя е права и къде е логиката.

Raze този клип не ме удовлетворява. Някой снимал рамите и някакви цифри добавени от програма за едитване са добавени нищо не доказва.

До тук всички линкове и клипове които сте ми пуснали съм ги чел отдавна преди да пусна темата.

До тук разбрахме че медните и алуминиевите радиатори разсейвали температурата чрез специалните си вътрешни ребра разположени и закрепени плътно на най-топлите места по платката. В този случай по този начин радиатора извлича високата температура от платката и след това радиатора разчита на друг източник в случая вентилатори, за премахването на събраната температура от радиатора. Това ми е ясно като бял ден. Но искам много добре да се замислите какво ще се случи ако източниците на поток от въздух(вентилатори) впръснат директна струя върху платката без радиатор? За мен радиатора остава едно красиво допълнение което предава вид когато погледнеш през прозореца на кутията. За това дават доживотна гаранция на рам паметите защото те нямат проблеми с температурите и никога не са имали. Всичко е маркетингов трик. На мен също ми харесват рам паметите с радиатори защото изглеждат готино и модерно. Но да вярвам на митове че охлаждат паметите чрез някои физически закони, едва ли би повярвал някой който не се е замислил.

Изясни си едно нещо - радиаторът не контактува с платката - контактува с повърхността на чиповете. По принцип те не са проектирани да се охлаждат и затова са с пластмасови корпуси. И радиаторът контактува с повърхността им. Ако не е осигурен термо мост там ползата от охлаждането е почти никаква. Има термопроводящи лепила, греси, силикон, които вършат тази работа. 

Ами пробвай тогава, като не вярваш на другите. Вземи си RAM памет на по-висока честота - примерно ddr4, нещо над 3600 MHz, закачи температурни сензори и тествай с и без радиатори, може да пробваш и само с въздушна струя без радиатори какви температури ще има при стрес тест и дали ще забива машината.

преди 2 часа, goodly написа:

Но искам много добре да се замислите какво ще се случи ако източниците на поток от въздух(вентилатори) впръснат директна струя върху платката без радиатор?

Ще трябва да ги чистиш с четка за зъби веднъж месечно от набит пепеляк.

Темата я пуснах за да разбера въпроса който ги мъчи и други хора. За тебе радиатора и за някои хора охлажда плочката, за други като мен, е само за красота. Пуснах темата за размисъл и двете страни да обмислят коя е права и къде е логиката.

Raze този клип не ме удовлетворява. Някой снимал рамите и някакви цифри добавени от програма за едитване са добавени нищо не доказва.

До тук всички линкове и клипове които сте ми пуснали съм ги чел отдавна преди да пусна темата.

До тук разбрахме че медните и алуминиевите радиатори разсейвали температурата чрез специалните си вътрешни ребра разположени и закрепени плътно на най-топлите места по платката. В този случай по този начин радиатора извлича високата температура от платката и след това радиатора разчита на друг източник в случая вентилатори, за премахването на събраната температура от радиатора. Това ми е ясно като бял ден. Но искам много добре да се замислите какво ще се случи ако източниците на поток от въздух(вентилатори) впръснат директна струя върху платката без радиатор? За мен радиатора остава едно красиво допълнение което предава вид когато погледнеш през прозореца на кутията. За това дават доживотна гаранция на рам паметите защото те нямат проблеми с температурите и никога не са имали. Всичко е маркетингов трик. На мен също ми харесват рам паметите с радиатори защото изглеждат готино и модерно. Но да вярвам на митове че охлаждат паметите чрез някои физически закони, едва ли би повярвал някой който не се е замислил.

Ти си поредния мушморок!

По горе ти написах. Щом това ти е разсъждението по този въпрос, за какво ти беше тази тема? Да спориш след като сам си написал, че не разбираш.

"...не разбирам от това но си мисля че няма нищо общо със слотовете за рам памет защото те си имат своята схема."

Всяка техника която работи се охлажда по един или друг начин.

Както PS2 си има вентилатор, а е в пъти по-слаба и от правец от 80-те.

на 3.04.2023 г. в 10:10, goodly написа:

Искам да се замислите как преди и по време на ddr3 плочките не се нуждаеха от радиатори, и когато почнаха първо да украсяват видео картите още от ддр2, след това изведнъж им хрумна да слагат радиатори и на рам паметите уш с цел охлаждане.

Не знам дали наистина трябва радиаторно охлаждане на RAMа или поне частично е рекламен трик "Вижте колко е мощна паметта ни!". Но обърни внимание че честотата на работа на рамта с годините се увеличава което може би общо увеличава минаващия през чипа ток за единица време.

Въпрос на сметки е които не мога да направя но преди няколко години сравнявах температурата на ARM процесор с дефолтния му радиатор и гол със махнат радиатор. Той си имаше датчик за температурата вътре, има и начин да я прочетеш от системата.  Използвах програма за постепенно натоварване на процесора. При натоварване до около 30% температурата беше по-ниска без радиатор но от там нагоре със радиатор беше по-ниска, а при максимално натоварване с радиатор по дълго изкарваше преди да се включи защитата от макс. температура.

• Автор
преди 13 часа, цър-вул написа:

радиаторът не контактува с платката - контактува с повърхността на чиповете.

Благодаря че ме светна!

преди 11 часа, Raze написа:

Ами пробвай тогава, като не вярваш на другите.

С удоволствие бих пробвал и качил видео клип доказващ истината дали съм прав или не, но нито имам излишни пари, нито време. Ще оставя на някой който има и от двете.

преди 11 часа, цър-вул написа:

Ще трябва да ги чистиш с четка за зъби веднъж месечно от набит пепеляк.

Това ми е ясно, и това е една от причините в която наистина има нужда от радиатор.

преди 4 часа, Kolev72 написа:

Ти си поредния мушморок!

По горе ти написах. Щом това ти е разсъждението по този въпрос, за какво ти беше тази тема? Да спориш след като сам си написал, че не разбираш.

Не знам кой е мушморока в темата, но това може да си ти.

Отново ще ти повторя че темата е за всички, търся всеки един човек който може да добави нещо смислено по темата. Искам темата да бъде полезна за всеки. Нека всеки сам реши за себе си дали радиатора върши или не върши работа. И да ще ти кажа че не разбирам там където не разбирам, и очаквам някой който разбира да ме светне. И като казвам че съм убеден, се надявам някой да се впрегне и да каже нещо смислено, нещо което да ме разубеди. А ти след първото ти мнение и разсъждение (което много ме впечатли, евала за което) след това нищо смислено не си казал. Ако ще пишеш както в първото ти мнение чакам, ако ли не то тогава няма какво да си кажем с теб.

преди 2 часа, rado_svet написа:

Но обърни внимание че честотата на работа на рамта с годините се увеличава което може би общо увеличава минаващия през чипа ток за единица време.

Благодаря в това също има голяма логика.

Някой да каже като започнем от ддр2, ддр3, ддр4 и ддр5 каква е разликата в консумацията на ток във волтове нагоре по стълбата от 2 до 5. Рам паметите използвам ли повече ток от преди или е само при клок увеличение на волтажа ?

Някой да каже като започнем от ддр2, ддр3, ддр4 и ддр5 каква е разликата в консумацията на ток във волтове нагоре по стълбата от 2 до 5. Рам паметите използвам ли повече ток от преди или е само при клок увеличение на волтажа ?

Разликата в консумацията на ток между DDR2, DDR3, DDR4 и DDR5 RAM паметите е свързана с тяхната работна честота и напрежение. По-високата работна честота и напрежение на по-новите памети DDR3, DDR4 и DDR5 водят до по-висока консумация на ток в сравнение с по-старите DDR2 памети. Това е така защото по-новите памети работят на по-високи честоти и напрежения за да подобрят производителността им.  (bg.khanacademy.org)  (kst.tugab.bg) По отношение на втория въпрос, клок увеличението на напрежението може да доведе до увеличаване на консумацията на ток от RAM паметите.  

на 3.04.2023 г. в 0:15, goodly написа:

А вие как мислите?

Радиаторите на RAM паметите са необходими за поддържане на ниски температури и за предотвратяване на прегряване на паметта. По-новите RAM памети са по-бързи и по-мощни от по-старите, което означава, че те генерират повече топлина. Радиаторите помагат да се разсее тази топлина и да се поддържа ниска температура на паметта.  (kaldata.com)  (kaldata.com) По отношение на втория въпрос, радиаторите на RAM паметта не са само за охлаждане на паметта. Те също така могат да помогнат за увеличаване на стабилността и производителността на системата като цяло.  (kaldata.com) Радиаторите могат да бъдат полезни при използването на клок увеличение на напрежението, което може да доведе до увеличаване на консумацията на ток от RAM паметта.  (bg.wikipedia.org) Накрая, радиаторите могат да бъдат полезни при използването на системи с висока производителност като игри или видео редактори, където е важно да се поддържа ниска температура на компонентите.  (kaldata.com)

• Автор

Нушо оправи си линковете и на двата поста където си дал. Няма как да ги прочета за да видя какво точно казват в линковете. Иначе твърдението ти е като останалите. Но според мен трябва да се търсят клипове в които показват всичко подробно със и без радиатори с измервателен апарат, как се държат и в двата случая температурите и каква е разликата. Нямам време точно сега да се заровя с 20 таба да търся дали има такъв клип с обяснение за това. До тук само на теория си говорим.

Да кажем така - при работа на модулите в номиналните им условия, нямат нужда от охлаждане. Когато се ползват с форсирани параметри (намалени тайминги/увеличена пестота/увеличено напрежение) се нуждаят от подобрено охлаждане. 

• Автор

Разбирам напълно и все пак каква температура ще развие паметта че да и трябва специално охлаждане. Ако при клок рам паметта достига до 30, 35 градуса, и ние в кутията имаме добро охлаждане, то тогава едва ли ще ни трябва радиатор. Замислите се малко какво означава 30, 35 градуса. За това ако някой намери доказателство при спокойствие и при клок какви температури поддържа рам паметта със и без радиоатори.

Я някой да каже какво точно казва човека в този клип..

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.