Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux Mint те засича флашката, а само хард диска

Featured Replies

Здравейте, имам проблеми с инсталирането на Linux Mint 20.3 на флашка. Използвах Rufus да направя флашката boot-ваща. Вкарах флашката в компютъра, заредих Linux Mint, пуснах инсталатора, но флашката не се засича от инсталатора.

Използвах опцията Persistent partition size, да заделя 5 гигабайта за .iso файла на Linux Mint - останалите 55 гигабайта са за инсталирането на цялата операционна система.

Когато пуснах инсталатора и стигнах до менюто за инсталация, избрах Something else, след което се появи това:

IMG-20230427-084258.jpg

IMG-20230427-084345-1.jpg

Както можете да видите, флашката не се вижда в горното меню, откъдето се избира къде да се инсталира операционната система. Флашката е 60 гигабайта. От менюто в първата снимка се вижда, че единственото място, което се засича от инсталатора, е 500 гигабайтовия твърд диск, на който е инсталиран Linux Mint. Тези 536 мегабайта са сигорно някакво разделение на самия твърди диск, но нямат общо с флашката.

Може ли някой да ми каже как да оправя този проблем?

Чакай сега...

Направил флашка, буутнал си от нея и искаш, да инсталираш буута - пак на нея ?

преди 2 часа, NonsenseGenerator_v3.4 написа:

Може ли някой да ми каже как да оправя този проблем?

С две флашки бре гений неземен ама ти казвам отсега че резултата ще е грамофон свири майка плаче кат всичките  ти опити досега

преди 59 минути, нушо написа:

Е ,формата на флашката е ?Не трябва ли да е ext4?

Две флашки..........

преди 4 часа, KK Dawning - Kruger написа:

Чакай сега...

Направил флашка, буутнал си от нея и искаш, да инсталираш буута - пак на нея ?

За това изобщо не обърнах внимание, че мисли, че ще стане така. Може да се ползва по-малка USB памет - примерно 8 GB за инсталатора и да се пробва по упътването, което съм дал, да се инсталира на по-голямата. Но само с 1 USB памет и да се инсталира пак на нея - няма как да стане. Всъщност реално може и да има шанс, като се направи по някакъв начин всичко да отиде в RAM паметта и след това да се инсталира от там, но е за доста по-напреднали потребители.

преди 8 минути, Raze написа:

За това изобщо не обърнах внимание, че мисли, че ще стане така. Може да се ползва по-малка USB памет - примерно 8 GB за инсталатора и да се пробва по упътването, което съм дал, да се инсталира на по-голямата. Но само с 1 USB памет и да се инсталира пак на нея - няма как да стане. Всъщност реално може и да има шанс, като се направи по някакъв начин всичко да отиде в RAM паметта и след това да се инсталира от там, но е за доста по-напреднали потребители.

Има един вариант, през VirtualBox.

Ама трябва много четене... Той е скаран, с тази операция.

Не се хабете. Авторът вече не се интересува от темата.

преди 32 минути, vpvelev написа:

Не се хабете. Авторът вече не се интересува от темата.

Повярвай ми - интересува се. 

При него не се получава защото, всеки негов въпрос започва с - "както тук съм обяснил" ...

Демек - той е ОК, само че програмите - не са. Или този, който се опитва, да му помогне (вече, все по - рядко ) 

преди 11 часа, NonsenseGenerator_v3.4 написа:

имам проблеми с инсталирането на Linux Mint 20.3 на флашка

Чакай малко мисля , че има правописна грешка. Искате да инсталирате  с флашка нали

От ментата казват да правите флашка с програмата белана ечер. Ето обяснението. https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/burn.html

На мен след уин 7 на-горе трудно ми се получават флашките. Има 1 тънка спънка , която не знам , защо се появява , но след много четене стигнах до истината. Трябва да заредите уина под сейф мод и тогава лесно се прави флашката бутваща. С линукс никога съм нямал проблем щом правя бутваща , но с 8.1 и 10 само под сейф мод записвам вече.

преди 3 минути, Gangosa написа:

Чакай малко мисля , че има правописна грешка. Искате да инсталирате  с флашка нали

От ментата казват да правите флашка с програмата белана ечер. Ето обяснението. https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/burn.html

На мен след уин 7 на-горе трудно ми се получават флашките. Има 1 тънка спънка , която не знам , защо се появява , но след много четене стигнах до истината. Трябва да заредите уина под сейф мод и тогава лесно се прави флашката бутваща. С линукс никога съм нямал проблем щом правя бутваща , но с 8.1 и 10 само под сейф мод записвам вече.

Спри с тъпотиите!

преди 2 минути, Gangosa написа:

Според вас правилно ли е заглавието или е объркано?

Прочети за какво става въпрос в темата. Иска да инсталира върху същия носител, от който е заредил инсталацията.

Освен това мога да ти направя boot USB памет с която ОС искаш през windows 10, без да правя глупостите, за които си писал и без да рестартирам в safe mode.

Никой не даде линк на човека какво да прави. Не са никак глупости но айде. В линка който ще дам има коментари , които казват че не работи инсталирания линукс на всички машини а само на тая  на която е правена за това препоръчват да се използва бутваща нормално направена флашка , но щом питащия иска нека да опита. https://www.fosslinux.com/41285/install-complete-linux-mint-on-a-usb-drive.htm

преди 6 минути, Gangosa написа:

Никой не даде линк на човека какво да прави. Не са никак глупости но айде. В линка който ще дам има коментари , които казват че не работи инсталирания линукс на всички машини а само на тая  на която е правена за това препоръчват да се използва бутваща нормално направена флашка , но щом питащия иска нека да опита. https://www.fosslinux.com/41285/install-complete-linux-mint-on-a-usb-drive.htm

Абе ти четеш ли изобщо какво ти пиша и какво пише в темата? Как искаш да стане това, което се мъчи да направи автора? Казах спри с глупостите, дали сме му достатъчно информация как да стане.

преди 11 часа, Raze написа:

Това малко ме съмнява да стане, но можеш примерно да пробваш това упътване: How to Install Linux OS on USB Drive and Run it On Any PC (tecmint.com)

Аз чета , но ти не четеш май. Пита се за мента ти си дал за съвсем друга ос упътване за инсталация. 

преди 5 минути, Gangosa написа:

Аз чета , но ти не четеш май. Пита се за мента ти си дал за съвсем друга ос упътване за инсталация. 

Хайде обясни ми как ще инсталираш на същия носител, от който си стартирал инсталатора?

преди 1 минута, Raze написа:

Хайде обясни ми как ще инсталираш на същия носител, от който си стартирал инсталатора?

Това не може да стане ,защото няма да го види системата.

Очевидно г-н Нонсенс чува бавно. Ако разбира английски - човекът от видеото казва "две флашки."

не се занимавай с тоя уруфун боклук, ползвай ventoy, a най добре grub4dos, grub uefi или syslinux - разархвивираш на флашката и си изредактирваш конфигурационния файл ( menu.lst, grub.cfg или syslinux.cfg съответно на grub4dos, grub uefi или syslinux), като оригиналния (syslinux.cfg или grub.cfg)...

едит: сега видях че искаш да инсталираш на самата флашка - става сложно но е възможно - трябва да ти е на 2 дяла (един с инсталационния линукс, другия за инсталирането...) принципно може и на 1 дял (но не и с уръфанус, защото той я прави на фат32, а линукса иска ext4), но не знам какво ще се получи , за да може да пишеш по флашката, от която буутваш, трябва да изпълниш командата 

sudo mount -o remount,rw /run/live/medium

лично аз не виждам смисъл да се инсталира о.с. флашка - за такива случаи си има live winpe, live linux

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.