Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Похвалете се с работеща антична компютърна техника

Featured Replies

Тема за хвалби и фукни за активно ползвани И работещи към момента антични конфигурации и/или антични компютърни компоненти въпреки древния им към днешна дата статус.

"Age is a state of mind"
    Druuf, 187233 B.C.

Да отпочна темата:
- Laptop Asus UL20 - 14 години надеждност и безпроблемност, в момента работи перфектно с най-последната версия на Linux - Devuan Daedalus .. който ще излезе след 6 месеца! Отличен и към момента лаптоп за Интернет/Облаци и текстообработка, освен гейминг или мултимедия над 720P.    
- Desktop towеr case - Gigabyte, USB2 - 16 години непрекъсната употреба - кутията на моя десктоп, солидна "кована"  изработка, каквато в днешно врeме не виждам да правят;
- Corsair  vx450w PSW към горната кутия - 14 години непрекъсната употреба, как издържа досега - просто не мога да разбра, май едно време ги правеха захранванията по-здрави;
- HDD Western Digital Caviar Blue 640 GB, SATA2 - 18 години нон-стоп ползване - надживя поне 6-7 SATA3 HDD закупени след него, активно ползван в момента за запазване на важни документи и бекъпи на виртуалки;
- Printer Samsung ML 1750 - 19 години употреба, продължава да си печати перфектно както от първия ден;
- USB 1.1 flash drive 128 MB - гвоздеят  на класацията ми - 22 години ползване към днешна дата, на него си държа най-важните ключове, компютърни сертификати, пароли, портфейли. Имам чувството, че CEO-то на компанията по онова време лично с поялник го е сглобявал - толкова е здрав и надежден.

"Age is a state of mind"
    Druuf, 23668872 A.D.

Как е при вас?
Имате ли работещи и ползвани активно и в днешно време компютърни антики, с които да се изфукате?

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Във въпросния десктоп, освен диск и захранване, какво друго има?

О, всичко останало - AMD MB X370, Ryzen 7 1700, 32 GB RAM, NVidia GTX-1660S, 2 NVME, 1 SSD,  3 HDD  :D

Клавиатура HAMA URAGE EXODUS 2 - 13 години не е мръднала. Даже копчетата ѝ не са се протрили.

преди 2 часа, MZ/X написа:

- USB 1.1 flash drive 128 MB - гвоздеят  на класацията ми - 22 години ползване към днешна дата, на него си държа най-важните ключове, компютърни сертификати, пароли, портфейли. Имам чувството, че CEO-то на компанията по онова време лично с поялник го е сглобявал - толкова е здрав и надежден.

Това го имам в този вид. Без майтап!

2023-04-28 00.42.24 media.proimprint.com 9cd6c24190d4.png

преди 2 часа, MZ/X написа:

О, всичко останало - AMD MB X370, Ryzen 7 1700, 32 GB RAM, NVidia GTX-1660S, 2 NVME, 1 SSD,  3 HDD  :D

Ryzen 7 антика, съвсем се оляхте вече.

• Автор
преди 1 час, JKirilov написа:

Зарадвах се на заглавието, пък то антика било на 14 години...:doh:

A не е ли? Пробвай да работиш с най-последна версия на ОС на 14 годишен лаптоп. Вие джамджиите няма как да оцените такъв подвиг.

преди 2 часа, Bubbles написа:

Ryzen 7 антика, съвсем се оляхте вече.

Не ти се отдава ама хич мисленето. Kандидат си за един от първите, които GPT да замени, щом елементарен контекст не можеш да схванеш. :D

преди 3 часа, MZ/X написа:

Не ти се отдава ама хич мисленето. Kандидат си за един от първите, които GPT да замени, щом елементарен контекст не можеш да схванеш.

Момче, тъпа тема си почнал, поне се извини!

Аз примерно имам работещо дъно 286 на 25mHz, процесорът не е Интел и АМД не е, 400$ в бея...

• Автор
преди 1 час, JKirilov написа:

Аз примерно имам работещо дъно 286 на 25mHz, процесорът не е Интел и АМД не е, 400$ в бея...

Извинявай, JKirilov, че създадох тема над интлектуалното ти равнище.
И във втория си отговор хем ни си разбрал на кого отговарям, хем не си все още прочел и първото изречение и/или последното от темата и вдянал за какво е.

А темата е предимно забавна.
Любопитна също, че когато съответните производители са вложили качествени компоненти и/или са забравили да вложат умишлено остаряване такива изделия могат да се използват с десетилетия.

Това за остаряването не е точно така. Имам лаптоп Asus, който все още си работи, почти на 9 години е, с i7-4710HQ и GTX 860M. Сцепвах го от игри в началото, но с редовна профилактика няма проблеми. Единствено е без батерия, но не го ползвам вече и ми седи като резервен. Родителите ми ползват също един лаптоп Asus X451MAV-VX285B, с 4-ядрен Intel® Celeron® Processor N2930, той също е на около 8 години (купен февруари 2015) и си работи нормално. Единствено съм му сложил едно SSD Adata 120 GB от първите, което също работи. Механичния му диск също работи, ползвам го с преходник като преносим, в момента ми е закачен към рутера.

• Автор

@Raze Имал си късмета и удоволствието да притежаваш ASUS Laptop от онези години, когато ги правеха наистина железни. В същност и аз имам един още по-стар от моя цитиран - от 2006, но клавиатурата му се разпадна физически, може да се ползва с външна, но не си заслужава неудобството вече.

E па декстопа от който пиша съм го купил нов 2010г и нищо му няма с xubuntu.
Напук на продавачите на нови компютри си работи.
Имам на тавана и много по-дърт Делл, който работи, ама за нищо не става та си почива и събира прах.

Дъно:Gigabyte GA-G31M-S2L

CPUI:Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz

Video:ATI Radeon X550 (RV370)   

4Gb RAM, SSD 128 Gb и HDD 1 Tb, Windows 7 64

И в момента работя с него.

Аз все още си пазя и ползвам една от старите ми платки asrock със sempron 2600+ и 2гб рам и 250гб HDD

https://www.asrock.com/mb/NVIDIA/k8nf6g-vsta/index.asp

https://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Sempron 64 2600%2B - SDA2600AIO2BO (SDA2600BOBOX).html

Също и една друга стара платка която си пазя но я използвам най вече като работна само biostar съсатхлон 4200+ и 4гб рам и 500гб HDD до онзи ден и бях сложил един athlon 5600+ но го махнах щото е много проблемен процесора.

https://www.biostar.com.tw/app/ru/eol/introduction.php?S_ID=352

преди 5 часа, bulljo написа:

Не бре, тя само кутията била древна, "кована".

Аааааа така кажете бре, в технически форум човек ще си помисли че за техника ще си говорим.
В такъв случай тука имаме една тенджера от бабата на жената, доста е стара ама в нея най вкусен става боба.

преди 21 минути, Bubbles написа:

Аааааа така кажете бре, в технически форум човек ще си помисли че за техника ще си говорим.
В такъв случай тука имаме една тенджера от бабата на жената, доста е стара ама в нея най вкусен става боба.

Пет поколения по женска линия се наследява, е как няма да става боба при толкоз опит.

преди 1 минута, bulljo написа:

Пет поколения по женска линия се наследява, е как няма да става боба при толкоз опит.

Абе те французите пържен боб не знаят да правят, ама бай Ганя ги научи, да знаеш само как папкат пържен бобец с рибки, ушите им пукат.

Уви, не е до мен. В София е, за да Ви я снимам и видите, че още работи. Става въпрос за "Правец 8C". 

Отделно това имам и лаптоп, но 386. И ред други подобни изживели си времето компютри, но предполагам след 5 години когато ги занеса в Балкана и ги инсталирам, за да вършат битови неща из "Мавзолея" ми, то ще е още по-голяма атракция да публикувам за какво може да се ползват старите "железа", ако човек има идеи за тях. :) 

Уви не можах да съхраня една IBM машинария на която процесора тежеше 800кг и работеше с перфокарти, но така е ... "орташката ръптъ" ... :) 

Верно щях да ви бия по вси параметри в тоя случай за архаичен компютър. :)  

преди 5 часа, MZ/X написа:

... такива изделия могат да се използват с десетилетия.

Бих казал, че са вечни ... щото навремето ресурса се изчисляваше не на база икономии ... ;) 

преди 7 часа, JKirilov написа:

Джоре ил кирчо, не е тъпа. И аз има  286 ... хм ... 

Темата не е за геймъри. Ти такъв ли си??? 

п.п. Само да ви "светна" какво ще правя ... :) Забавно е и да се посмеете за "моя сметка": Съвременен SSD да го свържа към "Правеца" ... :) = Серийния интерфейс си е сериен ... :) Останалото е софтуер ... :) 

Sinclair ZX80
Китайски клон процесор. Руска сглобка. Купен нов за 100$. Машината е на 33г. Проблемът е в касетите. Те са руски, долнопробни и след толкова години няма прочит. Реално, можеш да пишеш програми на асемблер или бейсик. Нужен е аналогов телевизор и ауди-усилвател. Це-Ка ключе превключва от тунера към видеоизхода на компа и от пискуна към аудиоусилвател. Нощите завършваха с кървящи очи на електроженист.
В Джон Уик III секретарките цъкаха на подобен комп.

Toshiba Satellite 4020CDT от 1996г. Цена 2999$.
Работи на пушка. Флопи, СД-ром, HDD. Никел-метал хидрид акумулатора е мортос, това важи и за адския аналогов токоизправител на +15V, заменен от импулсен. Ценното на тази машина е, че тя е комплект към самолет F-16D. И бонус с три HDD АТА-66 по 6.5GB.

От 2005Г до днес са се натрупали над 10 лаптопа, надиплени на кула в секция на гардероба ми. Последният е от 2017г. Според случая. Подарявам или ползвам за донори. Dell, HP, Lenovo, Acer. Eдва ли са ви интересни.

А, да ... имам дъно на MSI от 2007г, което заживя втори живот и работи нон-стоп вече 5г в качеството на Ubuntu server. То бе похвалено в темата "Похвалете се с сървъра си." Закачил съм го (mother-board) като картина в библиотеката и си върти чекръка нон-стоп.

С дъртата техника не трябва да се хвалиш, щото може да я урчасаш, работила 15 години а утре като я пуснеш да не работи. Така че чукаш на дърво и се надяваш да продължи да работи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.