Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли да се постигне това?

Featured Replies

Здравейте. Проблема: Един компютър - Windows 10 Pro с два администраторски акаунта защитени с пароли. Но при опит за вход от User1 в папката на User2 ти изписва да натиснеш "продължи" и получаваш вход в акаунта на User2. Така също и обратния вариант. Има ли начин да се забрани единия акаунт да рови по папките на другия, но да останат с администраторски права и двата?

преди 17 минути, Hristo52 написа:

Здравейте. Проблема: Един компютър - Windows 10 Pro с два администраторски акаунта защитени с пароли. Но при опит за вход от User1 в папката на User2 ти изписва да натиснеш "продължи" и получаваш вход в акаунта на User2. Така също и обратния вариант. Има ли начин да се забрани единия акаунт да рови по папките на другия, но да останат с администраторски права и двата?

Според мен администраторски права са като акаунт и то с много права. Така че като правиш два акаунта и все едно ги насочваш към тоя един акаунт. И затова влизат един в друг. Опитай на единия да махнеш администраторските права и да видиш дали пак ще влизат един в друг.

Здравейте! 

Да, има начин да се ограничи достъпа на единия администраторски акаунт до папките на другия, без да се нарушат администраторските му права.

Един от начините е да се използва функцията за споделяне на папки на Windows и да се определи кой потребител има достъп до тях. За да използвате тази функция, трябва да направите следното:

1. Отидете във файловия мениджър на Windows и изберете папката, която искате да споделите.
2. Щракнете с десния бутон на мишката върху нея и изберете "Свойства".
3. В отвореното меню изберете раздела "Споделяне" и щракнете върху бутона "Споделяне".
4. Изберете потребителите, които искате да имат достъп до папката и определете нивото на достъп, което желаете да им предоставите.
5. Натиснете "Споделяне" и потвърдете промените.

След като сте споделили папката, може да изберете кой администраторски акаунт има право да достъпва тази папка, като му дадете отговорните права. Това ще позволи на този акаунт да редактира или преглежда съдържанието на папката, но ще му забрани да достъпва папките на другия акаунт.

Надявам се, че това ще ви помогне да решите проблема ви! Ако имате други въпроси, не се колебайте да ми пишете.

преди 1 минута, vpvelev написа:

Според мен администраторски права са като акаунт и то с много права. Така че като правиш два акаунта и все едно ги насочваш към тоя един акаунт. И затова влизат един в друг. Опитай на единия да махнеш администраторските права и да видиш дали пак ще влизат един в друг.

Написах ясно, че и двата трябва да имат такива права. Ползуват се от двама в различно време, и ден. Темата е точно за това. 

преди 2 минути, Hristo52 написа:

Написах ясно, че и двата трябва да имат такива права. Ползуват се от двама в различно време, и ден. Темата е точно за това. 

Това "ясно" ми е ясно. Ама не исках веднага да ти разказвам вица за "хем калугера в/у калугерката, хем душата да му е в рая". С една дума няма да стане както искаш. Все пак ще се радвам, ако греша.

преди 9 минути, vlado1985 написа:

Здравейте! 

Да, има начин да се ограничи достъпа на единия администраторски акаунт до папките на другия, без да се нарушат администраторските му права.

Един от начините е да се използва функцията за споделяне на папки на Windows и да се определи кой потребител има достъп до тях. За да използвате тази функция, трябва да направите следното:

1. Отидете във файловия мениджър на Windows и изберете папката, която искате да споделите.
2. Щракнете с десния бутон на мишката върху нея и изберете "Свойства".
3. В отвореното меню изберете раздела "Споделяне" и щракнете върху бутона "Споделяне".
4. Изберете потребителите, които искате да имат достъп до папката и определете нивото на достъп, което желаете да им предоставите.
5. Натиснете "Споделяне" и потвърдете промените.

След като сте споделили папката, може да изберете кой администраторски акаунт има право да достъпва тази папка, като му дадете отговорните права. Това ще позволи на този акаунт да редактира или преглежда съдържанието на папката, но ще му забрани да достъпва папките на другия акаунт.

Надявам се, че това ще ви помогне да решите проблема ви! Ако имате други въпроси, не се колебайте да ми пишете.

Това кой GPT го написа... ?  Поне да го беше формулирал като цитат, а не като твой пост.

току-що, Joss Bomon написа:

Това кой GPT го написа... ? 

Това е ЧатБота GPT-4 на компанията OpenAI

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Майко мила!!! 

Какво е станало?

преди 15 минути, Емил Костов написа:

ЧатБот да свързва мрежата :)

Цитат

Може ли ЧатБот да свързва мрежата :)
ChatGPT
Чатботът може да свързва хора, като предоставя информация и отговаря на техни въпроси. Но ако говорим за свързване на мрежата като физическо действие, това е извън обхвата на възможностите на чатбота. Това е работа за специализирани технически екипи, които имат нужните умения и опит да свързват мрежови устройства и да ги конфигурират.

User
А потребителя Емил Костов от https://www.kaldata.com/forums/
ChatGPT
Какъв вид анализ искате да направя за потребителя Емил Костов от https://www.kaldata.com/forums/? Желаете ли анализ на профила му, на неговите коментари, теми, или нещо друго?

User
Може ли да свърже два компютъра съдейки по коментарите му от форума https://www.kaldata.com/forums/
ChatGPT
Съдейки по коментарите му от форума на Калдата, не мога да потвърдя, че потребителят Емил Костов е специалист в областта на мрежовите технологии или има опит в свързването на компютри. Той обсъжда различни теми, но по-скоро се фокусира върху софтуерни проблеми и програмиране.

Така че, ако имате конкретни въпроси относно свързването на два компютъра, вероятно е по-добре да се обърнете към специалист в тази област или да потърсите подходяща информация в мрежата.

снимка  :cool:

преди 1 час, Hristo52 написа:

Отговарям ясно - може.

image.png.27165c4be4c60700044fde4878318b34.png 

Пробвай да премахнеш в свойствата на всеки потребител Administrators. = Това не означава обаче, че другият няма да може да го върне. 

Успех!

преди 30 минути, дioiд написа:

Това не означава обаче, че другият няма да може да го върне. 

Точно това става.

преди 3 часа, Hristo52 написа:

Има ли начин да се забрани единия акаунт да рови по папките на другия, но да останат с администраторски права и двата?

Е нали си големия отворко, не можеш ли и сам да се сетиш да купиш второ ССД на което да инсталираш втора Боза 10 пръдд?
Така всеки си рови само в неговата си Боза.
При пускане на компютъра просто избираш да се зареди твоята прокиснала Бозица от твоето си ССД.
После рускинята като го пуска и тя си избира да се зареди нейната Бозица и само тя си пие от нея.

Понеже аз моята белгийка си я обичам и съм и сложил по едно биполярно ключе на двата ѝ диска, та си пуска тока на който ѝ трябва. На единия си има прокиснала Бозица, а на другия Пингвин. 

преди 18 минути, Белгиеца написа:

То май от тебе по-отворен тука няма а? С акъла си беден искаш да ми кажеш, че като стартира единия Windows, не можеш да ровиш в другия диск? Така ли? Мнооого си умен бе! Освен да си го свалиш диска и да си го носиш в джоба. Така само става уменчо! Явно наистина си едно дрънкало както казват! Каква е тая рускиня? Не познавам такава. Тебе май яко нещо те блъска в главата а?

преди 8 минути, Joss Bomon написа:

Благодаря! Това може и да реши проблема! Утре ще го опитам!

преди 52 минути, Hristo52 написа:

Благодаря! Това може и да реши проблема! Утре ще го опитам!

Христо прочете ли го това от линка?

Дават 4 метода да направиш акаунта ти с администраторски права и един метод да махнеш администраторските права.

Освен това черно на бяло ти е написано:

9nNGntJ.png

Който акаунт има администраторски права ще може да гледа всичко по компютъра.

П.П. А ако влезеш с жива линукс дистрибуция (без да инсталираш), тя няма да знае че си и забранявал да не гледа по папките и от нея може да се видят всички папки на всички потребители в Windows.

преди 15 минути, vpvelev написа:

Христо прочете ли го това от линка?

Дават 4 метода да направиш акаунта ти с администраторски права и един метод да махнеш администраторските права.

Освен това черно на бяло ти е написано:

9nNGntJ.png

Който акаунт има администраторски права ще може да гледа всичко по компютъра.

П.П. А ако влезеш с жива линукс дистрибуция (без да инсталираш), тя няма да знае че си и забранявал да не гледа по папките и от нея може да се видят всички папки на всички потребители в Windows.

Не съм го чел. Вкъщи съм. Утре ще пробвам, но явно след това, няма да стане...Що за хрумване на Microsoft да разреши два админски акаунта, на практика без защита. Моите двама не са дорасли за флашка с Windows или Линукс, но направих и другия акаунт админски, защото имат да инсталират от време на време разни неща, и втория акаунт удря греда, защото нямаше администраторски права. Ще видя...вероятно ще сложа още едно бюро и компютър, че така не върви...Единия е плачко, все му гледал "някой" снимките и документите... Бетер децата са.

преди 10 минути, Hristo52 написа:

Не съм го чел. Вкъщи съм. Утре ще пробвам, но явно след това, няма да стане...Що за хрумване на Microsoft да разреши два админски акаунта, на практика без защита. Моите двама не са дорасли за флашка с Windows или Линукс, но направих и другия акаунт админски, защото имат да инсталират от време на време разни неща, и втория акаунт удря греда, защото нямаше администраторски права. Ще видя...вероятно ще сложа още едно бюро и компютър, че така не върви...Единия е плачко, все му гледал "някой" снимките и документите... Бетер децата са.

Нали знаеш че М$ мислят само за корпорации, офиси, отдели. И там има един администратор и няколко акаунта без администраторски права. Те не могат да си гледат в папките, но администратора може всичко и той им качва или сваля програмите или други неща по подръжка на ОС.

преди 3 часа, Hristo52 написа:

Освен да си го свалиш диска и да си го носиш в джоба. Така само става уменчо! 

Не позна!
Слагаш всяко ССД в отделна желязна кутия заключваща се със секретна ключалка и вътре туряш биполярното ключе. Та ако едно хлапе няма ключа от кутията на другото, няма как да пусне 12 и 5 волта ток до другото ССД. 
Обещавам ти че тия ССД-та без ток не си свалят гащите по никакъв начин.

преди 12 часа, Hristo52 написа:

Точно това става.

По-горе ти споменават. Администраторът трябва да е един. За тази цел се активира системния администратор, който изгражда политиката на компютъра, мрежата или домейна. 

Принципно когато компютър се ползва от двама или много, то се влиза с профил без административни права. Друг е въпроса за създаване на профил с подобие на административни права. 

Като толкова желаеш другият "администратор" да не ти рови из папките, то ги криптирай. 

Този компютър има ли си собственик??? = При това положение, то същияТ трябва да активира административния профил, да настрой правата на достъп и прочие. И в тоя случай за достъп до някъде ще се изисква въвеждане на паролата на системния администратор. 

Сам трябва да се сетиш, че става въпрос за политика за ползване на въпросния компютър в който собственикът я определя и настройва така, че да има йерархия. При компютрите демокрация няма!!! ;) 

image.png.a0f4ea1025d96a62f5591d7186c54667.png  ползва се image.png.f80df538dc7db690db0c627f819c911f.png

Абе хора, всичко дето ми пишете го знам отлично! Просто попитах и толкова. Не може, ок! Това са двама мои служители дето работят през ден защото работят по 12 часа. Компютъра си е мой. аз съм собственик на фирмата. Една от програмите с която работят за да тръгне иска административни права- това е! Ще търся някакъв начин. Или да не си държат лични неща по компютъра!

преди 14 минути, Hristo52 написа:

Абе хора, всичко дето ми пишете го знам отлично! Просто попитах и толкова. Не може, ок! Това са двама мои служители дето работят през ден защото работят по 12 часа. Компютъра си е мой. аз съм собственик на фирмата. Една от програмите с която работят за да тръгне иска административни права- това е! Ще търся някакъв начин. Или да не си държат лични неща по компютъра!

Е, тогава задачата е сравнително лесна. Правиш си твой профил с администраторски права, а на работниците махаш от профилите им администраторските права.

За теб ще е може би неудобство, че ще те викат от време на време да оправяш нещо по компютъра, изискващо администраторски права.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.