Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на драйвър

Featured Replies

Моля, някой, който има опит в видеокарти на AMD да ми обясни стъпка по стъпка, как да инсталирам драйвър за видеокарта Radeon RX 550 2 GB и как да направя настройките. Не намирам картата в списъка в комплекта за Radeon от хранилищата. Предполагам, че ще трябва да сваля фирмен.

Ето това е драйвъра. https://www.amd.com/en/support/previous-drivers/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-550

Ако някой го е инсталирал (не ми трябва човек, който да се учи на мой гръб), нека ми обясни стъпка по стъпка, какво се прави и кои параметри да избера за десктоп машина, която не се използва за игри. Само за интернет, филми и преглед на изображения. Машината е със стари, но прилични компоненти. Няма да имам ограничение на ресурси поне на този етап.

Свалил съм ръководството, но държа да се консултирам с човек, който има практически опит. 

https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/install-installing.html

Благодаря предварително на отзовалите се !

Аз имах подобна карта и последните хранилища бяха за Дебиан 8 освен ако не бъркам модела ама не съм се мъчил да я глася конкретно

• Автор
преди 15 минути, petie1 написа:

Аз имах подобна карта и последните хранилища бяха за Дебиан 8 освен ако не бъркам модела ама не съм се мъчил да я глася конкретно

А, с кой драйвър работеше?

преди 5 минути, cybercop написа:

А, с кой драйвър работеше?

Чакай да потърся ама беше от hd серията

/от несвободните хранилища беше но не можах да го открия щот не й помня номера

https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-550

избираш според уина 7 10 11 и инстал

може да пробваш и с това Auto-Detect and Install  трябва ти интернет в случая

принципно то трябва да ти избере кой точно драйвър да бъде ...

възможно е да има отделен софтуер за регулиране скоростта на вентилаторите

поне за моята има ... провери

https://www.google.com/search?q=AMD+Radeon+rx+550+drivers&client=firefox-b-d&biw=1920&bih=899&sxsrf=APwXEdfEeqz2kWut5T0ws7AQ9YJinh9KUg%3A1684053020264&ei=HJxgZITXD9iPxc8P_K2XCA&oq=Radeon+RX+550+2GB&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQARgGMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABBHENYEELADMgoIABCKBRCwAxBDMgoIABCKBRCwAxBDSgQIQRgAUABYAGCHN2gBcAF4AIABAIgBAJIBAJgBAMgBCsABAQ&sclient=gws-wiz-serp

преди 56 минути, mr. 5r0ff написа:

избираш според уина 7 10 11 и инстал

Авторът пита като избере Ubuntu какво ще стане.

Cybercop ти за коя дистрибуция питаш по-конкретно?

преди 2 часа, cybercop написа:

Аз мога да помогна със съвет за инсталиране на драйвъра към който си дал линк. Отваряш терминал в Linux и влизаш като root потребител, навигираш до директорията, в която си изтеглил драйвера. Изпълняваш командата  chmod +x [име на файла на драйвера].run  за да направиш файла на драйвера изпълним. Стартираш инсталационния файл със следната команда:  ./[име на файла на драйвера].run  И след това рестартираш.

• Автор
преди 2 минути, vpvelev написа:

Кои са тези драйвъри в ядроtо на Ubuntu?

преди 16 минути, vpvelev написа:

Авторът пита като избере Ubuntu какво ще стане.

Cybercop ти за коя дистрибуция питаш по-конкретно?

В момента съм с Debian 11, но лесно мога да сложа Ubuntu 20.04 или 22.04. Това не ми е проблем.

преди 3 минути, cybercop написа:

Кои са тези драйвъри в ядроtо на Ubuntu?

И аз малко се учудих. Явно някакви вградени за(до) определена серия на радеон.

• Автор
преди 18 минути, Звяра!!! написа:

Аз мога да помогна със съвет за инсталиране на драйвъра към който си дал линк. Отваряш терминал в Linux и влизаш като root потребител, навигираш до директорията, в която си изтеглил драйвера. Изпълняваш командата  chmod +x [име на файла на драйвера].run  за да направиш файла на драйвера изпълним. Стартираш инсталационния файл със следната команда:  ./[име на файла на драйвера].run  И след това рестартираш.

Драйвърът е пакетин, като .deb пакет за конкретна версия на Ubuntu. Колко по- изпълним от това да го направя.

По- скоро можеш да ми помогнеш с конфигурирането на инсталационният скрипт и, дали да избера опцията с Vulkan. Защото, аз още влакове взривявам с Open GL.

@cybercop, лаптопа какъв е? С интелски процесор с графика ли и отделно RX 550?

преди 1 минута, cybercop написа:

Драйвърът е пакетин, като .deb пакет за конкретна версия на Ubuntu. Колко по- изпълним от това да го направя.

Щом е изпълним, инсталирай го, не виждам какъв е проблема?

Не съм го свалял и не знам какъв е и нямам същата видео карта за да го инсталирам. За това ти казах, че само давам съвет ако ти свърши някаква работа окей, ако не ти върши работа подмини го.

• Автор
преди 3 минути, vpvelev написа:

@cybercop, лаптопа какъв е? С интелски процесор с графика ли и отделно RX 550?

Дискретна карта. https://desktop.bg/archive/desktop_video_cards-amd-Radeon_RX_550-sapphire_pulse_radeon_rx_550_2gd5

За инсталацията на драйвъра за видеокартата Radeon RX 550 2 GB в Linux, можете да следвате следните стъпки:

1. Свалете драйвъра от следния адрес: https://www.amd.com/en/support/previous-drivers/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-550. Запомнете местоположението на сваления файл, защото ще ви бъде необходим по-късно.

2. Отворете терминал и навигирайте до мястото, където сте запазили сваления драйвер.

3. Изпълнете следната команда, за да разархивирате сваления файл:

4. tar -Jxvf amdgpu-pro-*.tar.xz

5. Влезте във въведената папка след разархивирането:

6. cd amdgpu-pro-*

7. Изпълнете командата за инсталация на драйвъра:

8. sudo ./amdgpu-pro-install

9.  

10. Следвайте инструкциите на екрана за завършване на процеса на инсталацията. Може да ви се поиска да въведете паролата си за администратор.

11. След като инсталацията приключи, трябва да рестартирате компютъра, за да се приложат промените.

12. След успешната инсталация на драйвъра, можете да конфигурирате настройките според вашите предпочитания. За достъп до настройките на видеокартата, можете да използвате програмата AMD Radeon Software, която предоставя графичен интерфейс за настройките на AMD видеокартите в Linux.

• Автор
преди 16 минути, evogen написа:

За инсталацията на драйвъра за видеокартата Radeon RX 550 2 GB в Linux, можете да следвате следните стъпки:

1. Свалете драйвъра от следния адрес: https://www.amd.com/en/support/previous-drivers/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-550. Запомнете местоположението на сваления файл, защото ще ви бъде необходим по-късно.

2. Отворете терминал и навигирайте до мястото, където сте запазили сваления драйвер.

3. Изпълнете следната команда, за да разархивирате сваления файл:

4. tar -Jxvf amdgpu-pro-*.tar.xz

5. Влезте във въведената папка след разархивирането:

6. cd amdgpu-pro-*

7. Изпълнете командата за инсталация на драйвъра:

8. sudo ./amdgpu-pro-install

9.  

10. Следвайте инструкциите на екрана за завършване на процеса на инсталацията. Може да ви се поиска да въведете паролата си за администратор.

11. След като инсталацията приключи, трябва да рестартирате компютъра, за да се приложат промените.

12. След успешната инсталация на драйвъра, можете да конфигурирате настройките според вашите предпочитания. За достъп до настройките на видеокартата, можете да използвате програмата AMD Radeon Software, която предоставя графичен интерфейс за настройките на AMD видеокартите в Linux.

Имената на пакетите са различни и не знам, как ще разархивирам несъществуващ пакет.  Вместо да разархивирам .deb пакета, не може ли да го инсталирам, както си е нормално за тези пакети? Още повече, че той има зависимости, който ще трябва да се инсталират с install -f.

преди 2 минути, cybercop написа:

Имената на пакетите са различни и не знам, как ще разархивирам несъществуващ пакет.  Вместо да разархивирам .deb пакета, не може ли да го инсталирам, както си е нормално за тези пакети? Още повече, че той има зависимости, който ще трябва да се инсталират с install -f.

Отворете терминал и навигирайте до папката, където сте запазили .deb пакета

Изпълнете следната команда, за да инсталирате пакета:

sudo dpkg -i package-name.deb
Заменете "package-name.deb" с името на сваления .deb пакет.

1. Системата ще ви поиска паролата за администратор. Въведете я и натиснете Enter.

2. Ако се появят грешки за липсващи зависимости, изпълнете следната команда, за да инсталирате зависимостите:

3. sudo apt-get install -f

4. Това ще инсталира автоматично липсващите зависимости за пакета.

5. След успешната инсталация на драйвъра, можете да използвате настройките на AMD Radeon Software, за да конфигурирате вашата видеокарта според предпочитанията си.

Моля, имайте предвид, че точните команди и процедури могат да варират в зависимост от дистрибуцията и версията на Linux, която използвате. Горепосочените стъпки са общи насоки, но е възможно да се изискват някои допълнителни пристъпки според конкретния ви случай.

• Автор
преди 38 минути, vpvelev написа:

А процесора какъв е?

Интелски, мисля, че беше 3 GHZ, 4 ядра по 3 МБ кеш на ядро. 

преди 4 часа, cybercop написа:

Ако някой го е инсталирал (не ми трябва човек, който да се учи на мой гръб), нека ми обясни стъпка по стъпка, какво се прави и кои параметри да избера за десктоп машина, която не се използва за игри. Само за интернет, филми и преглед на изображения. Машината е със стари, но прилични компоненти. Няма да имам ограничение на ресурси поне на този етап.

Свалил съм ръководството, но държа да се консултирам с човек, който има практически опит. 

https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/install-installing.html

Благодаря предварително на отзовалите се !

Само да припомня, какъв беше въпросът ми и за кого се отнася. 

Зная, как се инсталира пакет с dpkg -i. 

Интересуват ме основно параметрите на инсталацията (какво да включа в скрипта с който се стартира инсталатора), да избера ли опцията с Vulkan или не. Така или иначе съм избрал да инсталирам Legacy версията. 

преди 34 минути, cybercop написа:

Интелски, мисля, че беше 3 GHZ, 4 едра по 3 МБ кеш на ядро. 

Само да припомня, какъв беше въпросът ми и за кого се отнася. 

Зная, как се инсталира пакет с dpkg -i. 

Интересуват ме основно параметрите на инсталацията (какво да включа в скрипта с който се стартира инсталатора), да избера ли опцията с Vulkan или не. Така или иначе съм избрал да инсталирам Legacy версията. 

Когато инсталирате .deb пакет за драйвер на видеокартата в Linux, обикновено е добра практика да следвате инструкциите на производителя или наличната документация за инсталация. Въпреки това, мога да ви предоставя общи насоки за инсталация на драйвер за AMD Radeon видеокарти в Linux.

Ето стъпките, които можете да следвате:

1. Свалете .deb пакета за драйвера от официалния уебсайт на AMD или от друг доставчик на софтуер.

2. Отворете терминал и навигирайте до директорията, в която сте запазили .deb пакета.

3. Изпълнете следната команда, за да инсталирате пакета:

4. sudo dpkg -i package-name.deb

Заменете "package-name.deb" с името на сваления .deb пакет.

5. Системата ще ви поиска паролата за администратор. Въведете я и натиснете Enter.

6. Ако има липсващи зависимости, които трябва да бъдат инсталирани, изпълнете следната команда:

7. sudo apt-get install -f

8. Това ще инсталира автоматично липсващите зависимости за пакета.

След успешната инсталация на драйвера, можете да настройвате вашата видеокарта според предпочитанията си. В зависимост от инсталирания драйвер и наличните инструменти, може да бъдат предоставени различни настройки за оптимизация на изображението, настройки за енергоспестяване и други функции.

Моля, обърнете внимание, че точните команди и процедури могат да варират в зависимост от дистрибуцията и версията на Linux, която използвате, както и от конкретния драйвер и наличните инструменти. Винаги е препоръчително да прегледате документацията, предоставена от AMD или производителя на драйвера, за подробни инструкции специфични за вашия случай.

9. Spoiler

параметрите на инсталацията на драйвера за AMD Radeon видеокарти в Linux и дали трябва да изберете опцията за Vulkan.

При инсталацията на драйвера можете да използвате следния скрипт:

#!/bin/bash

# Инсталиране на .deb пакета
    sudo dpkg -i package-name.deb

# Инсталиране на липсващи зависимости
    sudo apt-get install -f

В скрипта заменете "package-name.deb" с името на сваления .deb пакет.

Относно опцията за Vulkan, това зависи от вашите нужди и изисквания. Vulkan е отворен стандарт за графика и изчисления, който може да предостави по-добра производителност и функционалност за някои приложения и игри. Ако планирате да използвате софтуер или игри, които изискват Vulkan, препоръчително е да инсталирате и да включите поддръжката за него при инсталацията на драйвера.

Ако вашата система не изисква специфични изисквания за Vulkan или ако не планирате да използвате приложения или игри, които изискват Vulkan, може да не бъде необходимо да включвате тази опция.

Накрая, споменахте, че сте избрали да инсталирате Legacy версията на драйвера. Това се отнася до по-стара версия на драйвера, която поддържа по-стари видеокарти. Ако вашата видеокарта е по-нова и поддържа актуалната версия на драйвера, може да бъде по-добре да инсталирате актуалната версия. Въпреки това, ако Legacy версията отговаря на вашите нужди и функционира коректно на вашия хардуер, можете да продължите с нея.

Моля, имайте предвид, че това са общи насоки и е важно да прегледате конкретната документация и инструкции, предоставени от AMD или производителя на драйвера, за да се уверите, че избирате подходящите параметри и опции при инсталацията на драйвера за вашия конкретен случай.

• Автор

Който разбира да погледне, това приемлива команда ли е : sudo amdgpu-install -y --accept-eula --usecase=workstation

Последната опция по подразбиране изисква подписване на лиценз.

преди 20 минути, cybercop написа:

Който разбира да погледне, това приемлива команда ли е : sudo amdgpu-install -y --accept-eula --usecase=workstation

Последната опция по подразбиране изисква подписване на лиценз.

Командата sudo amdgpu-install -y --accept-eula --usecase=workstation е приемлива и може да бъде използвана за инсталиране на AMDGPU драйвера с опцията --usecase=workstation, която указва, че инсталацията е за работна станция. Опцията --accept-eula се използва, за да се приеме лиценза на драйвера без да се изисква интерактивно потвърждение.

Все пак, преди да изпълните командата, е важно да проверите актуалната версия на драйвера и да се уверите, че използвате правилния пакет за вашата видеокарта и операционна система. Също така, бъдете внимателни при използването на параметъра -y, който автоматично потвърждава всички въпроси на инсталатора, без да ви предоставя възможност за преглед и редакция. Уверете се, че сте запознати с последиците и сте наясно със зададените опции преди да ги използвате.

Винаги е препоръчително да се справяте с инсталацията на драйвери с внимание и да изследвате документацията и ръководствата, предоставени от AMD или производителят на вашата операционна система.

• Автор
преди 11 минути, evogen написа:

Командата sudo amdgpu-install -y --accept-eula --usecase=workstation е приемлива и може да бъде използвана за инсталиране на AMDGPU драйвера с опцията --usecase=workstation, която указва, че инсталацията е за работна станция. Опцията --accept-eula се използва, за да се приеме лиценза на драйвера без да се изисква интерактивно потвърждение.

Все пак, преди да изпълните командата, е важно да проверите актуалната версия на драйвера и да се уверите, че използвате правилния пакет за вашата видеокарта и операционна система. Също така, бъдете внимателни при използването на параметъра -y, който автоматично потвърждава всички въпроси на инсталатора, без да ви предоставя възможност за преглед и редакция. Уверете се, че сте запознати с последиците и сте наясно със зададените опции преди да ги използвате.

Винаги е препоръчително да се справяте с инсталацията на драйвери с внимание и да изследвате документацията и ръководствата, предоставени от AMD или производителят на вашата операционна система.

Всъщност, вие жив човек ли сте или "интелигентно" приложение. Отговорът е малко ... нечовешки. С безсмислени подробности.

преди 8 минути, cybercop написа:

Всъщност, вие жив човек ли сте или "интелигентно" приложение. Отговорът е малко ... нечовешки. С безсмислени подробности.

На практика - това е бъдещето. Общуване с чат-ботове и други форми ва ИИ.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.