Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на Smart TV + Грамофон с 5.1 Тонколони + SW

Featured Replies

Здравейте,

Предварително казвам, че не разбирам от аудио. 

Исках нещо средно между hifi система (която няма да оценя или да оползотворя както трябва) и soundbar (което на доста места казват, че не работят добре) за филми и грамофон. 

Целта ми е да свържа Smart телевизор (65'' https://www.tcl.com/bg/bg/tvs/p735 и грамофон (https://www.ozone.bg/product/gramofon-sony-ps-lx310bt/?fbclid=IwAR30v3HSXv0CRGe6WVa60lXCmTZRZu_UJlGB0mtrudVlksfKKOmDEY5N-PU) към https://www.canton.de/en/movie-265/03501.

Понеже не разбирам, а е доста очевидно, не се сетих че ще ми трябва ресийвър. 

Имам чувството че всички ресийвъри, които виждам са с прекалено много функции, които не желая, като например video, за да се връзват с DVD плеър, микрофони, и тн. Съответно добрите са по над 700 лв. 

Спрямо тази информация, моля някой, който реално разбира да ми удари рамо и да каже как да си завърша този сетъп по най-ефикасен начин откъм пари, но и без да скопявам прекалено някакви функционалности на устройствата. Не съм аудиофил и не мога да усещам тънките разлики в качеството, затова не държа на най-доброто.

Обмислям варианта за някакъв евтин ресийвър - https://www.electronic-star.bg/HiFi-i-TV/HiFi-komponenti/HiFi-usilvateli/AMP-5100-BT-stereo-usilvatel-2-ch-120-W-3-ch-50-W-RMS-BT-cheren-cherno.html

или пък някой по-стар втора употреба - примерно Denon 1912 AVR (доколкото видях основната разлика е във видео качеството през годините, не толкова 5.1 аудиото)

или пък някой адекватен бюджетен модел

или някакво тотално друго устройство за което не знам.

Като цяло съм супер объркан и ще съм адски благодарен на някой, който има опит, да ми помогне.

Внимавай с electronic-star. Тия са бранд на Klarstein, при които поръчваш, но нищо не идва, даже и отговор не ти дават.

Ти въобще знаеш ли какво искаш и кой ти напълни главата с бръмбари?

Първо 5.1 е несъвместимо с какъвто и да е качествен звук. Грамофон повече от стандартно стерео няма и няма да има. и това пластмасово чудо е боклук за много пари. Питай някой който слуша музика как оценява BT свързаност на грамофон. А и откъде ще взимаш плочи и знаеш ки колко струват?

По телевизиите е най-много стандартно стерео с неособено добро качество 5.1 на разни DVD e 448Kbps за всички канали. Така че казвай от какъв източник ще идват картината и звука. И като взимаш голям телевизор мисли за акустическото оформление на помещението.

Телевизията е със стерео звук,грамофона също.Защо се спираш на многоканални уредби.Най-изгоден вариант,с максимално качество на звука,може да се постигне с един стар модел стерео усилвател,защото ще има вход за грамофон и колони втора употреба.Има само една подробност в този вариант:Новите модели телевизори нямат изходи с жакове(по ниска честота) ,за да го свържеш към телевизора.За тази цел трябва да си купиш Цифров към аналогов аудио конвертор (DAC) HDMI към RCA  ,който да се включи в телевизора,а от него в усилвателя.

преди 1 час, Филипов написа:

и това пластмасово чудо

Как, бе?! Я виж к'ва алуминиева филийка има:
Sony-113184867-8a452db7363cf56b6a195c8f2

Качествен грамофон е в зоната 1000+EUR и може да стигне до над 10-15кЕ
И, блутут и качествен звук, пластмаса и качествен звук, 5.1 и качествен звук, също не се ползват в едно изречение.
Винилът е от 40-50  нагоре

• Автор
преди 1 час, Филипов написа:

Ти въобще знаеш ли какво искаш и кой ти напълни главата с бръмбари?

Първо 5.1 е несъвместимо с какъвто и да е качествен звук. Грамофон повече от стандартно стерео няма и няма да има. и това пластмасово чудо е боклук за много пари. Питай някой който слуша музика как оценява BT свързаност на грамофон. А и откъде ще взимаш плочи и знаеш ки колко струват?

По телевизиите е най-много стандартно стерео с неособено добро качество 5.1 на разни DVD e 448Kbps за всички канали. Така че казвай от какъв източник ще идват картината и звука. И като взимаш голям телевизор мисли за акустическото оформление на помещението.

Мерси за отговора. Не мога да обвиня никого освен собственото си невежество :) не знам какво четох и какво струвах но явно подцених ситуацията.

Основно исках просто да гледам филми, сериали на 5.1.

Грамофонът е подарък, който така или иначе трябва някак да оползвотворя. Сметнах че ако ще сетвам 5.1 за филми, мога да оползотворя и грамофона някак. С оглед това което каза, не съм сигурен как ще го оползотворя :D Плочи имам.

Източникът на звук и картина идеята беше да е основно телевизора (неговите арр-ове). Вариант е да свържа и ползвам PC-то някак, ако ще помогне да се оправи бъркоча.

Пак казвам, не съм аудиофил и не разбирам, очевидно. Идеята ми е да се опитва докарам нещо средно адекватно с тъпотиите кои съм направил :)

преди 15 минути, цър-вул написа:

Как, бе?! Я виж к'ва алуминиева филийка има:
Sony-113184867-8a452db7363cf56b6a195c8f2

Качествен грамофон е в зоната 1000+EUR и може да стигне до над 10-15кЕ
И, блутут и качествен звук, пластмаса и качествен звук, 5.1 и качествен звук, също не се ползват в едно изречение.
Винилът е от 40-50  нагоре

Да, разбирам, подарък ми е, а и не съм истински ценител към момента. Може би някой ден ще се изуча. Иска ми се просто да докарам цялото нещо до нещо работещо. Мога да си представя как звучи това за хора, които разбират, ноо :) ще си понеса подигравките

• Автор
преди 2 минути, JKirilov написа:

И къде ще разположиш цели 6 тонколони-монколони?

Ще ги разположа спрямо инструкциите и гайдовете, които съм намерил 😕 Ако не работи добре в помещението ще ги преместя в по-голямата опция. Просто ще тествам неща, за пръв път ми е, експериментирам, правя грешки, така се учи човек предполагам :)

Auna марката, е забрави, щом искаш качествена аудио техника.

При малък бюджет за 5.1 многоканална система, търси втора ръка многоканален ресийвър (AVR) сравнително нов.

От последните няколко години (да кажем 7-8 максимум), който може да пуска 4К/UHD 60Hz, през HDMI.

За да имаш опцията да го свържеш към ТВ през  eARC/ARC HDMI порта на ТВ

Denon, Pioneer, Marantz. Onkyo - не препоръчвам, защото имаха проблеми със HDMI платките.

Грамофона разбира се ,че е възможно да го свържеш към AVR-a , Но звука, ще е посредствен поради малките размери на говорителите.

Ще, става основно за кино аудио сетъп за непретенциозен потребител. Но, не и за музика.

• Автор

Благодаря на всички, които писаха в темата - реално научих доста неща! Ще помисля как точно да действам, но мисля че определено се потопих надълбоко като за невежа :D 

Спасе, никой не се е родил научен. Започни с малки стъпки. Посещавай аудио/видео изложения, да видиш кое ти харесва и кое не. Посещавай магазини за втора употреба аудио и видео. Отиди на гости в приятели с някаква уредбичка. Винаги питай за ориентировъчни цени.

Научи по добре техническата терминология с книги и тубата. Също наблегни на българския език, понеже свързване на ТВ с грамофон е "Грамфон свири, майка плаче!". Все едно да свържеш крана на мивката с ключа на лампата...

От сега трябва да ти е ясно, че за в къщи 1000-2000 лв са абсолютния минимум. Освен това с никакви пари в къщи не може да се постигне това, което се чува на концерт на Роджър Уотърс.

Успех и когато закъсаш - питай, но конкретно, а не с цяло есе!

Да добавя, погледни и AVR ресийвърите на Yamaha.

При "чист" стерео усилвател (само за музика с две озвучителни тела/тонколони), също важат горните предложения за марки с едно уточнение.

Усилвателя, трябва да има задължително оптика, за бъде възможно свързването му към ТВ.

• 2 месеца по-късно...

Въпроса е за "чийй" ще се свързва телевизор към грамофон????

на 16.05.2023 г. в 19:43, JKirilov написа:

И къде ще разположиш цели 6 тонколони-монколони?

В гаража сигурно....къде или в палатката? Къде според теб би могъл да ги разположи?

P.S. Subwoofer: 80...140 Hz - мне! Качествен от под/от 30hz

Към автора.... взимаш си Q990B саундбар и си решаваш проблемите..... 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.