Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Този BIOS ъпдейт ще оправи ли ACPI грешките при Kali Linux?

Featured Replies

Към днешна дата продължавам да получавам ACPI грешки, ако опитам да заредя версия на Linux Mint, която е по-нова от версия 20.3. Същото се отнася и до новите версии на Kali Linux.

Ако се чудите за какви грешки говоря, въпросните грешки са описани тук: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=371358

В момента искам да инсталирам версията на Kali Linux, която е от 2023г. Това означава, че със сигурност ще получа същите тези грешки по време на зареждане на операционната система.

Доколкото се разбра, грешките произлизат от несъвместимости между моя БИОС и някакви промени по Линукс ядрото.

Някои хора казват, че всеки БИОС, произведен след 2010г, трябва да е съвместим с новите функционалности в ядрото на Линукс. Истината е такава, че моя БИОС не е съвместим, въпреки че е произведен няколко години след 2010г.

Един от лаптопите, на които искам да инсталирам Кали Линукс, е: HP 250 G3 Notebook PC

Въпросният лаптоп дойде с пре-инсталиран Уиндоус 8, но по-късно го ъпгрейднах до Уиндоус 10.

Фабричната БИОС версия на този лаптоп е InsydeH20 Setup Utility Rev 5.0

При сегашната (фабричната) БИОС версия, тези ACPI грешки се появяват. Преди малко видях, че има доста по-нова версия на БИОС-а, която се вижда тук:

IMG-20230517-181324.jpg

Източник на информацията, показана в горното изображение: https://support.hp.com/bg-en/drivers/selfservice/hp-250-g3-notebook-pc/6732462

Версията, която сега имам, е от 2014г или от 2015г, не помня със сигурност, тъй като не съм проверявал наскоро.

Сега, как да инсталирам тази актуализация за БИОС-а? В страницата от линка, който показах по-горе пише, че за този модел лаптоп HP поддържа само Windows 7, 8 и 10, което означава, че .exe файла и пригоден за работа в Windows среда. Проблемът е, че в момента на лаптопа е инсталиран Линукс Мента 20.3. Ако сваля този инсталатор и го пусна под Линукс, ще има ли някакви проблеми? Или трябва да сменя Линукс с Уиндоус и чак тогава да сваля и стартирам инсталатора на актуализацията за БИОС-а?

И най-вече искам да знам дали си заслужава да се трудя, дали наистина ще има резултати. Как мога да знам дали новата версия на БИОС-а е напълно съвместима с Линукс? Страх ме е да не стане така, че да се трудя да сменям операционни системи, а накрая да се окаже, че грешите отново ги има.

Как мога да проверя дали новата версия на БИОС-а е напълно съвместима с новото Линукс ядро?

• Автор
току-що, ined написа:

Коригираш ядрото на Линукса и го компилираш наново и може и да ти се получи

Има ли готови-за-употреба open source кодове, с които да подменя кодовете, от които идва проблема?

Ако се налага аз да пиша custom кодове, отказвам се, защото е трудно и нямам време.

Също така, не е желателно да извършвам промени по ядрото, тъй като това може да доведе до нестабилност на системата и компроматирана сигурност. Аз не съм професионалист в програмирането и може да допусна грешки.

ACPI грешките не са проблем системата да работи стабилно ,затваряй я тази тема с BIOS -а.

Цитат

Some BIOS/UEFI developers are just lazy and don't implement the entire ACPI specification into their BIOS/UEFI, or more worse, they implement it in the wrong way. When Linux tries to read some specific ACPI parameters, which don't exist, or are wrong, it fails and reports this kind of error. There is not a lot you can do about these errors, except try to upgrade the BIOS - my above post hides the errors it changes the log reporting so it is no longer seen but Loglevel 3, is identified by the KERN_ERR string, it’s the next in the scale. Messages adopting this level are often used to notify the user about non-critical errors. So adding loglevel=3 will not notify you of non-critical errors.
As far as I know there is no fix except maybe upgrading your BIOS or changing your BIOS from UEFI to Legacy which may help

PS: има начини за скриване на грешката ,но ще си я потърсиш сам в мрежата.

преди 2 часа, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Към днешна дата продължавам да получавам ACPI грешки, ако опитам да заредя версия на Linux Mint, която е по-нова от версия 20.3. Същото се отнася и до новите версии на Kali Linux.

Ако се чудите за какви грешки говоря, въпросните грешки са описани тук: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=371358

В момента искам да инсталирам версията на Kali Linux, която е от 2023г. Това означава, че със сигурност ще получа същите тези грешки по време на зареждане на операционната система.

Доколкото се разбра, грешките произлизат от несъвместимости между моя БИОС и някакви промени по Линукс ядрото.

Някои хора казват, че всеки БИОС, произведен след 2010г, трябва да е съвместим с новите функционалности в ядрото на Линукс. Истината е такава, че моя БИОС не е съвместим, въпреки че е произведен няколко години след 2010г.

Един от лаптопите, на които искам да инсталирам Кали Линукс, е: HP 250 G3 Notebook PC

Въпросният лаптоп дойде с пре-инсталиран Уиндоус 8, но по-късно го ъпгрейднах до Уиндоус 10.

При сегашната (фабричната) БИОС версия, тези ACPI грешки се появяват. Преди малко видях, че има доста по-нова версия на БИОС-а, която се вижда тук:

IMG-20230517-181324.jpg

Източник на информацията, показана в горното изображение: https://support.hp.com/bg-en/drivers/selfservice/hp-250-g3-notebook-pc/6732462

Версията, която сега имам, е от 2014г или от 2015г, не помня със сигурност, тъй като не съм проверявал наскоро.

Сега, как да инсталирам тази актуализация за БИОС-а? В страницата от линка, който показах по-горе пише, че за този модел лаптоп HP поддържа само Windows 7, 8 и 10, което означава, че .exe файла и пригоден за работа в Windows среда. Проблемът е, че в момента на лаптопа е инсталиран Линукс Мента 20.3. Ако сваля този инсталатор и го пусна под Линукс, ще има ли някакви проблеми? Или трябва да сменя Линукс с Уиндоус и чак тогава да сваля и стартирам инсталатора на актуализацията за БИОС-а?

И най-вече искам да знам дали си заслужава да се трудя, дали наистина ще има резултати. Как мога да знам дали новата версия на БИОС-а е напълно съвместима с Линукс? Страх ме е да не стане така, че да се трудя да сменям операционни системи, а накрая да се окаже, че грешите отново ги има.

Как мога да проверя дали новата версия на БИОС-а е напълно съвместима с новото Линукс ядро?

Нали хората са ти го написали, какво да правиш. Отново просто словоблудство.

How to add a kernel parameter - Linux Mint Forums

Стартираш компа, натискаш Е от клавиатурата за да редактираш, търсиш къде пише quiеt и вместо това пишеш така loglevel=3

linux /boot/vmlinuz-5.8.0-53-generic root=UUID=12345678-1234-5678-9abc-123456789abc ro quiet splash i915.enable_fbc=0

Вместо това

linux /boot/vmlinuz-5.8.0-53-generic root=UUID=12345678-1234-5678-9abc-123456789abc ro quiet splash i915.enable_fbc=0

Пишеш така

linux /boot/vmlinuz-5.8.0-53-generic root=UUID=12345678-1234-5678-9abc-123456789abc ro loglevel=3 splash i915.enable_fbc=0

Или постоянно

sudo nano /etc/default/grub

Вместо това

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i915.enable_fbc=0"

Това

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 splash i915.enable_fbc=0"

И накрая.

sudo update-grub

преди 2 часа, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Страх ме е да не стане така, че да се трудя

Това ти е основният страх... 😎
Те това са промените в BIOS:

Цитат

- Provides improved security of UEFI code and variables.

• Автор
преди 13 часа, AAUUXX написа:

Под UEFI или CSM инсталираш ? Грешката и в двата случая я има?

Какво е CSM?

Дава същите грешки и под BIOS и под UEFI. Ако използвам CSM опцията в Rufus, пак дава същите грешки.

преди 13 часа, Raze написа:

Еее айде де, аз мислех, че отдавна си го пренаписал и моднал този BIOS, какво чакаш още, че не си оправил проблема?

Не съм използвал БИОС модификации, защото ме е страх да не разваля лаптопа. Най-безопасно е да използвам само легитимни и официални издания на БИОС.

преди 12 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Слагай на този лап FreeDOS , там такива грешки няма да излезат!

FreeDOS не разполага с необходимите функционалности, които ми трябват.

преди 13 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Какво е CSM?

Compatibility Support Module

преди 13 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Дава същите грешки и под BIOS и под UEFI. Ако използвам CSM опцията в Rufus, пак дава същите грешки.

Системата работи стабилно ,не обръщай внимание на тези грешки ,има в мрежата начини за да ги скриеш и да не се показват.

Например :

https://www.linux.org/threads/acpi-error-after-installing-ubuntu-22-04.40993/

• Автор
преди 39 минути, AAUUXX написа:

Compatibility Support Module

Системата работи стабилно ,не обръщай внимание на тези грешки ,има в мрежата начини за да ги скриеш и да не се показват.

Например :

https://www.linux.org/threads/acpi-error-after-installing-ubuntu-22-04.40993/

Ясно. По-късно ще използвам Rufus да вградя CSM в инсталационната медия на Кали Линукс. Като приключа с този опит, ще се върна на споделя резултатите.

преди 13 часа, АСПЕКТ написа:

Нали хората са ти го написали, какво да правиш. Отново просто словоблудство

Ами природата го е създала да е НЕУК .И на живо да му го обясниш пак няма да те разбере .

• Автор
преди 5 минути, adersa написа:

Ами природата го е създала да е НЕУК .И на живо да му го обясниш пак няма да те разбере .

Кога ще спреш на произвеждаш фактически неправилни твърдения по мой адрес?

По темата: Само не стана ясно актуализацията на БИОС-а в Windows среда ли трябва да стане или няма да има проблеми, ако извърша актуализацията под Линукс, без да сменям Линукс с Windows. Както обясних в първия си отговор, от инсталатора се предлагат само за Уиндоус 7, 8 и 10, което ме навява на мисълта, че вероятно не е съвместим с Линукс.

преди 7 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Кога ще спреш на произвеждаш фактически неправилни твърдения по мой адрес?

По темата: Само не стана ясно актуализацията на БИОС-а в Windows среда ли трябва да стане или няма да има проблеми, ако извърша актуализацията под Линукс, без да сменям Линукс с Windows.

Както обясних в първия си отговор, от инсталатора се предлагат само за Уиндоус 7, 8 и 10, което ме навява на мисълта, че вероятно не е съвместим с Линукс.

Темата е за Линукс и е в раздел Линукс. Не знам Уиндоус.

преди 6 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

По темата: Само не стана ясно актуализацията на БИОС-а в Windows среда ли трябва да стане или няма да има проблеми, ако извърша актуализацията под Линукс, без да сменям Линукс с Windows. Както обясних в първия си отговор, от инсталатора се предлагат само за Уиндоус 7, 8 и 10, което ме навява на мисълта, че вероятно не е съвместим с Линукс.

Ъпдейта на BIOS е под Windows ,както са написали ,но този ъпдейт не е гарант за решение на проблема.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Темата е за Линукс и е в раздел Линукс. Не знам Уиндоус. 

Няма да може да изпълни ъпдейта на BIOS под Linux с .exe файла който е свалил.

• Автор
преди 5 минути, AAUUXX написа:

Ъпдейта на BIOS е под Windows ,както са написали ,но този ъпдейт не е гарант за решение на проблема.

Няма да може да изпълни ъпдейта на BIOS под Linux с .exe файла който е свалил.

Разбрано! По-късно ще сменя Линукс с Уиндоус, ще извърша обновяването на БИОС-а, след което ще опитам да се върна към Линукс - най-новата версия на Кали Линукс. Ако отново има грешки, просто ще използвам малко по-стара версия на Кали Линукс, чието ядро е съвместимо с БИОС-а, с който разполагам.

преди 2 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Разбрано! По-късно ще сменя Линукс с Уиндоус, ще извърша обновяването на БИОС-а, след което ще опитам да се върна към Линукс - най-новата версия на Кали Линукс. Ако отново има грешки, просто ще използвам малко по-стара версия на Кали Линукс, чието ядро е съвместимо с БИОС-а, с който разполагам.

Или да използваш настройката по-горе написана или преведена от мен.

преди 19 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

актуализацията на БИОС-а в Windows среда ли трябва да стане

Да.

преди 19 минути, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

яма да има проблеми, ако извърша актуализацията под Линукс

Интересно ми е как ще стартираш изпълнимия файл (.exe) под Linux

на 17.05.2023 г. в 18:37, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

IMG-20230517-181324.jpg

какво като ти вади грешки при boot, това са само предупреждения... без ъпдейт на биоса няма как да знаеш дали ще се оправят грешките... малко вероятно е да се оправят, защото в биоса най вероятно са оправяли неща със съвместимостта с windows и ACPI ще са пипали само ако под windows са установени проблеми...

• 4 седмици по-късно...

По-старо ядро не означава, че е съвместимо. В него просто не е добавен кода, който предупреждава за липсващи инструкции за  ACPI. Ако хардуера на лаптопа се разпознава и работи добре няма причина за притеснение. Провери също дали режимите на ергоспестяване работят коректно.

При мен има проблем със заспиването и затова коригирах нещата с параметър в grub, и също съм скрил грешките.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet loglevel=3 mem_sleep_default=deep"

Проблема е, че на повечето производители на хардуер и създатели на код за BIOS, не им пука за Linux и не добавят въпросните инструкции за ACPI под Linux. Това обаче съвсем не означава, че ядрото няма да си открие всичко и да работи всичко.

Предупрежденията за грешки са за това, че ако някой случайно има проблем да се ориентира първо къде да търси!

• 3 седмици по-късно...

Смешно ми е как сума народ се опитват да са хакери с тая недоклатена дистрибуция, а накрая винаги се оказват с неработеща или почти развалена дистрибуция, защото е правена от индийци и като всичко индийско, и това не работи както трябва. 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.