Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с рутер TUF-AX3000 V2 и Vivacom

Featured Replies

Здравейте,

Закупих си рутер TUF-AX3000 V2 и имам проблем със свързването. На WAN порта не иска да получи ИП адрес. Използвам интернет на Vivacom със стандартната конфигурация. Техен рутер, след това switch и от switch-a към моя рутер. 

Преди Асуса бях с обикновен TP-LINK и нямах никакви проблеми при настройката. Аз сам съм си го настройвал. И веднага получава ИП на WAN порта. 

Може ли да ми кажете откъде може да идва тоиз проблем?

Благодаря предварително

Разрешен от Corvax

преди 11 минути, Confiscate написа:

Здравейте,

Закупих си рутер TUF-AX3000 V2 и имам проблем със свързването. На WAN порта не иска да получи ИП адрес. Използвам интернет на Vivacom със стандартната конфигурация. Техен рутер, след това switch и от switch-a към моя рутер. 

Преди Асуса бях с обикновен TP-LINK и нямах никакви проблеми при настройката. Аз сам съм си го настройвал. И веднага получава ИП на WAN порта. 

Може ли да ми кажете откъде може да идва тоиз проблем?

Благодаря предварително

В какъв режим е WAN порта на асуса?

• Автор

В момента съм му дал Automatic IP. Като опции има: Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP, v6plus. Маркирал съм Enable WAN, също така. Задал съм му да си взима DNS IP автоматично.

преди 2 минути, Confiscate написа:

В момента съм му дал Automatic IP. Като опции има: Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP, v6plus. Маркирал съм Enable WAN, също така. Задал съм му да си взима DNS IP автоматично.

Забий на асуса MAC адреса на стария рутер - за WAN портовте става дума

• Автор
преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Забий на асуса MAC адреса на стария рутер - за WAN портовте става дума

Това е мак адреса на стария рутер предполагам... И това пробвах и пак не ми се получи. Писах го с малки букви, сега ще пробвам с големи, но не вярвам да има значение. 

Capture.PNG

преди 1 минута, Confiscate написа:

Това е мак адреса на стария рутер предполагам... И това пробвах и пак не ми се получи. Писах го с малки букви, сега ще пробвам с големи, но не вярвам да има значение. 

Capture.PNG

Може и разделителя да е друг

• Автор
преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Може и разделителя да е друг

Видях го отзад на рутера и беше различен от този, но пак не стана. Възможно ли е в самия рутер да е проблема? Защото преди да го взема пишеше, че се настройва без никакви проблеми и дефактно настройката му наистина е супер лесна, ако хване ИП. 

Видях го отзад на рутера и беше различен от този, но пак не стана. Възможно ли е в самия рутер да е проблема? Защото преди да го взема пишеше, че се настройва без никакви проблеми и дефактно настройката му наистина е супер лесна, ако хване ИП. 

Ako със стария рутер нямаш проблеми, вържи го зад асуса временно и колнирай МАС-а

преди 21 минути, Confiscate написа:

Виваком не те заключват по MAC адрес, нещо се е смотал рутерът. Направи му заводски ресет и пробвай пак.

• Автор

Ами направих и двете неща, но не иска и не иска. Толкова много позитивни коментари прочетох за този рутер, явно нещо не е както трябва. 

Аз нещо се обърках тука. От Виваком имаш рутер, след който има суич и в суича включваш WAN-порта на рутера. Можеш ли изобщо да се логнеш в този рутер, както си се овързал така?

• Автор
преди 9 минути, Rammkopf написа:

Аз нещо се обърках тука. От Виваком имаш рутер, след който има суич и в суича включваш WAN-порта на рутера. Можеш ли изобщо да се логнеш в този рутер, както си се овързал така?

Да, и в стария рутер с ип-то на TP_LINK и в този с IP -тo на ASUS. Виваком винаги така са работили, слагат рутер и суич, техни си, от които им идва и телевизията. Поне по-старата им практика е такава. Сега не знам как е. И след тях ти можеш да си редиш каквото искаш. 

Да, и в стария рутер с ип-то на TP_LINK и в този с IP -тo на ASUS. Виваком винаги така са работили, слагат рутер и суич, техни си, от които им идва и телевизията. Поне по-старата им практика е такава. Сега не знам как е. И след тях ти можеш да си редиш каквото искаш. 

Тъй, това щеше да е следващият ми въпрос - ти на коя услуга си? Ако си на старата им, то тогава суичът не е СЛЕД, а е ПРЕДИ рутера им. Т.е., няма как да вземеш втори адрес през суича им. По едно време предлагаха 5 динамични или 1 статичен адрес (ти си избираш кое от двете искаш), но май прекратиха тази практика. Махни техния рутер и включи ASUS-а на негово място, просто.

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Тъй, това щеше да е следващият ми въпрос - ти на коя услуга си? Ако си на старата им, то тогава суичът не е СЛЕД, а е ПРЕДИ рутера им. Т.е., няма как да вземеш втори адрес през суича им. По едно време предлагаха 5 динамични или 1 статичен адрес (ти си избираш кое от двете искаш), но май прекратиха тази практика. Махни техния рутер и включи ASUS-а на негово място, просто.

В техния рутер влиза оптичният кабел. Няма как да го махна. 

преди 2 минути, Confiscate написа:

В техния рутер влиза оптичният кабел. Няма как да го махна. 

Ааа, ооо, ти си с оная изтърпналата Nokia. Подозирам, че TP-LINK-ът ти е раздавал вътрешни адреси в мрежа 192.168.0.0, а ASUS-ът раздава 192.168.1.0, което се припокрива с адресите, които раздава и Nokia-та. И като искаш да излезеш в Интернет, ASUS-ът се чуди "ся, тоз пакет да го изям ли, да го препратя ли ...???". Смени в DHCP сървъра на ASUS-а адресната схема. Кажи му да раздава 192.168.2.нещо-си и предполагам, че ще си решиш проблема.

Ако искаш да използваш само твоя рутер, обади им се на 123 и им кажи. Ще ти донесат една глупава сапунерка, която е най-обикновен мост от оптика към ethernet и не раздава никакви адреси. Ще си приберат рутера и готово. Така става най-интелигентно. Сега си с рутер зад рутера ... пълен мармалад.

преди 7 минути, Rammkopf написа:

Ще ти донесат една глупава сапунерка, която е най-обикновен мост от оптика към ethernet и не раздава никакви адреси. Ще си приберат рутера и готово. Така става най-интелигентно. Сега си с рутер зад рутера ... пълен мармалад

Най-добре е една гигабитова медия или ОНТ с един лан порт и ако има телевизия след това суитч.Така е най-добре и лесно и няма да има ядове 

• Автор
преди 4 минути, Rammkopf написа:

Ааа, ооо, ти си с оная изтърпналата Nokia. Подозирам, че TP-LINK-ът ти е раздавал вътрешни адреси в мрежа 192.168.0.0, а ASUS-ът раздава 192.168.1.0, което се припокрива с адресите, които раздава и Nokia-та. И като искаш да излезеш в Интернет, ASUS-ът се чуди "ся, тоз пакет да го изям ли, да го препратя ли ...???". Смени в DHCP сървъра на ASUS-а адресната схема. Кажи му да раздава 192.168.2.нещо-си и предполагам, че ще си решиш проблема.

Ако искаш да използваш само твоя рутер, обади им се на 123 и им кажи. Ще ти донесат една глупава сапунерка, която е най-обикновен мост от оптика към ethernet и не раздава никакви адреси. Ще си приберат рутера и готово. Така става най-интелигентно. Сега си с рутер зад рутера ... пълен мармалад.

Асус раздава ИП-та 192.168.50. ... нещо си. Аз не разбирам много, но няма логика TP-LINK-а съвсем прост модел да работи, а този рутер да не иска. ПОне аз не я намирам. При една и съща схема. Ако имаше проблем с ИП-тата нямаше и двата да искат да работят. Много благодаря за отделеното време и за опитите да разгадаем ситуацията. Ще го занеса в четвъртък в работата, за да видя при друг доставчик дали ще зацепи, ако и там дава проблем, значи нещо не е наред с рутера, ако не..., Ще търся проблема във Виваком.

преди 6 минути, adersa написа:

Най-добре е една гигабитова медия или ОНТ с един лан порт и ако има телевизия след това суитч.Така е най-добре и лесно и няма да има ядове 

Виваком не раздават медийни конвертори. ONT (сапунерката) могат да му дадат, ако изрично си я поиска. Иначе му нашиват комбото с двете антени и го оставят да се оправя, както може.

преди 9 минути, Confiscate написа:

Асус раздава ИП-та 192.168.50. ... нещо си. Аз не разбирам много, но няма логика TP-LINK-а съвсем прост модел да работи, а този рутер да не иска. ПОне аз не я намирам. При една и съща схема. Ако имаше проблем с ИП-тата нямаше и двата да искат да работят. Много благодаря за отделеното време и за опитите да разгадаем ситуацията. Ще го занеса в четвъртък в работата, за да видя при друг доставчик дали ще зацепи, ако и там дава проблем, значи нещо не е наред с рутера, ако не..., Ще търся проблема във Виваком.

Има един изключително рядък сценарий, в който две устройства не могат да се разберат на каква скорост ще си приказват. Auto-negotiation е протокол, който понякога не функционира правилно между устройства от различни производители. Ефектът е, че устройствата изглеждат свързани, всичко свети, мига, ама връзка - йок. Ако ти се търкаля стар суич някъде, включи го като буфер пред ASUS-а. Има 0,001% шанс точно това да се окаже проблемът. Може би е добра идея да изтеглиш актуална версия на фърмуера за този TUF и да го флашнеш ръчно. Нищо чудно да е бъг, който вече да е отстранен.

• Автор
преди 11 минути, Rammkopf написа:

Виваком не раздават медийни конвертори. ONT (сапунерката) могат да му дадат, ако изрично си я поиска. Иначе му нашиват комбото с двете антени и го оставят да се оправя, както може.

Има един изключително рядък сценарий, в който две устройства не могат да се разберат на каква скорост ще си приказват. Auto-negotiation е протокол, който понякога не функционира правилно между устройства от различни производители. Ефектът е, че устройствата изглеждат свързани, всичко свети, мига, ама връзка - йок. Ако ти се търкаля стар суич някъде, включи го като буфер пред ASUS-а. Има 0,001% шанс точно това да се окаже проблемът. Може би е добра идея да изтеглиш актуална версия на фърмуера за този TUF и да го флашнеш ръчно. Нищо чудно да е бъг, който вече да е отстранен.

За съжаление в къщи нямам. Опитах се да го флашна, но 30 мин. на екрана на chrome седя надпис, че актуализацията се качва и до там, нищо не се случи. А Firmware е някакви си kb. Случайно ми попадна едно мнение в нета, че един човек е имал същия проблем и техниците, не разбрах на коя компания, са се мъчили 2 седмици да го оправят. И едвам са успели да хваната настройката.... Малко ми се загуби кефа, че го купих, а наистина лошо ревю не съм прочел за този модел, като правих проучване....

Я почакай малко. Като превключих на темата за auto-negotiation, ти на какъв Интернет-план си и какъв е тоя суич, в който се опитваш да се включиш? Защото тоя TUF е с мултигигабитов WAN порт и по спецификация е 2.5G/1G, ама нищо не казват за 100M и 10M. Ако суичът ти е на 100Mbps, рутерът може и да не поддържа толкова ниска скорост и тогава наистина няма как да си проговорят. Ще ти трябва поне 1G суич, ако сегашният е някакъв 100Mbps (вероятно стандартния TP-LINK SF-1005D, които раздават като пуканки).

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Я почакай малко. Като превключих на темата за auto-negotiation, ти на какъв Интернет-план си и какъв е тоя суич, в който се опитваш да се включиш? Защото тоя TUF е с мултигигабитов WAN порт и по спецификация е 2.5G/1G, ама нищо не казват за 100M и 10M. Ако суичът ти е на 100Mbps, рутерът може и да не поддържа толкова ниска скорост и тогава наистина няма как да си проговорят. Ще ти трябва поне 1G суич, ако сегашният е някакъв 100Mbps (вероятно стандартния TP-LINK SF-1005D, които раздават като пуканки).

Планът ми е от много години и съм на 100Mbps, а да и switch е толкова (100Mbps) и да точно този модел е. 

преди 55 минути, Confiscate написа:

Виваком винаги така са работили, слагат рутер и суич,

В два съседни имота, работят по различен начин

Тоя суич какво го играе?

• Автор
преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Тоя суич какво го играе?

Ами идея си нямам, От него излиза кабел за ТВ приемника, даже ми казаха, че трябва този кабел да е точно в определен порт на съвсем обикновения switch. Аз не повярвах, веднъж ги разместих при почистване и факт, че телевизора почна да прекъсва. Обадих се на съпорта и първото нещо, което ме попитаха кабела на телевизора дали е на 3 порт, май беше. На първия влиза кабела от техния Рутер. Така работеше преди, пак казвам, за сега не знам. 

току-що, Confiscate написа:

Планът ми е от много години и съм на 100Mbps, а да и switch е толкова (100Mbps) и да точно този модел е. 

Пия арменски коняк, ако съм ти напипал проблема. Много ми се струва, че точно там е драмата. Сега, ако не ме лъже паметта, рутерът на Виваком е с гигабитови LAN портове. Ако включиш ASUS-а към черната Nokia, ще се сговорят на 1Gbps, TUF ше си вземе оттам някакъв 192.168.1.2 (или каквото там поредно IP е свободно) на WAN-порта и ще тръгне работата. Което означава, че си приготвяш утре едни 28-30 лева и влизаш в най-близкия Технополис за какъвто и да е гигабитов суич, може да е TP-LINK от SG серията, D-Link Go ... няма значение. Гигабит да е. Ама пробвай първо в Nokia-та, че ме загложди ... :D

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Тоя суич какво го играе?

Гара разпределителна, първата топология на Fibernet беше с такъв суич преди рутера. Ама тогава вървяха с ONT на Alcatel. Неговият сетъп е някакъв хибриден - модернизирали са старата си топология при него и е станало мазало, ама колкото да работи там ...

• Автор
преди 3 минути, Rammkopf написа:

Пия арменски коняк, ако съм ти напипал проблема. Много ми се струва, че точно там е драмата. Сега, ако не ме лъже паметта, рутерът на Виваком е с гигабитови LAN портове. Ако включиш ASUS-а към черната Nokia, ще се сговорят на 1Gbps, TUF ше си вземе оттам някакъв 192.168.1.2 (или каквото там поредно IP е свободно) на WAN-порта и ще тръгне работата. Което означава, че си приготвяш утре едни 28-30 лева и влизаш в най-близкия Технополис за какъвто и да е гигабитов суич, може да е TP-LINK от SG серията, D-Link Go ... няма значение. Гигабит да е. Ама пробвай първо в Nokia-та, че ме загложди ... :D

Не, пак седи на 0.0.0.0 и свети червено. Иначе съм готов да инвестирам и 30лв. и още колкото кажеш за коняка. :D Аз вдигнах ръце май.. Но Rammkopf ти благодаря ужасно много за отделеното време. Рядко пиша по форуми, но явно има и отзивчиви хора. Благодарности :)

А добре де, аз го пробвах и в апартамента на нашите, така като спомена, защото сме в близост. Те при тях е със Switch  и ONT на Alcatel мисля, със сигурност е на alkatel и там ми светна червено. Пак ли да е заради switch-a?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.