Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на конфигурация (бюджет около 1 000 - 1 200 лева)

Featured Replies

Здравейте,

от доста време изоставих хобито и съвсем изпуснах нишката дъно, поколения процесори, сокети, всичко. Компа вече осезаемо се задъхва, въпреки, че все още си изпълнява задълженията. Но годинките си тежа. По спомени минава 10-тата си годишнина.

Всичко е описано в подписа с една малка разлика - захранването към CoolerMaster кутията сгъна преди 5 години и го замених с Corsair CX430.

Осъзнавам, че мога да запазя кутията, вентилаторите иииии, евентуално, захранването. Трябва ми дъно, процесор, RAM, SSD. Не ми трябва външно видео, игри не играя. Компютъра се ползва за браузване, филми, музика, офис пакет. Бюджет ми беше трудно да определя, защото и цените не знам как вървят днешно време. Аз и да отворя Никем, няма и да знам какво точно да гледам.

Това, което гледах, е една готова конфигурация, с ясното съзнание, че вероятно е старичка (проверих релийз датата на процесора) и съм убеден, че за същите пари може да се сглоби нещо по-добро. Плюса е, че е с "оригинален" Windows. Ако щете смейте се, но този настолен комп остана последното парче техника, което върви с Уин от Замунда. Ето това гледах: https://ardes.bg/product/huawei-matestation-s-pum-wdh9a-32gb-1tnvmessd-218676

Търся да сглобя нещо сега, което да издържи 5-6-7 години без нужда да се пипа.

Дали може да ме ориентирате?
Благодаря предварително!

• Автор
преди 15 минути, plamen_petrov_80 написа:

За интернет, музика, филми, офис - https://subincho.com/komputri?product_id=14003

Старата система може да го играе сървър за филмите или просто да си го запазиш.

Всъщност тези ги гледах, но новите модели. Това няма ли да сгъне след 2-3 годинки?

преди 16 минути, Емил Костов написа:

Така става то, като не посещавате форума. Радвам се да ви видя сър! :)

Ооо, гледам, че Отбор Хардуер още съществува!

И да сгъне след 2-3 години, ще вземеш следващото - реално бюджета ти ще си остане.

Ако не си промениш качеството и резолюцията на филмите, офис пакета винаги ще работи на тази система, интернета ... много нерредсказуем ама имап доволно  памет и SSD ... така, че трябва да стане твърде тежък за процесора - не ми се вярва да не можеш да го преживееш.

А мислил ли си да сложиш едно SSD на сегашната си машина?

преди 35 минути, quickJO написа:

Здравейте,

от доста време изоставих хобито и съвсем изпуснах нишката дъно, поколения процесори, сокети, всичко. Компа вече осезаемо се задъхва, въпреки, че все още си изпълнява задълженията. Но годинките си тежа. По спомени минава 10-тата си годишнина.

Всичко е описано в подписа с една малка разлика - захранването към CoolerMaster кутията сгъна преди 5 години и го замених с Corsair CX430.

Осъзнавам, че мога да запазя кутията, вентилаторите иииии, евентуално, захранването. Трябва ми дъно, процесор, RAM, SSD. Не ми трябва външно видео, игри не играя. Компютъра се ползва за браузване, филми, музика, офис пакет. Бюджет ми беше трудно да определя, защото и цените не знам как вървят днешно време. Аз и да отворя Никем, няма и да знам какво точно да гледам.

Това, което гледах, е една готова конфигурация, с ясното съзнание, че вероятно е старичка (проверих релийз датата на процесора) и съм убеден, че за същите пари може да се сглоби нещо по-добро. Плюса е, че е с "оригинален" Windows. Ако щете смейте се, но този настолен комп остана последното парче техника, което върви с Уин от Замунда. Ето това гледах: https://ardes.bg/product/huawei-matestation-s-pum-wdh9a-32gb-1tnvmessd-218676

Търся да сглобя нещо сега, което да издържи 5-6-7 години без нужда да се пипа.

Дали може да ме ориентирате?
Благодаря предварително!

С тези части може да си ползваш кутията и захранването все още, а определено е по-добро от това което мислиш да купуваш!

Здравей,

Ако решиш все пак да си купиш нещо актуално, което да не клекне следващите години, а и ако искаш след някоя и друга година да можеш да забодеш и по-ново поколение процесор можеш да се спреш на новата АМ5 платформа с DDR5 памет. Например нещо такова:

1. AMD RYZEN 5 7600X -> алтернатива AMD RYZEN 5 7600

2. GIGABYTE B650M GAMING X AX WiFi 6E socket AM5 -> алтернатива GIGABYTE B650M DS3H

3. KINGSTON FURY RENEGADE SILVER 32GB(2X16GB) DDR5 PC5-48000 6000MHZ CL32

4. KINGSTON KC3000 M.2-2280 PCIE 4.0 NVME 1024GB -> тук има адски много алтернативи, това е едно от най-добрите SSD-та на пазара, съответно и цената му е по-висока.

5. DeepCool AG400 - охладителя е само 150мм висок и би трябвало да се побера в сегашната ти кутия

Общо всичко излиза 1437лв. (с по скъпите процесор и дъно)  като доставката е безплатна.

Всички процесори на АМ5 имат вградена графика. Относно Windows, нищо не пречи да си изтеглиш съвсем легално от сайта на Майкрософт MediaCreationTool и с него да си направиш флашка с Windows 10 или 11, който да си инсталираш. Можеш да си го ползваш неограничено дълго време за домашна употреба, просто ще ти стои в десния ъгъл надпис Activate Windows. Ако толкова те дразни надписа има ключове за по 10лв. в Емаг, които работят. Не вярвах, че все още има хора, които теглят Windows от торентите, от години Майкрософт го предлагат за свободно сваляне.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 23 минути, quickJO написа:

Всъщност тези ги гледах, но новите модели. Това няма ли да сгъне след 2-3 годинки?

Ооо, гледам, че Отбор Хардуер още съществува!

Шефа ни търпи засега. хеле пък мене. Опъвам му нервите понякога :)

преди 1 час, quickJO написа:

Компютъра се ползва за браузване, филми, музика, офис пакет.

Абсолютно неоправдано е да се наливат 1400лв. за нова машина при тези изисквания. Предложената по-горе мини система е напълно достатъчна за покриване на изискванията. Инсталира и се един Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 и ще работи безгрижно до 2032г. с него.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Шефа ни търпи засега. хеле пък мене. Опъвам му нервите понякога :)

Оууу, за второто не се и съмняваме :wink12:

За целите спокойно можеш да минеш с am4 сокет, например нещо такова: Количка: AMD Ryzen 5 4600G 4.2GHz 11MB 65W AM4 Box, GIGABYTE A520M K AM4, 2X8GB DDR4 3200 ADATA XPG DB10 AX4U32008G16A-DB10, продукти и цени. (nikem-bg.net)

6 ядрен процесор с 12 нишки, вграденото видео без проблеми ще декодира 4К видео. Процесора е икономичен, не се нуждае от допълнително охлаждане. Евентуално ще трябва да се обнови BIOS, за да тръгне. Ако нямаш SSD, препоръчително е да си вземеш. Също ако захранването ти е старо и бюджетно, може да го обновиш и него с нещо по-съвременно и ново, дори 300 вата ще са ти предостатъчни. С тази конфигурация би трябвало да можеш да работиш нормално поне следващите 5+ години.

преди 19 минути, Raze написа:

За целите спокойно можеш да минеш с am4 сокет...

Или:

Избрани продукти:

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
AMD RYZEN 5 5600G 4.4GHZ BOX 1 289.45 лв. 289.45 лв.
ASROCK A520M PRO4 AM4 DDR4 128GB MAX GbLAN PCIE 3.0 M2 SATA PS2 HDMI DP VGA 1 168.66 лв. 168.66 лв.
2X8GB DDR4 3200 ADATA XPG DB10 AX4U32008G16A-DB10 1 82.52 лв. 82.52 лв.
LEXAR NM620 1TB SSD M.2 PCIe LNM620X001T-RNNNG 1 90.04 лв. 90.04 лв.
DeepCool Case mATX MATREXX 30 1 50.75 лв. 50.75 лв.
Zalman PSU GigaMax 550W Bronze ZM550-GVII 1 101.73 лв. 101.73 лв.
Междинна стойност: 783.15 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 15.66 лв.
Доставка: по тарифа на куриерската фирма
Обща стойност: 767.49 лв. с ДДС

Видях и твоето предложение по-нагоре, но странното е, че във въпросния сайт като написах в търсачката за процесори

am4

не ми излезе 5600G. Реално едва ли ще му трябва подобен процесор, дори и 4/8 ще му е предостатъчен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.