Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Често прекъсване на WiFi връзката

Featured Replies

Здравейте! Притежавам лаптоп HP - Intel(R) Pentium(R) CPU  N3540  @ 2.16GHz   2.16 GHz, RAM  4,00 ГБ, 64-битова операционна система. Достъпа ми до интернет се осъществява с рутер TP Link ARCHER C5400X. Ползвам Windows 10 Homeq версия 22H2, последно инсталирана  март месец. 

Лаптопа ползвам основно за четене в интернет и играя скромни онлайн игри от сорта на табла, шах и т.н. От ... приблизително година, инернет връзката стана нестабилна, основно когато съм в онлайн вразката по време на игрите. След като прекъсне, не се възстановява, въпреки че е с настройка за автоматично свързване. Обикнавоне практикувам - рестарт на компютъра, а напоследък за по лесно включвам самолетен режим, после изключвам и има еефект. Обърнах се към двама компютърни специалисти от различни сервизи, които предположиха че, може да има вирус и предложиха преинсталиране на Windows-а. Няколко месеца беше добре, но проблема пак се появи.

Четох, че периодично трябва да се актуализират драйвърите на рутера. 

Мой колега смята, че проблема е в устройството, което осигурява WiFi. 

Моля Ви за съвет: актулизация на рутера ли трябва да правя - което е адски трудна задача за мен, но не и невъзможна или да нося лаптопа за ремонт. 

Разрешен от Raze

• Отговори 90
  • Прегледи 14,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Лаптопът е стар и е от поколението, когато някои безжични платки с чип на intel не толерираха "дебели банди" (40-мегахерцов канал). Пуснете си рутера на 20MHz в 802.11n, също така го заковете на конкр

• plamen_petrov_80
    plamen_petrov_80

Диагностиката с сложен процес, но ... - може да се пробва изключване на рутер 15-20 мин, преди игра, както и самия лаптоп - съответно прави ли проблем, след колко време и т.н. - при възникна

• plamen_petrov_80
    plamen_petrov_80

Не е важно, ако при проблем с лаптопа - друго устройство си има интернет. Принципно да, но ако драйвера е един и същи и 3 месеца работи, а после почва да прави проблем - по-скоро бих търсил про

Публикувани изображения

Почти 10 годишна машина, може мрежовия и адаптер да е за смяна. Имах подобен проблем с моя стар лаптоп и като смених адаптера се оправиха нещата.

преди 22 минути, Здравка Бонева Иванова написа:

Рутера няма драйвери, има фирмуеър. Като гледам модела за над 600 лв., със сигурност през менюто му има опция да си обнови автоматично софтуера и ме съмнява проблема да е там.

Здравейте. Поздравления за много добре формулираното описание на ситуацията.

Смятам, че актуализацията на фърмуера не е толкова страшно, колкото изглежда. Може да прочетете в Ръководство за потребителя - на стр. 93

Цитат

13. 5. Upgrade the Firmware

TP-Link aims at providing better network experience for users.
We will inform you through the web management page if there’s any update firmware available for your router. Also, the latest firmware will be released at the TP-Link official website www.tp-link.com, and you can download it from the Support page for free.
Note:

• Make sure you remove all attached USB devices from the router before the firmware upgrade to prevent data loss.
  • Backup your router configuration before firmware upgrade.
  • Do NOT turn off the router during the firmware upgrade.

13. 5. 1. Online Upgrade

1. Visit http://tplinkwifi.net, and log in with your TP-Link ID or the password you set for the router.
  2. When the latest firmware is available for your router, the update icon image.png.07134d477725c0fe45d28af07ac7118e.pngwill display in the top-right corner of the page. Click the icon to go to the Firmware Upgrade page. Alternatively, you can go to Advanced > System Tools > Firmware Upgrade, and click Check for upgrade to see whether the latest firmware is released.
  3. Focus on the Online Upgrade section, and click Upgrade.
  4. Wait a few minutes for the upgrade and reboot to complete.

Tips: If there’s a new and important firmware update for your router, you will see the notification (similar as shown below) on your computer as long as a web browser is opened. Click Upgrade Now, and log into the web management page with the username and password you set for the router. You will see the Firmware Upgrade page.

13. 5. 2. Manual Upgrade

1. Download the latest firmware file for the router from www.tp-link.com.
  2. Visit http://tplinkwifi.net, and log in with your TP-Link ID or the password you set for the router.
  3. Go to Advanced > System Tools > Firmware Upgrade.
  4. Focus on the Device Information section. Make sure the downloaded firmware file is matched with the Hardware Version.
  5. Focus on the Manual Upgrade section. Click Browse to locate the downloaded new firmware file, and click Upgrade.
  6. Wait a few minutes for the upgrade and reboot to complete.

Note: If you fail to upgrade the firmware for the router, please contact our Technical Support.

Ето и на български

Цитат

13. 5. Надстройване на фърмуера

TP-Link има за цел да предостави по-добро мрежово изживяване за потребителите.
Ще ви информираме чрез страницата за уеб управление, ако има наличен фърмуер за актуализация за вашия рутер. Освен това най-новият фърмуер ще бъде пуснат на официалния уебсайт на TP-Link www.tp-link.com и можете да го изтеглите безплатно от страницата за поддръжка.
Забележка:

• Уверете се, че сте премахнали всички свързани USB устройства от рутера преди надстройката на фърмуера, за да предотвратите загуба на данни.
  • Архивирайте конфигурацията на вашия рутер преди надграждане на фърмуера.
  • НЕ изключвайте рутера по време на надстройката на фърмуера.

13. 5. 1. Онлайн надграждане

1. Посетете http://tplinkwifi.net и влезте с вашето TP-Link ID или паролата, която сте задали за рутера.
  2. Когато най-новият фърмуер е наличен за вашия рутер, иконата за актуализация ще се покаже в горния десен ъгъл на страницата. Щракнете върху иконата, за да отидете на страницата за надстройка на фърмуера. Като алтернатива можете да отидете на Разширени > Системни инструменти > Надстройка на фърмуера и да щракнете върху Проверка за надстройка, за да видите дали е издаден най-новият фърмуер.
  3. Фокусирайте се върху секцията Онлайн надстройка и щракнете върху Надстройка.
  4. Изчакайте няколко минути, за да завърши надграждането и рестартирането.

Съвети: Ако има нова и важна актуализация на фърмуера за вашия рутер, ще видите известието (подобно на показаното по-долу) на вашия компютър, докато е отворен уеб браузър. Щракнете върху Надстройка сега и влезте в страницата за уеб управление с потребителското име и паролата, които сте задали за рутера. Ще видите страницата за надстройка на фърмуера.

13. 5. 2. Ръчно надграждане

1. Изтеглете най-новия файл на фърмуера за рутера от www.tp-link.com.
  2. Посетете http://tplinkwifi.net и влезте с вашето TP-Link ID или паролата, която сте задали за рутера.
  3. Отидете на Разширени > Системни инструменти > Надстройка на фърмуера.
  4. Фокусирайте се върху секцията Информация за устройството. Уверете се, че изтегления файл на фърмуера съответства на версията на хардуера.
  5. Съсредоточете се върху раздела за ръчно надграждане. Щракнете върху Преглед, за да намерите изтегления нов файл на фърмуера, и щракнете върху Надстройка.
  6. Изчакайте няколко минути, за да завърши надграждането и рестартирането.

Забележка: Ако не успеете да надстроите фърмуера за рутера, моля, свържете се с нашата техническа поддръжка.

image.png

Диагностиката с сложен процес, но ...

- може да се пробва изключване на рутер 15-20 мин, преди игра, както и самия лаптоп - съответно прави ли проблем, след колко време и т.н.

- при възникнал проблем - пробване през друго устройство дали рутера подава интернет.

- проба с кабел дали прави същото.

- проверка на температурите на лаптопа при появил се проблем.

- проверка кога последно са подменяни драйверите на мрежовата карта - както разбирам преинсталиран е - работил е добре и после започва да прави проблем - дали драйвера е същия.

- при евентуална инсталация наново - да се направи имидж - при проблем отново се връща имиджа и се проверява има ли разлика

- проверка дали текат някакви актуализации на заден план.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Диагностиката с сложен процес, но ...

Прав си, но ...

Първо трябва да уточни - от къде идва интернет сигнала до рутера?

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

- проверка кога последно са подменяни драйверите на мрежовата карта - както разбирам преинсталиран е - работил е добре и после започва да прави проблем - дали драйвера е същия.

Също - дали драйверите са от производителя или на Майкрсофт.

току-що, jhoro написа:

Първо трябва да уточни - от къде идва интернет сигнала до рутера?

Не е важно, ако при проблем с лаптопа - друго устройство си има интернет.

преди 1 минута, jhoro написа:

Принципно да, но ако драйвера е един и същи и 3 месеца работи, а после почва да прави проблем - по-скоро бих търсил проблема другаде.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не е важно, ако при проблем с лаптопа - друго устройство си има интернет.

Ако, но засега няма инфо за друго устройство.

преди 1 час, Здравка Бонева Иванова написа:

Здравейте! Притежавам лаптоп HP - Intel(R) Pentium(R) CPU  N3540  @ 2.16GHz   2.16 GHz, RAM  4,00 ГБ, 64-битова операционна система. Достъпа ми до интернет се осъществява с рутер TP Link ARCHER C5400X. Ползвам Windows 10 Homeq версия 22H2, последно инсталирана  март месец. 

Лаптопа ползвам основно за четене в интернет и играя скромни онлайн игри от сорта на табла, шах и т.н. От ... приблизително година, инернет връзката стана нестабилна, основно когато съм в онлайн вразката по време на игрите. След като прекъсне, не се възстановява, въпреки че е с настройка за автоматично свързване. Обикнавоне практикувам - рестарт на компютъра, а напоследък за по лесно включвам самолетен режим, после изключвам и има еефект. Обърнах се към двама компютърни специалисти от различни сервизи, които предположиха че, може да има вирус и предложиха преинсталиране на Windows-а. Няколко месеца беше добре, но проблема пак се появи.

Мой колега смята, че проблема е в устройството, което осигурява WiFi. 

Моля Ви за съвет: актулизация на рутера ли трябва да правя - което е адски трудна задача за мен, но не и невъзможна или да нося лаптопа за ремонт. 

Здравейте, пробвали ли сте с този лаптоп да се свържете и ползвате друг рутер, но на съвсем различно място, в приятели, в службата/работата, на публично място и т.н. за да видите дали проблема се случва и там? Има вероятност да е проблемен по някакви причини безжичния адаптер на лаптопа.Друг вариант е да пробвате с USB WiFi адаптер дали се проявяват тези странности с вашия рутер!

• Автор
преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Здравейте, пробвали ли сте с този лаптоп да се свържете и ползвате друг рутер, но на съвсем различно място, в приятели, в службата/работата, на публично място и т.н. за да видите дали проблема се случва и там? Има вероятност да е проблемен по някакви причини безжичния адаптер на лаптопа.Друг вариант е да пробвате с USB WiFi адаптер дали се проявяват тези странности с вашия рутер!

Носих лаптопа в сервиз и ми казаха че всичко е наред, каквото и да означава това, понеже като не съм в детайл знаеща, не знам и какви въпроси да задавам. Но изрично питах - дали не е проблем на безжичния адаптер.... Отговора на какво се е базирал не знам... Но, връзката с нета прекъсва най вече когато съм в https://www.back2game.com, или когато и мъжат ми си включи лаптопа. Рутера е на 3 метра по права линия от устройствата. С телефоните нямаме проблем...

преди 39 минути, jhoro написа:

Не мога да кажа в момента, драйвърите на мрежовата карта какви са - дали са на производителя или на Майкрософт.... мога да попитам. Последната пренсталация е правена от системния ни администратор на фирмата, дали при преинсталирането са променяли драйвъри, или ...

Лаптопът е стар и е от поколението, когато някои безжични платки с чип на intel не толерираха "дебели банди" (40-мегахерцов канал). Пуснете си рутера на 20MHz в 802.11n, също така го заковете на конкретен канал ръчно. Не му позволявайте да сменя каналите явтоматично. Ако е настроен да си избира канала автоматично, е възможно самият рутер да Ви "изхвърля", заради зашумен ефир, след което да сменя канала, а мрежовата платка на компютъра да не успява да се закачи наново, защото или не прихваща маяка навреме, или не ѝ харесва на какъв канал е минал рутерът, че и на 40 мегахерца. Това е проблем, който често се появява в гъстонаселен ефир (какъвто е 2,4GHz в жилищни кооперации в градската част). Винаги съществува и ванриантът да има бъг във фърмуера на рутера. Тез умрели TP-LINK -ове ...

преди 40 минути, Rammkopf написа:

Лаптопът е стар и е от поколението, когато някои безжични платки с чип на intel не толерираха "дебели банди" (40-мегахерцов канал). Пуснете си рутера на 20MHz в 802.11n, също така го заковете на конкретен канал ръчно. Не му позволявайте да сменя каналите явтоматично. Ако е настроен да си избира канала автоматично, е възможно самият рутер да Ви "изхвърля", заради зашумен ефир, след което да сменя канала, а мрежовата платка на компютъра да не успява да се закачи наново, защото или не прихваща маяка навреме, или не ѝ харесва на какъв канал е минал рутерът, че и на 40 мегахерца. Това е проблем, който често се появява в гъстонаселен ефир (какъвто е 2,4GHz в жилищни кооперации в градската част). Винаги съществува и ванриантът да има бъг във фърмуера на рутера. Тез умрели TP-LINK -ове ...

Като цяло си прав, но точно този рутер ... не е умрял!

Не мога да кажа в момента, драйвърите на мрежовата карта какви са - дали са на производителя или на Майкрософт.... мога да попитам. Последната пренсталация е правена от системния ни администратор на фирмата, дали при преинсталирането са променяли драйвъри, или ...

Може да проверите драйвъра от диспечера на устройства - но ако не сте сигурна, не се опитвайте.

преди 19 часа, jhoro написа:

Като цяло си прав, но точно този рутер ... не е умрял!

Може да проверите драйвъра от диспечера на устройства - но ако не сте сигурна, не се опитвайте.

Оооо, къде по-сериозни модели рутери бяха мъртво родени, та да не изключваме леко тази възможност!

• Автор
преди 34 минути, цър-вул написа:

Проблемът явно не в рутъра, щом телефоните се връзват. Въпреки, че не е казано в кой обхват са те.         в обхват 2,4

преди 22 часа, jhoro написа:

Това ли е? 

Фърмуер.docx

Ами то от се вижда, че има доста проблемни "устройства". Инсталирай правилните драйвъри за тях първо. И все пак не даваш какво е положението в раздела за мрежови контролери

ПС: И смени "сервиза", щом са ти казали, че всичко е ОК при тази ситуация

• Автор
на 7.06.2023 г. в 21:30, jhoro написа:

Здравейте. Поздравления за много добре формулираното описание на ситуацията.

Смятам, че актуализацията на фърмуера не е толкова страшно, колкото изглежда. Може да прочетете в Ръководство за потребителя - на стр. 93

Ето и на български

image.png

Опитах се да ресетна рутера. Сега съм без WIFI. Мрежата се вижда, попълних паролата от корпуса на рутера, но ми изписва че съм свързана, НО.... БЕЗ ИНТЕРНЕТ. доставчика ми - КОМНЕТ БУРГАС, не ми помагат по телефона, искат да ми пратят платено домашно посещение техник , някога там в далечното бъдеще.... през работен ден, а аз съм на работа..... 

• Решение

Питай ги за настройки. Ако е с PPPoE, би трябвало да ти кажат потребител и парола. Такива неща се правят, ако знаеш настройките или рутера е след техния. Сега нека този, който е дал такава идея, да оправи нещата.

преди 23 минути, Здравка Бонева Иванова написа:

Опитах се да ресетна рутера. Сега съм без WIFI. Мрежата се вижда, попълних паролата от корпуса на рутера, но ми изписва че съм свързана, НО.... БЕЗ ИНТЕРНЕТ. доставчика ми - КОМНЕТ БУРГАС, не ми помагат по телефона, искат да ми пратят платено домашно посещение техник , някога там в далечното бъдеще.... през работен ден, а аз съм на работа..... 

Без Интернет достъп си, защото настройкиге да логване към доставчика ка нулирани.

преди 8 минути, Raze написа:

Питай ги за настройки. Ако е с PPPoE, би трябвало да ти кажат потребител и парола. Такива неща се правят, ако знаеш настройките или рутера е след техния. Сега нека този, който е дал такава идея, да оправи нещата.

И без обаждане става - тези неща ги пишат в договора.

преди 24 минути, Здравка Бонева Иванова написа:

Опитах се да ресетна рутера

A защо първо не си оправихте OS на компа

преди 21 часа, teo-glavata написа:

Ами то от се вижда, че има доста проблемни "устройства". Инсталирай правилните драйвъри за тях първо. И все пак не даваш какво е положението в раздела за мрежови контролери

ПС: И смени "сервиза", щом са ти казали, че всичко е ОК при тази ситуация

преди 1 минута, teo-glavata написа:

A защо първо не си оправихте OS на компа

Едното не пречи на другото.

Непознатите устройства не се появяват изведнъж, от самосебе си.

преди 2 минути, jhoro написа:

Koe ниво сертификат имаш? CCNA, CCNP, CCIE?

преди 20 минути, teo-glavata написа:

Koe ниво сертификат имаш? CCNA, CCNP, CCIE?

Що питаш?

• Автор
преди 25 минути, jhoro написа:

Без Интернет достъп си, защото настройкиге да логване към доставчика ка нулирани.

И без обаждане става - тези неща ги пишат в договора.

... пишат ги в договора... принципно съм от хората които четат и дребния шрифт, но с напредването на годините, ... Още при закупуването на рутера ми взеха 10,00лв за настройки - без обяснения и ценни напътствия. Преди малко, Звъннах отново на доставчика и попаднах на по сгоровчив консултант, който ми каза потребителското име и паролата с две три думи как да го направя. Стана. После актуализирах фъруера, пак оправихме настройките. Вече имам WiFi мрежа. Днес работих на кабелен достъп до интернет - връзката стои стабилна. Лаптопа е на поставка против загряване и е на бюро. така че на кабел работи без проблем. 

преди 1 минута, jhoro написа:

Що питаш?

Заради това:

преди 27 минути, jhoro написа:

И заради това:

на 8.06.2023 г. в 21:24, цър-вул написа:

Проблемът явно не в рутъра, щом телефоните се връзват. Въпреки, че не е казано в кой обхват са те.

Айде, ще си ги мерим ли?

преди 1 минута, Здравка Бонева Иванова написа:

... пишат ги в договора... принципно съм от хората които четат и дребния шрифт, но с напредването на годините, ... Още при закупуването на рутера ми взеха 10,00лв за настройки - без обяснения и ценни напътствия. Преди малко, Звъннах отново на доставчика и попаднах на по сгоровчив консултант, който ми каза потребителското име и паролата с две три думи как да го направя. Стана. После актуализирах фъруера, пак оправихме настройките. Вече имам WiFi мрежа. Днес работих на кабелен достъп до интернет - връзката стои стабилна. Лаптопа е на поставка против загряване и е на бюро. така че на кабел работи без проблем. 

Позфравления... и като ви "изтече" договора сменяйте ISP

преди 19 минути, teo-glavata написа:

Айде, ще си ги мерим ли?

Айде  ... у лево!

преди 20 минути, Здравка Бонева Иванова написа:

... Вече имам WiFi мрежа. Днес работих на кабелен достъп до интернет - връзката стои стабилна. 

Вече имате достъп до Интернет- през мрежата на доставчика. WiFi мрежа сте имали и преди това, защото тази мрежа се създава от рутера.

Щом по ЛАН кабел няма проблеми- значи безжичната комуникация се дъни. Препоръчвам да си купите двулентов USB адаптер - примерно https://www.masterhaus.bg/bg/product/222580-bezzhichen-dvulentov-usb-adapter-5-g-hz-433-mbps-2-4-g-hz-200-mbps-t600-u-nano

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.