Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за добавяне на NVMe диск

Featured Replies

Разрешен от цър-вул

Трябваше да си вземеш 970 Evo Plus. По-добър избор от 980 (не Pro) версията. Да не говорим, че 980 сериите имаха проблем с degradation на паметта, който би трябвало да са оправили с нов firmware, но им отне известно време.

The 980 is usually cheaper and much cooler than the 970 evo plus. For laptops, especially thin and light ones, I would absolutely go for the 980.

The 970 evo plus will give you more performance in a desktop where cooling is much more sufficient.

Колкото за забавянето си поиграй малко. Виж за нов firmware, преинсталирай драйвера от Device Manager-a, направи му един Optimize (сиреч Trim) от мястото, което се използва за дефрагментация на механичните дискове. За 980 драйвера, който бях постнал не става. Той е само за 970 сериите. Дъното ти май имаше само един M2 слот иначе бих те посъветвал да си поиграеш на горния или на долния.

https://forums.tomshardware.com/threads/samsung-980-pro-ssd-extremely-slow-when-connected-to-m-2-with-cpu-lanes.3749342/

https://us.community.samsung.com/t5/Monitors-and-Memory/Samsung-SSD-980-PRO-extreme-slow-write-speed-1100-mb-s/td-p/1562864/page/3

• Отговори 51
  • Прегледи 4,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

Аз съм писал за Gen 3. Да добавя...Такава е графиката за диска без Heatsink (радиатор), за 2 години ползване. 2% degrade на здравето и максимална температура от 68c (както писах) по-нагоре (

• цър-вул
    цър-вул

Ти не можеш да я ползваш тази скорост, защото слотът ти поддържа PCIe 3 x4 https://ardes.bg/komponenti/tvardi-diskove/1-x-pci-express-3-0-x4

• цър-вул
    цър-вул

В BIOS дискът се вижда, но не бутва. Извод - некоректно клониране. А защо не виждам стария диск? Зареди от стария диск със закачени двата диска в системата и покажи диск мениджъра

Публикувани изображения

• Автор

Ами инсталирах фирмената програма - Samsung Magician, извъртях оптимизацията на драйверите и увеличих Performance - a на макс. Издърпах и всички Windows Update...Но скоростта едвам се качи на около 2 хилядарки! Май си похарчих бадева парите ...

44.jpg.a7f5559f60e2e6c107a14aa876909f66.jpg

33.jpg.5adbc7c9f98cc298ddf2fa0101ad6845.jpg

22.jpg.74ce0c7ee09a68ee10f0a909df4834f9.jpg

И нищо от това, което аз бях написал да се направи не през програмата. Какво да си вземеш вече писахме. 970 Evo plus. Дори @цър-вул го каза, както и @Mr. ??, дори му маркира решение, но пак не го послуша. :)

То добре ще го върнеш, но ако проблема не е в диска? Ако е добре, но ако не е. Първо го тествай на друга машина по възможност и ако там е наред значи трябва да търсиш проблема в твоята конфигурация...

преди 17 минути, shishmanovp861 написа:

Това е сата диск.

SATA nVME не може да вдигне 2000mb/s на четене и писане. Отделно 980 си е M2.NVMe, а не M2.SSD.

И да, дал е Full Mode, както се вижда от снимката.

При теб показателите трябва да са по-малки, защото SATA SSD-тата имат до 560mb/s скорост, но явно си пуснал Rapid кеширането, което не е добра идея ако нямаш бекъп, защото може да доведе до загуба на данни, но ти си знаеш. ;)

• Автор
преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

И нищо от това, което аз бях написал да се направи не през програмата. Какво да си вземеш вече писахме. 970 Evo plus. Дори @цър-вул го каза, както и @Mr. ??, дори му маркира решение, но пак не го послуша. :)

То добре ще го върнеш, но ако проблема не е в диска? Ако е добре, но ако не е. Първо го тествай на друга машина по възможност и ако там е наред значи трябва да търсиш проблема в твоята конфигурация...

Уфф, ясно. Явно в Плесио са имали само такъв модел. По пътя имах леко птп и малко бях разсеян в магазина. Но направих уговорка че може да го върна ако нещо не върви.. През седмицата ще го направя.

EDIT: Вярно ли е, че тези SSD 870 EVO имат трансфер 560/530МВ ?

преди 5 часа, Cocatron написа:

EDIT: Вярно ли е, че тези SSD 870 EVO имат трансфер 560/530МВ ?

И кое му е чудното? Това си е SATA SSD (не е нито М2.Sata, нито N2.NVME).

преди 50 минути, Cocatron написа:

Връщам я. Ще взема 870 EVO SSD.

Демек ще слезеш от 2000mb/s на 500mb/s? 2000 може да не са гарантираните 3100 при 980 (или 3500 за 970 Evo Plus), но пак е доста по-добре от 870 като скорост, нищо, че за нея Rapid кеширане.

Просто явно при теб има някакъв проблем или си попаднал на калпава бройка диск. Ама както си решиш де.

преди 23 минути, B-boy/StyLe/ написа:

То SATA си е SATA, независимо дали е М2 или не, така че да, това са си му скоростите

преди 31 минути, Gaming_Solutions написа:

То SATA си е SATA, независимо дали е М2 или не, така че да, това са си му скоростите

Да, така е. Аз честно казано се чудя защо изобщо съществуват M2.Sata. Кой би си хабил M2 слот за SATA SSD, а няма да сложи Nvme? Сега ако поне M2.Sata SSD беше по-бърз от SATA 3 SSD ок, но така...

преди 15 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, така е. Аз честно казано се чудя защо изобщо съществуват M2.Sata. Кой би си хабил M2 слот за SATA SSD, а няма да сложи Nvme? Сега ако поне M2.Sata SSD беше по-бърз от SATA 3 SSD ок, но така...

Едно време NVMe бяха доста по-скъпи от М2 SATA, отделно от това предимството на това да ползваш M2 слота е, че няма да имаш излишни кабели. 

А може да иска да се качи драйвера за фърмуера.

Цитат
Име на файл

Samsung-PM9A1-PCIe-NVMe-SED-Solid-State-Drive-Firmware_5GKP4_WIN64_3630.9529_A00.EXE

Размер на файла

12,98 MB

Описание

Този пакет съдържа фърмуера за Samsung PM9A1 PCIe NVMe 256 GB, 512 GB и 1 TB SED твърди дискове, ревизия 36309529. Фърмуерът за съхранение е микрокод, който е вграден в устройства за съхранение като твърди дискове или твърди дискове. Фърмуерът управлява функционалността на устройствата.

https://www.dell.com/support/home/en-us/drivers/driversdetails?driverid=5gkp4&oscode=wt64a&productcode=precision-3630-workstation

• Автор
преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Демек ще слезеш от 2000mb/s на 500mb/s? 2000 може да не са гарантираните 3100 при 980 (или 3500 за 970 Evo Plus), но пак е доста по-добре от 870 като скорост, нищо, че за нея Rapid кеширане.

Просто явно при теб има някакъв проблем или си попаднал на калпава бройка диск. Ама както си решиш де.

Да де, ама това нещо се рестартира регулярно на 30-ина минути.

Имам някои подозрения дали не беше от Windows Update ... ще го пусна 48часа без да го спирам...

преди 31 минути, Cocatron написа:

Да де, ама това нещо се рестартира регулярно на 30-ина минути.

Имам някои подозрения дали не беше от Windows Update ... ще го пусна 48часа без да го спирам...

Кое се рестартира, компютъра ли? И да е от Windows Update то ще е еднократно. Това показва или хардуерен проблем или конфликт с драйвер най-вероятно.

Какво е положението в Event Viewer-a? Има ли грешки свързани с това рестартиране? Можеш да видиш и в Reliability Monitor (има го и в 10 и в 11):

https://www.elevenforum.com/t/view-reliability-history-in-windows-11.5791/

Някакви файлове има ли в C:\Windows\Minidump?

Може би е добра идея да спреш временно автоматичното рестартиране и ако забие на син екран да препишеш кода на грешката (ако забива на син екран изобщо).

• Автор
преди 6 часа, vlado1985 написа:

@CocatronВ биос избери SSD-то на RAID.

...

Защо?

преди 6 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Кое се рестартира, компютъра ли? И да е от Windows Update то ще е еднократно. Това показва или хардуерен проблем или конфликт с драйвер най-вероятно.

...

Не знам как стана, но след 5-6 рестарта за късо време /тази нощ/ - спря да се рестартира. Сутринта, след като бях зарязал компютъра включен - пуснах калкулатора да стои на екрана. Сега , след като се прибрах към 17,30 - той още си стоеше. Нямаше рестарт!!!! Да се побърка човек!!!

Май че се е оправило. Още два дена ще го тествам и ще взема пак решение.

10х за идеите.

Да няма някакъв полтъргайст у вас или някой друг ако има физически достъп до машината (или през отдалечен достъп) да си прави майтап? :)

Аз все пак бих прегледал лог файловете от любопитство. Когато човек зарови глава в тях може да намери интересни неща понякога.

• Автор
току-що, B-boy/StyLe/ написа:

Да няма някакъв полтъргайст у вас или някой друг ако има физически достъп до машината (или през отдалечен достъп) да си прави майтап? :)

Аз все пак бих прегледал лог файловете от любопитство. Когато човек зарови глава в тях може да намери интересни неща понякога.

Ще ги прегледам разбира се.

Обмислих и варианта за полтърГЕЙсТ ... но не ми се видя вероятен. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.