Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко ефтино е да се возиш на електрическа кола и колко идиоти има дето вярват в това

Featured Replies

преди 1 час, belefor написа:

Прави ми впечатление

че спря да пуска кадри от треторазрядни закусвални, откак баба ти графиня му с............. го сложи на място.

• Отговори 77
  • Прегледи 11k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Ще те питам за втори път - НА ТЕБ какъв ти е проблемът с електричките?! Да, и аз не ги харесвам, но това нищо не означава. Остави хората да си карат каквото искат и стига писа глупости.

• Карай си голфчето и реди коркодилски сълзи за киселото грозде...

• Не винаги имитацията е качествена като оригинала ... и естествено никой няма желание да я закупи Мисля следващата ми кола да е тази ! Имам няколко познати от тази и минала година с нея модел и сам

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 часа, belefor написа:

Така е - карат коли с ДВГ , но статистиката показва , че се увеличава купуването на хибриди и електрички и намалява купуването на коли с ДВГ. След някоя и друга година ще е 50/50 , а после и по зле.

Ти като човек с постигнато пълно щастие как може да караш стар дизел голф и да се радваш на живото когато му дишаш полуизгорелите газове не мога да разбера...

Прави ми впечатление , че на нито един човек , който ти е задал въпрос не си отговорил точно и конкретно. Ти си тук само да разлайваш кучетата и да гледаш сейри....Един вид тарикат от селски тип :) 

Кои точно газове дишам? Ти добре ли си? Изгорели газове може да дишаш  в купето, ако ти е спукан колектора или егр клапана не работи коректно или ти изгнило купето и спукан аспуха. Тоест при технически неизправности. Иначе си отиват в атмосферата. И не ми го хвали тоя дръгъл хибрида, защото по-голяма пеевавка от да купиш хибрид няма. Мизерната икономия, за която говориш  е, ако караш градско с 50 или извъ. градско с до с 80км в час. Настъпи го този умрел SUV със 160км/ч. и ще гори колкото същата версия, която не е хибрид. А ето ти една справка колко реално гори 1.9TDI https://www.autodata.bg/cars/volkswagen/golf/v/1-9-tdi-105-hp Като го карам с 80км/ч разхода пада до 4/100л. извън.

преди 3 минути, Коркодила написа:

Кои точно газове дишам? Ти добре ли си? Изгорели газове може да дишаш  в купето, ако ти е спукан колектора или егр клапана не работи коректно или ти изгнило купето и спукан аспуха. Тоест при технически неизправности. Иначе си отиват в атмосферата. И не ми го хвали тоя дръгъл хибрида, защото по-голяма пеевавка от да купиш хибрид няма. Мизерната икономия, за която говориш  е, ако караш градско с 50 или извъ. градско с до с 80км в час. Настъпи го този умрел SUV със 160км/ч. и ще гори колкото същата версия, която не е хибрид. А ето ти една справка колко реално гори 1.9TDI https://www.autodata.bg/cars/volkswagen/golf/v/1-9-tdi-105-hp Като го карам с 80км/ч разхода пада до 4/100л. извън.

ПАК ти казвам - ако твърдиш , че имаш VW голф 1.9 турбодизел - засечи 100 километра градско и пусни тук една снимка колко реално показва че гори нафта. Да не излезе на края , че ИСКАШ да имаш ама нямаш такава кола. Как може да пуснаш някакви извадки на други хора за разход ако ти имаш такава кола?!?!?!? Аз имам снимка на едната от колите ми за която споменах , че за 11к+ км средния разход е 4.7 бензин. (между другото колата е 240 коня и лети). 

Ти я се похвали тук къде успя да караш голфа(ако го имаш де) със 160км/ч че ми стана интересно?

И искаш да кажеш , че 17-18+ годишния ти голф гори колкото като нов?

Меко казано се излагаш като кифладжия!

• Автор
преди 1 минута, belefor написа:

ПАК ти казвам - ако твърдиш , че имаш VW голф 1.9 турбодизел - засечи 100 километра градско и пусни тук една снимка колко реално показва че гори нафта. Да не излезе на края , че ИСКАШ да имаш ама нямаш такава кола. Как може да пуснаш някакви извадки на други хора за разход ако ти имаш такава кола?!?!?!? Аз имам снимка на едната от колите ми за която споменах , че за 11к+ км средния разход е 4.7 бензин. (между другото колата е 240 коня и лети). 

Ти я се похвали тук къде успя да караш голфа(ако го имаш де) със 160км/ч че ми стана интересно?

Снимките нищо не доказват. А и не искам да доказвам на никого нищо. Дадох ти линк там информацията е достатъчно достоверна. Да ли ми вярваш или не проблема си е твой. А голфа си карам на всяка една една магистрала със 160км/ч. В Германия даже с 200км/ч  

преди 1 минута, Коркодила написа:

Снимките нищо не доказват. А и не искам да доказвам на никого нищо. Дадох ти линк там информацията е достатъчно достоверна. Да ли ми вярваш или не проблема си е твой. А голфа си карам на всяка една една магистрала със 160км/ч. В Германия даже с 200км/ч  

Ами не , не ти вярвам ама изобщо, защото според линка които си постнал - максималната скорост на тоя голф е 187. Ама нищо де то мечтите да вдигнеш 200 км/ч си остават :) 

Не може да дадеш някакъв факт и после да кажеш """А и не искам да доказвам на никого нищо"". Ако нямаш какво да доказваш значи само хабиш време и пишеш тотални глупости просто така за да се драчиш с хората.

преди 3 минути, belefor написа:

значи само хабиш време и пишеш тотални глупости просто така за да се драчиш с хората.

Той нещо друго прави/демонстрира ли? Тцъ, тсъ, ъ-ъ.

• Автор
преди 4 часа, belefor написа:

Ами не , не ти вярвам ама изобщо, защото според линка които си постнал - максималната скорост на тоя голф е 187. Ама нищо де то мечтите да вдигнеш 200 км/ч си остават :) 

А да си чувал за чип-тунинг мамин?

Ей, космат тУмбак. Стига ляля за умрелия ти голф, ами се оглеждай за промоции на пилешки бутчета и кюфтета от Кауфланд, че догодина гледам екскурзия пак ще правиш. Някое ойро трябва да спестиш. Шампанско на ШанЗелизе няма да пиеш, защото ти не си помирисвал такова. Най-много да си гръмнал някоя бутилка пенливо вино на Нова Година, ако е било на промоцийка от 2-4 ойро.

И да не забравиш да постенш снимка от Айфеловата кула на косматия ти тУмбак и да напишеш " Живота е прекрасен, красива Айфелова кула".

Все съм срещала олигофрени, ама ти си безнадежден случай.

• Автор
преди 1 час, suzannita написа:

Ей, космат тУмбак. Стига ляля за умрелия ти голф, ами се оглеждай за промоции на пилешки бутчета и кюфтета от Кауфланд, че догодина гледам екскурзия пак ще правиш. Някое ойро трябва да спестиш. Шампанско на ШанЗелизе няма да пиеш, защото ти не си помирисвал такова. Най-много да си гръмнал някоя бутилка пенливо вино на Нова Година, ако е било на промоцийка от 2-4 ойро.

И да не забравиш да постенш снимка от Айфеловата кула на косматия ти тУмбак и да напишеш " Живота е прекрасен, красива Айфелова кула".

Все съм срещала олигофрени, ама ти си безнадежден случай.

Да ядеш на косматия тумбак наденицата. 

преди 19 часа, Коркодила написа:

Не се излагай. Бензиновото ми ренде пак от група ВАГ ми гореше 8/100 градско. А Голфа 5,5 нафта.

АЗ ли се излагам БЕ! Я ми ела в Плевен да направим клипче да видим кое колко гори! Чакам те с нетърпение! Тези фантастики може да ги говориш на олигофрени! Карал съм дизел както и бензин! Ела ми тука шегаджио!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 10 минути, Емил Костов написа:

АЗ ли се излагам БЕ! Я ми ела в Плевен да направим клипче да видим кое колко гори! Чакам те с нетърпение! Тези фантастики може да ги говориш на олигофрени! Карал съм дизел както и бензин! Ела ми тука шегаджио!

1.9 TDI на ВАГ си остава най-здравия и икономичен двигател в историята на ДВГ. Дадох и линк и нещата са от ясни по-ясни. 

преди 18 минути, Коркодила написа:

Да ядеш на косматия тумбак наденицата. 

Не бъркай наденица с грахче!

1.jpg.e553b92af0eb1f782825f1cdcb55cd1a.jpg

Всички видяхме и там колко си "мъж", изпод банския ти от 80-те взет от някой битак втора употреба.

Скрий се, или беж до Кауфланд  за бутчета.

И един безплатен съвет. Вземи едно въже и се обеси на Айфеловата кула. Или се натряскай пак с евтин алкохол и се хвърли с кухата си глава надолу от нея. Ще се оттървеш от мъките си, а и хората около теб от просташкото си съществуване.

• Автор
преди 6 минути, suzannita написа:

Не бъркай наденица с грахче!

1.jpg.e553b92af0eb1f782825f1cdcb55cd1a.jpg

Всички видяхме и там колко си "мъж", изпод банския ти от 80-те взет от някой битак втора употреба.

Скрий се, или беж до Кауфланд  за бутчета.

И един безплатен съвет. Вземи едно въже и се обеси на Айфеловата кула. Или се натряскай пак с евтин алкохол и се хвърли с кухата си глава надолу от нея. Ще се оттървеш от мъките си, а и хората около теб от просташкото си съществуване.

Яж го и го мляскай с беззъбата си уста, до като се задавиш с бялото.

на 2.09.2023 г. в 15:57, lupis написа:

Карай си голфчето и реди коркодилски сълзи за киселото грозде...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 +1

• 3 месеца по-късно...

Малко размисли по въпроса за екологичността на електричките:

Първо за производството на ДВГ всички производствени мощности, находища за ресурси и т.н. са налични. Построени, работещи изпитани доказани. Живота на един автомобил с ДВГ е в пъти по-голям от живота на една батерия за електромобил. 

Благодарение на горното самото производство на ДВГ е в пъти по-екологично от това на електромобил. Да вземем предвид и поддръжката както вече казахме, при ДВГ почти всичко е рециклируемо. Демек може да се претопи да се използва отново и т.н. За рециклиране на една батерия обаче трябва да се вложи много нов материал. Ако вземем и емисиите за производство на ДВГ и на батерия. Ами там отново имаме в пъти разлика в полза на ДВГ-то. А ето и колко еко е една батерия за електромобил: Взето от форума на Рено БГ:

Цитат

„Батериите не създават електричество – те съхраняват електроенергия, произведена на друго място, особено чрез въглища, уран, електроцентрали с естествена енергия или дизелови генератори. Така че твърдението, че електрическият автомобил е превозно средство с нулеви емисии, изобщо не е вярно.
Тъй като 60.2% от електроенергията, произведена в Съединените щати, идва от изкопаеми горива, следователно 60.2% от електрическите автомобили в САЩ са базирани на въглерод.
Но това не е всичко. Тези, които се вълнуват от електрическите автомобили и зелената революция, трябва да разгледат по-отблизо батериите, а също и вятърните турбини и слънчевите панели.
Типичната батерия за електрически автомобил тежи 450 кг и е приблизително с размерите на куфар. Съдържа 11 кг литий, 27 кг никел, 20 кг манган, 14 кг кобалт, 91 кг мед и 180 кг алуминий, стомана и пластмаса. Вътре има над 6000 отделни литиево-йонни клетки.
За да направите всяка BEV батерия, ще трябва да преработите 11,340 кг сол за литий, 13,600 кг руда за кобалт, 2,268 кг смола за никел и 11,340 кг руда от мед. Като цяло трябва да изкопаете 226,800 кг пръст за батерия. "
Най-големият проблем със слънчевите системи са химикалите, използвани за превръщане на силиката в покритието, използвано за панелите. За да се получи достатъчно чист силиций, той трябва да се третира със солна киселина, сярна киселина, флуорид, трихлоротан и ацетон.
Освен това са необходими галий, арсенид, медно-индий-галиев диселенид и кадмиев телурид, които също са силно токсични. Силиконовият прах представлява опасност за работещите и плочките не могат да се рециклират.
Вятърните турбини са нещо по-добро по отношение на разходите и унищожаването на околната среда. Всяка вятърна мелница тежи 1688 тона (еквивалент на теглото на 23 къщи) и съдържа 1,300 тона бетон, 295 тона стомана, 48 тона желязо, 24 тона фибростъкло и трудните за добиване редки метали неодим, прасеодим и диспрозий. Всяко от трите остриета тежи 5,216 кг и има живот от 15 до 20 години, след което трябва да бъдат сменени. Не можем да рециклираме използвани лопатки на ротора.
Разбира се, тези технологии могат да имат своето място, но трябва да погледнете отвъд мита за свободата от вредните емисиите.
„Да станем зелени“ може да звучи като утопичен идеал, но ако погледнете скритите и вградени разходи по реалистичен и безпристрастен начин, ще откриете, че „Зеленото Движение“ нанася повече щети на околната среда на Земята, отколкото изглежда.
Не трябва да сме против минното дело, електрическите превозни средства, вятърната или слънчевата енергия. Но трябва да показваме реалността на ситуацията.

И още малко от там:

Цитат

Ето я батерията на Tesla.
За производството и е необходимо да се изкопае:
12 т. от скала за литий
5 т. от кобалтови минерали
3 т. руда за никел
12 т. руда за мед
250 т (ТОНА!)трябва да бъдат преместени. земя и скали за получаване на:
12 кг литий
13,6 кг никел
22 кг манган
6,8 кг кобалт
100 кг мед
200 кг алуминий, стомана и пластмаса.
Caterpillar 994A, използван за преместване на тази земя, изразходва 1000 литра дизел за 12 часа.
Ето я колата с "нулеви емисии".
Една от най-големите измами в историята.

И все още не сме споменали за инфраструктурата която трябва да се изгради за тях :( .

Да не говорим, че всички елементи които са необходими за батериите са ограничени като количества.

Да, трябва да се гледат нови хоризонти. Но и трябва да се подхожда реалистично. А не като коне с капаци.

За момента електромобилите НЕ СА ПО-ЕКОЛОГИЧНИ. Това не подлежи на съмнение.

преди 30 минути, darco написа:

Първо за производството на ДВГ всички производствени мощности, находища за ресурси и т.н. са налични. Построени, работещи изпитани доказани. Живота на един автомобил с ДВГ е в пъти по-голям от живота на една батерия за електромобил. 

Благодарение на горното самото производство на ДВГ е в пъти по-екологично от това на електромобил. Да вземем предвид и поддръжката както вече казахме, при ДВГ почти всичко е рециклируемо. Демек може да се претопи да се използва отново и т.н. За рециклиране на една батерия обаче трябва да се вложи много нов материал. Ако вземем и емисиите за производство на ДВГ и на батерия. Ами там отново имаме в пъти разлика в полза на ДВГ-то. А ето и колко еко е една батерия за електромобил: Взето от форума на Рено БГ:

И още малко от там:

И все още не сме споменали за инфраструктурата която трябва да се изгради за тях :( .

Да не говорим, че всички елементи които са необходими за батериите са ограничени като количества.

Да, трябва да се гледат нови хоризонти. Но и трябва да се подхожда реалистично. А не като коне с капаци.

Това е така и не е така. Има доста по достоверни и подробни анализи на необходимата енергия за направата на една кола с ел. двигател и двигател с вътрешно горене.

Потърси в д-р Гугъл и ще видиш следното: Направата на една кола с ел. вдигател изразходва 20% повече енергия и ресурси отколкото кола с ДВГ. НО , във времето и с изминаване на 70 000км+ статистиката се обръща в полза на електричките.

Според моето лично мнение - който си купува електричка - за да е 'екологично чисто' трябва да има слънчеви панели с инвертор и батерия да си зарежда колата от там, а не от зарядно , за което се използват природни ресурси. Само така в един момент може да се каже, че е по екологично чисто да караш електричка.

• 1 месец по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Малко ми е стара информацията ама едва ли се е променила много.

КПД-то на енергийната система на България е горе-долу равна на КПД-то на двигател с вътрешно горене. В останалите държави е плюс  минус някой друг процент.

Повечето сравнявате КПД на ел. двигател с ДВГ, а не трябва.

И ако това КПД се причисли към производството на самия автомобил, не знам дали сметките ще излязат в полза на електрическите автомобили.

преди 10 часа, BANKATA написа:

Малко ми е стара информацията ама едва ли се е променила много.

КПД-то на енергийната система на България е горе-долу равна на КПД-то на двигател с вътрешно горене. В останалите държави е плюс  минус някой друг процент.

Повечето сравнявате КПД на ел. двигател с ДВГ, а не трябва.

И ако това КПД се причисли към производството на самия автомобил, не знам дали сметките ще излязат в полза на електрическите автомобили.

Банката, има много изследвания , проучвания (платени и от двете страни (двг/ел) ) и лични мнения. Няма нужда да се открива топлата вода.

Обобщения извод е - Изработката от нула до края на една ел. кола е по енергоемко/повече ресурси от кола с ДВГ (най вече заради батериите). Но когато двете започнат да се карат след 50 000км ел.колата започва да използва по малко енергия от ДВГ (във вид на гориво/поддръжка). След 100 000км ел.колите използват категорично много по малко енергия/ресурси от ДВГ колите. Естествено ако имаш слънчеви панели с инвертор и батерии от където да си зареждаш електричката - тогава се спестява много повече енергия и по рано. Но това струва пари.

• 4 месеца по-късно...
на 30.01.2024 г. в 11:28, darco написа:

И още малко от там:

Като Ви чета разсъжденията заключавам, че въобще си нямат досег с "електрички", а по темата сте поне 10на години назад тематично било то технологично, екологично и т.н. Чудно ми е как добивът на петрол, преработката му, употребата му, свързаните с него системи за добив, съхранение и доставка, обработка и т.н. могат да са по-екологични ... скоро потъна един танкер , не че е единствен, та там ще стане много екологично :ski4:

на 5.04.2024 г. в 10:24, Belefor написа:

Банката, има много изследвания , проучвания (платени и от двете страни (двг/ел) ) и лични мнения. Няма нужда да се открива топлата вода.

Обобщения извод е - Изработката от нула до края на една ел. кола е по енергоемко/повече ресурси от кола с ДВГ (най вече заради батериите). Но когато двете започнат да се карат след 50 000км ел.колата започва да използва по малко енергия от ДВГ (във вид на гориво/поддръжка). След 100 000км ел.колите използват категорично много по малко енергия/ресурси от ДВГ колите. Естествено ако имаш слънчеви панели с инвертор и батерии от където да си зареждаш електричката - тогава се спестява много повече енергия и по рано. Но това струва пари.

Точно така, но енергоемко не е равно на екологично?!

преди 19 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Като Ви чета разсъжденията заключавам, че въобще си нямат досег с "електрички", а по темата сте поне 10на години назад тематично било то технологично, екологично и т.н. Чудно ми е как добивът на петрол, преработката му, употребата му, свързаните с него системи за добив, съхранение и доставка, обработка и т.н. могат да са по-екологични ... скоро потъна един танкер , не че е единствен, та там ще стане много екологично :ski4:

Точно така, но енергоемко не е равно на екологично?!

Трифазен, имам много приятели , които имат слънчеви панели с инвертор и батерии, с които си зареджат електричките. Еднократна инвестиция и после само зарежадне от там.

преди 36 минути, Belefor написа:

Трифазен, имам много приятели , които имат слънчеви панели с инвертор и батерии, с които си зареджат електричките. Еднократна инвестиция и после само зарежадне от там.

Не са еднократна инвестиция. 

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Не са еднократна инвестиция. 

Мхм - на всеки 10-15 години подмяна.
Ако е с акумулатори и по-често

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.