Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на разклонител с предпазител от токови удари

Featured Replies

Четох някакви стари теми по въпроса, но мисля,че е по добре да попитам и сега все пак. Имало значение дали съм в блок или къща, аз съм в блок. Не знам и как да преценя колко джауа трябва да е разклонителят. В него ще включвам компютъра, 2 монитора, активни колонки edifier и понякога проектор за 1,2 филма. Предпочиотам да е с 6 гнезда, но в краен случай и 5 ще стане.  Гледам се спрягат APC, MPG Eaton и Sono. Гледах нещо такова на АПЦ , но не мога да преценя дали е подходящо.

преди 15 минути, Колчо написа:

Има и добра цена. Ето и от мен :https://www.technopolis.bg/bg/search/?query=разклонител+със+защита&query_autocomplete=&search_main_category=ALL

• Автор

Благодаря за линковете, знам,че има много модели, по скоро ми трябва съвет какъв да взема, колко джауа ще са ми достатъчни , нали имало значение и инсталацията каква е ,дали е блок или къща и т.н и т.н...

Цитат

Джаулите (Joules) са мярка за енергия и не са директно свързани с функциите на разклонители (или така наречените пренапрежения). Разклонителите (или пренапреженията) са устройства, предназначени да защитават вашия електрически оборудване от пренапрежения, като трансформират наднормено напрежение във вашия електромережен контур и го извеждат към земята.

Джаулите се използват обаче при оценяването на способността на разклонителя (също наречен и "сърцевина" на разклонителя) да устои на пренапрежение, което може да възникне, например при мълния или други електрически смущения. Когато разклонителят улавя пренапрежение, той абсорбира енергията в джаули и я разсейва, преди да стигне до вашия свързан електронен уред.

Следователно, по-голямото количество джаули, което разклонителят може да абсорбира, по-добре той ще защитава свързаните устройства. Когато избирате разклонител, е важно да обърнете внимание на спецификациите за джаулите и да изберете такъв, който има достатъчно капацитет, за да се справи с евентуални пренапрежения във вашата област.

• Автор

Ясно, колко трябва да е минимума? 900J или повече да търся?

Обаче, за повечето домашни използвания, разклонител с 900J или повече обикновено ще предостави достатъчна защита. Това ще ви позволи да се справите с повечето пренапрежения, които бихте срещнали в ежедневния си живот.

В общия случай, по-голямото количество джаули предоставя по-добра защита.

Ако искаш просто НЯКАКВА защита за немного пари, вземи си MGE (понастоящем - Eaton). Пробван - работи.

Ако искаш нещо в по-високия клас, с по-голяма товароносимост - APC (Schneider Electric).

Пък ако наистина ти се дават пари, Брененщул са истината.

Но в инсталация без истинска земя, просто занулена към трафопоста, да си включиш разклонител с гръморазрядник ще е като да сушиш чорапи на сянка - ще изсъхнат, ама не толкова ефективно, колкото на слънце.

• Автор

Този ми харесва единствено не мога да разбера има ли защита и за ЛАН кабела или това е телефонна линия?

Другият е този , но пък е по скъп и няма лан защита.

Виж най долу в поста на  Rammkopf какво ти е написал. Това е най важното. А иначе можеш да си купиш какъвто на теб ти харесва.  Има и по 500 лева.

• Автор
преди 12 минути, Колев 74 написа:

Виж най долу в поста на  Rammkopf какво ти е написал. Това е най важното. А иначе можеш да си купиш какъвто на теб ти харесва.  Има и по 500 лева.

Да, разбрах го, спрях се на тези двата, но ми се ще да има и лан защита. Тоя еатон дали има такава ? Или по удачно е отделна някаква за лан?

аз не ползвам защити, защото според мен всичко си е наред - лампите ми са китайски и вече над 3 години негорят - според мен това значи че колебания в мрежата почти няма

преди 3 часа, gibson58 написа:

Да, разбрах го, спрях се на тези двата, но ми се ще да има и лан защита. Тоя еатон дали има такава ? Или по удачно е отделна някаква за лан?

Тази вариация на разклонителя е с цокли RJ-11 - само телефонна линия. Защо ти е защита на LAN-а? Имам истински разрядник за ethernet на APC, мога да ти го дам, но трябва да имаш земя за целта, иначе файдата е нулеяа ... да ме прощавате за играта на думи. :D

• Автор
преди 2 часа, Rammkopf написа:

Тази вариация на разклонителя е с цокли RJ-11 - само телефонна линия. Защо ти е защита на LAN-а? Имам истински разрядник за ethernet на APC, мога да ти го дам, но трябва да имаш земя за целта, иначе файдата е нулеяа ... да ме прощавате за играта на думи. :D

А как да разбера дали са ми заземени контактите в блока?

преди 5 часа, Hristo52 написа:

Ето това ми върши работа и ми пази цялата къща. Преди 2 години съседите изпищяха. При мен нямаше никакви последици!

https://www.cablecommerce.bg/produkt/tdp-1-monofazna-modulna-czifrova-zashtita-ot-prenaprezhenie-i-pod-naprezhenie/

Това ми изглежда най интелигентното решение!

току-що, gibson58 написа:

Това ми изглежда най интелигентното решение!

Според мене е така! Но се слага на входа на захранването след главния предпазител. На практика пази цялата къща. 

Вече един път ме отърва от голяма беля. На съседите ми заминаха телевизори, компютри хладилници и какво ли не още.. ЧЕЗ щеше да ги плати...още ги плаща де. То и ЧЕЗ вече го няма.

преди 11 минути, gibson58 написа:

А как да разбера дали са ми заземени контактите в блока?

Ако е старо строителство, 99,9% е сигурно, че инсталацията не е заземена. Най-простият метод е, като провериш с фазомер един контакт, за да видиш къде ти светва фазата. Така ще разбереш кое е нулата. По БДС, фазата трябва да е отляво, ама бай Петко са го учили в ПУЦ-а, че за променливо напрежение не е важен поляритетът и нищо чудно някои контакти да са с фаза отляво, други - отдясно. Та, като разбереш кое е фаза и кое е нула, щракваш мултицета на "пищялка" и мериш между нулата и пластинките на заземяването. Ако уредът писне на късо, значи контактите ти са просто занулени. Ако пищи, но показва няколко ома разлика, значи може и да е заземен. А може и изобщо да не писне, това показва липса на зануляване въобще, което е още по-зле!

За най-сигурно, просто вадиш внимателно един контакт от стената, съвсем леко, колкото да видиш колко проводника стигат до него. Ако излезе прост мостов кабел, работата е ясна. В този случай, трябва да имаш и мостче в конзолата на самия контакт, между терминалите на нула и земя.

Ако излезе трижилен СВТ кабел, обаче, с кафяв, син и жълт проводник, значи има голяма вероятност да си заземен. Както писах по-горе, това ще "лъсне" и на мултицета, с няколко единици ома разлика между нулата и земята.

• Автор
преди 4 минути, Без умствен капацитет написа:

една лампа трябва да свети - освен между нула и фаза, трябва да светне и между фаза и земя

Това определено е по лесен вариант :)

преди 3 минути, gibson58 написа:

Това определено е по лесен вариант :)

Така няма да разбереш дали си заземен, или занулен. Просто ще разбереш дали пластините на заземяването са свързани към нещо (различно от фаза).

преди 46 минути, Rammkopf написа:

Така няма да разбереш дали си заземен, или занулен. Просто ще разбереш дали пластините на заземяването са свързани към нещо (различно от фаза).

и каква е разликат

преди 27 минути, Без умствен капацитет написа:

и каква е разликат

Като между "Да мина да те взема" и "Да взема да те мина".

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.