Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Циркулационна помпа малък дебит

Featured Replies

Разрешен от Banesc

преди 13 часа, Ant1Lamer написа:

Така пробвах да спра другите радиатори на кръгът и радиатора си стана целият топъл тоест се оправя. Системата е затворена под налягане. Както гледате радиатора когато работят всичките радиатора е топъл по цялата горна част само и то в най - горна точка преди оребреното. И там където е входа там е топъл, прикачил съм снимка  къде е топъл  нататъка след чертата е студена, сега след като спрях както казах от този кръг другите радиатори и се оправя. Въпроса е ако сменя помпата с по - голяма тази в момента е 4G/25 57 литра, и сложа 6G 72 литра дали ще се оправи и дали е достатъчно или да взема по - голяма гледах една 88 литра на 8 метра. Понеже изчетох всички коментари, всеки един радиатор си има 2 такива крана от двете страни. Сега пуснах другите радиатори и веднага почна да изстива този горе при мен

Не ти стига мощност на котела!

@dioib пробвал ли си да запояваш меден радиатор - с обикновен поялник?

• Отговори 55
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е обезвъздушен правилно или има запушване в самия радиатор, т.е. понеже е крайна точка там е останало въздух, особено след като долната е входа, а горната е изхода.  Лично аз не съм виждал рад

• не е свързан правилно  входящата топла вода се мотира горе на радиатора а изходящата долу и е по подходящо метални тръби за топлата вода   и да не са една до друга студена и топла защото   студена

• Явно височината на втория етаж е на границата на водния стълб на помпата и за това няма добра циркулация в крайните точки. Според мен 25/6 помпа ще се справи, след като на трета степен имате подобрени

Публикувани изображения

преди 36 минути, jhoro написа:

Не ти стига мощност на котела!

Какво му предлагаш??? 

Ай кажи му го направо поне!!! 

Че някой му е казал, че като смени помпата и ще се оправи .... 

Не се досещат, че мощност на топлопроизводството трябва да е на база топлоконсумацията. 

За 6 радиатора му трябва какво котле??? 

Отделно, каква е температурата на входа на системата  и каква е на изхода? 

Колко бързо се нагрява водата??? Топлопроизводителят има ли степени??? 

Кой изобщо е проектирал системата??? 

Какво ще стане като увеличи дебита??? Какво???? 

Или пък увеличи налягането какво???

Имаме затопляне на някакво количество вода от дадена температура до друга!!! Как "изчезва" температурата из раз??? 

преди 57 минути, Ant1Lamer написа:

За термопомпата се води нискотемпературна с топлообменник се затопля.

Който е??? Да не би да е това "черното" на снимката, т.е. топлообменника, а той от къде взема топлина??? 

преди 24 минути, dioib написа:

Какво му предлагаш??? 

Ай кажи му го направо поне!!!

Казвам нй теб - многэ приказваш! Повечето- плява, да пълниш темата.

преди 6 минути, jhoro написа:

Казвам нй теб - многэ приказваш! Повечето- плява, да пълниш темата.

Според теб явно човека няма проблем. Добре!!! 

Спирам с "плявата" и ти оставям ти да му дадеш акъл!!!

....

По темата: Не!!! Друго трябва да направиш, а не да сменяш помпата за циркулация!!!

Бях до тук аз!!!

п.п. Спри да правиш експерименти!!! Извикай специалист, а не майстор!!! = Успех!!!

преди 3 часа, Ant1Lamer написа:

Просто ми се струва че помпата е слаба както ми каза и този които ми прави системата, когато купувахме полипропилена 100 метра тръби купихме и пак не стигнаха, на този кръг където радиатора прави проблем са 3 радиатора, а на другият са 2 и са дълги разстояния, както казах като спрях радиаторите този се оправя веднага. За термопомпата се води нискотемпературна с топлообменник се затопля. Само да уточня този които ми прави това на снимките той си слага помпата, а не човекът които ми прави системата, затова и човекът които ми прави системата ми каза, че помпата била слаба и ако искам да се оправи да купя по - мощна

Опитай да направиш хидравличен баланс на системата. Аз не съм експерт по топлофициране, но трябва да притвориш входящите кранчета. Повече на тези които са близо до помпата до напълно отворен на последния радиатор. Пипкава работа е и изисква време и търпение. Може да преброиш колко оборота прави кранчето от отворено до затворено и на тази база да ги притвориш във възходящ ред.

П.П Теорията с въздух в радиаторите не ми се вижда правдоподобна. Ако имаше въздух радиатора нямаше да се затопли когато затвори другите.

преди 5 часа, dioib написа:

Според теб явно човека няма проблем. Добре!!! 

Спирам с "плявата" и ти оставям ти да му дадеш акъл!!!

....

По темата: Не!!! Друго трябва да направиш, а не да сменяш помпата за циркулация!!!

Бях до тук аз!!!

п.п. Спри да правиш експерименти!!! Извикай специалист, а не майстор!!! = Успех!!!

Браво! Усеги се,  че от много приказки полза няма.

Да извика този, който му е проектирал инсталацията!

Проблем има, но не е там - където го търсите!

на 13.11.2023 г. в 6:59, dioib написа:

А ако са последователно свързани??? Мъ??? :) 

Явно не са, защото ...

преди 19 часа, Ant1Lamer написа:

Така пробвах да спра другите радиатори на кръгът и радиатора си стана целият топъл тоест се оправя.

преди 6 часа, dioib написа:

Какво му предлагаш ти: Да намали дебита в другите радиатори, та да може да достига и до въпросния радиатор. ОК, но това не ще промени основния дебит в системата!!! 

Ако е проблем с дебита, то на изходната тръба да е студено, а температурата в радиатора трябва постепенно да става от входа към изхода по-ниска, а да не е рязко!!! 

Не опира до дебит или мощност на помпата. Топлинната мощност на източника (котел или друго) не е достатъчна. Другите радиатори охлаждат флуида и за последния не остава "топло"!

преди 4 часа, jhoro написа:

Другите радиатори охлаждат флуида и за последния не остава "топло"!

:offtopic_s:Извън протокола и само за теб. Казва, че в горната част е топъл, а там според него е изхода. ;) И по спомен и входа е топъл. 

Прощавай, но няма как аз да пипна радиатора!!! (Прощавай и за тази "плява"!!!)

преди 7 часа, stoy@n написа:

Повече на тези които са близо до помпата до напълно отворен на последния радиатор.

Да, има логика в това, но .... не обяснява аномалията, т.е. изведнъж радиатора да е студен по-надолу и отгоре на това където е указал, че е входа, а горе (изхода) топъл. ;) 

п.п. Хипотетично може на последния радиатор да са обърнати входа и изхода. 

преди 1 час, dioib написа:

:offtopic_s:Извън протокола и само за теб. Казва, че в горната част е топъл, а там според него е изхода. ;) И по спомен и входа е топъл. 

Прощавай, но няма как аз да пипна радиатора!!! (Прощавай и за тази "плява"!!!)

Да, има логика в това, но .... не обяснява аномалията, т.е. изведнъж радиатора да е студен по-надолу и отгоре на това където е указал, че е входа, а горе (изхода) топъл. ;) 

п.п. Хипотетично може на последния радиатор да са обърнати входа и изхода. 

Я се върни в класовете и си припомни физиката! Нито знаеш - къде е входа, нито къде изхода. Нито пък има датчици на двете места, че да знаеш- какви са температурите на влизащия и излизащ флуид.
Естествено, че отгоре ще е най-топло - топлината отива нагоре.
При "водно подово" - има ли денивелация, м/у вход и изход?

Към автора.
Според мен проблемът е неправилно оразмерна система, с малка мощност - неотговаряща на отоплявания обем.
Допълнителни фактори:

• Не казваш какво има отдолу, отгоре и отстрани на въпросното помещение.
  • Има ли изолация на стените.
  • Каква дограма е монтирана ...
преди 22 минути, jhoro написа:

Нито знаеш - къде е входа, нито къде изхода.

:offtopic_s:А ти си припомни как се пълни една такава система. ;) Колко пъти си го правил???

п.п. Не случайно му казах, че някой може да му е "сложил шапката". ;) 

п.п.2.+ "плява" ексстра: Колко пъти ги е викал до момента??? 

преди 4 минути, dioib написа:

:offtopic_s:А ти си припомни как се пълни една такава система. ;) Колко пъти си го правил???

п.п. Не случайно му казах, че някой може да му е "сложил шапката". ;) 

Много повече, отколкото си мислиш!

Говорим за затворена - не гравитационна система!

преди 7 минути, jhoro написа:

Говорим за затворена - не гравитационна система!

:offtopic_s:Именно!!! :) Още по-зле .... :) = Въздуха си циркулира барабар с водата. :) 

п.п. Между другото: Не видях на разширителния съд обезвъздушител. Може и да съм кюръф!!! :) А и не ми хареса как е монтиран ....  

• Автор

Няма обезвъздушител да, а трябва понеже се познават двамата човека този които ми прави системата и този които ми прави това с термопомпата и му е казъл, че трябва да има и че не го е прави както трябва, сега случайно срещнах човека които ми прави тази система от снимките и говорих с него и му викам ей така и така намислил съм да взимам по - голяма помпа обясних му какво е що е и той само каза аз ще се оправя дал съм ти гаранция нищо няма да взимаш явно го знае това та или ще вземе друга помпа или не знам какво ще прави, като го оправи ще пиша, а относно това https://fujitsu-general.bg/bg_bg/site/product/4920 това е модела на тялото направено на термопомпа, даже той ми предлага 30ка да ми сложи, но аз исках по - голям да може по бързо да набира и да не се тормози. Не вярвам да не стига, защото не съм първият на които е монтирал и никой няма проблеми. А иначе стаята има вътрешна изолация 5 камерна дограма, а на снимките където съм дал по горе на двата дисплея единият показва входяща/изходяща вода(топла,студена), а другото показва фреона. По дистанционно като го държа на 19-20 градуса водата е около 40 градуса в стаите е 25-26 градуса.

От тука тръгват тръбите за единият кръг и влизат в тази стая където съм снимал от нея се качва на горе за при мене, а на ляво отива в другата стая където има пак един такъв радиатор същият + още един малък 1200/600, а този е 1800/500. На другият кръг са 2 големи радиатора по 2000/600 + лира в банята + лира в другата баня на втория етаж и пак единият радиатор е горе, но там  няма проблеми, та както казах ще пиша ако се реши проблема и какво е направено. Както казах първоначално помпата беше оставена на 2 и имаше проблем дори в тази стая   като първи радиатор не беше топъл на всякъде, след като изчистихме филтъра за 3 пъти + вдигане на 3 помпата се оправи всичко и остана само горе при мен проблема.

399864898_1248720452475908_2673210436331139482_n.jpg

преди 16 минути, Ant1Lamer написа:

По дистанционно като го държа на 19-20 градуса водата е около 40 градуса в стаите е 25-26 градуса.

А ти колко искаш??? 25-26 градуса на въздуха даже е много топло!

• Автор

Няма спор топло е не отричам при положение че по дистанционно е направен на 19-20, че аз го питах ако го вдигна на 25- или 30 на макс какво ще стане той вика опитай и ще видиш няма да може да се диша, въпроса е да се оправи това с радиатора, защото сега е така, но не знам при по - студено как ще е, аз не очаквам радиатора нали да пари това е ясно че няма как да стане просто да се реши проблема навсякъде да си е топъл равномерно. Иначе за първа година сме го сложили и за първи път се топлим така, както казах на едно 200 човека от селото го е направил  от никой няма лош отзиф.  А този които ми прави системата радиаторите ми обясни, че когато помпата е слаба или е намалена вътре в нея имало някакви пластини той ми каза точно как се казват ама сега не мога да се сетя и ми обяснява, че се получава обратният ефект вместо да пропуска водата се получава като вакуум, той ми го обясни с подробности, но тука не мога да го обясна 

Вместо да купуваш помпа пробвай следното. Отвиваш всички кранчета на радиаторите до край. Завиваш всички кранчета с 1/8, без това на въпросния радиатор. Изчакваш 1-2 часа да видиш как е положението. Ако трябва завиваш още 1/8 и пак така. В един момент ще се оправят нещата. Бележиш положението на кранчетата и се радваш на топлината.

• Решение

не е свързан правилно  входящата топла вода се мотира горе на радиатора а изходящата долу

и е по подходящо метални тръби за топлата вода   и да не са една до друга студена и топла защото   студената изтудява топлата вода 

преди 2 минути, andreygg написа:

Вместо да купуваш помпа пробвай следното. Отвиваш всички кранчета на радиаторите до край. Завиваш всички кранчета с 1/8, без това на въпросния радиатор. Изчакваш 1-2 часа да видиш как е положението. Ако трябва завиваш още 1/8 и пак така. В един момент ще се оправят нещата. Бележиш положението на кранчетата и се радваш на топлината.

Може тези, които са най-близо до помпата - да са най-затворени, следващите - наполовина, и третата група - на 1/4.

преди 2 минути, Banesc написа:

не е свързан правилно  входящата топла вода се мотира горе на радиатора а изходящата долу

И теб ли да питам

преди 4 часа, jhoro написа:

При "водно подово" - има ли денивелация между вход и изход?

преди 6 минути, jhoro написа:

Може тези, които са най-близо до помпата - да са най-затворени, следващите - наполовина, и третата група - на 1/4.

И теб ли да питам

когато връщата се монтира долу се връща на самотек по гравитачен път

а вкарва топлата с помпата и се слага обезвъдушител на радиатора в горнатачаст на радиатора защото в ниската част има  връщата вода ако радиатора е дълъг както в случая

току-що, Banesc написа:

когато връщата се монтира долу се връща на самотек по гравитачен път

а вкарва топлата с помпата и се слага обезвъдушител на радиатора в горнатачаст на радиатора защото в ниската част има  връщата вода ако радиатора е дълъг както в случая

Какъв гравитачен път сънуваш??? Системата е затворена о под налягане! Даже разширителния съд не е отворен, а мембранен!

Я ходи да се играеш в други теми!

преди 10 минути, jhoro написа:

Какъв гравитачен път сънуваш??? Системата е затворена о под налягане!

именно

радиатора не е обезвъздушен

защото входа е долу а изхода горе

което значи че няма обезвъздушител 

водата тръгва от долу и отива нагоре

а трабва да влезе от горе и да излезе от долу а отгоре  над изхода да се обезвъздуши

ама неможе да се обезвъздуши защото е бучната тръба за изход

преди 2 минути, Banesc написа:

именно

радиатора не е обезвъздушен

защото входа е долу а изхода горе

което значи че няма обезвъздушител 

водата тръгва от долу и отива нагоре

а трабва да влезе от горе и да излезе от долу а отгоре  над изхода да се обезвъздуши

ама неможе да се обезвъздуши защото е бучната тръба за изход

Нищичко не откъсваш!!!

Ама няма да те образовам!

преди 15 минути, jhoro написа:

Нищичко не откъсваш!!!

Ама няма да те образовам!

щото те затапих като пробит радиатор 

е тука са ти го обяснили нагледно

showimage.aspx?img=120914104303open_syst

червеното е топла вода а

синьото е студена вода   връщата за загряване 

не е нужно и да си и  много умен да си направиш експеримент  като пуснеш студения радиатор и пипнеш с ръка къде циркулира водата и къде първо загрява 

@Ant1Lamer - я кажи, всички тръби ли са т еднакъв размер Защото на снимката - така изглежда.

399864898_1248720452475908_2673210436331139482_n.jpg.95d0684ef5c1003cf7d2c158473ff58d.jpg.af4455a1463f93f00aa3e3afacce03e7.jpg

399864898_1248720452475908_2673210436331139482_n.jpg.95d0684ef5c1003cf7d2c158473ff58d2.jpg.6b7f1c1d14e25a60e3bf7acd4b1eaa65.jpg

Ако навсякъде- щранга и отклонението са с еднакво сечение - не се чуди, защо  флуида "предпочита" да мине през първите радиатори. Вместо да продължи към следващите.

• Автор

До тази стая и нагоре където се качват са по - големи и са еднакви пише 25х3.5, а към радиаторите са по - тънки другата стая до тази са вече тънки, на другият кръг където няма никакви проблеми и дори горе радиаторите са топли там са тънки почти навсякъде 

преди 1 час, Ant1Lamer написа:

До тази стая и нагоре където се качват са по - големи и са еднакви пише 25х3.5, а към радиаторите са по - тънки другата стая до тази са вече тънки, на другият кръг където няма никакви проблеми и дори горе радиаторите са топли там са тънки почти навсякъде 

щом е такава системата

тряба да има обезвъздушител  над топлата вода дето влиза в радиатора

и наклона да радиатора трябва да е по висок от към топлата вода

а там дето е студената да е по- ниско радиатора - вземи нивелир и провери дали е така

ей така

396598446-2529489433886250-4210105538791

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.