Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Турбо дизел няма мощност

Featured Replies

Добър ден. Имам проблем със стар турбо дизел. На празен ход се форсира до 3000оборота от максимални 3800 и пуши сиво на 3000оборота. На ход вдига до 1900 оборота  с половина подадена газ, вседващата половина от подаването на газта не се случва нищо (не вдига обороти повече), не пуши и не предърпва. Моторът е 3.0 турбо дизел 150к.с. с механична роторна помпа и никакви датчици. Турбо сменено с ново. Компресия 22 от 24 заводско. Помпа ремонтирана и стендована и след това занесена в още един сервиз за проверка.

Дюзите?! - Проверени/Сменени??? 

• Автор

Дюзите са проверени. Не усещам загуба на цилиндър. Интересно ми е защо на ход газта не реагира след половината

преди 5 минути, Volvo-Penta написа:

Дюзите са проверени. Не усещам загуба на цилиндър. Интересно ми е защо на ход газта не реагира след половината

Педалът механично ли е свързан към системата за подаване на гориво? 

Отделно да не би някой вакуум регулатор да не е наред, т.е. нещо "лъже" системата и горивото не се впръсква правилно. 

сервиз - проверка на егер клапан

има вариант и само софтуерно да се премахне

задължително сервиз и майстор със софтуер за модела на автомобила

@Коркодила трябва да напише тук . Той е експерт по старите турбо дизели. И най накрая чипове ала бала да вдига 200 и да гори 5 на 100!!!

• Автор
преди 1 час, dioib написа:

Педалът механично ли е свързан към системата за подаване на гориво? 

Отделно да не би някой вакуум регулатор да не е наред, т.е. нещо "лъже" системата и горивото не се впръсква правилно. 

Няма никакви вакууми. Има само едино маркуче на, което подава надув от смукателния колектор към помпата. Когато е разкачено варви по същия начин, без промяна.

преди 1 час, mr. 5r0ff написа:

сервиз - проверка на егер клапан

има вариант и само софтуерно да се премахне

задължително сервиз и майстор със софтуер за модела на автомобила

Няма егр клапан. Обикновен прост дизел с турбо и интерколер, който за момента е изолиран за пробите.

преди 21 минути, Volvo-Penta написа:

Няма никакви вакууми. Има само едино маркуче на, което подава надув от смукателния колектор към помпата. Когато е разкачено варви по същия начин, без промяна.

Сподели снимка от двигателният отсек. Бобът за гледане вече свърши. Трябва повече информация. Нещо заблуждава системата! 

Диагностика правена ли е? Грешка и т.н. То, вярно е стар дизел, но някак си трябва да се управлява впръскването. В старите дизелови двигатели имаше връщане на излишното гориво и прочие и прочие .... а тук става въпрос и за турбо двигател, т.е. нещо възпира турбото да сработи, а то се управлява от някъде и посредством датчици и т.н. Или управлението е чрез вакуум или електронно. Може някой кабел или датчик и прочие .... Примерно датчика за състоянието на изходящите газове. 

Разбери правилно. Няма как физически да помогнем. Трябва да се обследва системата.  Това не е чист дизел и то "не е пълен", т.е. компресия около 40.  

Интеркулер и ред други неща трябва да се проверят и прочие .... 

преди 12 часа, Volvo-Penta написа:

Добър ден. Имам проблем със стар турбо дизел. На празен ход се форсира до 3000оборота от максимални 3800 и пуши сиво на 3000оборота. На ход вдига до 1900 оборота  с половина подадена газ, вседващата половина от подаването на газта не се случва нищо (не вдига обороти повече), не пуши и не предърпва. Моторът е 3.0 турбо дизел 150к.с. с механична роторна помпа и никакви датчици. Турбо сменено с ново. Компресия 22 от 24 заводско. Помпа ремонтирана и стендована и след това занесена в още един сервиз за проверка.

Редно е да напишете какъв точно е автомобила и какъв е номера на мотора( например Golf V 1.9TDI - 2005, код на двигателя:BKC ), тогава вече ще може да Ви се даде по-адекватен отговор или насока.Също така, какво значи "ново турбо", чисто ново ототоризиран дилър, "ново" рециклирано, "ново"... ама втора употреба от "една кола, която я караше една баба до магазина и е на 20 000км.", или нова е само "сърцевината" ?Проверено ли е това турбо на стенд или по друг начин? Работи ли му разтоварващия клапан, регулиран ли е?Работи ли управлението на този клапан?Защо е откачен кулера?Проверени ли са всички турбо-пътища (високо и ниско налягане)?

Кое наложи да носите помпата втори път за проверка?Имате ли някакви данни от стенда?

Като отговорим на тези въпроси, може и да стигнем до някакво заключение, освен това най-вероятно ще възникнат и други...Колата с верига ли е , с ремък ли е, зацепени ли са правилно...Щото тя може да си има има компресия, ама да няма центровка...Е, такива неща.

@Дзвяра! оооо ...  помагай на "колегътъ" ... свърших боба ...

преди 21 минути, fitterman написа:

Дайте му още предварение на помпата...

Това да не е предварително впръскване??? :) 

Да не би да е двутактов дизел без турбо??? :) 

п.п. Турбото не се "включва"!!! 

Ако ми бяхте прочели поста с разбиране, щяхте да сте наясно какво е.Това, че се държите арогантно не Ви прави нито по-умен, нито по-знаещ.

Ако толкова Ви интересува ето това е: https://marinedustrie.com/en/blogs/maintenance/the-most-common-issues-with-volvo-pentas-d3-engines-and-their-solutions-en

преди 2 минути, fitterman написа:

Ако ми бяхте прочели поста с разбиране

Глей се ... ДВГ може да не ми е специалността, но тук имаме систем, която автора на темата не е споделил напълно, т.е. не се знае дали впръскването е механично или електронно. ;) Има ли компютър? = Да се види грешката и после да се предположи, а не да си мерим ъкъла! ;) = Как да пипне софтуера. 

Няма яснота какъв е точно този агрегат, но според написаното(стар дизелов двигател с турбо с интеркулер, 3.0, 150HP , а ник-а му е VOLVO PENTA) , може обосновано да се допусне, че примерно  е това:https://www.ebay.com/itm/353815349591

Едва ли ще има софтуер за "пипане"...Аз, нямам намерение да споря с Вас.Ако автора благоволи може да сподели-кой крив, кой прав...Хубав ден от мен.

• Автор

Двигателя е volvo penta, който е оригинален на лодката. Помпата е роторна механична без никаква електроника. Турбото е с вино охлаждане от антифриза и няма никакви клапани. Купено по интернет от магазин (според мен е рециклирано), но и със старото вървеше по същия начин. Диагностика не може да се прави защото няма никаква електроника освен датчик за температурата на антифриза и налягането на маслото. Моторът е на зъбно зацепване. Проблемът се получи след сваляна на главата и ремонт на помпата. Главата се свали заради надуване в антифриза а помпата имаше шум (метално чукане). Също така зацепването на мотора не е пипано понеже разпределителния вал е в блока и предава движение по пръти. Повдигачите не са хидравлични и хлабината (0.4) се наглася с болче. Газта е подавам директно от реката на помпата за да няма съмнения за неизправности по жилото. А интеркулера не е разкачено, а анулиран, сложен е маркуч директно от турбото към смукателния колектор

Прилагам снимки на мотор като моя.

Screenshot_2023-11-28-15-09-49-822_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-11-28-15-09-22-552_com.android.chrome.jpg

преди 42 минути, fitterman написа:

Няма яснота какъв е точно този агрегат, но според написаното(стар дизелов двигател с турбо с интеркулер, 3.0, 150HP , а ник-а му е VOLVO PENTA) , може обосновано да се допусне, че примерно  е това:https://www.ebay.com/itm/353815349591

Едва ли ще има софтуер за "пипане"...Аз, нямам намерение да споря с Вас.Ако автора благоволи може да сподели-кой крив, кой прав...Хубав ден от мен.

Благодаря за поста в началото съм написал , че няма електроника и в този смисъл е ясно че диагностика с компютър е невъзможна. 

преди 39 минути, Volvo-Penta написа:

А интеркулера не е разкачено, а анулиран, сложен е маркуч директно от турбото към смукателния колектор

Това е някаква самоделка. Това вече е друг казус. Трябва да има нещо на изхода, т.е. нещо не е направено още от начало. 

Трябва специалист по ДВГ. Тука не сме чак толкова вещи. ;) 

Успех! 

п.п. Пак да повторя: Явно турбото не сработва!!! Може да е заради "анулираният" интеркулер. 

Как работи турбото? (maxo.bg)

Цитат

Дифузерът забавя движението му, при което налягането му се увеличава и въздухът се сгъстява. Това обаче води до повишаване на температурата му, затова към технологията има междинен охладител, който посредством намаляването на температурата на въздуха го сгъстява допълнително. 

• Автор
преди 9 минути, dioib написа:

Това е някаква самоделка. Това вече е друг казус. Трябва да има нещо на изхода, т.е. нещо не е направено още от начало. 

Трябва специалист по ДВГ. Тука не сме чак толкова вещи. ;) 

Успех! 

преди 14 часа, dioib написа:

Дюзите?! - Проверени/Сменени??? 

Незнам какво имаш предвид че е самоделка. Просто пояснявам че за момента интекулера е премахнат за да се избегнат съмнения от запушване или спукване и поради тази причина да няма мощност моторът. 

Качил съм темата ако някой може да помогне. А хора които не разбират по добре е само да четат и да се ограмотяват а не само да пишат какво били чули от някъде си. Благодаря ако някой разбиращ има идеи и желание за помощ.

Има ли подкачваща помпа(предполагам механична)?Почистете интеркулера отвън и отвътре и го монтирайте, защото неговата функция е да охлади и "свие" въздуха, който постъпва в двигателя,сега буквално го "душите", като го оставяте без въздух.Оптималната въздушна смес за атмосферен двигател е 14 към 1 въздух/гориво, този турбо двигател пореди спецификата и дизайна на буталата има нужда от повече.Дори с 1 зъб да не сте уцелил ГНП-то, няма да има мощност.Доколкото виждам помпата е на 3 болта, може да я завъртите малко в посока срещу блока, само няколко милиметра, защото щом пуши сив или сиво-бял дим и трябва предварение още, ако има подкачваща помпа трябва да се инспектира и тя, защото може другата да не смогва да качва гориво(ГНП-то освен високо налягане има и коплирана в него подкачваща помпа), проверете и захранващият маркуч за гориво, може да е запушен частично.Всички маркучи от и до интеркулера също трябва да се проверят визуално и от вън и от вътре, ако трябва сменете и всички скоби по тях, пропуск на въздух е недопустим.

Щом имате знания да смените гарнитура на глава, значи няма да е проблем да доведете двигатетя до оптимални настройки.Все пак ако има начин проверете и зацепването.

Вакуума, който влиза в помпата е за да променя аванса спрямо оборотите на двигателя, проверете и този маркуч и дали в него има вакуум при запален двигател.

По принцип, когато правите центровка на "ухо", т.е. въртите ГНП-то ако "уцелите" аванса трябва пропушва леко черен дим.

Този агрегат ми изглежда "неубиваем", така че успех :)

• Автор

Първата работа беше да сменя маркучите с нови, нови филтри (също и проба без филтри директно от туба), подкачащата помпа е сменена с нова електрическа но без промяна. Зацепването на зъбните колела не е пипано но все пак го проверих., но разлика от един зъб е твърде много, а пали от четвърт работи нормално на празен ход. Пуши сиво само когато на празен ход се задържи с максимална газ. При изфорсиране изпушва малко черно което е нормално а на ход няма никакви пушеци. Също така пробвана с разкачен аспух, нема разлика. А доколкото анулирането на интеркулера исках да изпробвам дали ще има разлика, но няма. Съгласен съм че без интеркулер ще изгуби малко мощност, но говоря че вървеше с 3700 оборота и 28 възела а сега не вдига повече от 1900 оборота и 7 възела. Претесняваме това, е на ход рейката на помпата след средата не реагира. Подаваш още газ и не променя нищо.

Помпата е въртях около 3те болчета но в положението в което е свалих работи най добре и пали най лесно. Свалял съм десетки помпи на коли и такова невървене от малко аванс или закъснение не ми се е случвало. Нямам индукторен часовник да я настоя перфектно.

Според написаното до тук, изглежда проблема остава в нея...Какво и смениха?Понякога се износва самото тяло на помпата и ремонта е невъзможен, и има подобна симптоматика...Но това ако е така, би трябвало да са го видели...Все пак някакви данни от стенд след ремонта имате ли?

п.п. Ако все пак решите да я завъртите леко, ако изобщо е възможно, бележете я, защото не съм сигурен в посоката , но от казаното до тук, мисля, че няма да има ефект, което обаче не пречи да опитате.

• Автор

Маркучето което влиза в помпата е проверено. Не вакъум а налягане защото е турбо мотор а не атмосферен.

• Автор
преди 4 минути, fitterman написа:

Според написаното до тук, изглежда проблема остава в нея...Какво и смениха?Понякога се износва самото тяло на помпата и ремонта е невъзможен, и има подобна симптоматика...Но това ако е така, би трябвало да са го видели...Все пак някакви данни от стенд след ремонта имате ли?

п.п. Ако все пак решите да я завъртите леко, ако изобщо е възможно, бележете я, защото не съм сигурен в посоката , но от казаното до тук, мисля, че няма да има ефект, което обаче не пречи да опитате.

С въртенето е пробвано не веднъж. Помпата е носена на три сервиза и твърдят че на стенд показва доби стойности но нямам бележка със стйностите. Последните два сервиза са Бош. Притесняваме можели да са направили нещо грешно в първия сервиз, но не ми е ясно как няма да го хванат на стенда.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.