Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко лева ще е глобата ако...

Featured Replies

В момента шофьорската ми книжка е в процес на издаване и ще бъде готова в края на декември. Тогава обаче няма да съм в същия град за да я взема, но може би ще ми се наложи са шофирам. Ако книжката е създадена, но не е взета от КАТ и ме спрат за проверка. За какво ще ме глобят? За не притежаване на свидетелство или за забравена книжка? Защото стойността на глобите е с огромна разлика.

Повечето пъти документите са готови много по-рано. ЛК - ми преиздадоха за 3 дена - при пусната за месец. Шофьорската отне малко повече, но там защото не я подадох дори в КАТ.

Така, че отиваш и питаш!

Така като гледам, най-вероятно няма да е само глоба. Водиш се неправоспособен, така че най-добре не шофирай, докато не си получиш документите.

Цитат
2. Управление на МПС от водач, който е неправоспособен или управление на МПС, за което водачът не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която принадлежи управляваното от него МПС
Цитат
от 6 месеца до 1 година отнемат се табелите с регистрационен номер и част 2 на свидетелството за регистрация на ППС

глоба

Цитат

от 100 до 300

Чл. от ЗДвП

Цитат

177 (1)2 171.2а „а“

Най-добре прочети и закона.

Прочети и това:

Шофиране без свидетелство за управление. Наказания и последици (autodoc.bg)

Съюз на българските автомобилисти (sba.bg)

преди 2 часа, СветлозарП написа:

но може би ще ми се наложи са шофирам.

Не шофирай!!!

Особено в настоящите зимни условия!!!

Млад си и определено изчакай!!!

Глобата не те интересува!!! Може да стане така, че да не е само глоба. 

Успех!

преди 9 часа, СветлозарП написа:

В момента шофьорската ми книжка е в процес на издаване и ще бъде готова в края на декември. Тогава обаче няма да съм в същия град за да я взема, но може би ще ми се наложи са шофирам. Ако книжката е създадена, но не е взета от КАТ и ме спрат за проверка. За какво ще ме глобят? За не притежаване на свидетелство или за забравена книжка? Защото стойността на глобите е с огромна разлика.

Вие вече се шегувате. Даже предлагам да спрете колата пред една патрулка и да напсувате полицаите вътре!

преди 9 часа, Raze написа:

Така като гледам, най-вероятно няма да е само глоба. Водиш се неправоспособен, така че най-добре не шофирай, докато не си получиш документите.

Със сигурност ще е само „глоба“!

Цитат
Чл. 183. (1) Наказва се с глоба 10 лв. водач, който:
1. не носи определените документи - свидетелство за управление и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство;

Неправоспособен и този, който няма правоспособност. СУМПС не я създава, само я удостоверява.

преди 1 час, jhoro написа:

Със сигурност ще е само „глоба“!

Неправоспособен и този, който няма правоспособност. СУМПС не я създава, само я удостоверява.

А без валидно СУМПС правоспособен ли си? А с изтекла валидност на СУМПС праоспособен ли си?

преди 3 минути, baitexpo написа:

А без валидно СУМПС правоспособен ли си? А с изтекла валидност на СУМПС праоспособен ли си?

И на двата въпроса отговорът е ДА!

Но тези неща Ганьо не ги разбира!

преди 13 часа, СветлозарП написа:

В момента шофьорската ми книжка е в процес на издаване

Първо издаване или преиздаване/подновяване?

преди 4 минути, цър-вул написа:

Първо издаване или преиздаване/подновяване?

Първо или следващо - все тая.
На страницата на Министерство на електронното управление си има раздел Справка по ЕГН/ЛНЧ за придобити категории за управление на ППС.

Ако там има въведени данни - самата пластика е подробност. Но по закон си длъжен да я носиш.

преди 5 часа, jhoro написа:

Първо или следващо - все тая.

Не е все тая - преиздаване може да се направи с куриер (DHL),докато за 1. издаване не е предвидена такава възможност. Или поне аз не намерих описана.

преди 2 часа, цър-вул написа:

Не е все тая - преиздаване може да се направи с куриер (DHL),докато за 1. издаване не е предвидена такава възможност. Или поне аз не намерих описана.

Теоретично може, но има подробности!

Цитат

Чл. 17. (7) Български личен документ се получава лично, а по изключение, когато заявлението е било подадено лично - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно.
(8) Български личен документ може да бъде получен лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато са изпълнени едновременно следните условия:
1. заявлението за издаване на български личен документ е подадено лично в дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина, което предлага тази услуга;
2. при подаването на заявлението е посочен адрес за получаване на новия документ на територията на държава, в която Република България има дипломатическо или консулско представителство или няма дипломатическо или консулско представителство, но има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик;
3. разходите за изпращане на новия документ от съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина до заявения адрес, както и за връщането в дипломатическото или консулското представителство на подписан документ за получаването му са били платени при подаването на заявлението.
Чл. 51. (10) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2023 г.) Свидетелството за управление на моторно превозно средство се получава лично, а по изключение, когато заявлението е било подадено лично - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно или от лице, чиито данни са посочени от заявителя пред длъжностното лице в заявлението при подаването му.

Закон за българските лични документи

Което означава:

• В България, личен документ се получава на място - от „органа, който го е издал“ - лично или от упълномощено лице;
  • Само в чужбина се допуска „използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга“.

Четете ги тия закони, не са толкова сложно написани!

преди 20 часа, СветлозарП написа:

Тогава обаче няма да съм в същия град за да я взема, но може би ще ми се наложи са шофирам.

Не си прави експерименти - намери човек, притежаващ валидно СУМПС - да те закара. Или ползвай обществен транспорт.

преди 20 часа, ostavime написа:

Със сигурност можеш да платиш и да стане за 1 ден предполагам или най-малкото за седмица. Разни експресни поръчки и т.н.

Няма нужда да ходи където и да е - само четене трябва.

Цитат

Чл. 51. (6) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство се издава при обикновена услуга в срок до 30 дни и при бърза услуга до 10 дни от приемането на заявлението.
(8) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2023 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство се издава при ускорена услуга - до три работни дни от приемането на заявлението. Услугата се осъществява след извършване на проверка в мрежата за автоматизиран обмен на данни, като при невъзможност да бъде изпълнена същата се трансформира в бърза или обикновена. Заявлението се подава само в звената "Пътна полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи при подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство поради:
1. придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от нова категория, или
2. възстановяване на правоспособност на водач, на когото са отнети всички контролни точки, или
3. възстановяване на правоспособност на водач, който се е отказал от притежавани от него категории, или
4. изтичане на срока на валидност и при вече изтекъл срок на валидност, или
5. подмяна на стар образец свидетелство за управление с нов, или
6. промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.

Може и експресна услуга, но не и за първо свидетелство.

на 1.12.2023 г. в 9:06, СветлозарП написа:

Достатъчно е да си носиш старата книжка и входящия номер, където си заявил за нова. 

преди 3 минути, БаалБек написа:

Достатъчно е да си носиш старата книжка и входящия номер, където си заявил за нова. 

Сомо ако на старата не е изтекъл срокът! Това не е лична карта!

преди 1 час, jhoro написа:

Сомо ако на старата не е изтекъл срокът! Това не е лична карта!

Не съм сигурна дали е така, но автора на темата не казва много подробности.  Имал ли е друга преди тази? Кога е подадено заявлението - преди да изтече старата (ако е имал такава) или след като е изтекла? Защото тогава са му взели старта и не може да управлява. Но ако старото СУМПС (вече може да не е валидно, като дата) е в него и има входящия номер на новото (което е подадено преди изтичане на старото), защо да не може да отиде по спешност (например) някъде?

преди 8 минути, БаалБек написа:

Не съм сигурна дали е така, но автора на темата не казва много подробности.  Имал ли е друга преди тази? Кога е подадено заявлението - преди да изтече старата (ако е имал такава) или след като е изтекла? Защото тогава са му взели старта и не може да управлява. Но ако старото СУМПС (вече може да не е валидно, като дата) е в него и има входящия номер на новото (което е подадено преди изтичане на старото), защо да не може да отиде по спешност (например) някъде?

Аз пък съм напълно убеден!

Защото:
ЛК - личната карта е ID/Identity document - документ за самоличност. Такъв трябва да имаш задължително. 

Цитат
Чл. 31. (2) В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
(3) По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока и на валидност.

СУМПС

Цитат
Чл. 50. (1) Българското свидетелство за управление на моторно превозно средство е индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство.

По съвместителство служи и като документ за самоличност. Ако нямаш правоспособност или не я ползваш - не си длъжен да си подновиш свидетелството. 

Казах по съвместителство, защото

Цитат
Чл. 52. Чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство не може да се използва за удостоверяване на самоличността по смисъла на чл. 50, ал. 2.

При проверка на пътя - винаги вадя СУМПС и лична карта.

И още нещо - по отношение на паспортите, което много хора не знаят.

1. Паспорт се подновява/връща в срок от 3 месеца след изтичане на валидността.
  2. Ако се върне по-късно, но преди да изтече 1 година след трите месеца - има глоба.
  3. Ако са изтекли 1 година и 3 месеца от датата на валидността - паспорта се обявява за невалиден и никой не ви го търси. И няма санкции.
преди 4 минути, jhoro написа:

Ако нямаш правоспособност или не я ползваш - не си длъжен да си подновиш свидетелството. 

Как така "ако нямаш правоспособност"?

Тук автора на темата да каже, дали преди това заявление за СУМПС е имал друга. Ако му е първа и няма търпение да шофира - е...не става. При мен все още не е изтекло първото ми СУМПС. Но ако закъснея с подновяването, т.е. подам заявление за подновяване десет дни преди да ми изтече старото свидетелство, мисля, че не е проблем да управлявам със старата книжка, дори новата да не е още готова физически. Не съм сигурна обаче.

преди 7 минути, БаалБек написа:

Как така "ако нямаш правоспособност"?

Ако няма означава точно това - нямаш и никога не си имал!

преди 7 минути, БаалБек написа:

При мен все още не е изтекло първото ми СУМПС. Но ако закъснея с подновяването, т.е. подам заявление за подновяване десет дни преди да ми изтече старото свидетелство, мисля, че не е проблем да управлявам със старата книжка, дори новата да не е още готова физически. Не съм сигурна обаче.

Точно това - не става!
В момента ползвам четвърто СУМПС. Имах „дупка“ - изтекъл срок, но понеже нямах кола - не ми трябваше и не го подновявах.
Шофираш ли - трябва да е в срок!
Теоретично, могат да те проверят само по номера - през сайта на Министерство на електронното управление. Обаче все още го искат „на живо“!

преди 22 минути, jhoro написа:

И още нещо - по отношение на паспортите, което много хора не знаят.

1. Паспорт се подновява/връща в срок от 3 месеца след изтичане на валидността.
  2. Ако се върне по-късно, но преди да изтече 1 година след трите месеца - има глоба.
  3. Ако са изтекли 1 година и 3 месеца от датата на валидността - паспорта се обявява за невалиден и никой не ви го търси. И няма санкции.

По точка №3

Мой познат беше в тази хипотеза. Близо две години (след изтичане на валидността му) не си беше връщал паспорта (беше забравил за него), защото ползваше л.к. за пътуване в ЕС. Но му се наложи да вади нов заради пътуване до Тайланд. Отиде и го глобиха 50 лв., затова, че не си е върнал стария. 

преди 2 минути, jhoro написа:

В момента ползвам четвърто СУМПС. Имах „дупка“ - изтекъл срок, но понеже нямах кола - не ми трябваше и не го подновявах.
Шофираш ли - трябва да е в срок!

Тоест няма вариант да шофираш примерно с 10 дни изтекла книжка, но в себе си да имаш входящия номер на заявлението за нова, което е подадено 20 дни преди да ти изтече валидността на старото СУМПС.

преди 23 минути, БаалБек написа:

По точка №3

Мой познат беше в тази хипотеза. Близо две години (след изтичане на валидността му) не си беше връщал паспорта (беше забравил за него), защото ползваше л.к. за пътуване в ЕС. Но му се наложи да вади нов заради пътуване до Тайланд. Отиде и го глобиха 50 лв., затова, че не си е върнал стария. 

Точно „по т. 3“ - имам 3 стари паспорта вкъщи!

преди 24 минути, БаалБек написа:

Тоест няма вариант да шофираш примерно с 10 дни изтекла книжка, но в себе си да имаш входящия номер на заявлението за нова, което е подадено 20 дни преди да ти изтече валидността на старото СУМПС.

Има, естествено - по български - „Ако мине!“

преди 10 часа, jhoro написа:

Точно „по т. 3“ - имам 3 стари паспорта вкъщи!

Нямам представа, защо е така при теб. Може заради тази нова точка 8 от чл.49, ал.1

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Обявяват се за невалидни паспортите или заместващите ги документи на лица:

8. (нова - ДВ, бр. 101 от 2020 г.) които са получили нов паспорт или заместващ го документ и не са върнали предишния на органа, който го е издал - в този случай за невалиден се обявява предишният паспорт или заместващият го документ;

Това е нова точка от 2020г. и явно не са имали основание да те глобяват. Така мисля де, може и да не е вярно.

Защото по-надолу има друго:

(3) (Нова - ДВ, бр. 29 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване.

Моят познат са го глобили на това основание. Така си мисля аз. Защото виж какво пише в раздел "Административнонаказателни разпоредби"

Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:

6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му;

на 2.12.2023 г. в 21:34, БаалБек написа:

Но ако закъснея с подновяването, т.е. подам заявление за подновяване десет дни преди да ми изтече старото свидетелство, мисля, че не е проблем да управлявам със старата книжка, дори новата да не е още готова физически. Не съм сигурна обаче.

100% нямаш право да караш МПС. 

Ако шофьорската ти книжка е с изтекъл срок на валидност, нямаш право да управляваш моторно превозно средство. Забраната важи дори вече да си подал заявление за подновяване на свидетелството. Много автомобилисти погрешно смятат, че това е заместващ документ и с него може да се шофира до взимането на новата книжка.  

https://whilli.com/na-pat/dokumenti/iztekla-shofiorska-knizhka-mozhe-li-da-karash-ako-si-podal-zaiavlenie-za-nova/

https://www.sba.bg/snews/view/657

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.