Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проверка на статуса на лице?

Featured Replies

Здравейте,

Поводът за публикацията ми е желанието на мой близък да закупи нов автомобил. На негово име няма нищо, нито жилище, нито автомобил. Не работи на трудов договор. Притесненията ми са породени от следните 2 фактора:

1. През далечната вече 2005-та година, лицето е изтеглило потребителски кредит в малък размер, който в последствие не е погасен изцяло поради изключително некоректни условия от страна на кредитодателя. Вероятно давността на задължението отдавна е изтекла, но все пак ми се иска да разбера дали е възможно задължение с подобна давност да създаде проблем?

2. През 2020-та година на лицето е издаден акт от ДАИ по чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози. Съответният акт е на стойност 2000 лева и също не е погасен. Възможно ли е този акт да се превърне в причина за запориране на автомобила в последствие и невъзможност за неговото законно управление?

Гореспоменатите две причини ме карат да се чудя дали има опция преди да бъде закупен автомобила, съответно прехвърлен на купувача, да бъде направена проверка какъв е статутът на дадения купувач? Може ли да има той на свое име автомобил, без от това да произтекат негативни последици за него като запориране?

Ще бъда изключително благодарен на всеки, който се включи.

преди 16 минути, nedqlkow написа:

Поводът за публикацията ми е желанието на мой близък да закупи нов автомобил.

Нов автомобил, под 10 000 лв няма - съответно трябва да се олати по банка. При наличие на сметка (за да се извърши транзакцията), то тази сметка ще бъде запорирана най-вероятно.

Тези схеми не се правят така!

• Автор
преди 20 минути, teo-glavata написа:

Нов автомобил, под 10 000 лв няма - съответно трябва да се олати по банка. При наличие на сметка (за да се извърши транзакцията), то тази сметка ще бъде запорирана най-вероятно.

Тези схеми не се правят така!

Здравейте,

под нов автомобил имах предвид нов за нас, не нов като нов от автосалона. Автомобилът ще бъде на стойност много по-ниска от 10 000 лева.

Извинявам се, че не съм се изразил правилно.

Най-вероятно като отиде в КАТ да го регистрира, ще му видят задълженията и докато не ги погаси няма да му разрешат да направи регистрация. То е същото като изкарване на нова книжка/подновяване на изтекла.

преди 3 часа, nedqlkow написа:

1. През далечната вече 2005-та година, лицето е изтеглило потребителски кредит в малък размер, който в последствие не е погасен изцяло поради изключително некоректни условия от страна на кредитодателя. Вероятно давността на задължението отдавна е изтекла, но все пак ми се иска да разбера дали е възможно задължение с подобна давност да създаде проблем?

2. През 2020-та година на лицето е издаден акт от ДАИ по чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози. Съответният акт е на стойност 2000 лева и също не е погасен. Възможно ли е този акт да се превърне в причина за запориране на автомобила в последствие и невъзможност за неговото законно управление?

Акта (постановлението слез акта) най-вероятно още „виси“. На страницата на НАП може да се провери - вход с КЕП или ПИК.

За кредита може да се позове на давност, но трябва да се свърже с кредитора. Давността не е автоматична. Има вероятност да го потърси ЧСИ.

преди 28 минути, jhoro написа:

а кредита може да се позове на давност, но трябва да се свърже с кредитора. Давността не е автоматична.

Ей тука е малкия ключ за голямата палатка. Според ваште закони, трябва да си поискаш отпадането на задължението, на основание съответните разпоредби

преди 31 минути, jhoro написа:

Акта (постановлението слез акта) най-вероятно още „виси“. На страницата на НАП може да се провери - вход с КЕП или ПИК

Тия са толкова бавни и мърляви, че една кола за 5 бона ще я скъсам от каране, докато ми я запорират

Вадете си ПИК и гледайте НАП какво ще събира. Има вероятност да не е прехвърлен на публичен изпълнител. Държавата има липса на много пари и няма с какво да се плащат пенсии и коледни добавки. Първо се прехвърля сумата на ЕГН и има покани за доброволно плащане. Към запори и други санкции се стига при дългове над 5000лв.

преди 21 минути, teo-glavata написа:

Ей тука е малкия ключ за голямата палатка. Според ваште закони, трябва да си поискаш отпадането на задължението, на основание съответните разпоредби

Наште - ваште - все тая. 

преди 12 минути, Филипов написа:

Вадете си ПИК и гледайте НАП какво ще събира. Има вероятност да не е прехвърлен на публичен изпълнител. Държавата има липса на много пари и няма с какво да се плащат пенсии и коледни добавки. Първо се прехвърля сумата на ЕГН и има покани за доброволно плащане. Към запори и други санкции се стига при дългове над 5000лв.

По-добре, че не виждате - НАП какво не събира! А и тези ПИ са толкова мързеливи ...

!0 години е абсолютната давност и задължението се отписва служебно.

Най-вероятно има изпълнително дело при ЧСИ , който е предприел съответните мерки и давността не е валидна. На гише в БНБ дават информация за длъжниците срещу такса

преди 8 часа, The_Nomad написа:

давността не е валидна

Има абсолютна давност и тя е 10 г. Ако дотогава не са си взели парите, край задължението отпада. Така, че не би трябвало да има пречка да си регистрира колата. За акта от дай на кат не им дреме за това. Виж ако акта е издаден от КАТ тогава е друго нещо. Но в случая не е така.

• Автор
преди 50 минути, hjhj написа:

Има абсолютна давност и тя е 10 г. Ако дотогава не са си взели парите, край задължението отпада. Така, че не би трябвало да има пречка да си регистрира колата. За акта от дай на кат не им дреме за това. Виж ако акта е издаден от КАТ тогава е друго нещо. Но в случая не е така.

Мога да потвърдя, че системите на ДАИ и КАТ не са свързани под никаква форма, защото след издаването на акта от ДАИ през 2020-та година, респективно влизането в сила на наказателното постановление, СУМПС е получено от КАТ след изтичането на определения срок за отнемането му, без да се е налагало плащането на нищо.

С две думи правилният подход е да извадим ПИК на НАП и да проверим какъв е казусът с потребителския кредит, който е с давност от близо 20 години, тоест дали с изтичането на абсолютната давност е премахнат или не?

преди 2 часа, hjhj написа:

За акта от дай на кат не им дреме за това. Виж ако акта е издаден от КАТ тогава е друго нещо. Но в случая не е така.

Всички глоби, които не са пратени в срок, се ппехвърлят в НАП. Така, че - на КАТ "не им дреме" и за техните глоби!

преди 1 час, nedqlkow написа:

С две думи правилният подход е да извадим ПИК на НАП и да проверим какъв е казусът с потребителския кредит, който е с давност от близо 20 години, тоест дали с изтичането на абсолютната давност е премахнат или не?

От портала на НАП ще се висят само задължения към бюджета. Там ползват ПИ.

Частните случаи, по ГПК - не се наблюдават. Затова такива задължения се събират от ЧСИ ила ДСИ. Зй кредита - хлпри кредитора или в Централен регистър на длъжниците.

преди 2 часа, nedqlkow написа:

Мога да потвърдя, че системите на ДАИ и КАТ не са свързани под никаква форма

Е това няма как да го потвърдя. Не съм в системите, та да знам кое как е свързано.

• Автор
преди 1 минута, hjhj написа:

Е това няма как да го потвърдя. Не съм в системите, та да знам кое как е свързано.

Аз също, съждението ми е единствено заради факта, че изобщо не беше споменато задължението към ДАИ по време на преиздаването на СУМПС и нейното получаване.

Най- лесния начин е идете при един адвокат, който се занимава с такива дела и му кажете за какво става дума. Той ще ви обясни всичко и ще ви каже как да играете.

преди 1 час, nedqlkow написа:

задължението към ДАИ 

Я пэрво си актаулизипай инфото!

Вече няма ДАИ (Държавна Автомобилна Инспекция) - сега е ИААА (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация")

преди 3 минути, jhoro написа:

Вече няма ДАИ (Държавна Автомобилна Инспекция) - сега е ИААА (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация")

И в двата случая е едно и също. Като те спрат даваш :), или го отнасяш :)

преди 2 часа, hjhj написа:

И в двата случая е едно и също. Като те спрат даваш :), или го отнасяш :)

И в двата случая - личните автомобили не се наблюдават. ИААА контролира превоза на пътници и товари.

на 5.12.2023 г. в 8:22, hjhj написа:

Тази давност не важи за заварени случаи, които са отпреди закона. Ако ЧСИ е предприел действия за събиране на задължението давността започва да тече наново. А те предприемат действия периодично така

преди 11 минути, The_Nomad написа:

Тази давност не важи за заварени случаи, които са отпреди закона. Ако ЧСИ е предприел действия за събиране на задължението давността започва да тече наново. А те предприемат действия периодично така

А откога е „закона“? Всъщност - за кой закон говориш?

ЗЗД е от 1950 година, ДОПК - от 2005 година.

преди 40 минути, jhoro написа:

А откога е „закона“? Всъщност - за кой закон говориш?

ЗЗД е от 1950 година, ДОПК - от 2005 година.

Хубаво е да четеш преди да се хилиш, за да не се хилят на теб! Сега не ми се рови да ти изкарам и целия закон. Преди 1-2 години приеха промените. 

Ето малко да се ограмотиш - https://news.lex.bg/абсолютната-давност-в-ззд-вече-тече-за/

преди 9 часа, The_Nomad написа:

Хубаво е да четеш преди да се хилиш, за да не се хилят на теб! Сега не ми се рови да ти изкарам и целия закон. Преди 1-2 години приеха промените. 

Ето малко да се ограмотиш - https://news.lex.bg/абсолютната-давност-в-ззд-вече-тече-за/

Недей да си толкова груб - ти го каза

преди 10 часа, The_Nomad написа:

Тази давност не важи за заварени случаи, които са отпреди закона.

Преди приемането на закона е едно, преди промените - друго. Основните закони в България - имат по една страница изменения!

преди 10 часа, The_Nomad написа:

Ако ЧСИ е предприел действия за събиране на задължението давността започва да тече наново. А те предприемат действия периодично така

Не всички действия на ЧСИ прекратяват давността.

Но даже и изпълнителните- не могат да се ползват до безкрайност. Затова е термина "Абсолютна давност"!

Дадох ти линк към достоверен източник и пак философстваш

• 4 месеца по-късно...
на 4.12.2023 г. в 18:20, nedqlkow написа:

Здравейте,

Поводът за публикацията ми е желанието на мой близък да закупи нов автомобил. На негово име няма нищо, нито жилище, нито автомобил. Не работи на трудов договор. Притесненията ми са породени от следните 2 фактора:

Гореспоменатите две причини ме карат да се чудя дали има опция преди да бъде закупен автомобила, съответно прехвърлен на купувача, да бъде направена проверка какъв е статутът на дадения купувач? Може ли да има той на свое име автомобил, без от това да произтекат негативни последици за него като запориране?

Ще бъда изключително благодарен на всеки, който се включи.

Дишайте спокойно, давността и по двата въпроса е изтекла...

на 5.12.2023 г. в 8:22, hjhj написа:

Има абсолютна давност и тя е 10 г. 

Да, ама това е от 02.06.2031 година. Има обаче петгодишна, която ако не е пркъсната е изтекла.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.