Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От висока на 1ва предавка

Featured Replies

Здравейте, днес ми беше първото каране самостоятелно. Направих ужасна грешна. Бях с около 30-40км на 3та или 4та, почнах да намалям за завой и след завоя с неизвестна скорост вместо 2ра, включих на 1ва, като колата не беше спряла на място, ами в движение. След като пуснах съединителя колата се разтресе, подскочи, заби муцуна и оборотите са качиха до около 2.5-3,колата е дизел. Много се уплаших и сега ме е страх да кажа на родителите ми. След това продължих още 2км до вкъщи, колата и всички предавки работеха. Какво може да се е счупило?

След като си се прибрал до в къщи, явно скоростната кутия не се е сдробила. Принципно не е добре това, което си направил/а, но 2,5-3 000 оборота не са супер високи за дизела и едва ли нещо сериозно се е повредило.

Нищо не е станало. Продължавай да караш. Само внимавай повече.

Първо - няма как от 3та да вкараш първа защото е до нея а не срещу нея предавка, което подсказва, че евентуално си бил на 4та.

Второ - няма как да набуташ първа предавка със скорост по-висока от 20на км. в час. На стари автомобили имаше такава възможност, но на такива след 90те не може - просто запира лоста с цел да предпази точно от това което мислиш, че си направил.

Трето - според мен си ускорявал на трета и место 4та си набол 2ра и тя се е мега форсирала моментно! Дано поне си се сетил веднага да натиснеш амбреажа!

преди 19 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Трето - според мен си ускорявал на трета и место 4та си набол 2ра и тя се е мега форсирала моментно! Дано поне си се сетил веднага да натиснеш амбреажа!

и на мен така ми изглежда че е направил

преди 23 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Първо - няма как от 3та да вкараш първа защото е до нея а не срещу нея предавка, което подсказва, че евентуално си бил на 4та.

Второ - няма как да набуташ първа предавка със скорост по-висока от 20на км. в час. На стари автомобили имаше такава възможност, но на такива след 90те не може - просто запира лоста с цел да предпази точно от това което мислиш, че си направил.

Това са пълни глупости. Трета - първа при 40 км/ч, втора - четвърта при 60 км/ч съм ги вкарвал не веднъж с цел по-бързо ускорение, колкото и лошо за скоростната кутия да е. И скоростната не се е счупила, ако това си мислиш.

преди 8 минути, plmen88 написа:

Това са пълни глупости. Трета - първа при 40 км/ч, втора - четвърта при 60 км/ч съм ги вкарвал не веднъж с цел по-бързо ускорение, колкото и лошо за скоростната кутия да е. И скоростната не се е счупила, ако това си мислиш.

От 3-та на 1-ва е грубо, но 4-та на 2-ра или 5-та на 2-ра, да, при изпреварване на къса отсечка си е нужно понякога. Ако го правиш с междинна газ и малко старание, а не като дървар, няма какво да ѝ стане на кутията. Даже е забавно. :D Стига да не караш нафтова печка.

А първа в движение влиза, няма проблем, но се прави с двойно амбреиране и внимателно със съединителя при отпускане. И да си уцелиш оборотите, разбира се, понеже тук вече шофьорът е синхронизатора. Иначе, кутията става на салата, ако просто натискаш лоста напред и пилиш зъбчатките една в друга.

преди 1 час, plmen88 написа:

Кое точно е глупост?

Като бях млад и аз имах голф 2ка с 4 скорости, кояато нямаше този предпазител за първа придавка, но новите коли не са така. На някои дори трябва почти да си спрял , че да бутнеш първа.Твоята да не някоя бангия преди 2000ната?

Кой диапазон на оборотите убива двигателя? - AУТОМЕДИЯ (investor.bg)

п.п. Кратко: След като не е изхвърчало бутало през капака = всичко е ОК.

Успех!

преди 11 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Кое точно е глупост?

На скоростната кутия и е все тая как ще се върти! :) = "Новите" скоростни кутии" са синхронизирани! :) 

преди 1 час, Rammkopf написа:

От 3-та на 1-ва е грубо, но 4-та на 2-ра или 5-та на 2-ра, да, при изпреварване на къса отсечка си е нужно понякога. Ако го правиш с междинна газ и малко старание, а не като дървар, няма какво да ѝ стане на кутията. Даже е забавно. :D Стига да не караш нафтова печка.

А първа в движение влиза, няма проблем, но се прави с двойно амбреиране и внимателно със съединителя при отпускане. И да си уцелиш оборотите, разбира се, понеже тук вече шофьорът е синхронизатора. Иначе, кутията става на салата, ако просто натискаш лоста напред и пилиш зъбчатките една в друга.

Като се видим на пистата, може да ти покажа една скоростна кутия на какво стана, като по погрешка, свалих от 6-та на 1-ва, вместо на 2-ра :( Хем става дума за редена, правозъба кутия:lol6:

преди 11 минути, dioib написа:

На скоростната кутия и е все тая как ще се върти! :) = "Новите" скоростни кутии" са синхронизирани! :) 

Не знаех, че е одушевен предмет за теб .  По темата мога да кажа , че проблем може да има не за скоростната кутия, а за главата на двигателя - ако оборотите са прекалено високи пружините на клапаните могат да не успеят да върнат клапан и да се удари в буталото и да  излезат освен през капака на главата, така и през капака на колата , ако не се строши!

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Не знаех, че е одушевен предмет за теб . 

:offtopic_s:За мен всяко желязо е такова. По-зле съм от вегъните ... :) 

преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

за скоростната кутия

Щом е успял да превключи = е издържала!!! ;) Другото са подробности. 

преди 2 минути, dioib написа:

:offtopic_s:За мен всяко желязо е такова. По-зле съм от вегъните ... :) 

Така е, гледай поне да се месиш в теми дето си практик, а не теоритик за да не изпадаш така в конфуз :bbq:

преди 15 минути, JohnTRIVOLTA написа:

а не теоритик

Тук сме да даваме и теория, а не само опит. ;) 

Правила при синхронизиране на двигателя (bgtools.eu)

Цитат

Необходимо е да се извърши т. нар. “двойно натискане на съединителя”. На практика това е много трудно да се направи при леки автомобили, а за неопитни шофьори е дори сложно и опасно за изпълнение. При преминаване на по-ниска предавка е необходимо не само да се натисне съединителят, но и педалът на газта, за да се увеличи скоростта на двигателя. За облекчение на шофьорите за изпълнението на тази трудна, но важна операция се използват специални устройства – синхронизатори за двигатели.

преди 3 минути, dioib написа:

Това са обши приказки! Чувл ли си за СК с 2 съединителя? Там винаги има момент, в който има едновременно включени 2 "предавки". А изравняването на "периферните" скорости (по същество, грешен термин) е грижа на синхронизаторите

преди 5 минути, dioib написа:

Тъй де, тази теория не е по темата дори  ... вземи поне разбери за какво служи този синхронизатор и стига с тоз конфуз ... или ти си си свиканл? :newspaper:

преди 3 минути, teo-glavata написа:

Това са обши приказки! Чувл ли си за СК с 2 съединителя?

Да! Не съм употребявал такъв, но това е друга тема. ;) 

Новите автомобили повечето се управляват "електрически",  а не механически, т.е. скоростните кутии вече не са хидравлични автомати. ;)

= Автоматиката е по-бърза от човек! 

А ..... и сме в ерата на ел. двигателите ..... :)  

преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Тъй де, тази теория не е по темата дори  ...

:offtopic_s:То и твоето се изкриви в друга посока. ;) 

преди 25 минути, dioib написа:

Да! Не съм употребявал такъв, но това е друга тема. ;) 

Новите автомобили повечето се управляват "електрически",  а не механически, т.е. скоростните кутии вече не са хидравлични автомати. ;)

= Автоматиката е по-бърза от човек! 

А ..... и сме в ерата на ел. двигателите ..... :)  

Изцяло ел автомобилите, също имат СК. а СК си е механика, независимо, автоматична, роботозирина, ръчна или ръчна с ел. управление! И не се ползват ел двигатели за управлението, а соленоиди. Напълно автоматична СК винаги се управлява (механично) от хидравлика!

преди 50 минути, teo-glavata написа:

Като се видим на пистата, може да ти покажа една скоростна кутия на какво стана, като по погрешка, свалих от 6-та на 1-ва, вместо на 2-ра :( Хем става дума за редена, правозъба кутия:lol6:

Оуу, това е много гаден к*р-капан, с подредените кутии - ако си се настъргал с висока скорост на висока предавка, тръгваш да сваляш, буташ, буташ лоста и като не си преброиш движенията, забиваш сплитера в асфалта. H-образната няма такива драми. :D

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Оуу, това е много гаден к*р-капан, с подредените кутии - ако си се настъргал с висока скорост на висока предавка, тръгваш да сваляш, буташ, буташ лоста и като не си преброиш движенията, забиваш сплитера в асфалта. H-образната няма такива драми. :D

:offtopic_s:

И не само сплитера, ами и муцуната :) А отстрани фърчът части от зъбни колела и дрикционни дискове от съединителя :) 

Извод: Гледаш си пътя, а не късата поличка на трибуната :lol6:

преди 3 минути, teo-glavata написа:

Извод: Гледаш си пътя, а не късата поличка на трибуната :lol6:

Aaa, еее, ооо, то е имало и обективен фактор преди завоя, не е бил само субективен.  Е, ти си намерил ко да гледаш на 6-та с 4000RPM-a. :D

преди 15 минути, teo-glavata написа:

СК

Това не е точно скоростна кутия!!! Тя позволява към колелата да се предаде мощност която да гарантира сцепление. ;) = Друга тема!

Остави спора. ;) Навлизаме в зона, която е безсмислена за темата. Моля!

преди 14 минути, dioib написа:

....Остави спора. ;)....

По-добре! Да се спори или дебатира с лаици си е кауза пердута или по-лошото - загубено време :camera2:

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

По-добре! Да се спори или дебатира с лаици си е кауза пердута или по-лошото - загубено време :camera2:

:offtopic_s:Загубено е за теб. ;) НО, въпреки това спориш. :) 

преди 27 минути, Rammkopf написа:

Aaa, еее, ооо, то е имало и обективен фактор преди завоя, не е бил само субективен.  Е, ти си намерил ко да гледаш на 6-та с 4000RPM-a. :D

Ъцъ - 14 000 RPM :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.