Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на нов лаптоп

Featured Replies

Здравейте, моля за помощ в изборът на лаптоп за кад кам системи. Ще ползвам програми Топсолид, Солидуоркс и подобни. Моят лаптоп е доста стар и време за смяна. Бюджетът е около 3000лв, Машината ще се закупи на лизинг,особено ако уцеля такава на безлихвен лизинг. 

За в момента съм се спрял на този поради същата причина.
https://laptop.bg/laptops-hp-Victus_...ctus_16r0003nu
Приемем мнения и съвети.  Трябва ми надеждна и здрава машина. Настолният ми компютър също е стар, справя се със старата версия на програмата, но с новата малко се затруднява. Ще се опитам да прикача снимка с параметрите му. 
Трябва ми лаптоп, който да е доста по добър от настолният ми компютър. На него имам 27 монитор Dell - P2719H мога понякога да закача лаптопа към него.

Ето и изискванията на програмата.

Supported operating systems

Windows 7 64-bit
Windows 8 & 8.1 (TopSolid 7.7 minimum)
Windows 10 (TopSolid 7.10 minimum)
WinRT is not supported
Hardware

Recommended configuration for a TopSolid 7 workstation:

Windows 8 or 10 in 64-bit
Intel-i7 Processor or AMD equivalent (TopSolid 7 is not compatible with AMD Athlon 32-bit processors only)
RAM 16 Gb minimum
AMD FirePro or nVidia GeForce & Quadro Series with 1 Gb RAM minimum
Graphic resolution Full HD 1920x1080
1 Tb hard disk with 100 Gb permanent free space
Graphic cards

TopSolid 7 has been optimized for the use of the latest graphics accelerators:

AMD Fire Pro
nVidia GeForce & Quadro
Моля за съвети, кои са качествени, с добри шасита, охлаждане, надеждни.
Четох, че е добре да е с 16" 16:10 съотношение за удобство при чартаене. 

20240116_232742.jpg

Recommended workstation

CPU : Intel Core i7 12th Generation, TopSolid is optimized for Intel CPU

RAM : 32GB

GPU : NVIDIA GeForce RTX 40 Series

Storage : SSD 512GB for Operating System and SSD 1TB for data

Разрешен от Corvax

Здравей!

Правилно си чел за 16-инчовите дисплеи. По принцип, за такива приложения препоръчвам Lenovo ThinkBook 16p (Gen 4, към настоящия момент), но тази машина надвишава с почти 50% бюджета ти. Иначе, това би бил твоят компютър.

Victus не ме впечатлява особено, ако трябва да съм честен. В тази ниша Legion 5 Pro на Lenovo е по-адекватният продукт, по мое мнение.

• Автор

А нещо, което да се вместо в бюджета? За съжаление са ми твърде много 4500лв. 

• Автор
преди 3 минути, Rammkopf написа:

Да, Legoin 5 Pro, както писах в предния пост. :)

Би ли дал линк, че има доста модификации? 

Честно казано на мен избрания модел от автора ми допада като характеристики за тази цена. Сега, като изработка не го знам как е, но алтернативния от lenovo е доста по-скъп:

https://laptop.bg/laptops-lenovo-Legion_5_Pro_16_Gen_8-lenovo_legion_5_pro_16_gen_8_82WK006FBM

Този вече е на подобна цена, но с по-слаб процесор:

https://laptop.bg/laptops-lenovo-Legion_5_Pro_16_Gen_8-lenovo_legion_5_pro_16_gen_8_82WK006JBM

Предполагам тях визира колегата.

преди 49 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Честно казано на мен избрания модел от автора ми допада като характеристики за тази цена. Сега, като изработка не го знам как е, но алтернативния от lenovo е доста по-скъп:

https://laptop.bg/laptops-lenovo-Legion_5_Pro_16_Gen_8-lenovo_legion_5_pro_16_gen_8_82WK006FBM

Този вече е на подобна цена, но с по-слаб процесор:

https://laptop.bg/laptops-lenovo-Legion_5_Pro_16_Gen_8-lenovo_legion_5_pro_16_gen_8_82WK006JBM

Предполагам тях визира колегата.

То и модела с i5 става 3227лв. с 1ТБ и 32ГБ РАМ, така че въпроса е, дали 200 лв. отгоре са оправдани за между 7 и 20% повече производителност в синтетични тестове.

Не е за пренебрегване и варианта с AMD, който е с 8, но производителни ядра, в сравнение с 16-те на Intel.

Lenovo Legion 5 Pro 16" Gen 8 | Laptop.bg - Технологията с теб

"AMD Ryzen 7 7745HX надминава по-скъпия мобилен процесор Core i7 от 13-то поколение по производителност и батерия

Процесорите AMD "Zen 4" предлагат несравнима ефективност при по-ниска мощност и производителите на преносими компютри започват да забелязват, че мобилните процесори Ryzen 7045HX от серията "Dragon Range" на компанията с голям брой ядра предлагат производителност и живот на батерията, силно конкурентни на 13-то поколение Core "Raptor Lake" процесори. Ryzen 7 7745HX е 8-ядрен/16-нишков процесор с един 5 nm "Zen 4" чиплет и TDP по подразбиране от 55 W. Китайското техническо издание Golden Pig Upgrade направи преглед на лаптоп, задвижван от 7745HX, и го сравни с един Core i7-13700HX 8P+8E. Рецензентът установи, че 7745HX предлага превъзходна производителност/Watt и игрова производителност, която или съвпада, или побеждава „Raptor Lake“, което се дължи на агресивното управление на мощността и по-стария възел от 10 nm клас процес."

AMD Ryzen 7 7745HX надминава по-скъпите опции за мобилен процесор Core i7 от 13-то поколение по производителност и батерия | TechPowerUp (www-techpowerup-com.translate.goog)

• Автор
преди 30 минути, Rammkopf написа:

Точно този, да.

Изискванията на софта са за i7, не че не върви на i5 де. И тотално се обърквам. Някой ми казват, че избирам геймърски лаптоп, а не за работа, че няма да е надежден предвид, че е с въшна видео карта. Аз го погледнах тоя, понеже в изискванията на програмата е дадено Нвидиа 40ртх... Пише че и софта е оптимизиран към и тел процесорите и към Нвидиа картите. Така или инъче ми трябва машина в дългосрочен план, а не след 2 3 г да трябва да я сменям. 

преди 13 минути, Versace82 написа:

Някой ми казват, че избирам геймърски лаптоп, а не за работа, че няма да е надежден предвид, че е с въшна видео карта.

Минал е "покрай" геймърски, а тези за които "някои" ти говорят започват от 5К нагоре.

Виж какво си дал в първия си пост :

преди 5 часа, Versace82 написа:

Recommended workstation

CPU : Intel Core i7 12th Generation, TopSolid is optimized for Intel CPU

RAM : 32GB

GPU : NVIDIA GeForce RTX 40 Series

Storage : SSD 512GB for Operating System and SSD 1TB for data

Точно с такива параметри са и предложенията.

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

То и модела с i5 става 3227лв. с 1ТБ и 32ГБ РАМ, така че въпроса е, дали 200 лв. отгоре са оправдани за между 7 и 20% повече производителност в синтетични тестове.

Само че не са 200, а 500 лв. разлика между HP-то и Lenovo-то (и двата с i7-ците, които са). Иначе пак са 300 над заложения бюджет от 3000. Та ако сглобката на Lenovo е по-добра аз съм да се дадат, ако не вярвам и HP-то е добра идея. Иначе нямам идея как се представят мобилните Ryzen-и (чета, че са по-студени и по-енергийно ефективни от Intel), но пък Intel-a все още водел при single-core производителността. Та, ако в програмите за които говори се търси такава, то Intel-a е за предпочитане.

For single core applications Intel is the way to go still. FWIW.

преди 2 часа, Versace82 написа:

Изискванията на софта са за i7, не че не върви на i5 де. И тотално се обърквам. Някой ми казват, че избирам геймърски лаптоп, а не за работа, че няма да е надежден предвид, че е с въшна видео карта. Аз го погледнах тоя, понеже в изискванията на програмата е дадено Нвидиа 40ртх... Пише че и софта е оптимизиран към и тел процесорите и към Нвидиа картите. Така или инъче ми трябва машина в дългосрочен план, а не след 2 3 г да трябва да я сменям. 

Геймърските при лаптопите не са най-високия клас, колкото и да е иронично. Навсякъде другаде да, но при лаптопите бизнес класа са 1 идея над тях. Не, че няма и геймърски (както писа JOSS) за над 6-8 хилки. На цената на един AirBook с новите M3 чипове...

преди 2 часа, Versace82 написа:

С този i5 няма да имаш проблеми. Често изискванията към хардуер се пишат завишени, умишлено. Нямаш грижи.

• Автор
преди 48 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Геймърските при лаптопите не са най-високия клас, колкото и да е иронично. Навсякъде другаде да, но при лаптопите бизнес класа са 1 идея над тях. Не, че няма и геймърски (както писа JOSS) за над 6-8 хилки. На цената на един AirBook с новите M3 чипове...

Не търся да са най-висок клас, а стабилна, актуална машина, която да върши работа. Моят лаптоп е сигурно 13г и е за кофата. 

За съжаление нямам как да разбера каква е сглобката на един от тези два лаптопа. HP за мене бяха име, но може и тоя модел да не става, не зная и аз, ако знаех нямаше и да питам де :)

преди 29 минути, Versace82 написа:

Моят лаптоп е сигурно 13г и е за кофата.

Щом 13 години си го опазил и до последно работиш с него, значи и новия ще те изкара дълго време при същото отношение към машината. 

Ако държиш да се включиш в бюджета, с i7 и RTX 4060, това е избора ти:

HP Victus 16-r0003nu | Laptop.bg - Технологията с теб  16.1" 144Hz IPS

Acer Nitro 5 (AN517-55) | Laptop.bg - Технологията с теб  17.3" 144 Hz IPS

• Автор

То с години нямаше работа на него, стои на шкафа събира прах, работих когато се налага на настолният. Но лошото е че ми трябвя понякога машината да е в мен, когато не съм си в къщи, а стария лаптоп е доста дразнещо да се работи с него. 

преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Щом 13 години си го опазил и до последно работиш с него, значи и новия ще те изкара дълго време при същото отношение към машината. 

Ако държиш да се включиш в бюджета, с i7 и RTX 4060, това е избора ти:

HP Victus 16-r0003nu | Laptop.bg - Технологията с теб  16.1" 144Hz IPS

Той този си го е избрал в първия си пост. Аз затова ти казах, че разликата между него и Lenovo-то за едни и същи параметри е 500, не 200 лв. ;)

• Решение
току-що, B-boy/StyLe/ написа:

Той този си го е избрал в първия си пост. Аз затова ти казах, че разликата между него и Lenovo-то за едни и същи параметри е 500, не 200 лв. ;)

А Lenovo-то е по-солидната сглобка. Въртим се в кръг, объркахме човека. Излизам от дискусията, да сме поне с 1 уста по-малко. :D

• Автор

Честно казано се обърках наистина. 

Ако е Acer този AN 17-71, не е ли по-добре.

Ама и за тия Acer не знам ква е сглобката. 

Труден избор, а парите, за мене поне, хич не са малко

преди 34 минути, Rammkopf написа:

А Lenovo-то е по-солидната сглобка.

Леновото което е в бюджета му е с i5  2899лв. НО е с 16 RAM и 512 SSD. С 32 и 1ТВ става 3227лв. 16" QHD

Другото Леново с i7 е 3399лв. с 32RAM и 1ТВ и е 400лв. над бюджета. 16" QHD

С HP Victus е на 2799лв. с i7 32RAM и 1ТВ - 16.1" FHD

Acer Nitro е на 2749лв. с i7 32RAM и 1ТВ - 17" FHD

преди 29 минути, Versace82 написа:

Ако е Acer този AN 17-71, не е ли по-добре.

С 32RAM става 3098лв. 17.3" QHD

Имай предвид, че си е доста тежък - 3,2 кг. и кило и половина зарядно... Скоро инсталирах точно такъв. Въпреки че е пластмаса, корпуса му е изключително здрав и стабилен на огъване. Има няколко режима на производителност, които се избират с един бутон.

• Автор
преди 53 минути, Joss Bomon написа:

Леновото което е в бюджета му е с i5  2899лв. НО е с 16 RAM и 512 SSD. С 32 и 1ТВ става 3227лв. 16" QHD

Другото Леново с i7 е 3399лв. с 32RAM и 1ТВ и е 400лв. над бюджета. 16" QHD

С HP Victus е на 2799лв. с i7 32RAM и 1ТВ - 16.1" FHD

Acer Nitro е на 2749лв. с i7 32RAM и 1ТВ - 17" FHD

С 32RAM става 3098лв. 17.3" QHD

Имай предвид, че си е доста тежък - 3,2 кг. и кило и половина зарядно... Скоро инсталирах точно такъв. Въпреки че е пластмаса, корпуса му е изключително здрав и стабилен на огъване. Има няколко режима на производителност, които се избират с един бутон.

Да толкова но е безлихвен лизинга 10мх 310лв. Товя ми е приоритет. Мога да дам по 350лв на месец така. Но единствено, че е Acer много ме отказва. Че е тежък проблем ли е?. Не знам все по трудно ми е да реша. 

Това Леново ако беше на 0% оскъпява е щях да го взема на 3400, но с оскъпява ето идва 3700.

Дали е толкова по-солидна сглобката да оправдае тая голяма разлика, но от друга страна пък сигурно има защо да е тая цена. Не зная и аз. 

преди 28 минути, Versace82 написа:

Дали е толкова по-солидна сглобката

Виждал съм счупени панти и корпуси на много прехвалени като здрави модели, както и здрави на посредствени марки. Същото важи и за дънните платки и запоените по тях чипове. При новите машини 90 градуса на процесор и 80 на видео се стигат бързо при тестове и тежък гейминг. Когато си чертаеш на програмите ще се ползва предимно процесора и паметта, а външното видео ще се включва само когато вграденото не може да се справи. 

Мисля, че нямам какво повече да кажа по въпроса. Прецени си възможностите и пак обърни внимание при избора, че някои дисплеи са с Full HD, а други са с Quad HD резолюция.

преди 24 минути, Versace82 написа:

При 16, 17 инча има ли смисъл от Quad HD резолюция? 

Усеща се естествено, особено като отвориш програмите за чертане, ще видиш разликата. Ако имаш голям монитор с такава резолюция и го включиш към лаптопа, също е предимство.

на 17.01.2024 г. в 20:49, Rammkopf написа:

А Lenovo-то е по-солидната сглобка. Въртим се в кръг, объркахме човека. Излизам от дискусията, да сме поне с 1 уста по-малко. :D

То аз също нямах намерение да пиша. Исках дамо да му отговоря кои модели визираше от Lenovo-то.

Иначе да добавя и тук освен Lenovo-то и HP Victus-a и следния: Не го знам как е като сглобка. Просто ми изскочи в брошурата на Emag.

https://www.emag.bg/laptop-gaming-acer-nitro-17-an17-51-intelr-coretm-i7-13700h-17-3-qhd-165hz-16gb-1tb-ssd-nvidiar-geforcer-rtxtm-4060-8gb-no-os-black-nh-qk6ex-005/pd/DN61PGMBM/?ref_rmd=1587839402_rmdt&ref=TGT_1587839402_rmdt&utm_source=tgt_usp&utm_campaign=tgt_usp_3638&utm_medium=email&cmpid=92154&utm_content=62_5659_static_element_17

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

То аз също нямах намерение да пиша. Исках дамо да му отговоря кои модели визираше от Lenovo-то.

Иначе да добавя и тук освен Lenovo-то и HP Victus-a и следния: Не го знам как е като сглобка. Просто ми изскочи в брошурата на Emag.

https://www.emag.bg/laptop-gaming-acer-nitro-17-an17-51-intelr-coretm-i7-13700h-17-3-qhd-165hz-16gb-1tb-ssd-nvidiar-geforcer-rtxtm-4060-8gb-no-os-black-nh-qk6ex-005/pd/DN61PGMBM/?ref_rmd=1587839402_rmdt&ref=TGT_1587839402_rmdt&utm_source=tgt_usp&utm_campaign=tgt_usp_3638&utm_medium=email&cmpid=92154&utm_content=62_5659_static_element_17

Той ме нападна на лично, тоз образ, след като напуснах темата. Голямо чудене беше, голямо лутане, накрая намери Lenovo-то на приемлива цифра и вече го чака да дойде.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.