Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заключване на папка в windows 7?

Featured Replies

Здравейте,

извинявам се ако темата не е в подходящия раздел.

Въпросът ми е възможно ли е да се заключи папка съдържаща екселски  и уорд документи така, че само аз да мога да я отварям например с някаква парола? Причината е, че компютъра е общ и се ползва от няколко души и не искам който и да е да ми бърника в документите.

Благодаря предварително.

Разрешен от B-boy/StyLe/

преди 10 минути, mar_tin написа:

Здравейте,

извинявам се ако темата не е в подходящия раздел.

Въпросът ми е възможно ли е да се заключи папка съдържаща екселски  и уорд документи така, че само аз да мога да я отварям например с някаква парола? Причината е, че компютъра е общ и се ползва от няколко души и не искам който и да е да ми бърника в документите.

Благодаря предварително.

Виж какво ми каза chatGPT4.

Цитат

Да, възможно е да заключите папка с парола на компютър с операционна система Windows 7. Едно от решенията е да използвате вградената функционалност за криптиране на файлове и папки. Ето как можете да направите това:

1. Създайте нова папка: Създайте нова папка, където ще поместите вашите чувствителни файлове.

2. Криптиране на папката:

• Идете във въпросната папка.
    • Ще трябва да криптирате папката, за да бъде защитена с парола. За това, кликнете с десен бутон на мишката върху папката и изберете "Properties" (Свойства).
    • В отворилото се меню, отидете на раздела "General" (Общи).
    • Кликнете върху бутона "Advanced" (Разширени).
    • Активирайте опцията "Encrypt contents to secure data" (Криптирай съдържанието, за да защитиш данните).
    • Натиснете "OK" и последвайте инструкциите на екрана за завършване на процеса на криптиране.
  3. Задайте парола за вашия профил:

• Ако не сте вече, влезте в своя потребителски профил на компютъра.
    • Ако нямате парола за своя профил, е препоръчително да я създадете, за да защитите достъпа до вашите данни.

След криптирането на папката, само потребителят с вашия профил и парола ще има достъп до файловете в тази папка. Важно е да помните, че ако загубите паролата си за вход в профила, може да загубите и достъпа до криптираните файлове. Винаги е добра практика да правите резервни копия на важните данни.

Надявам се да ти помогне тази информация! :)

Редактирано от Old_story (преглед на промените)

Предполагам, че там има не само един файл (добре е да се знае за какъв обем става дума) и тези файлове най-вероятно от време на време се променят, редактират, добавят. Идеята не е само да бъдат скрити, съхранени (тук отварям скоба - добре е да се помисли как наистина да се пазят от загуба - първо заключването им не гарантира, че няма да бъдат изтрити без да могат да бъдат прегледани от чужди очи и второ при евентуален проблем - софуерен/хардуерен - какъв е план Б)

Което и да изберете - първо пробвайте метода на работа - удобно ли е за вас, какви са добрите и лошите страни на метода. Чак тогава го направете с файловете си.

Ако има човек който поддържа системите ви - добре е да вземете неговото мнение също.

• Автор

Благодаря на всички, но мислех че може нещо по-просто да се измисли от рода на пин-код на папката.

Тази папка се ползва 3-4 пъти седмично и данните в различните документи се променят и записват, така че това с архивирането не ми допадна като вариант.

Поздрави на всички :computer2:

Други, които имат достъп до компютъра, със същия профил ли се логват? Ако не - премахни правата върху папката на всички, с изключение на твоя профил.

• Решение

Можеш да хвърлиш едно око на вездесъщата Secure Folders. Може да е остаряла и неподдържана, но все още бачка добре и е безплатна.

https://www.softpedia.com/get/Security/Security-Related/Secure-Folders.shtml

преди 7 минути, цър-вул написа:

Други, които имат достъп до компютъра, със същия профил ли се логват? Ако не - премахни правата върху папката на всички, с изключение на твоя профил.

или направете един допълнителен профил с парола ... сложете вашите файлове под опеката на него профил и ако не искате да го ползвате, а да си останете с текущия профил - би трябвало алтернативен файлов мениджър да поиска паропа при влизане във въпросната папка ...

Другото което ми хрумва - тази папка да е споделена от системата - с правата на този нов потребител с парола - тогава ако се минава през споделен ресурс - би трябвало да си иска парола за достъп, но след приключване на работата ако не рестартирате системата ... достъпа ще остане ..

• Автор
преди 21 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Можеш да хвърлиш едно око на вездесъщата Secure Folders. Може да е остаряла и неподдържана, но все още бачка добре и е безплатна.

https://www.softpedia.com/get/Security/Security-Related/Secure-Folders.shtml

Това ще ми свърши работа.

Доколкото разбрах принципа на работа е чрез програмата си заключваш папката, след това си работиш с нея /папката/ и в края на работния ден си я заключваш отново, ако не забравиш 😄

преди 3 часа, mar_tin написа:

Това ще ми свърши работа.

Доколкото разбрах принципа на работа е чрез програмата си заключваш папката, след това си работиш с нея /папката/ и в края на работния ден си я заключваш отново, ако не забравиш 😄

Като цяло, да. Такива основно се ползваха за защита на файлове от модифициране от ransomware зловредни програми. Panda имат DataShield, Windows Defender има Controlled Folder Access, 360 Total Security имат 360 document protector и т.н. но тази си ми остава любима. Имаше и други добри като Folderfication и т.н. Но бяха изоставени.

На мен личните фаворити са именно Secure Folders (от линка горе) и тази: BestCrypt Data Shelter

https://www.jetico.com/free-security-tools/protect-data-even-when-its-use-bestcrypt-data-shelter

https://www.jetico.com/file-downloads/bcshelter_setup.exe

Ако горната не ти върши работа можеш да разгледаш и нея.

преди 2 часа, N47X написа:

Аз го правя с WinRar.

Екранна снимка 2024-01-17 133513.png

преди 1 час, mar_tin написа:

Благодаря на всички, но мислех че може нещо по-просто да се измисли от рода на пин-код на папката.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.