Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой процесор (производител, модел, ревизия) постига 100% overclock над заводската си честота?

Featured Replies

Честита нова седмица! А да ви видя. :) Първият познал печели mystery box. :D

Разрешен от plamen_petrov_80

• Автор
преди 1 минута, hjhj написа:

ИЗОТ 2104С – български централен процесор

Или някой от подобните му.  :)

В някой емулатор, може би. :D Че съм стар, стар съм, ама нямам предвид техниката от източния блок. Нещо по-така, от съвремието. От по-близкото минало.

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Intel C2D E2140 - MO

е верният отговор! :)

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Intel Celeron 300A - AO

Този отговор е грешен. Mendocino достигаше едва докъм 400MHz, кешът му пречеше да направи повече. Първите Celeron-и без L2 кеш от това поколение правеха 450MHz, с повече късмет, но пък едвам откъсваха.

• Автор
преди 1 минута, bioid написа:

Предполагам се има предвид само с въздушно охлаждане?

Да. Имаш предложение за азотен сценарий ли?

преди 1 минута, Rammkopf написа:

е верният отговор! :)

Този отговор е грешен. Mendocino достигаше едва докъм 400MHz, кешът му пречеше да направи повече. Първите Celeron-и без L2 кеш от това поколение правеха 450MHz, с повече късмет, но пък едвам откъсваха.

Моя Celeron 333Mhz без проблеми правеше 416МHz (83x5), но вярно не искаше да работи на 500 без допълнително ток, щах да правя мода с изолиране на писти, но така и не стигнах. Мисля, че някъде съм чел за яко клокнат такъв, но беше много отдавна ...

Следващото ядро от серията също се клокваше добре, аз имам един Celeron 850 > вдигнат до 1113, възможно е най-слабия модел същто да попада в изискването по-горе, но трябва наистина добро дъно.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Intel C2D E2140 - MO

Intel Celeron 300A - AO

със сигурност има и други.

Съгласен съм за серията C2D ,, но горния селерон съм го докарвал на шина 112 стабилни т.е. трудно би се подкарал на +100%  овърклок.

Аз ще добавя един прекрасен   AMD Sempron 2600+ на с.754, К8 фамилията. На едно асуско дъно му късах шортите над 100%

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Съгласен съм за серията C2D ,, но горния селерон съм го докарвал на шина 112 стабилни т.е. трудно би се подкарал на +100%  овърклок.

Аз ще добавя един прекрасен   AMD Sempron 2600+ на с.754, К8 фамилията. На едно асуско дъно му късах шортите над 100%

Mendocino - фабрично има до 533 ако не се лъжа, дори този модел би трябвало да носи на малък клок - дали 600 е постижимо за това ядро ... не съм го правил на живо аз, не мога да го кажа наистина.

При C2D - беше удобно, че можеш да си пипаш освен шибата и да намаляш множителя в някакви граници, а E2140 - буквално влизаш в биоса и само с промяна на шината повечето правеха 3,2 без проблам, ако се закучи 3 е също добре. Разбира се дъното трябва да има официална поддръжка на 1333 за да не се дъни от там.

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Mendocino - фабрично има до 533 ако не се лъжа, дори този модел би трябвало да носи на малък клок - дали 600 е постижимо за това ядро ... не съм го правил на живо аз, не мога да го кажа наистина.

При C2D - беше удобно, че можеш да си пипаш освен шибата и да намаляш множителя в някакви граници, а E2140 - буквално влизаш в биоса и само с промяна на шината повечето правеха 3,2 без проблам, ако се закучи 3 е също добре. Разбира се дъното трябва да има официална поддръжка на 1333 за да не се дъни от там.

Е аз го имам все още, първия ми компютър, на него съм си правил тези гъдели, на слот 1 шатъл хот661 дънце. Ъпнал съм го с катмай на 500MHz.

• Автор
преди 23 минути, plamen_petrov_80 написа:

Моя Celeron 333Mhz без проблеми правеше 416МHz (83x5), но вярно не искаше да работи на 500 без допълнително ток, щах да правя мода с изолиране на писти, но така и не стигнах. Мисля, че някъде съм чел за яко клокнат такъв, но беше много отдавна ...

Моят сценарий беше абсолютно идентичен - шина от 66MHz на 83MHz и ядро от 333 на 416 - но това съвсем не е 100% оувърклок. :)

преди 22 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Хахахаха,. като гледам, вървели сме по едни и същи пътеки със Селероните и Семпроните. :D

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Говорим за въздушно охлаждане, както уточнихме с @bioid. Нещо, което можеш серийно да пресъздадеш. а не cherry-picking на производствени аномалии. Неслучайно питах "кой процесор", а не "кои процесори". Мислех, че се подразбира. Той е един-единствен в модерната история. :D

Действително, това е процесорът, който имах предвид - intel Core2Duo E2140 M0. Процесорът с кодово назание "Allendale", или "Conroe-1M", е бюджетен вариант върху двуядрен Conroe с 1MB L2 кеш. Това е най-бюджетният процесор от гамата Pentium Dual-core E2000, "закован" на честота от 1,6GHz - шина 200 с множител 8. Излиза в 2 ревизии - L2 и M0. Тъй като ядрото технологично е способно на стабилна честота от 3,2GHz (с много редки изключения от 3,3 или 3,4), по-изчистената модификация M0 (за която се носят подозрения, че си е читав Conroe, просто порязан умишлено) постига успешно 3,2GHz на заводско напрежение от около 1,36V и боксово охлаждане, само с повишаване на шината от 200 на 400MHz. Това работи чудесно с DDR2-800 или 1066.

Един вид, оувърклокът му е малко изкуствен, тъй като процесорът предварително е underclock-нат фабрично. Но беше впечатляващо как можеш да си купиш процесор за под 100 лева нов и даже върху бюджетна платка с P35 чипсет можеш да надскочиш 3-те гигахерца без допълнителни инвестиции. Това беше адската геймърска машина за времето си.

Та така, @plamen_petrov_80 ме уцели в десетката, закривам темата официално. Т.е., отварям я за спам, докато не я затрие екипът на сайта. :D

Както казах, навремето много съм чел за Celeron 300A - няма как да помня кое как е било постигнато. Изникна ми като опция и затова го вписах.

E2140 - също бях чел доста преди да взема такъв на брат ми ...  биеше и върховите модели на времето :)

Ако някога е имало безплатен обяд - определено може да се впише като такъв :)

За по предишната ми работа бях намерил оферта 10 бр. Е2140 за 40 лв. - купих ги и ги дарих за да заменя едноядрените Celeron 1,6 :)

• Автор
току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Аз от тези серии мога да добавя спокойно и Е6300, държеше спокойно и той на двойна шина.

Това става дума за Wolfdale, предполагам, не за оригиналния Conroe? :) Да, E6300 и E6500 (Wolfdale-2M) дънеха на по 500MHz шина и 4GHz такт на ядрото, но искаха вече 1,456V, което беше граничното безопасно напрежение за въздух. Това беше следващото яко попадение след E2140/E2160.

И понеже каза че темата е приключена и наградата я грабна Пламен (да му е честита) аз на твое място бих заменил  "mystery box" със следното:  

5 кила картофи или

1 касетка домати  или

2 кила луканка   а най добре:

3 бутилки  "Сливенска перла"

Наплива за наградата далеч щеше да е много по голям.

Картофи имам, домати по това време ..., луканка - не си падам по месото, само ще се разглезя, ракия ... бащата ако разбере, че изобщо пия чужда ракия ще ме ..., а аз алкохол пия толкова рядко, че тези 3 ботилки ще са ми за цяла вечност.

При изненадата все пак има някаква тръпка, аз дори не знаех какъв вид изненада ще е това когато играех играта. Времето ще покаже.

И някои от съвременните процесори бустват близо 100% на Е и Р-ядрата, като 14900К чупи всички рекорди с неговите 9,1GHz на течен хелий

image.png.9c6677c9289ed8348c9e4d989fec3594.png

• Автор
преди 2 часа, Филипов написа:

Лично от мен - I8048. Стандартно 4MHZ тръгна безпроблемно на 12MHz. Без всякакво охлаждане. На някакъв 100Hz Philips.

8048 е микроконтролер, не е микропроцесор. :) Като микроконтролер, съдържа в себе си микропроцесор, но не е това целта на занятието.

Много добра тема, спомних си с носталгия за легендарния 775 сокет. Много интересни процесори имаше за овърклок, Е5200 и Е8200 бяха такива, разбира се не говорим за 100%, но определено предлагаха доста "безплатен обяд". Имах ги и двата. Последния ми процесор на този сокет беше моднат XEON E5450, който си беше Q9650

преди 39 минути, Gaming_Solutions написа:

Много добра тема, спомних си с носталгия за легендарния 775 сокет. Последния ми процесор на този сокет беше моднат XEON E5450, който си беше Q9650

Да, на 775 стартирах с Е8400 и финиширах с Q9650. Сетих се, че и снимки имам:

image.jpeg.1f7568f2cfd0596063aa8c01f2feb740.jpeg

image.jpeg.956f56285b0618434df4d6b62d4cb007.jpeg

Бях си моднал и дъртата сапфирка 4890:

image.jpeg.dfe26440a381802db6bd030083ad7806.jpeg

image.jpeg.388b2b448ef0e4b7094a4028487d418d.jpeg

И моя първия процесор беше селерон 333мхц. трябва да е някъде из кашоните.....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.