Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя пералня да избера?

Featured Replies

TLDR: Пералнята ще е свободностояща, но в шкаф, който е до тавана.

ърбът на мокрото дели стена с всекидневната ми. Може би имам по-голяма симпатия към Електрокус, но не знам дали удължената гаранция от 5 години покрива всичко, вкл. лагери, както е случая с Whirpool.

Всякакъв съвет тук ми върши работа. Гледам, че всички са еднакво тихи / шумни.

Бюджетът е до 850 лева, като разликата в тези е около 90 лева максимум.

GRUNDIG GW5P 58415 W

WHIRLPOOL FFD 9469 BV EE

ELECTROLUX EW2FN448S

ELECTROLUX EW6F349BS

ELECTROLUX EW6FN348AW

Може би някоя от тях е с много по-хубави лагери от другите, помпи, мотор? 🤷‍♂️

Ще съм благодарен на съвети и инфо.

Поздрави.

Уж разправят, че Електролукс/АЕГ са по-добри от Уърлпул, ама приказки много. Какво покрива гаранцията, трябва да пише на сайтовете. А Грундиг или както се произнася там е просто Беко, но с по-красив дизайн и 100-200лв по-скъп, тъй че ако ще вземеш нея, си вземи Беко. В крайна сметка все е на късмет, а това, че някой ще каже, че преди 15 години баба му имал еди какво си и се развалило бързо не значи нищо. 

Така или иначе няма да спиш до пералнята, така че шума не е толкова важен.

За мен остават - килограми пране, обороти центрофуга и гаранция. В този порядък. Е, и някоя екстра ако има още.

Аз имах малка ниша където да вкарам пералнята, там влезе само една по-малка за 6кг. и сега имам проблеми като я претоваря - почва да бие страшно. А ако сложа по-малко пране трябва да го направя на два пъти.

• Автор
току-що, Т.Христов написа:

Така или иначе няма да спиш до пералнята, така че шума не е толкова важен.

За мен остават - килограми пране, обороти центрофуга и гаранция. В този порядък. Е, и някоя екстра ако има още.

Аз имах малка ниша където да вкарам пералнята, там влезе само една по-малка за 6кг. и сега имам проблеми като я претоваря - почва да бие страшно. А ако сложа по-малко пране трябва да го направя на два пъти.

Да, гаранцията ми е най-любопитна. Електролукс май не смятат лагерите за консуматив, което е ОК.

Всичките са по 9 кг, тъй че ще може да се пере някоя друга завивка чат-пат, иначе не слагам повече от 4 кг.

Взех си готварска печка AEG с един куп екстри /Еърфри, печене на пара и други/ за 1300 лева. Е по дърводелска работа не бях виждал. След печене и гасене на фурната по вратичката се стича конденз, който отива под печката, на плочките. Цифрите на бутоните за котлоните започнаха да се изтриват. Ако печката беше някое Горение или Беко за 600 лева нямаше да ме е яд. Аз изсипах маса пари за прехвалена марка, която е по-калпава от 20 годишния Индезит, който също ползвам. АЕГ и Електролукс са абсолютно едно и също нещо. Гаранционната карта е от Електролукс. Нямаше по-тясна Електролукс и затова взех АЕГ. Прехвалена марка. При пералните не знам как са. Ползвам едно Канди от 10 години. Е такова куче няма. Колко пранета е изпрала, само тя си знае. Вземай тази с най-голямата гаранция. Или това:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peralnya-CANDY-RO-1484-DWMT-1-S/p/651975

преди 2 минути, andreygg написа:

АЕГ и Електролукс

Май остана една марка - Miele

преди 3 минути, andreygg написа:

След печене и гасене на фурната по вратичката се стича конденз, който отива под печката, на плочките.

Слагай памперс... Това в кръга на шегата.Ю
Да не би някъде в ръководството да има някой забутан съвет за експлоатация.

• Автор

Канди не бих взел. Имах такава пералня 2в1, сушенето се развали след 3 ползвания.

Другите ми уреди в сегашния апартамент са АЕГ, доволен съм, а са на 15 години.

Вярно, че сега сигурно всичко го правят малко, по-калпаво.

До преди 15-ина години имах AEG Lavamat май беше модел 500 - бях я купувал докарана от горе втора употреба - за над 10 години търкаляне смените само едно уплътнение на помпата за мръсна вода. Беше голем дзвер.

преди 2 часа, OlympusTea написа:

Да, гаранцията ми е най-любопитна. Електролукс май не смятат лагерите за консуматив, което е ОК.

Всичките са по 9 кг, тъй че ще може да се пере някоя друга завивка чат-пат, иначе не слагам повече от 4 кг.

Ти си знаеш колко често и по-колко переш. Но гледай хубаво какви са опциите за килограми. Дали има съкратени и т.н.

Защото тези 9 кг. може да са само за програма вълна или друга която е 3-4 часа. Вкъщо никога не сме ползвали 9 кг. въпреки че се пере всеки ден.

5 кг. ми е час и половина, 9 кг. програма 3 и половина.

За да се сменяват лагерите трябва казана да се отваря. Такива май вече са рядкост.

Ниските класове независимо от марките са със съмнително качество.

Най-добре Bosch, в тях обичайно слагат японски лагери NSK и някои от моделите им са с ремонтопригодни казани. 
https://www.jarcomputers.com/Bosch-WAN28165BY_prod_WASHBOSCHWAN28165BY.html?jarfrom=pazaruvaj#techs

• Автор
преди 3 минути, Soviet Soldier написа:

Най-добре Bosch, в тях обичайно слагат японски лагери NSK и някои от моделите им са с ремонтопригодни казани. 
https://www.jarcomputers.com/Bosch-WAN28165BY_prod_WASHBOSCHWAN28165BY.html?jarfrom=pazaruvaj#techs

Случаят с този казан такъв ли е? Иначе и тази съм я гледал, виждам, че и те имат 5 години гаранция, дали покрива лагерите?

Чел съм твои коментари за перални преди, знаеш ли къде са произведени, и най-вече, плюс ли е че има такова ревизинно капаче долу в дясно?

преди 19 минути, OlympusTea написа:

Случаят с този казан такъв ли е? Иначе и тази съм я гледал, виждам, че и те имат 5 години гаранция, дали покрива лагерите?

Чел съм твои коментари за перални преди, знаеш ли къде са произведени, и най-вече, плюс ли е че има такова ревизинно капаче долу в дясно?

Доколкото си спомням WAN серията са с разглобяеми и ремонтопригодни казани, а WAB бяха с запоени. Би трябвало конкретния модел да е от ремонтопригодните. 
Къде са произведени голямо значение няма, това са си заводи на Bosch, и качеството е на високо ниво. 

За капачето на филтъра ли говорите? Всяка пералня има, просто при брандове като Whirlpool и Indesit често са под един голям панел, който първо не е удобен за сваляне, второ при транспортиране се чупи лесно. Така че да, при Бош капачето е плюс, филтрите са удобни за чистене и капачетата не се чупят така често. 

Без да съм навътре в нещата, но под клетва заявявам, че моделът на zanussi, който купих за тъст ми, няма въпросното капаче за филтър за боклуци. Не знам как са решили нещата, но го няма.

нашата е candy alise formula inox 085 с теглилка и сушилня, която почти не използваме. купихме я през 1997-ма. оригинална, произведена в италия. до сега, да чукна на дърво, един път не е правила нито една глупост. само пере вече почти 30 години. не ги знам как са сега, но препоръчвам candy.

ей я къдей!

https://www.burkan.info/2339536/Работа/Пералня_със_сушилня_Candy_Alise_060_Formula_Inox.html

преди 1 час, parmobil написа:

Без да съм навътре в нещата, но под клетва заявявам, че моделът на zanussi, който купих за тъст ми, няма въпросното капаче за филтър за боклуци. Не знам как са решили нещата, но го няма.

Знам ги, никак не са го решили. Работи до тогава, докато не се препълни помпата с мръсотия и не изгори. Като я отвори майсторът и вади куп боклуци. Те и тия с филтри не ги чистят и работят с години, но е по-добре да го има и да се обслужва от време на време. 
Hoover, Candy, Zanussi са едно и също. Не ги обичат майсторите, щото всичко вътре е набито доста плътно, пък и "Слим" моделите им имат навика да се "разхождат". Корпусите поне преди години не бяха особено качествени, даже на пръв поглед. 

преди 13 часа, Soviet Soldier написа:

Знам ги, никак не са го решили. Работи до тогава, докато не се препълни помпата с мръсотия и не изгори. Като я отвори майсторът и вади куп боклуци. Те и тия с филтри не ги чистят и работят с години, но е по-добре да го има и да се обслужва от време на време.

Приказки „от селски вечеринки“!

Предишната ни пералня беше Indesit, нямаше изваждаем филтър и изкара 24 години без нито един ремонт. М момента също би работила, но я пенсионирахме „по старост“!

преди 18 часа, цър-вул написа:
преди 18 часа, цър-вул написа:

Май остана една марка - Miele

Съгласен, но качеството си е точно каквото трябва.

Така знам и аз. Пералните са два вида - Миле и ... другите.

преди 18 часа, andreygg написа:

Да, ама там цените са "майка плаче".

Колко пък да плаче? Ето вариант за 1800 лева - Пералня WED 035 WCS 8kg

преди 22 часа, OlympusTea написа:

Бюджетът е до 850 лева, като разликата в тези е около 90 лева максимум.

С този бюджет ... виж магазините „втора употреба“!

преди 7 часа, jhoro написа:

Приказки „от селски вечеринки“!

Предишната ни пералня беше Indesit, нямаше изваждаем филтър и изкара 24 години без нито един ремонт. М момента също би работила, но я пенсионирахме „по старост“!

Да, вашите мнение са такива, хубаво е че сте предупредили по-горе - „от селски вечеринки“.

А сега по същество - преди 30 години Индезит бяха качествени перални машини, с неръждаеми казани, ремонтопригодни, тежки, с големи лагери, но днешните модели са съответстващи на ниските цени. Малки и калпави лагери, запоени пластмасови казани и така нататък. По нищо не изпъкват пред турските и китайските евтини перални. 

Впрочем марката си има прякор "Indeshit" ,напълно заслужен е в последните години. 

• 1 година по-късно...

И на мен ми се налага да избирам перална машина. Особеното е, че живеем в район с доста твърда вода. Търся пералня, която пере добре и ще издържи на твърдата вода. Не ми е важно колко кг пране събира, какви точно програми ще има, как изглежда. Пералнята стои в ниша, не ми е на средата на кухнята или стаята. Първо мислех за Miele втора употреба, но съм останала с впечатление, че хората са доволни от старите модели, които вече са на 20 и повече години, а на устроствата им дават горе-долу толкова живот. Та не виждам смисъл от толкова стара пералня. Особено, при положение, че е на цена на нова пералня среден клас, която се очаква да издържи поне 5 години. Новите освен, че са ужасно скъпи, попадам на отзиви, че за 5 години заминават. При това положение не виждам смисъл от толкова скъпа пералня. Та каква марка, модел да търся?

Отидѝ в най-близкия Техно- магазин, и питай продавачите какво ще ти препоръчат. Те са по-компетентни от дърдорковците в този форум. 

преди 9 часа, user888 написа:

И на мен ми се налага да избирам перална машина. Особеното е, че живеем в район с доста твърда вода. Търся пералня, която пере добре и ще издържи на твърдата вода. Не ми е важно колко кг пране събира, какви точно програми ще има, как изглежда. Пералнята стои в ниша, не ми е на средата на кухнята или стаята. Първо мислех за Miele втора употреба, но съм останала с впечатление, че хората са доволни от старите модели, които вече са на 20 и повече години, а на устроствата им дават горе-долу толкова живот. Та не виждам смисъл от толкова стара пералня. Особено, при положение, че е на цена на нова пералня среден клас, която се очаква да издържи поне 5 години. Новите освен, че са ужасно скъпи, попадам на отзиви, че за 5 години заминават. При това положение не виждам смисъл от толкова скъпа пералня. Та каква марка, модел да търся?

Самсунг имаха серии с нагреватели с керамично покритие, те са най-подходящи за работа с твърда вода. Ето ви един не много скъп вариант: 
https://www.emag.bg/peralnja-samsung-7-kg-1200-ob-min-energien-klas-a-ww70j3283kw/pd/D4XHHYBBM/

Не разчитайте на консултантите в магазините - те пробутват това което им е наредено. Някои брандове плащат на веригите да карат консултантите да препоръчват техния бранд. Като цяло да се разчита на консултант е глупава постъпка. Отделно заплатите им често са ниски, текучеството е голямо и повечето от тях нищо не разбират, даже в някои магазини не са наясно кое къде се намира. Потресаващо е нивото им тук в София. 

на 15.03.2024 г. в 12:01, OlympusTea написа:

ELECTROLUX EW6FN348AW

От изброените тази!

Успех!

Аз си взех една Перла04 от олх за 30лв и направо се отпрах. Здрави и доказани във времето.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.