Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за съвет за зарядно за батерия на RAIDER 12 V !

Featured Replies

Здравейте !

Батериите са няколко модела, от 1,5 и 2 Ah
Едната е тази 131148
https://topinstrumenti.bg/product/bateriya-li-ion-12v-za-bk-cdl31-rd-cdl33-gt-cdl32
https://www.euromasterbg.com/c/baterii-347/bateriya-akum-bormash-ion-12v-5ah-cdl31-903
Машинките са мини резачка/кастрачка за клони и винтоверти
https://www.raider.bg/c/verizhni-trioni-81/akumulatorna-rezachka-set-rd-gp21-1762

Батериите, освен, че не държат обещаното време, още и бързо се повреждат.
Вече имам 5 броя, от тях работят достатъчно дълго само 2
Другите или не работят или спират след няколко секунди опит да режат клонче.

Потърсих из продавалниците някой да продава елементи или да прави батерии.
Намерих, и човека ми каза че напрежението на зарядното не трябва да надвишава 12,6 V.
Още ми писа, че
"При 13.67 имаме доста по-висок от допустимият ток във финалната фаза на зареждане
и ако БМС-а не спре заряда при надвишаване на 4.25 волта за някой от елементите
то те се презареждат и бързо стават негодни."
А тез герои направили зарядните на 13,67 волта, реално измерени с мултицет,
като на етикетчетата са написали скромните 13,5 VDC 220 mA и 400 mA.

Въпросите ми са:
1. Наистина ли стойността 12,6 V e важна на живот и смърт за батериите
или зарядните имат някакви датчици, сензори и пр. които предпазват от беля ?
(като гледам как умряха 3 от 5 батерии ... почти ясен отговор)
2. Може ли да се пренастрои подобно зарядно, като вътре не виждам
никакви въртящи елементи за регулиране на параметри с отверка,
каквито има по някои други платки.
3. С какви, или кои други зарядни да заменя сегашните ?
4. Други идеи в рамките на този инструмент ?
(Вече имам нов блок ръчна изработка от 3 пъти повече батерии - 9 броя,
но не смея да го зареждам/повреждам със сегашните зарядни устройства)

Моля за съвети, мнения, линкове, ако вече е писано някъде !

Предварително ви благодаря !

4.png

3.jpeg

Разрешен от AGD

• Отговори 60
  • Прегледи 8,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• За поправка на тези батерии аз ползвам тези Акумулатор 3.7V/2200mAh LC18650 LAVA (elimex.bg)  батерии. Имат си точково запоени контактни пластини и не е необходимо да си играеш допълнително. Като се р

• Този не става. За батериите на Райдъра (1500mAh) трябва адаптер 14-15 волта и 700mA. Аймакса може да се захранва с 12 волта защото сам си повишава напрежението колкото е необходимо до 6 кле

• Колев 74
    Колев 74

Недко, здравей! Накратко ще напиша някакви препоръки. За този тип батерии е важно най вече когато ги зареждаш, токът на заряд да бъде 1/10 част от капацитета на батерията - или 200 милиампера, но

Публикувани изображения

Недко, здравей!

Накратко ще напиша някакви препоръки. За този тип батерии е важно най вече когато ги зареждаш, токът на заряд да бъде 1/10 част от капацитета на батерията - или 200 милиампера, но това трябва да е постоянно и в първата минута и на 10-тия час на заряда. Зарядното ти е елементарно(сигурен съм) и не е хич за препоръчване. Поръчваш си на майстор, който ги разбира нещата. В неговата електроника(на зарядното) трябва непременно да присъства генератор на той(електрическа схема изпълнена с елементи). Само в този случай ще имаш равномерно зареждане на батерията. Иначе - като я включиш в зарядното и мериш тока, веднага ще ти направи впечатление, че той е много голям, ампер, ампер и половина, което много добре спомага за разграждането на самата батерия. Ако премериш след 4-5 часа, ще забележиш че токът е станал твърде нисък на заряда - под 200-300 милиампера. Точно тази електронна схема позволява да се поддържа нормалния ток на заряд. Пишеш че във изправителя няма никакви компоненти, които да се "въртят" или - да се настройват. Затова ти казвам че това е един прост токоизправител с изходно напрежение около 15-16 волта и нищо по вече. За тези типове уреди се продават като компект към уреда и са елементарни. Изхожда се от позицията, че предимно се купуват от фирми, които не ги бърка да дават за такива батерии(акумулаторни) по 60-70 лева всяко тримесечие. Изработката на генератор на ток към съществуващото зарядно е напълно възможно, но ще ти се наложи най много да се направи зарядното в друга кутийка заради добавяне на платката  към токоизправителната част. Това е накратко. Ако мислиш , че ще се справиш, опитай. Ако ли не - при майстор, който знае какво трябва и как, да се направи. Успех от мен и здраве на всички Ви в къщи!

Добавено!!!

Тук си написал грешно и то - много!

""При 13.67 имаме доста по-висок от допустимият ток във финалната фаза на зареждане
"

Не във финалната, а в НАЧАЛНАТА фаза на заряд се наблюдава този процес. Или казано с 2 думи - когато батерията е напълно изтощена и я куплираш за нов заряд!

• Автор
преди 44 минути, цър-вул написа:

Благодаря !
Ще свърши работа, когато дойде.
До тогава трябва да питам в магазин Елимекс Добрич дали го имат, или нещо аналогично.
или да го търся по онлайн магазини
Мога да го поръчам веднага, вероятно утре-вдругиден,
но, докато дойде, резачката може да поработи от автомобилен акумулатор
или да и купя един 8 Ah Li-Ion на RAIDER
Той пък иска зарядно, дето да не го скапее ...
Авто Аку-то май си е решение, зарядно си има, само дето тежи, значи на количка, с кабел ... и ... екшън !!!

• Автор
преди 1 час, Колев 74 написа:

Тук си написал грешно и то - много!

""При 13.67 имаме доста по-висок от допустимият ток във финалната фаза на зареждане
"

Благодаря за поправката !
Копирал съм го от неговото съобщение във Вайбър.

преди 13 минути, lupis написа:

Благодаря !
Мисля да преместя отметката "Това реши проблема" на този пост !
Някой против ?
Тази карта готов аналог ли е на предходната ? 

До преди малко събирах какво показа Гугъл за тази схема из БГ-магазините
Само отворих линковете и сега се заемам да ги прегледам един по един.
Като намеря нещо близко или точно,
ще го постна тук за последна оценка преди да го поръчам.

преди 8 минути, Недко написа:

Благодаря !
Някой против ?

Никой няма против, защото отговорът на колегата ще дойде за теб, като най бърз. Щом го има в България - Тетров е много точен човек. Клиент съм му и до сега винаги се е справял навреме. Това е в Стара Загора.

преди 1 час, Недко написа:

Благодаря !
Някой против ?
Тази карта готов аналог ли е на предходната ? 

До преди малко събирах какво показа Гугъл за тази схема из БГ-магазините
Само отворих линковете и сега се заемам да ги прегледам един по един.
Като намеря нещо близко или точно,
ще го постна тук за последна оценка преди да го поръчам.

Ако искаш, направи следното!

Отвори едно зарядно и направи няколко снимки в по едър план за да се четат и виждат добре елементите в него. От едната страна(на елементите и от другата. Щом имаш мултицет, измери вторичното напрежение от трафа за да зная колко волта е. Огледай и вторичната намотка(нисковолтовата) Тя е с по дебел проводник от първичната за 230 волта. Прецени на око, колко е дебел. Поне е хубаво да е 0,75 мм или по вече. Говоря за ниското напрежение 13-16 волта. Аз от снимката мога много лесно да се ориентирам и да ти предложа някакво решение поне на този етап. Не те задължавам. Приеми го при сърце. Сам можеш да решиш дали снимките стават за коментар.

• Автор
преди 35 минути, Колев 74 написа:

Отвори едно зарядно и направи няколко снимки в по едър план ...

Едно е отворено още преди да създам темата. Снимането - през деня. 
Сега поне прегледах наличните защитни платки в бг-нета.
Сън ме бори ...

Реално би трябвало в самия пакет да има BMS, поне така пише в описанието от линка, който си дал:

"Батерията разполага с интелигентен чип, който управлява енергията в акумулаторните елементи според необходимостта от оптимална мощност и издържливост. Над елементите е разполежена контролната платка, която отговаря за зареждането на батерията и предпазва батерията от презареждане, дълбок разряд и
претоварване."

В такъв случай е нормално зарядното да е с по високо напрежение от 12,6в, до 14в не би трябвало да има никакъв проблем при нормално работещ BMS.

Струва ми се, че в случая проблема е по-скоро от некачествени литиево-йонни елементи използвани в пакета.

П.С. Всъщност сега погледнах в сайта и установих, че само за пакета 12в 1,5А е посочено, че има споменатия чип!

Явно трябва да изпратите допълнително запитване до търговеца дали и в пакета 12в 2А има монтиран BMS, без него би било опасно да се правят каквито и да е опити за зареждане с напрежение по високо от 12,6 в!

Имам съмнение, че тия BMC-та няма да влязат в корпуса на аку.
Затова отваряш пакета и мериш всяка батерия с какво напрежение е. Всичко под 3,5V се подменя с ново - в Елимекс имат 18650.
https://elimex.bg/products/find?phrase="акумулатор 18650"
Има и в emag - имат безплатна доставка до easybox (Kaufland, Lukoil,...)
Има обаче един специфичен момент - тия батерии се заваряват точково. Не се запояват!

Подариха ми такъв винтоверт с умряла батерия. без зарядно.

https://www.masterhaus.bg/bg/product/219822-akumulatoren-vintovert-s-dve-baterii-12-v-2-x-1-5-ah-li-ion-rd-cdl34

Купих си три батерии по 6-7лв. от тук.Батерии взех Сони Мурата.Пристигнаха за около 10 дена във Спееди.

https://eu.nkon.nl/rechargeable/li-ion/18650-size.html

От Алито си взех цитирания от Цър-Вул BMS.Едвам го събрах в батерията.Изрових някакъ адаптер 12В. няколко ампера.Преработих го да изкарва 15-16В.Свързах към него една платка пак от Алито CC,CV и съм в джаза.

преди 4 часа, ivan_pop написа:

От Алито си взех цитирания от Цър-Вул BMS.

Поправка!

Моя BMS e 3S 20A, а батериите са 30А.

За Li-Ion бетерии е допустимо да се зареждат с ток до 0,5 от капацитета.Аз го установих на 0,3 от капацитета.

• Автор
преди 22 часа, M.Николов написа:

Реално би трябвало в самия пакет да има BMS, поне така пише в описанието от линка, който си дал:

"Батерията разполага с интелигентен чип, който управлява енергията в акумулаторните елементи според необходимостта от оптимална мощност и издържливост. Над елементите е разполежена контролната платка, която отговаря за зареждането на батерията и предпазва батерията от презареждане, дълбок разряд и
претоварване."

В такъв случай е нормално зарядното да е с по високо напрежение от 12,6в, до 14в не би трябвало да има никакъв проблем при нормално работещ BMS.

Струва ми се, че в случая проблема е по-скоро от некачествени литиево-йонни елементи използвани в пакета.

П.С. Всъщност сега погледнах в сайта и установих, че само за пакета 12в 1,5А е посочено, че има споменатия чип!

Явно трябва да изпратите допълнително запитване до търговеца дали и в пакета 12в 2А има монтиран BMS, без него би било опасно да се правят каквито и да е опити за зареждане с напрежение по високо от 12,6 в!

1. И в двата вида пакети има платки. Дали са BMS - след малко ще ви покажа снимките. Само да ги орежа и да ги смаля до 200-300 px.
2. Безценно успокоение ми донесе с инфото, че платката регулира надвишеното напрежение над 12,6 V !!!
3. Некачествените елементи съм пропуснал да ги спомена тук. Само на майстора, който ми направи новия пакет от 7,5 Ah съм описал детайлите, че 2 от 3 елемента показваха 4 V,  а единия показваше 0,26-0,28 V, (сега е вече на 0,01 V.)
Дефектният елемент вече е отпран от лентите и чака замяна с някой здрав от друг дефектирал пакет.
4. Няма нужда от запитване до търговеца, защото вече отварях и един пакет от 2Ah - има платка.
Едновременно с Li-Ion-елементите, се повреждат и закопчалките, чупят им се "ушите", с които се щракват вътре в дръжката. 
И почнах да събирам здрави елементи със здрави корпуси.

преди 22 часа, цър-вул написа:

Имам съмнение, че тия BMC-та няма да влязат в корпуса на аку.
Затова отваряш пакета и мериш всяка батерия с какво напрежение е. Всичко под 3,5V се подменя с ново - в Елимекс имат 18650.
https://elimex.bg/products/find?phrase="акумулатор 18650"
Има и в emag - имат безплатна доставка до easybox (Kaufland, Lukoil,...)
Има обаче един специфичен момент - тия батерии се заваряват точково. Не се запояват!

1. Май си имат BMS всичките. След малко ще прецените на снимките, но като гледам къде е закачен единият от кабелите,
по средата на една от лентите между 2 елемента, най-вероятно платката се занимава с регулиране на излишъци и недостатъци.
2. Благодаря за инфото за Елимекс ! Утре може да го посетя на живо.
3. За точковото заваряване ме светна местният техник, даде ми линк откъде е поръчал "електрожена" и той вече пътува насам по вода.

Сега да си обработя снимките и да ви ги покажа.

преди 38 минути, Недко написа:

3. За точковото заваряване ме светна местният техник, даде ми линк откъде е поръчал "електрожена" и той вече пътува насам по вода.

Сподели линк

преди 39 минути, Недко написа:

1. Май си имат BMS всичките.

Задължително е да си имат

• Автор
преди 8 минути, цър-вул написа:

Сподели линк

Страницата вече не е налична, но е същият като този :
NTY Docreate DIY Handheld 6 Gears Spot Welding Portable Adjustable Mini 0. 12mm For 18650 Battery Spot Welder Machine Tool Kit

А онзи беше с леко по-различно заглавие, и това са отговорите на търсачката на Алиекспрес по заглавието :
Docreate DIY Handheld 6 Gears Spot Welding Portable Adjustable Mini 0. 12mm For 18650 Battery Spot Welder Mashine Tooi Kit

• Автор
преди 13 минути, цър-вул написа:

Предвиди ли да си поръчаш нова лента за свързване?

Май имаше в комплекта една ролка. Металното пръстенче горе в дясно е тя.
И от повредените батерии ще има годни парчета за втора употреба.

Снимка на екрана_2024-03-20_03-37-21.png

DSC00118.JPG

DSC00117.JPG

DSC00116.JPG

DSC00115.JPG

DSC00114.JPG

DSC00113.JPG

DSC00112.JPG

DSC00111.JPG

DSC00110.JPG

DSC00109.JPG

DSC00108.JPG

DSC00107.JPG

DSC00106.JPG

DSC00105.JPG
Сега да снимам и платката на зарядното и да я поизмеря по съвета на инж. Колев

Няма какво да му мериш на зарядното - проблемът е по-скоро в аку пакетите. Мериш напрежението на всеки акум и издъхналите - в коша. Заменяш с подходящи или заменяш всички в пакета, за да са еднакви по капацитет и ток.

• Автор
преди 29 минути, цър-вул написа:

Няма какво да му мериш на зарядното - проблемът е по-скоро в аку пакетите. Мериш напрежението на всеки акум и издъхналите - в коша. Заменяш с подходящи или заменяш и всички в пакета, за да са еднакви по капацитет и ток.

На първо време ще събирам 3 здрави еднакви от два повредени пакета.
Отделно - поръчах 3 елемента LG х 2600 mAh от майстора на големия пакет от 7,5 Ah - (9 елемента в смесено свързване).

DSC00127.JPG

DSC00126.JPG

на 19.03.2024 г. в 1:51, Колев 74 написа:

Щом имаш мултицет, измери вторичното напрежение от трафа за да зная колко волта е. Огледай и вторичната намотка(нисковолтовата) Тя е с по дебел проводник от първичната за 230 волта. Прецени на око, колко е дебел. Поне е хубаво да е 0,75 мм или по вече. Говоря за ниското напрежение 13-16 волта. 

Снимките ги качих вече. Мултицета е с откъснати "писалки" и са някъде далеч от него. Пробвах да измеря откъм гърба, там където са свързани по-дебелите проводници на вторичната намотка, но не мога да задържа стабилно, за да измери някаква стабилна стойност.
Мени се постоянно и се отказах, засега.
Стойността 13,67 V , измерена на куплунга на изхода на зарядното не е ли същата както на вторичната намотка на трансформаторченцето ?

Моля да ми кажете и
Дали с тези зарядни от 220 mA и 400 mA може да се зарежда пакет от 7,5 Ah (9 x 2600 mAh) ?
Ако не, с какви параметри трябва да е правилното зарядно ?

1/10 прави 750 mA. Може и да се смята за 780 (3х2600=7800)

Райдерските зарядни с 220 mA зареждат 1500 mAh, а с 400 mA зареждат 2000 mAh.

Това правило за 1/10 от капацитета важи за батерии от типа NiCa и NiMh.

Li-Ion батерии позволяват зареждането с много по-голям ток, допуска се за кратко време зареждане дори с 1C, където C е капацитета на батерията, но за препоръчване е да се използва около 0,5C, това се прави за по-голяма безопасност и по-дълъг живот на батерията.

https://batterycenter.bg/article/kak-se-zarejdat-li-ion-akumulatorni-baterii

Тоест за зареждане на пакета със капацитет 7,5 А, ще ти трябва зарядно с ток поне 2А.

Казвам 2А понеже не зная как е направен пакета, дали има BMS, какви са клетките използвани в него(предполагам, че е съставен от 3х3 клетки свързани в паралел с капацитет 2600мА) и т.н. тоест за да се застраховам.

Реално би могъл да ги зареждаш и с това зарядно с 400мА, но ще трябва да ги зареждаш над 20 часа.

При замяна на клетки имай предвид, че всеки BMS е направен за клетки с определен капацитет, тоест новите клетки не трябва да са с капацитет, който значително се различава от този на старите!

• Автор
преди 2 часа, M.Николов написа:

... за препоръчване е да се използва около 0,5C, това се прави за по-голяма безопасност и по-дълъг живот на батерията.
Тоест за зареждане на пакета със капацитет 7,5 А, ще ти трябва зарядно с ток поне 2А.
Казвам 2А понеже не зная как е направен пакета, дали има BMS, какви са клетките използвани в него(предполагам, че е съставен от 3х3 клетки свързани в паралел с капацитет 2600мА) и т.н. тоест за да се застраховам.

При замяна на клетки имай предвид, че всеки BMS е направен за клетки с определен капацитет, тоест новите клетки не трябва да са с капацитет, който значително се различава от този на старите!

Майсторът ми е писал, че пакета 7,5 Ah има BMS : "БМС-а е с общ порт и може да пробвате след като го свържете с допълнителният конектор към черупка от батерия на райдер дали ще зарежда с оригиналното зарядно."
Значи да търся 3 А или 3,5А(ако има такива с 3,5А)

Замяна на елементи ще правя само с еднакви елементи от други пакети на същите модели акумулатори - 1500 mAh
Всичко от 1 резачка и 2 винтоверта съм събрал 5 акумулатора,
от тях работят 2, останалита 3 са за преработка от два повредени в един здрав.
(или от 3 повредени в 2 здрави, според наличностите вътре)

Вероятно ми пишеш за замяната на 1500 с 2600 mAh.
В този случай как да разбера дали наличния BMS e подходящ за 3х2600 ?
Или да се презастраховам и да купя друг BMS ?

Довечера мога да кача всички линкове към наличните в BMS за 3s в България,
които Гугъл ми показа на първа страница, да ги прецените.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.