Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за съвет за зарядно за батерия на RAIDER 12 V !

Featured Replies

Разрешен от AGD

• Автор
преди 53 минути, цър-вул написа:

Нещо обърка акумулаторите

Не съм объркал.
В по-горния пост на М.Николов изясняваме с какво зарядно да зареждам един наличен пакет 12 V 7,5 Ah от 9 елемента, свързани смесено - паралелно и последователно.
Акумулаторът на снимката е с 8 Ah, близки до 7,5 Ah.
Показвам с какво зарядно са предвидили да се зарежда той и очаквам мнение.

• Отговори 60
  • Прегледи 8,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• За поправка на тези батерии аз ползвам тези Акумулатор 3.7V/2200mAh LC18650 LAVA (elimex.bg)  батерии. Имат си точково запоени контактни пластини и не е необходимо да си играеш допълнително. Като се р

• Този не става. За батериите на Райдъра (1500mAh) трябва адаптер 14-15 волта и 700mA. Аймакса може да се захранва с 12 волта защото сам си повишава напрежението колкото е необходимо до 6 кле

• Колев 74
    Колев 74

Недко, здравей! Накратко ще напиша някакви препоръки. За този тип батерии е важно най вече когато ги зареждаш, токът на заряд да бъде 1/10 част от капацитета на батерията - или 200 милиампера, но

Публикувани изображения

Не е посочен зарядния ток на този адаптер на Райдър, как да дам съвет?

Ако е нещо от сорта 14-15В 2А би могъл да свърши работа, но гледам конектора е специфичен и ще трябва допълнително преработване.

И защо не се консултираш с майстора, който ти е направил пакета?

Той е най-запознат какво ти е сложил в сглобката и може да те посъветва какво зарядно да ползваш.

• Автор
преди 57 минути, M.Николов написа:

Не е посочен зарядния ток на този адаптер на Райдър, как да дам съвет?

В събота ще го получа, ще видя и ще покажа, ако има данни на етикет или в документация.

преди 59 минути, M.Николов написа:

конектора е специфичен и ще трябва допълнително преработване.

Това се преборва лесно. Гледам да сведа работата, където е възможно, до електротехника,
щото ми е достатъчно ясна практически.
8 Ah тухла с кабели в джоб или в чанта, ми е по-малък проблем,
отколкото слалом с препятствия из многобройните параметри на електрониката.
Само, където не може "по бабешки", си правя труда да питам, да ровя из нета и да чета.
Единият от законите приписвани на капитан Мърфи гласи
"Колкото по-сложна е една система, толкова по-вероятно е да се повреди."
и друг подобен е:
"Всичко, което може да се повреди, задължително се поврежда."

преди 1 час, M.Николов написа:

... защо не се консултираш с майстора, който ти е направил пакета?
Той е най-запознат какво ти е сложил в сглобката и може да те посъветва какво зарядно да ползваш.

Дойде ред да го питам вече. Първо трябваше да приключа с изясняването около малките акумулаторни батерии,
и да съм готов със снимките и линковете на подобен акумулатор и зарядното му.
Сега вече ще му задам илюстриран въпрос, с доказателства, че съм се потрудил, преди да му отнемам от скъпоценното време.

За поправка на тези батерии аз ползвам тези Акумулатор 3.7V/2200mAh LC18650 LAVA (elimex.bg)  батерии. Имат си точково запоени контактни пластини и не е необходимо да си играеш допълнително. Като се разглоби батерията задължително се тества балансната платка. Случвало ми се е самата платка да не подава напрежение към една или повече батерии/клетки. Платката се захранва с 14-15 волта и подходящ ток в зависимост от батериите /за горепосочените/ - номинален ток на заряд 1100mA, максимален ток на заряд 2200mA и се мери последователно напрежението към отделните батерии дали е точно 4.2 V, ако не е или липсва напрежение - платката в коша. При последователно свързани литиево полимерни батерии е изключително важно преди консумация на ток от батерията напрежението и в трите клетки да е еднакво иначе батерията отива в коша, а това еднакво напрежение трябва да гарантира тази платка, която се нарича балансна и изравнява напрежението между отделните елементи. Тази платка също предпазва батерията от прекомерно разреждане като прекъсва консумацията на ток от нея.

Аз ползвам зарядно с ток от 100 mA до 5000 mA със стъпка от 100 mA и с възможност за заряд едновременно до 6 клетки батерии.

• Автор
преди 45 минути, AGD написа:

Аз ползвам зарядно с ток от 100 mA до 5000 mA със стъпка от 100 mA и с възможност за заряд едновременно до 6 клетки батерии.

Информацията над последното изречение вече е стигнала до мен по други пътища.
Но, както в сериалите, на най-интересното се появява или реклама ... или финални титри ...
Моля да споделите модел на зарядното, или снимка, линк, цена ... ако е възможно !
Дори и срещу заплащане ...
Предварително благодаря !

• Решение

Това е зарядното IMAX B6 DC Charger 5A 50W (Copy) (hobbyking.com) като го захранвам с 12 волта 5 ампера адаптер. Основно е за батерии като тазиTurnigy 2200mAh 3S 25C Lipo Pack (hobbyking.com) . Зарежда също и оловни, никелметалхидридни и литиево йонни и литиево полимерни батерии до 6 клетки с балансиране между клетките. Може също да зарежда батериите в режим за дълговременно съхранение. Също може да разрежда батерии и да им прави зададен брой цикли на заряд/разряд за възстановяване. Измерва капацитета на батериите като показва колко ток е "напомпало" в батерията. 

За тези батерии за винтовертите с вградена балансна платка е необходим само външен захранващ адаптер, като другата работа я върши вградената платка. 

• Автор
преди 1 час, AGD написа:

Това е зарядното IMAX B6 DC Charger 5A 50W (Copy) (hobbyking.com) като го захранвам с 12 волта 5 ампера адаптер. Основно е за батерии като тазиTurnigy 2200mAh 3S 25C Lipo Pack (hobbyking.com) . Зарежда също и оловни, никелметалхидридни и литиево йонни и литиево полимерни батерии до 6 клетки с балансиране между клетките. Може също да зарежда батериите в режим за дълговременно съхранение. Също може да разрежда батерии и да им прави зададен брой цикли на заряд/разряд за възстановяване. Измерва капацитета на батериите като показва колко ток е "напомпало" в батерията

Някой го е внесъл и го продава в България, заедно с допълнителния адаптер за всичко 105 лв. :
IMAX B6 комбинирано универсално зарядно за батерии, с баланс

преди 1 час, AGD написа:

За тези батерии за винтовертите с вградена балансна платка е необходим само външен захранващ адаптер, като другата работа я върши вградената платка. 

Това, ако е вярно, трябваше да го знам по-рано. Означава ли, че тези са достатъчни ?
Имам този от 4A
А на същия сайт предлагат и на 3 Ампера

3.png

И още от 1 до 10 Ампера

Тези двата адаптера които цитираш, ще заредят батерия от три елемента максимум до 4,0В на елемент.Номиналното напрежение на елемент е 4,2В.Така няма да ползваш пълния капацитет на батерията.Ама това на нея не и пречи.

на 20.03.2024 г. в 20:27, AGD написа:

Платката се захранва с 14-15 волта и подходящ ток в зависимост от батериите /за горепосочените/ - номинален ток на заряд 1100mA,

преди 23 часа, Недко написа:

Това, ако е вярно, трябваше да го знам по-рано. Означава ли, че тези са достатъчни ?

преди 23 часа, Недко написа:

Имам този от 4A

Този не става.

За батериите на Райдъра (1500mAh) трябва адаптер 14-15 волта и 700mA.

на 20.03.2024 г. в 21:37, AGD написа:

зарядното IMAX B6 DC Charger 5A 50W (Copy) (hobbyking.com) като го захранвам с 12 волта 5 ампера адаптер.

Аймакса може да се захранва с 12 волта защото сам си повишава напрежението колкото е необходимо до 6 клетки - 25.2 волта.

• Автор
преди 1 час, AGD написа:

Този не става.

За батериите на Райдъра (1500mAh) трябва адаптер 14-15 волта и 700mA.

Извинявай, моя е вината, че в първоначалната тема за батерии 1500 - 2000 mAh
вкарвам и въпроси
1. За още един "нефабричен" пакет от около 7,5 Ah (9 х 2600 mAh (3x3))
и
2. Един фабричен акумулатор RAIDER 12V, 8Ah - бяла "тухла"/тип мотоциклетен акумулатор (на снимка в по-горен пост)
За тях се отнася въпроса ми дали стават тези два адаптера от 3 и 4 Aмпера.
Вече получих отговор, че няма да постигат максимума на напрежението 4,2V във всеки елемент.

В понеделник очаквам да дойде Райдър-ското зарядно за RAIDER-ския 12V 8Ah акумулатор.
Ще дам данни от етикет/кутия/книжка и мултицет за какво напрежение става въпрос при него.

• Автор

Бях обещал да включа в темата намерените в БГ-нета BMS-платки :
https://www.olx.bg/d/ad/3s-bms-12-6v-40a-zaschitna-platka-s-balansno-zarezhdane-pcb-bms-board-CID632-ID7Aowu.html

https://www.alo.bg/6812996#highlight=bms+3s+12+6v+20a

https://bazar.bg/obiava-26144753/prodavam-bms-zashtitni-platki-za-li-ion-baterii-tip-18650-i-drugi-sglobiavam-paketi-baterii

https://badu.bg/3pcs-3s-12v-8a-18650-защитна-платка-за-литиева-батерия-pcb-bms-защитна-платка-модул-за-пакет-от-3-литиево-йонни-клетки-p-706895.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=21082404406&utm_content=&utm_term=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwzN-vBhAkEiwAYiO7oHGzJ4GOUltX9W5OMfRwhdW-oMlljqoizKs-Wk7594emyWQOq-kkhxoC9aEQAvD_BwE

https://bazar.bg/obiava-17395064/baterii-li-ion-18650-gnezda-razdeliteli-zariadni-dc-dc-i-zashtitni-bms-moduli

https://bazar.bg/obiava-30329672/bms-3s-bms-zashtitni-platki

https://bazar.bg/obiava-30329910/bms-4s-5s-6s-bms-zashtitni-platki

https://hobbyrc-bg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=795

https://batteryservice.bg/product/bms-platka-3s-10a5118-za-li-ion-li-pol-bateriya/

https://www.alo.bg/8328863#highlight=bms

https://www.electronicevolution.bg/bg-product-details-161.html

https://www.olx.bg/d/ad/imax-b3-rc-balance-battery-charger-2s-3s-battery-zaryadno-ustroystvo-CID632-ID7ApaQ.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium

https://batteryservice.bg/product/bms-platka-3s-10a9035-za-li-ion-li-pol-bateriya/

https://tpetrov.com/nabor-2012-zaryadno-za-li-ion-baterii-111v-126v-243378

Станаха излишни, щом във всяка батерия има вече наличен BMS, но нека да ги има, за всеки случай.

на 20.03.2024 г. в 4:10, Недко написа:

Това е абсолютна китайщина и по-скопено няма накъде.
Комбо-термистор-предпазител на входа, който ще реагира едва когато всичко изпляка след него. Никакви филтри по вход и изход.
Ако сте аудиофил никакви супер-дупер-hifi свирки няма да устискат на този гейзер от хармоници.
3-амперов шотки диод на изхода, който се пържи като негър на тръстиката.
Кондерчета от мега неизвестнен шао-линовски гараж в стил анорексия.
Стабилизация на изхода по ток и напрежение  - моля ви се, елате утре.
Магията на заряда разчита на различен пад на двуцветния светодиод и voila, чукачката ви е заредена.
От жълта икономия, даже керамика на изхода са се посвинили, да не запоят. А за дросели - мечтите са безплатни.

Залагам 50ст, че това нещо по време на заряд се пържи като котлон, поне докато акумите са били свежи. Наскоро си купих електрически трион за резане на храсти и зарядното се превръщаше в разтопена лава. Когато го отворих ахнах, защото то повтаря вашите снимки.
И определно снимките са зле. Ни един надпис не се чете.

Търсете по джоба ви с ключова фраза DC DC Buck Boost Converter CC CV.
CC - означава стабилизация по ток, CV - стабилизация по напрежение.

Варират като цени и модели, и изглеждат така.

sep96mW.png

Отделно се предлагат кутии за завършен външен вид, а захранване от адаптера на лаптова ви е как раз.
Това е своеобразен радиолюбителски лабораторен блок за захранване. Освен заряд за триона притежавам ендуро-мотор и неговия акум е литиев, съответно зареждам според предписанието на производителя.

Успех!

• Автор
на 22.03.2024 г. в 19:38, Profruit написа:

Благодаря за цялата информация !
Потърсих подобни захранвания и намерих точно същото в една изтекла обява в БазарБГ.
И доста на брой други, които нямат уточнението, че стабилизират и ток и напрежение.
Трябва ми малко време, за да ги доогледам и преценя, също и да питам продавачите дали имат от търсеното захранване или друго принципно еднакво с разлики в заглавието и дизайна.

Снимките са зле, смалих ги, за да ги събера всичките 6 в един пост.
Иначе са големи 3 - 3,6 Mb (3500n2500px, 4400n2500px)
Щом са важни, качвам ги в Imgur : https://imgur.com/gallery/xJ6FPL1

Ще постна и линкове към устройствата, които намерих, някоя следваща вечер или дъждовен ден.
Сега съм грохнал от рязане на дърва и клони с разни резачки-ментета и натрупано недоспиване от няколко дни.

DSC00120.JPG

Според мен няма смисъл от такова престараване, всеки един достатъчно качествен адаптер 14-15В 2А ще ти свърши работа за зареждането на по-мощния пакет от 7,8А.

Изчакай да пристигне зарядното от Райдър, да видим какво са ти изпратили.

Въпреки, че имам големи съмнения за него(предполагам, че ще е нещо подобно на това по-малкото зарядно, но за по-голям ток).

Но ако държиш, намерих друга обява в Базар:

https://bazar.bg/obiava-41896216/zk-4kx-dc-dc-modul-0-5-30v-4a-reguliruemo

Но имай предвид, че отново ще ти трябва някакъв адаптер за захранване, това "чудо" няма собствено захранване.

Нещо друго се сетих, можеш ли да снимаш пакета, който ти е направен от майстора по поръчка, но така, че да се вижда BMS платката?

• Автор
преди 56 минути, M.Николов написа:

Според мен няма смисъл от такова престараване, всеки един достатъчно качествен адаптер 14-15В 2А ще ти свърши работа за зареждането на по-мощния пакет от 7,8А.

Изчакай да пристигне зарядното от Райдър, да видим какво са ти изпратили.

Нещо друго се сетих, можеш ли да снимаш пакета, който ти е направен от майстора по поръчка, но така, че да се вижда BMS платката?

Зарядното е тук, 1,5 А. Ще го снимам довечера и ше го покажа.
Пакета по поръчка е опакован, с термосвиваеми опаковки и не ми се реже опаковката, но може и да я срежа. Само да помисля дали може да стане беля и как да я избегна, как да я крепя занапред.
Само изолирбанд не ми харесва, може изолирбанд и отгоре стреч няколко намотки във всяка посока.
Той пък ми предложи да му покажа зарядното и ако прецени, че не става, да ми покаже или даде правилното.

• Автор
преди 1 минута, M.Николов написа:

Ок, не разопаковай тогава пакета.

Но би било хубаво да се види зарядното отвътре.

Вече го измислих. Ще отворя и двете.

Недей да отваряш пакета, ще си създадеш излишни проблеми.

Ако има проблеми при зареждането, едва тогава може да се наложи да го отвориш.

За сега няма нужда щом е опакован и затворен.

• Автор
преди 5 минути, M.Николов написа:

Недей да отваряш пакета, ще си създадеш излишни проблеми.

Има начин да се изреже фино само около платката, и да се открие само тя,
а пояса около пачката да остане цял, като хваща част от дъното или изобщо да не се реже по дъното.

• Автор

Това е от заподозрените, бях го маркирал със сърчице.

Нали разбра, че и за това "чудо" ще ти трябва захранващ адаптер?

Предимството му е, че ще можеш да ползваш примерно и адаптер за лаптоп с него.

Който, ако е оригинален е изготвен достатъчно качествено.

• Автор

Нали разбра, че и за това "чудо" ще ти трябва захранващ адаптер?

Предимството му е, че ще можеш да ползваш примерно и адаптер за лаптоп с него.

Който, ако е оригинален е изготвен достатъчно качествено.

Заподозрях, че DC-DC може да значи само това. Който е учил английски език от рок-музиката,
рано или късно е минавал през превода на името на "AC-DC" ... 
И нали по-рано се спомена в темата, че искат отделен адаптер, тези джаджи.

• Автор
на 22.03.2024 г. в 19:38, Profruit написа:

Нов линк, предишният не работи https://imgur.com/a/xJ6FPL1

преди 18 часа, M.Николов написа:

зарядното от Райдър, да видим какво са ти изпратили.

10 снимки в Imgur Зарядно 12V 1A

Грешно съм запомнил, че е 1,5 А

DSC00157-2.JPG

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.