Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за масло на скутер.

Featured Replies

Здравейте. Имам скутер от който е 2006 година, yamaha versity 300 xc. Вчера през деня с един приятел му сменихме маслото (до сега не съм сменял, и не бях запознат много) и когато проверих в интернет какво масло ползва пишеше 10w40, след това отидох до най близката бензиностанция и имаше 2 туби който бяха по 1 литър и 10w40, аз ги взех, и ми взеха учудващо малко пари 26 лева и за двете. Сложихме го и всичко ок. Но после проверих по интернет маслото което е с марка prista leader 10w40. Въпроса ми е, това масло може ли да се кара на скутер ? или да го махам веднага, или да го покарам 1000 км и да го махам ? После видях ,че за ямаха си има специално маслко, и сега усетих, че се прецаках с това, но незнам, дали да го покарам поне малко (500/1000км) и да го сменя(защото на практика сега е на 3 км) или да го махам защото не е подходящо за скутер и може да го прецака нещо, защото все пак на маслото не пише никаде, че става и за скутер. 

• Автор
преди 9 минути, Звяра! написа:

Аз ползвам само на Мотул маслата, при нас са разпространени и не са скъпи. 

https://linsonmoto.bg/chasti-za-motori-88/novi-masla-100/motul/?page=2

На скутер или по-голям мотор ?

преди 7 минути, bulljo написа:

Карай си спокойно, всичко е на ред.

Карал ли си на такова масло ?

преди 6 минути, Звяра! написа:

https://nasauto.bg/motul-3000-4t-10w-40-1l-prod23539.html

Имат и по-скъпо, но не си заслужава ако го сменяш редовно и не го напъваш/тормозиш двигателя.

https://nasauto.bg/motul-7100-4t-10w-40-1l-prod23537.html

Ами постоянно го напъвам, газ/спирачки... на извънградско си му давам жега пак, скутера е голям, и си ми е мерак къде може да подавам газта. И за това ме притеснява, че това масло вобще не е за скутера.

преди 3 минути, randomblueshark написа:

На скутер или по-голям мотор ?

Последния скутер който имах беше Хонда Форсайт 250 4т преди около 7 години. Него също със Мотул го карах. 

• Автор
преди 3 минути, Звяра! написа:

Последния скутер който имах беше Хонда Форсайт 250 4т преди около 7 години. Него също със Мотул го карах. 

Значи до тук всички са за мотул. А на ментаци карал ли си го ?

Аз не виждам проблем в маслото, но като те съмнява го сменяй, покарай малко с това да изплакне мотора, тамам ще е по чистичък за новото.

преди 10 минути, randomblueshark написа:

Значи до тук всички са за мотул. А на ментаци карал ли си го ?

Има и други марки/модели.

Аз ти споделям какво ползвам.

Има много скъпи масла, слагал съм такива, но няма никаква разлика или поне аз не съм усетил такава. Всеки сам си преценя.

• Автор
преди 20 минути, bulljo написа:

Аз не виждам проблем в маслото, но като те съмнява го сменяй, покарай малко с това да изплакне мотора, тамам ще е по чистичък за новото.

Аз не ги разбирам, но ме е страх като се има в предвид, че скутерчето май развива много по-високо обороти от една кола, и аз обичам да давам газ, да не би с това масло на високи обороти да стане нещо(примерно да не се смазва както трябва заради жегата и бързите обороти). Иначе съм ок да го карам и това. Но незнам колко време/километра преди да го сменя.

преди 10 часа, randomblueshark написа:

Аз не ги разбирам, но ме е страх като се има в предвид, че скутерчето май развива много по-високо обороти от една кола, и аз обичам да давам газ, да не би с това масло на високи обороти да стане нещо(примерно да не се смазва както трябва заради жегата и бързите обороти). Иначе съм ок да го карам и това. Но незнам колко време/километра преди да го сменя.

10w 40 , само че трябва да е 4t. Gastrol/Motul

• Автор
преди 23 минути, BANKATA написа:

При автомобилите освен вискозитета 10W 40 примерно си има други спецификации, примерно за VW 501.01.

За товя няма ли такава?

IMG_20240503_134343.jpg

IMG_20240503_134446.jpg

преди 22 минути, adobeaa написа:

10w 40 , само че трябва да е 4t. Gastrol/Motul

значи това е опасно и неподходящо ?

https://motex.bg/prista-leader-td-10w-40-1l

преди 10 часа, randomblueshark написа:

IMG_20240503_134343.jpg

IMG_20240503_134446.jpg

значи това е опасно и неподходящо ?

https://motex.bg/prista-leader-td-10w-40-1l

Чак опасно - не бих казал.

Не знам, какво да те посътвам. Не си правя експерименти.

Лично - винаги следвам препоръките, на производителите. Бих прежалил тези 26 кинта и да си купя, каквото трябва. Мисля че Ямаха произвеждаха, специално за тях...

Можеш да го караш до следващата смяна, нищо няма да стане. По принцип моторите имат нужда от специално масло за мотори, а не за автомобили, най-вече заради скоростната кутия, но при скутера няма проблем. Ако искаш да ти е мирна главата, можеш да си намериш баш специалното магическо масло за Ямаха, но и да продължиш да слагаш автомобилно масло, няма да имаш проблеми заради това. 

• Автор
преди 27 минути, N1K17Y написа:

Можеш да го караш до следващата смяна, нищо няма да стане. По принцип моторите имат нужда от специално масло за мотори, а не за автомобили, най-вече заради скоростната кутия, но при скутера няма проблем. Ако искаш да ти е мирна главата, можеш да си намериш баш специалното магическо масло за Ямаха, но и да продължиш да слагаш автомобилно масло, няма да имаш проблеми заради това. 

Благодаря ти, значи да не се притеснявам и занимавам за сега... но все пак ще го сменя по рано от колко трябва, и ще сложа на ямаха.

Маслото, което сте сложили частично покрива  спецификациите, които сте посочил(ако това е вярната документация за скутера), а именно:

Маслото да е  SAE10W30 или 10W40 и т.н.

По-важен е обаче следващият ред където пише:клас на маслото-API -SE илиSFили SG или по-високо.Според сайта на приста оил, който сте посочил маслото е 10W40 със

Спецификации:

• ACEA A3/B3-04, A3/B4-04
  • API SL/CF
  • MB 229.3
  • VW 502 00 / 505 00

Какво означава SL• SL – introduced in 2001; for cars with engines manufactured before 2004; greater limits for sludge when operating at high temperatures than in the SJ standard.

Какво означава CF• CF – replacement of the CD standard for engines using poor fuel quality.

Тоест това масло по принцип не покрива изискванията на производителя(не, че няма да работи и с него).Относно марката на маслото, по-добре е да гледате спецификации, отколкото марки, не че нямат значение.Лично аз тая приста бих я изхвърлил моментално.

• Автор
преди 28 минути, fitterman написа:

Маслото, което сте сложили частично покрива  спецификациите, които сте посочил(ако това е вярната документация за скутера), а именно:

Маслото да е  SAE10W30 или 10W40 и т.н.

По-важен е обаче следващият ред където пише:клас на маслото-API -SE илиSFили SG или по-високо.Според сайта на приста оил, който сте посочил маслото е 10W40 със

Спецификации:

• ACEA A3/B3-04, A3/B4-04
  • API SL/CF
  • MB 229.3
  • VW 502 00 / 505 00

Какво означава SL• SL – introduced in 2001; for cars with engines manufactured before 2004; greater limits for sludge when operating at high temperatures than in the SJ standard.

Какво означава CF• CF – replacement of the CD standard for engines using poor fuel quality.

Тоест това масло по принцип не покрива изискванията на производителя(не, че няма да работи и с него).Относно марката на маслото, по-добре е да гледате спецификации, отколкото марки, не че нямат значение.Лично аз тая приста бих я изхвърлил моментално.

А би ли нанесло щети на двигателя ако го покарам 500 км ? 

Сега се разрових като стана въпрос за спецификации в сайта на Мотул и  освен по-горните две масла, които посочих препоръчват и това масло за скутери.

https://maslata.bg/shop/масла-за-мотоциклети/масло-motul-scooter-expert-4t-10w40-ma-1l/

Не е скъпо и ти го препоръчвам въпреки, че не съм го ползвал.

https://www.motul.com/bg/bg/products/scooter-expert-4t-10w40

• Автор
преди 32 минути, fitterman написа:

може ли да ми предложиш нещо с спецификации като за моя скутер? 

преди 2 минути, Звяра! написа:

Сега се разрових като стана въпрос за спецификации в сайта на Мотул и  освен по-горните две масла, които посочих препоръчват и това масло за скутери.

https://maslata.bg/shop/масла-за-мотоциклети/масло-motul-scooter-expert-4t-10w40-ma-1l/

Не е скъпо и ти го препоръчвам въпреки, че не съм го ползвал.

https://www.motul.com/bg/bg/products/scooter-expert-4t-10w40

аз си мисля да му взема таковамза йамаха, yamalube. но незнам кое точно, защото има различни версии.

преди 6 минути, fitterman написа:

Не мисля, все пак е масло вярно не е най-качественото...

Сега се сетих че на моя скутер пише да не се слага масло с спецификации cd. 

преди 39 минути, fitterman написа:

CF – replacement of the CD standard for engines using poor fuel quality.

тоест, това приста има спецификации на cd щом е cf ? 

IMG_20240503_134446.jpg

Ами вижте, аз просто Ви казвам какво да гледате...Почти всеки автомобилен производител си има своя спецификация, има американска,европейска на фолксваген на бмв на мерцедес...Не мога(а и не е нужно) да ги помня всичките...По-правилно е продавача на маслото да Ви даде съвет.Това, което ви е предложил колегата по-горе изглежда ок.

• Автор
преди 15 минути, fitterman написа:

Ами вижте, аз просто Ви казвам какво да гледате...Почти всеки автомобилен производител си има своя спецификация, има американска,европейска на фолксваген на бмв на мерцедес...Не мога(а и не е нужно) да ги помня всичките...По-правилно е продавача на маслото да Ви даде съвет.Това, което ви е предложил колегата по-горе изглежда ок.

Добре, благодаря

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.