Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добър Рутер до 90лв

Featured Replies

Каква марка и модел рутер имат точно? Принципно n честотата е с по-малка проникваща способност през стени, но поддържа по-голям обем данни и от там по-добри скорости, както и повече канали. 

Wireless B vs G vs N vs AC | What Is The Difference? - Home Network Admin

• Отговори 51
  • Прегледи 11,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Приятелю ... трудно ми е да ви го обясня. Понякога на мене ми се иска да ви събера на един семинар и всичко да ви разясня на чертожната дъска, за да разбия всички митове и легенди за мрежите, дето ви

• Имам чувството, че само си търсиш кой да те донавие да си купиш TP-LINK.

• Еее, то като тръгнем тъй, да вдигаме мизата полека, накрая ще стигнем и до истинския рутер. Аве, луд ли си, де го върна с тез C20-ки?!

Публикувани изображения

преди 1 час, stanpet написа:

Платих го, 85 лв, да се надяваме до 3-4 седмици да дойде. На село имаме роднини, имат n-рутер, много проблеми даже пред къщата,една две стени,  нямат обхват, връзката е слаба даже и вътре. Там ще го тествам, и ще пиша.

Ако на N нямат обхват, не очаквай на BE да имат. N работи предимно на 2,4GHz (много малко клиенти го поддържат и на 5GHz) това е честотата с най-висока проницаемост. По-скоро търси някакво друго решение. Отделно, нямането на обхват може да се дължи и на субективни фактори като на каква височина от пода е рутерът, как са му наклонени антените, какви прегради има близо до него (особено вази с вода и цветя), метал, бетон/дебел камък и т.н. Ако е настроен и да работи на 40MHz-ова лента, вместо на 20, съвсем са я оцапали.

на 14.07.2024 г. в 21:30, stanpet написа:

Да се включа в темата за допълнително объркване. Преди рутерите ми бяха предимн TP-link (последния archer C20, все още се ползва частично, и съм доволен). Сегашния ми е Xiaomi AX3000, от който съм безкрайно доволен, такъв в София и Бургас. Ама гледам има нов и то на промоция Xiaomi Router BE3600 5G/2.5G WiFi 7 или тук https://www.aliexpress.com/item/1005007292628482.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailTopMoreOtherSeller.4.237aroRzroRz55&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=ad04564d-18cc-4367-af04-b7b306a8718a&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:ad04564d-18cc-4367-af04-b7b306a8718a,tpp_buckets:668%232846%238107%231934&pdp_npi=4%40dis!BGN!201.49!90.67!!!799.24!359.66!%40211b600217209806482317617ee27a!12000040090246372!rec!BG!187826673!&utparam-url=scene%3ApcDetailTopMoreOtherSeller|query_from%3A

Аз пиша за неща, които съм го тествал лично или са минали през мен. То и понеже и част от работата ми е да тествам софтуер, та се чудя дали да взема да купя един такъв от алиекспрес. Засега не се страхувам да купувам и рутери оттам, макар че там гаранцията( абе то и тук да не се стига до там да я ползваш).  Ще взема един за тест, и като дойде и го видя, мога да пиша как го виждам.

този рутер ми изглежда най-добър, но дали е така? Аз също си търся нещо около 100 лв и се чудя дали да рискувам. Водил съм вече диспути с Али-то, трудна работа да ти върнат парите.

• 2 седмици по-късно...

Рутерът е пристигнал в четвъртък, взех го, остава да се добера до село да го тествам.  На външен вид е снежно бял, много красив, имаше адаптор за захранването за ЕС отделно от кутията. Друго (за инсталация и работа) за сега не мога да кажа. А за рутера на село, мога само да кажа, че е от Виваком-стандартен такъв. Бях му хвърлил един поглед , но не ми се занимаваше с него, тъй като сметнах, че няма да помогна с нищо.

на 28.07.2024 г. в 0:23, stanpet написа:

Рутерът е пристигнал в четвъртък, взех го, остава да се добера до село да го тествам.  На външен вид е снежно бял, много красив, имаше адаптор за захранването за ЕС отделно от кутията. Друго (за инсталация и работа) за сега не мога да кажа. А за рутера на село, мога само да кажа, че е от Виваком-стандартен такъв. Бях му хвърлил един поглед , но не ми се занимаваше с него, тъй като сметнах, че няма да помогна с нищо.

супер. чакам с нетърпение да си дадете мнението. на мене ми трябва рутерът само за сърфиране, гледане на филми, може би и за игри. но най- вече за съфирането. сега съм с един старец TOTO LINK 200, така мисля че се казваше, от провайдера ми казаха да си купя гигабитов рутер ако искам бърз интернет. тото-то често пъти лагва и се оправдават че е от него, не от тях. иначе върши работа стареца все още.

преди 21 минути, avanta50000 написа:

супер. чакам с нетърпение да си дадете мнението. на мене ми трябва рутерът само за сърфиране, гледане на филми

и 100 мегабитов интернет ще ти свърши работа .Замени рутера с някой арчер модел 

• 3 месеца по-късно...

Здравей,

Ми, базово рутерче в ниския клас, без заявки да блести с нещо. Едва-едва покрива критерия за модерен рутер, поне на хартия. Изглежда като да е сглобяван с остатъци от части. AX на 5GHz, пък N на 2,4 ... Рязали са, откъдето могат, за да влязат в цената.

преди 20 часа, Rammkopf написа:

Здравей,

Ми, базово рутерче в ниския клас, без заявки да блести с нещо. Едва-едва покрива критерия за модерен рутер, поне на хартия. Изглежда като да е сглобяван с остатъци от части. AX на 5GHz, пък N на 2,4 ... Рязали са, откъдето могат, за да влязат в цената.

Да препоръчате модел в ценовия клас 120 -150 лв., може и по-нагоре, ако си заслужава модела. Изискванията са ми просто сигнала да е постоянен, а не да варира като сегашния ми TP-Link-WR841-N. И да няма забивания. Не мога да разбера защо сегашния рутер работи идеално в speedtest ми показва постоянно до 90 мбт/с и на моменти получава някакви падове, без да тегля.

преди 54 минути, petttto написа:

Не мога да разбера защо сегашния рутер работи идеално в speedtest ми показва постоянно до 90 мбт/с и на моменти получава някакви падове, без да тегля.

Защото наоколо има и други ползватели на WiFi и зашумяват ефира. 802.11n (WiFi 4) е много стар протокол, уязвим на интерференции и в днешно време е крайно неадекватен. Особено ако наблизо има някой рутер с WiFi 6 на 2,4GHz, направо ви смачква. Това е причината.

Приличен рутер е този - https://www.emag.bg/bezzhichen-ruter-tenda-rx9-pro-ax3000-wi-fi-6-gigabit-dual-band-rx9-pro/pd/D71CY0MBM/

Само че има една много важна уговорка - всичките ти клиентски устройства трябва да поддържат WiFi 6 (802.11ax). Иначе е упражнение за луди. Ще си дадеш парите за нов рутер, а ще го караш в режим на съвместимост със стария протокол и пак ще видиш същия резултат.

преди 5 часа, petttto написа:

Да препоръчате модел в ценовия клас 120 -150 лв., може и по-нагоре, ако си заслужава модела. Изискванията са ми просто сигнала да е постоянен, а не да варира като сегашния ми TP-Link-WR841-N. И да няма забивания. Не мога да разбера защо сегашния рутер работи идеално в speedtest ми показва постоянно до 90 мбт/с и на моменти получава някакви падове, без да тегля.

И колко клиента са закачени по Wi-Fi към споменатия рутер? Споделете. Има врътки, които могат да го изстискат.
Като цяло TP-Link-WR841-N е с едноядрен процесор с спестен радиатор,  и отвратителен токоизправител. Този модел обслужва уверено до 5 клиента. Между 7 и 10 се замисля, а над 12 забива.

InSSIDer Office e добро начало. Инсталирайте и споделете екрани от видяното.
Доктора съответно NetSpot. Там и функционал повече човек получава.

преди 18 часа, Profruit написа:

И колко клиента са закачени по Wi-Fi към споменатия рутер? Споделете. Има врътки, които могат да го изстискат.
Като цяло TP-Link-WR841-N е с едноядрен процесор с спестен радиатор,  и отвратителен токоизправител. Този модел обслужва уверено до 5 клиента. Между 7 и 10 се замисля, а над 12 забива.

InSSIDer Office e добро начало. Инсталирайте и споделете екрани от видяното.
Доктора съответно NetSpot. Там и функционал повече човек получава.

Накратко към рутера са включени 4 устройства лаптоп, телефон и 2 телевизора. Телевизорите са само включени но не се ползват смарт функциите им. Най-често ползвам лаптопа и телефона, но за браузване рядко свалям торенти. Лаптопа и телефона са 802.11ax, телевизори и таблети са старички. Спийдтест ми показва около 90 мбт/с докато се получи някакъв спад след рестарт на рутера се оправя. Доволен съм от рутера имам сигнал навсякъде и ми се ще да му пипна настройките, но не съм напреднал потребител. Не е до икономия на пари просто не всички устройства са нови и не знам какъв ще е резултата от нов рутер. Прикачам снимки от InSSIDer Office:

Екранна снимка 2024-11-09 165202.png

Екранна снимка 2024-11-09 165542.png

Пробвал ли си дали няма по-нов софтуер за рутера? С толкова устройства не би трябвало да е проблем да работи, дори да са 2 пъти повече. Преди и аз бях с такъв рутер и си работеше без проблеми, дори още го пазя за резерва. Единствено бях му сменил софтуера с DD-Wrt, фабричния наистина е зле, може и от това да са ти проблемите. За dd-wrt трябва малко четене, но го инсталираш и настройваш веднъж, и след това само го ползваш.

Олеле, майко! Ти ли си тоя "красавец" с 40-мегахерцовите канали?! :D Да ги сваляш веднага на 20!

И ползвай канали 1, 6 или 11. Тез междинки, дето ги правите, само тровят ефира.

преди 1 час, Rammkopf написа:

Олеле, майко! Ти ли си тоя "красавец" с 40-мегахерцовите канали?! :D Да ги сваляш веднага на 20!

И ползвай канали 1, 6 или 11. Тез междинки, дето ги правите, само тровят ефира.

:) Дам като видях забележките в програмата го сложих на 20 мегахерца и се подобриха нещата поне за сега. Ще пробвам с различни настройки следващите дни как се държи, мисля и софта да му сменя, но като последен вариант, не съм много на ТИ, за сега сме учтиви.

преди 46 минути, petttto написа:

:) Дам като видях забележките в програмата го сложих на 20 мегахерца и се подобриха нещата поне за сега. Ще пробвам с различни настройки следващите дни как се държи, мисля и софта да му сменя, но като последен вариант, не съм много на ТИ, за сега сме учтиви.

Така и обхватът ти се подобрява с една идея, когато ползваш 20-мегахерцов канал, вместо 40.

преди 4 часа, petttto написа:

Накратко към рутера са включени 4 устройства лаптоп, телефон и 2 телевизора ...

Екранна снимка 2024-11-09 165202.png

Екранна снимка 2024-11-09 165542.png

От снимката излиза, че сте на 7-ми канал (2.4GHz) при споменат 802.11ax. Два от съседите са на този канал. Първи е незает. Да го зададете твърдо е идея, но не знаете как са конфигурирани съседските рутери. Ако са на АУТО, нищо чудно след време, да ви пречат, да речем не сте вкъщи и активността на вашия рутер затихне.

С TP-Link-WR841-N  се разделих преди много години. При мен е люта конкуренция и всеки доставчик буквално подарява рутер. Старите отиват в дълбокия скрин. И заради вас извадих TP-Link-WR841-N и го включих. На празен ход след 10мин работа загря прилично. Това му е детска болест. Купете си термолепило Heatsinkplaster YNPG-922. Залепете алуминиев радиатор, по възможност колкото се може с по-голяма площ. Повдигнете го на по-високи крачета, височина над 7mm. Предлагат се гумени такива с тиксо.

В менюто задайте регион Боливия или Литва. В тези държави максимално разрешената мощност на излъчване е 1000mW. В България е 100mW, ako не ме подвежда паметта.

xqxTkKB.png

Рутерът се управлява от фирмена Linux система. И ширината на канала оставете на Automatic. 20MHz не е панацея, а специфика на избора.
За вас този избор ще бъде грижа на системата.

В този пункт задайте максимална мощност.

6WR730N.png

Рутерът е оборудван с 4dBi антени. Ако ви изпаднат 8dBi ги сменете. Съгласуването на дипола е спазено.
Така рутера ще чува по-отдалечени/маломощни клиенти  и ще заглушава съседските антени.

Zw3hk7p.png

На практика това му бе лимита от клиенти и често го намирах горещ като котлон. Рестарт и до следващото неочаквано забиване.  Стана ясно, че хардуера и системата му са отживяли времето си.

От менюто на InSSIDer Office в View задайте филтър на честотата. Така по-малко шлака ще се изографисфа. Не ползвам Windows и предложението ми бе по спомени.

На една етажерка един до друг буквално са разположени два рутера. Всеки с четирите си щира. До тях има два кординатора. Един Zigbee и втори Zigbee 3.0 на максимална мощност. И в тази горичка стърчат oще антени на bluetooth снифер. Ядрото на земята не е толкова изнасилено от 2.4GHz излъчване както тази етажерка.

Това са клиентите на обособен рутер само за 2.4GHz.

sqDyjh3.png

В маската съм задал конкретно IP на всяко устройство. В началото са умна пералня, умна прахосмукачка, умна машина за вода, умен ресийвър, климатици умни. 149 е компа, от когото пиша, а до края са IoT-устройства под ESPxxxx микроконтролери и такива на Tuya. Липсващите при проверката са в дълбок сън. Те са в градината и пред входа навън.

yk59anY.png

Канал и ширина - всичко е Auto. Мощност максимална.

Реална картина на лог, разбирай трафика в реално време към този рутер за 100лв, модел от преди 3 години.

GeBWWBg.png

Буквално на всяка трета хилядна от секундата рутера получава JSON-пакет с инфо от конкретен участник в 2.4GHz - домашна мрежа.
80% от клиентите са завряни в конзоли зазидани в армиран бетон на носещи стени от 12см. Апартаментът е 110кв м. Най-отдалеченият клиент е на 35м.

INSTALATION.jpg

Завивал съм с кухненско алуминиево фолио антените на рутера и на клиента. И нищо! Захлупвал съм ги с стоманени тенджери и пак нищо. Работят. "Дебели камъни" нямам за съжаление. Ята с пчели също не прелитат за съжаление. Редовно пръскат срещу насекоми и всичко е леш.Разбира се, че имам вази с цветя и вода в тях , че и аквариум имам, а антените им са печатани и работят вече 5-та година, а навън шума от лимони, хвойна и прочие храсталак достатъчен за 10 вигвама да спретнеш.

Това е главният рутер. Той е само за телефони/таблети/компове на 5GHz. Toй е обслужва 2.4GHz-рутер още.

CuX8O7S.png

.173 e 2.4GHz рутер.

И финал ефира около мен.

sNNvq2f.png

odboy e 2.4GHz рутер.
boy e главния 5GHz рутер.

Тази картинка показва, че 2.4GHz рутер е задал 8 канал  за умните устройства, които рапортуват някакви мизерни байтове, което е повече от отлично. Отделно те имат вграден HTTP-сървър и мога да ги достъпвам пряко и да им чета статуса на прием/предаване ( AP2 SSId (RSSI)  - оdboy (90%, -55 dBm) 11n ).

Помислете и за предложението на Raze или събирайте от закуски за нов.

Поздрави!

:) Благодаря за отговорите, ще пробвам и с 8dBi и да го охладя, има логика. Парите за нов рутер са налични въпроса е с по-старите устройства дали ще има проблем, предложението с Тендата на Rammkpf много ми допада.

Ще ми кажете ли евентуални минуси на този рутер и дали в USB-то може да се върже външен хард диск, който да се вижда и ползва в мрежа?

https://www.asus.com/networking-iot-servers/wifi-routers/asus-wifi-routers/rt-ax1800u/

Може, даже в спецификациите пише RT-AX1800U - Tech Specs|WiFi Routers|ASUS Global

Цитат

Media Server
Samba Server
FTP Server

Вземай от емаг, докато е на промоция Безжичен рутер ASUS RT-AX1800U, AX1800, Dual-Band, Wi-Fi 6, AiMesh, Aiprotection, 4 антени Wi-Fi - eMAG.bg

Иначе аз имам този, също е доста намален в emag и съм доволен, има по-добра wifi 6 скорост и е с 2 пъти повече RAM памет: Безжичен рутер TP-Link Archer AX55, AX3000, Dual-Band, Wi-Fi 6, Dual-Core CPU, OFMA, Beamforming, HomeShield Security, Ultra-Low Latency, OneMesh™ - eMAG.bg
Ето и chatGPT сравнение:

Цитат

Характеристика TP-Link Archer AX55 ASUS RT-AX1800U
Wi-Fi стандарт Wi-Fi 6 (802.11ax) Wi-Fi 6 (802.11ax)
Честоти Двулентов (2.4GHz + 5GHz) Двулентов (2.4GHz + 5GHz)
Макс. скорост 2.4GHz: 574 Mbps
5GHz: 2402 Mbps
2.4GHz: 574 Mbps
5GHz: 1201 Mbps
Покритие 4 външни антени с Beamforming 4 външни антени с Beamforming
Процесор Двуядрен (Qualcomm) Двуядрен (Broadcom)
RAM 512 MB 256 MB
Ethernet портове 1x WAN + 4x LAN (1 Gbps) 1x WAN + 4x LAN (1 Gbps)
USB порт 1x USB 3.0 1x USB 3.0

преди 2 часа, petttto написа:

Ще ми кажете ли евентуални минуси на този рутер и дали в USB-то може да се върже външен хард диск, който да се вижда и ползва в мрежа?

https://www.asus.com/networking-iot-servers/wifi-routers/asus-wifi-routers/rt-ax1800u/

Тези ASUS-и са с процесор на Broadcom. Не бих си купил рутер с такъв процесор, по множество причини. Неслучайно ти изпратих Tenda-та.

• 3 месеца по-късно...
на 15.11.2024 г. в 17:47, Corvax написа:

Тези ASUS-и са с процесор на Broadcom. Не бих си купил рутер с такъв процесор, по множество причини. Неслучайно ти изпратих Tenda-та.

:) купих го преди да ти видя поста беше на много добра цена. Сега смятам да го монтирам, но тъй като не съм много наясно исках да ви попитам въпросния рутер изобщо новите 5G рутери могат ли едновременно да излъчват  и на 2,4 GHz и на 5 GHz. 

преди 23 часа, Corvax написа:

Да.

А има ли смисъл старите устройства да ги карам на 2,4 GHz или е най-добре всички да ги оставя на 5GHz?

Зависи. Ако поддържат 5GHz, но има много прегради и дълго разстояние до рутера, та 5-те гигахерца затихват много, дръж ги на 2,4. Изобщо не е добра идея в стара мрежа да имаш устройства със слаб сигнал. Ако някой говори на рутера със сила -75dB и надолу, никак не е добре за останалите потребители.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.