Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подмяна на фабричен head unit на автомобил

Featured Replies

Здравейте,
От известно време постепенно реализирам проект за подобряване на звука в колата си като стартирах с инсталация на вибро и шумоизолация във вратите и подмяна на фабричните говорители. Подобрението е значително, но съм планирал още 2 стъпки, съответно добавянето на усилвател, какъвто в момента не е инсталиран и подмяната на фабричния head unit, което е и поводът за питането ми.

В момента колата е с оригиналното си оборудване, което за съжаление е изключително постно от към екстри и морално остаряло. Изходът от ситуацията към момента, който да ми даде възможност да използвам Bluetooth свързаност е добавянето на дигитален чейнджър, но просто ми се иска да премина към нещо по-съвременно, което все пак да е и в рамките на някакъв приемлив бюджет.

От предишната ми кола ми е останал неразпечатан DEH-S520BT - Car Receivers | Pioneer (pioneer-car.eu), който планирам да използвам.

Тъй като видимо съм далеч от специалист по темата и имайки предвид, че крайната цел е подобряването на качеството на звука, бих искал да попитам в каква степен head unit-а влияе именно на това? Тоест, може ли да се очаква подобряване на качеството на звука при подмяната на този компонент?

Текущият head unit е Volvo HU-450.

spacer.png

Благодаря!

Искаш някой да види в кристалната си топка с какво крайно устройство си в момента? Поне модел на колата да имаше, евентуално по него да се отгатне оборудването...
Дай модел на усилвателя и възпроизвеждащото устройство!
ПП Що е това head unit и има ли то почва във форума?

• Автор
току-що, цър-вул написа:

Искаш някой да види в кристалната си топка с какво крайно устройство си в момента? Поне модел на колата да имаше, евентуално по него да се отгатне оборудването...
Дай модел на усилвателя и възпроизвеждащото устройство!

Извинявам се, пропуснал съм да напиша.

Моделът на колата е Volvo S60, 2005г., а моделът на head unit-а, който използвам в момента е HU-450. Информацията за него е доста постна, но това са техническите му характеристики.

Както споменах по-горе, нямам инсталиран външен усилвател, предстои да добавя такъв, тоест използвам вградения в head unit-а.

spacer.png

• Автор
преди 6 минути, цър-вул написа:

Ама всичко с ченгел ли трябва да се тегли?
Какви и колко говорителя смени с какви и колко?

Смених говорителите във вратите, както следва:

Предни врати - Авто говорители Helix L 62C.2, 100W, 165+25мм на Супер Цена | Aval-bg, по 1 брой във врата
Задни врати - Авто говорители Helix PF C165.2, коаксиални 16.5см, 60W, 3Ohm на Супер Цена | Aval-bg по 1 брой във врата

Старите говорители бяха фабрични, съответно:

Предни врати - SKANDIX Shop Volvo parts: Speaker 30679496 (1032712) по 1 брой във врата
Задни врати - SKANDIX Shop Volvo parts: Speaker 30679498 (1032713) по 1 брой във врата

Отново във вратите е инсталиран 5мм "сандвич" от звуко и шумоизолация, който цели да обира резонансите, колкото е възможно.

Извинявам се, ако пропускам съществена информация, както казах темата не ми е кой знае колко позната, не е умишлено.

преди 47 минути, nedqlkow написа:

От предишната ми кола ми е останал неразпечатан DEH-S520BT - Car Receivers | Pioneer (pioneer-car.eu), който планирам да използвам.

Значи махаш всичко старо и го монтираш.Ако искаш повече бас(който ще ти е малко),си купуваш и добавяш към всичко това един активен субуфер за кола.

• Автор
преди 18 минути, Димитър 59 написа:

Значи махаш всичко старо и го монтираш.Ако искаш повече бас(който ще ти е малко),си купуваш и добавяш към всичко това един активен субуфер за кола.

Такъв е планът, може би единствено субуферът на този етап ще го пропусна и ще видя какво е положението след инсталацията на усилвател.

Любопитно ми е по-скоро какъв ефект бих могъл да очаквам след монтажа на Pioneer-а :)

преди 30 минути, nedqlkow написа:

Любопитно ми е по-скоро какъв ефект бих могъл да очаквам след монтажа на Pioneer-а :)

Ако това е усилвателя то ефекта ще е по висока изходна мощност.

преди 1 час, цър-вул написа:

ПП Що е това head unit и има ли то почва във форума?

Явно е ново модерно именуване на аудио система.

преди 1 час, nedqlkow написа:

Смених говорителите във вратите, както следва:

Предни врати - Авто говорители Helix L 62C.2, 100W, 165+25мм на Супер Цена | Aval-bg, по 1 брой във врата
Задни врати - Авто говорители Helix PF C165.2, коаксиални 16.5см, 60W, 3Ohm на Супер Цена | Aval-bg по 1 брой във врата

Високоговоителите на предните врати са добри ,филтъра не знам дали е реализиран с качествени неполярни кондензатори.

Високоговорителите на задните врати са 3 ома и това не е много добра новина за усилвателя ако не е предвиден да работи при нисък импеданс.

• Автор
преди 18 минути, AAUUXX написа:

Ако това е усилвателя то ефекта ще е по висока изходна мощност.

Явно е ново модерно именуване на аудио система.

Високоговоителите на предните врати са добри ,филтъра не знам дали е реализиран с качествени неполярни кондензатори.

Високоговорителите на задните врати са 3 ома и това не е много добра новина за усилвателя ако не е предвиден да работи при нисък импеданс.

Не мисля, че head unit е нещо ново. Буквално съкращението на фабричната аудиосистема във Volvo HU, означава head unit.

Относно говорителите, на мен също ми направи впечатление, че предните са 4 ома, а задните 3. Нямам идея дали вградения в HU-450 усилвател е пригоден да работи при по-нисък импеданс, до момента единственото, което съм забелязал е, че при по-продължително слушане на музика, особено с по-висок звук, дисплейчето на аудиосистемата става топло, но го отдавах на климатика, топлото време и прочие. Встрани от това не съм имал проблем.

Така или иначе въпросният head unit ще бъде махнат и на него място ще бъде сложен друг. По-скоро бих искал да попитам при това обстоятелство(предни говорители 4 ома, задни говорители 3 ома) мога ли да използвам този Pioneer, който ми е останал неизползван - DEH-S520BT - Car Receivers | Pioneer (pioneer-car.eu) или трябва да се насоча към друг вариант?

току-що, nedqlkow написа:

Не мисля, че head unit е нещо ново. Буквално съкращението на фабричната аудиосистема във Volvo HU, означава head unit.

HU e код на модела даден от производителя на аудио системата.

преди 2 минути, nedqlkow написа:

Относно говорителите, на мен също ми направи впечатление, че предните за 4 ома, а задните 3. Нямам идея дали вградения в HU-450 усилвател е пригоден да работи при по-нисък импеданс, до момента единственото, което съм забелязал е, че при по-продължително слушане на музика, особено с по-висок звук, дисплейчето на аудиосистемата става топло, но го отдавах на климатика, топлото време и прочие. Встрани от това не съм имал проблем.

HU -450 според спецификациите е с крайно стъпало 4ома и нормално е когато задните високоговорители са 3 ома да загрява повече крайното стъпало ,както и да изкривява повече при високи нива на услилване, при продължително слушане на висока мощност може да доведе до повредна на крайното стъпало.

преди 5 минути, nedqlkow написа:

Така или иначе въпросният head unit ще бъде махнат и на него място ще бъде сложен друг. По-скоро бих искал да попитам при това обстоятелство(предни говорители 4 ома, задни говорители 3 ома) мога ли да използвам този Pioneer, който ми е останал неизползван - DEH-S520BT - Car Receivers | Pioneer (pioneer-car.eu) или трябва да се насоча към друг вариант?

Не намерих спецификации за минималния импеднас на Pioner -а ,но предполагам ще е 4 ома. Ако тези 3 ома вискоговорители ще създадат проблем то ще го разбереш след известно време на слушане, но 4 ома биха били по добър избор.

• Автор
преди 10 минути, AAUUXX написа:

HU e код на модела даден от производителя на аудио системата.

HU -450 според спецификациите е с крайно стъпало 4ома и нормално е когато задните високоговорители са 3 ома да загрява повече крайното стъпало ,както и да изкривява повече при високи нива на услилване, при продължително слушане на висока мощност може да доведе до повредна на крайното стъпало.

Не намерих спецификации за минималния импеднас на Pioner -а ,но предполагам ще е 4 ома. Ако тези 3 ома вискоговорители ще създадат проблем то ще го разбереш след известно време на слушане, но 4 ома биха били по добър избор.

Имайки предвид скорошното закупуване и инсталиране на говорителите, някак не ми се ще да свалям задните и да ги заменям за такива с 3 ома.

При това обстоятелство, как е редно да подходя? Да потърся сходен вариант на Pioneer-а, който да е с минимален импеданс 3 ома?

Разбира се до тогава ще избягвам слушането на високи нива на музика за по-продължителни периоди. И ако правилният подход е да се вземе аудио с 3 ома, то ще може ли от своя страна да работи правилно с предните говорители, които са с 4 ома?

И финално, понеже при разглеждане на вариантите за плеъри за кола, на много малко места се споменават омове, в общия случай има само мощността във ватове на вградения усилвател. Как да разбера до какви омове работи конкретния плеър?

Имайки предвид скорошното закупуване и инсталиране на говорителите, някак не ми се ще да свалям задните и да ги заменям за такива с 3 ома.

След като са вече закупени и монтирани тези 3 ома високоговорители няма смисъл да закупувате нови 4 ома. Това което може да се направи за да не се ограничавате с нивото на volume е да намалите от баланса с 3db задните високоговорители така няма да оказват толкова голям товар върху крайното стъпало когато аудио системата я усилвате до макисимални нива и няма да има риск от претоварване на крайното стъпало.

преди 6 минути, nedqlkow написа:

При това обстоятелство, как е редно да подходя? Да потърся сходен вариант на Pioneer-а, който да е с минимален импеданс 3 ома?

Разбира се до тогава ще избягвам слушането на високи нива на музика за по-продължителни периоди. И ако правилният подход е да се вземе аудио с 3 ома, то ще може ли от своя страна да работи правилно с предните говорители, които са с 4 ома?

Всички аудио системи ще бъдат за 4 ома високоговорители, при отделните усилватели има вариант за намиране на такъв който да поддържа високоговорители с нискък импеднас.

преди 12 минути, nedqlkow написа:

И финално, понеже при разглеждане на вариантите за плеъри за кола, на много малко места се споменават омове, в общия случай има само мощността във ватове на вградения усилвател. Как да разбера до какви омове работи конкретния плеър?

В 99% авто озвучаването е за 4 ома ,затова импеднаса не присъства често в спецификациите.

• Автор
преди 9 минути, AAUUXX написа:

След като са вече закупени и монтирани тези 3 ома високоговорители няма смисъл да закупувате нови 4 ома. Това което може да се направи за да не се ограничавате с нивото на volume е да намалите от баланса с 3db задните високоговорители така няма да оказват толкова голям товар върху крайното стъпало когато аудио системата я усилвате до макисимални нива и няма да има риск от претоварване на крайното стъпало.

Всички аудио системи ще бъдат за 4 ома високоговорители, при отделните усилватели има вариант за намиране на такъв който да поддържа високоговорители с нискък импеднас.

За да съм сигурен, че съм разбрал правилно.

Идеята е да използвам бутон Fader - Balance front/rear от снимката по-долу и да го завъртя леко в посока повече звук в предните колони и по-малко звук в задните? Как да измеря точно 3db?

spacer.png

току-що, nedqlkow написа:

За да съм сигурен, че съм разбрал правилно.

Идеята е да използвам бутон Fader - Balance front/rear от снимката по-долу и да го завъртя леко в посока повече звук в предните колони и по-малко звук в задните? Как да измеря точно 3db?

spacer.png

Правилно сте разбрал ,ако измерването не е зададено по db ,а например +10/-10 (позиции) то приемаш стойността от -3 за близка до търсената и така пропорционално ако минималните и максимални стойности са други при индикацията.

• Автор
преди 1 минута, AAUUXX написа:

Правилно сте разбрал ,ако измерването не е зададено по db ,а например +10/-10 (позиции) то приемаш стойността от -3 за близка до търсената и така пропорционално ако минималните и максимални стойности са други при индикацията.

Копчето се върти свободно, няма степени, това със сигурност. Може би просто трябва да се направи на усет.

Благодаря за изключително изчерпателната информация. Ще се опитам да намеря в интернет плеър, чийто вграден усилвател да поддържа говорители с по-нисък импеданс.

Бих искал финално да попитам, решението на ситуацията е добавянето на външен усилвател, нали така?

Копчето се върти свободно, няма степени, това със сигурност. Може би просто трябва да се направи на усет.

На дисплея трябва да се изписват позициите в db или цифрова стойнност +/- 10 например.

Бих искал финално да попитам, решението на ситуацията е добавянето на външен усилвател, нали така?

Ако не ви достига музикална мощност усилвателя е решение ,но ако не е нужна повече мощност то няма смисъл от такъв зареди задните 3 ома високоговорители.

• Автор
преди 1 минута, AAUUXX написа:

На дислплея трябва да се изписват позициите в db или цифрова стойнност +/- 10 например.

Ако не ви достига музикална мощност усилвателя е решение ,но ако не е нужна повече мощност то няма смисъл от такъв зареди задните 3 ома високоговорители.

Ще проверя, но не мисля, че на дисплея излиза каквато и да е информация при завъртането на бутона.

Разбирам, тоест ситуацията е такава, че или контролирам чрез баланса, или трябва да открия подходящ head unit, който да поддържа и 3 омовите говорители. Щеше да е чудесно, ако хората, които ми препоръчаха говорителите ми бяха казали тази информация предварително :)

преди 7 минути, nedqlkow написа:

Щеше да е чудесно, ако хората, които ми препоръчаха говорителите ми бяха казали тази информация предварително :)

Не е фатално това ,както вече писах няма проблем да слушате аудио системата така, щеше да е непреодолим проблем ако бяха 2 ома.

• Автор
преди 14 минути, AAUUXX написа:

Не е фатално това ,както вече писах няма проблем да слушате аудио системата така, щеше да е непреодолим проблем ако бяха 2 ома.

Още веднъж благодаря за отделеното внимание.

преди 4 часа, nedqlkow написа:

Разликата между 3 и 4 ома говорител е нищожна.Дори въобще не е фатална.Просто 3 омовия,ще свири съвсем малко по-силно,от колкото 4 омов,при едно и също усилване.За тези слаби мощности на усилвателите на колите(50 вата на канал),не е никакъв проблем това. Просто на слух можеш да изравняваш нивата на предни и задни колони от усилвателя.Но съм сигурен,че няма да се наложи,защото няма да се усети осезаемо.

• Автор
преди 57 минути, Димитър 59 написа:

Разликата между 3 и 4 ома говорител е нищожна.Дори въобще не е фатална.Просто 3 омовия,ще свири съвсем малко по-силно,от колкото 4 омов,при едно и също усилване.За тези слаби мощности на усилвателите на колите(50 вата на канал),не е никакъв проблем това. Просто на слух можеш да изравняваш нивата на предни и задни колони от усилвателя.Но съм сигурен,че няма да се наложи,защото няма да се усети осезаемо.

Благодаря. Планирам съвсем скоро да сложа варианта на Pioneer, който така или иначе имам наличен и стои в кутията 2 години. Там ще мога да направя по-фина настройка на баланса, понеже в момента е изцяло на усет.

• Автор

@AAUUXX, @Димитър 59,

Здравейте. Използвам темата, за да попитам още нещо, което ми убягна при дускусията от началото на седмицата.

В момента аудиото, което използвам е с вграден усилвател с мощност 4x25W. От наблюденията ми до момента изглежда авторесийвърите са с мощност 4х50W.
Говорителите, които използвам, както споменах по-рано са съответно предни с максимална мощност 100W и задни с максимална мощност 60W.

От тук въпросите ми са 2:

1) Съществува ли изобщо ресийвър, който да разполага с вграден усилвател по-мощен от 4x50W?
2) Осезаема ли ще бъде разликата в качеството на звука между 4х25W и 4x50W. В момента при увеличаване на звука до по-високи нива, се получава изкривяване, което предполагам се дължи на ниския капацитет на вградения усилвател във фабричната аудиосистема.

Благодаря!

преди 35 минути, nedqlkow написа:

@AAUUXX, @Димитър 59,

Здравейте. Използвам темата, за да попитам още нещо, което ми убягна при дускусията от началото на седмицата.

В момента аудиото, което използвам е с вграден усилвател с мощност 4x25W. От наблюденията ми до момента изглежда авторесийвърите са с мощност 4х50W.
Говорителите, които използвам, както споменах по-рано са съответно предни с максимална мощност 100W и задни с максимална мощност 60W.

От тук въпросите ми са 2:

1) Съществува ли изобщо ресийвър, който да разполага с вграден усилвател по-мощен от 4x50W?
2) Осезаема ли ще бъде разликата в качеството на звука между 4х25W и 4x50W. В момента при увеличаване на звука до по-високи нива, се получава изкривяване, което предполагам се дължи на ниския капацитет на вградения усилвател във фабричната аудиосистема.

Благодаря!

1) На всички ресивъри крайните им стъпала са описани като 4х45W или 4х50W в действителност това са максимална музикална мощност ,крайните им стъпала са около 4х20W тоест няма какво да ви притеснява в случая.

2) Разлика ще има освен в мощността ,но и в общото звучене поради различия в крайното стъпало ,предусилвател и тонкорекции. Изкривяването на звука при оригиналната аудио система се дължи на претоварване и възможностите на крайното стъпало като в повечето случай при намаляване на ниските честоти се постига намаляване на изкривяването при максимална мощност.

• Автор
преди 9 минути, AAUUXX написа:

1) На всички ресивъри крайните им стъпала са описани като 4х45W или 4х50W в действителност това са максимална музикална мощност ,крайните им стъпала са около 4х20W тоест няма какво да ви притеснява в случая.

2) Разлика ще има освен в мощността ,но и в общото звучене поради различия в крайното стъпало ,предусилвател и тонкорекции. Изкривяването на звука при оригиналната аудио система се дължи на претоварване и възможностите на крайното стъпало като в повечето случай при намаляване на ниските честоти се постига намаляване на изкривяването при максимална мощност.

Още веднъж благодаря за изчерпателните и разбираеми отговори.

преди 4 часа, nedqlkow написа:

По първи въпрос:Защо питаш за по-мощен ресивър,след като си имаш? 4x50W.,това е толкова,колкото е предостатъчно за твоите гогорители. Иначе за маняци продават отделно допълнителни крайни стъпала(усилватели),които са с по-голяма мощност,но за тях се иска да имаш големи и по-мощни говорители.        Втори въпрос: 4х25W и 4x50W  не са критерий за качество,а за мощност.Има ментета мощни,но некачествено свирещи и обратно,по-слаби усилватели,но по-добре свирещи.Така,че само по този показател,не може да се търси осезаемата разлика.  Моя съвет ти го дадох още в първия си пост.Когато направиш всички проби,смени и прослушвания,ще установиш,че ти липсва най-приятната част на звука-истинския бас.Един допълнителен субуфър допълва тази липса,като едновременно повдига значително общата сила на звука в колата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.