Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на два рутера

Featured Replies

Здравейте. Инсталирах си допълнителен рутер на приземния етаж ,тъй като там не хващам wi fi  от основния ми рутер. Пуснах кабел от основния рутер от един от лан портовете до втория рутер в WAN порта. Вече имам wi fi и на приземния етаж ,но проблема ми е ,че примерно като се закачи телефона ми за рутера на приземния етаж и стой закачен за него докато напълно не загуби сигнал , а в същото време аз съм на горния етаж и там има перфектен сигнал от основния рутер. Незнам дали става ясно . Няма ли как да се свързва автоматично дадена джаджа към рутера с по силен сигнал. А не да чака да изгуби напълно сигнала. 

• Отговори 61
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравей, Това зависи изцяло от клиентското устройство. iPhone са пословични с това, че захапят ли един път WiFi от една точка, не пускат кокала, ако ще и да висят на пичи косъм вече, на -89dB. Ум

• SSID, канал, тип автентикация и парола трябва да са еднакви, за да имаш роуминг. Не е проблем да са на един и същи канал, даже е желателно в натоварен ефир. Проблем е да са на 2 съседни, там става тра

• teo-glavata
    teo-glavata

За какво му е втори NAT,  като АХ55  си има VLAN-и? Недей, че стане мазало

Публикувани изображения

Здравей,

Това зависи изцяло от клиентското устройство. iPhone са пословични с това, че захапят ли един път WiFi от една точка, не пускат кокала, ако ще и да висят на пичи косъм вече, на -89dB. Умните рутери могат да се настройват така, че ако чуват клиента прекалено слабо (под една зададена RSSI стойност), да му пращат сервизен пакет за деавтентикация и така да го принудят да се свърже наново. Идеята е въпросният клиент да е достатъчно умен, за да се прехвърли към точката с по-силен сигнал при повторното свързване.

Другото нещо, което би ти свършило работа, е mesh система с поддръжка на роуминг. Но ако има кофти прегради по пътя, безжичен меш е гадост, прави се с кабелен backhaul. За съжаление, сапунерките от плодзеленчука нямат такива функции. Там или имаш прост repeater с WDS, или твоя вариант, с тел между два рутера. Може да опиташ да намалиш ръчно силата на сигнала на рутерите, да нямат такова голямо припокриване. Това може да сработи, но пък им намаляваш и обхвата по целия етаж, съответно.

Не трябва да свързваш втория рутер към Wan, а към един  от Lan портовете му - лан-лан. И след това търси настройка, за wired AP, bridge или каквото има като настройки ( пак на втория рутер). 

Както каза @Rammkopf много зависи от клиента, а не от мрежата. 

Но името на мержата, типа сигурност, пароли трябва да са еднакви м/у двете мрежи. Каналите задължително различни. Е не задължително, но може да си взаимодействат.

Поздрави

• Автор

Основният рутер е tp-link Archer AX55 вторият е пак някакъв tp-link за 30лв. Телефоните са samsung.  С различни имена и пароли са рутерите, ще ги направя с еднакви . И ще преместя кабела в лан . За другите неща незнам дали ще се справя .

За да съм сигурен, че си ме разбрал паролите и името на  безжичните мрежи на двата рутера, както и типа сигурност, трябва да са едни и същи.

След това, доколкото виждам в интернет за Тп линк, трябва да избереш operation mode - access point Ap с кабел.щ, за вторя рутер.

Поздрави

преди 6 минути, tsvetann написа:

И ще преместя кабела в лан .

Имай в предвид, че това е само 1 от стъпките/настройките на втория рутер. Трябва да му спреш DHCP услугата и да му набиеш ръчно, статично IP, което да е извън обхвата на DHCP на основния рутер/стена

преди 1 минута, teo-glavata написа:

Имай в предвид, че това е само 1 от стъпките/настройките на втория рутер. Трябва да му спреш DHCP услугата и да му набиеш ръчно, статично IP, което да е извън обхвата на DHCP на основния рутер/стена

Това не става ли по-лесно и автоматично с промяна на operation mode - Ap за тп-линк? Така погледнах в интернет.

Иначе си прав, но е играчка.

преди 22 минути, jkfskjfsj написа:

Каналите задължително различни.

SSID, канал, тип автентикация и парола трябва да са еднакви, за да имаш роуминг. Не е проблем да са на един и същи канал, даже е желателно в натоварен ефир. Проблем е да са на 2 съседни, там става трагедията.

преди 1 минута, jkfskjfsj написа:

Това не става ли по-лесно и автоматично с промяна на operation mode - Ap за тп-линк? Така погледнах в интернет.

Иначе си прав, но е играчка.

В режим на АР (AP mode), губиш LAN портовете на втория "рутер". Не е никаква играчка - за 5-10 мин работа

преди 1 минута, teo-glavata написа:

В режим на АР (AP mode), губиш LAN портовете на втория "рутер". Не е никаква играчка - за 5-10 мин работа

Уау, не знаех, че така действат тп-линк. Но тогава освен DHCP, и да зададе статичен адрес е добре да изключи firewall, въпреки че е лейър отгоре. Също така DNS, да е адреса на основния рутер.

преди 4 минути, teo-glavata написа:

А ... на TP-LINK така ли е? WAN ти става uplink и бриджът угасва?!

преди 2 минути, Rammkopf написа:

А ... на TP-LINK така ли е? WAN ти става uplink и бриджът угасва?!

Поне на сапунерките с които съм се срещал е така. Може и нещо да са променили в по новите фърм-ове, ама аз не вЕрвам - бича си по класическата схема. Така се получава нещо, като....Switch с WiFi и всичкото КЕЧ е на L2

@tsvetann пробвай първо с operation mode - Ap, ако не стане ще помагаме. Първо оправи безжичните мрежи да са еднакви, преди да смениш от wan към лан, и да смениш operation mode.

Малка корекция, първо мрежите, после operation mode, после кабела и рестарт.

преди 1 час, jkfskjfsj написа:
преди 2 часа, tsvetann написа:

Инсталирах си допълнителен рутер на приземния етаж 

Не трябва да свързваш втория рутер към Wan, а към един  от Lan портовете му - лан-лан. И след това търси настройка, за wired AP, bridge или каквото има като настройки ( пак на втория рутер). 

Не питате човека - втори рутер/маршрутизатор ли иска или АР?

преди 1 час, tsvetann написа:

Основният рутер е tp-link Archer AX55 вторият е пак някакъв tp-link за 30лв.

Най-простия „нкакъв TP-Link за 30 лева“ в момента е TP-Link TL-WR840N.

А той си има настройка

image.png.401638e0823613207293d794324ab52c.png

Пп. Да превеждам ли?

преди 9 минути, jhoro написа:

За какво му е втори NAT,  като АХ55  си има VLAN-и?

преди 11 минути, jhoro написа:

Пп. Да превеждам ли?

Недей, че стане мазало

преди 3 часа, tsvetann написа:

.... Няма ли как да се свързва автоматично дадена джаджа към рутера с по силен сигнал. А не да чака да изгуби напълно сигнала. 

Пробвай с WiFiSwitcher или SmartWiFiSelector.
Задай в настройките при каква сила на сигнала да превключва.

преди 1 час, teo-glavata написа:

Човекът пита „как“ - знам ли какво му е в главата?

Аз съм си сложил Archer AX10 и RE200. Бюджетен вариант.

преди 1 час, jhoro написа:

Най-простия „нкакъв TP-Link за 30 лева“ в момента е TP-Link TL-WR840N.

А той си има настройка

image.png.401638e0823613207293d794324ab52c.png

Пп. Да превеждам ли?

Надявам се да помогнеш на човека. Моля те пиши на него, а не критикувай опиите ни да му помогнем.

Но първо прочети, защо е отворил темата, и после погледни каква снимка на екран си дал и дали би му помогнало.

Аз съм до тук

Поздрави

преди 21 минути, jkfskjfsj написа:

Но първо прочети, защо е отворил темата

Прочетох

преди 4 часа, tsvetann написа:

проблема ми е ,че примерно като се закачи телефона ми за рутера на приземния етаж и стой закачен за него докато напълно не загуби сигнал , а в същото време аз съм на горния етаж и там има перфектен сигнал от основния рутер.

Това зависи от настройките на телефона, не от рутерите.

преди 6 минути, jhoro написа:

Прочетох

Това зависи от настройките на телефона, не от рутерите.

Е как, като си дал снимка, да го настрой като рутер, а не като Access Point.

И пак повтарям, пиши не на мен, а на човека с въпроса във форума.

Това е неговата тема, и се опитваме да му помогнем.

преди 1 час, teo-glavata написа:

Недей, че стане мазало

Що, бе? Нека преведе. :D Току-виж съм научил нещо!

преди 4 минути, jkfskjfsj написа:

Е как, като си дал снимка, да го настрой като рутер, а не като Access Point.

И пак повтарям, пиши не на мен, а на човека с въпроса във форума.

Това е неговата тема, и се опитваме да му помогнем.

Не съм казал „да го настрой като рутер“, а че има опция за WISP, Access Point и Range Extender.

нали не очакваш, че ще си разбутам настройките - заради една снимка?

преди 4 минути, jhoro написа:

Не съм казал „да го настрой като рутер“, а че има опция за WISP, Access Point и Range Extender.

нали не очакваш, че ще си разбутам настройките - заради една снимка?

Очаквам, да помогнеш на човека...но с тая снимка го объркваш.

Поне напиши, коя опция да избере, ако те е страх да натиснеш нещо.

преди 20 минути, Rammkopf написа:

Що, бе? Нека преведе. :D Току-виж съм научил нещо!

Ти досега ако не си научил ...

преди 12 минути, jkfskjfsj написа:

Очаквам, да помогнеш на човека...но с тая снимка го объркваш.

Поне напиши, коя опция да избере, ако те е страх да натиснеш нещо.

Не знам какво очакваш, ама ... не ми се занимава.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.