Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на два рутера

Featured Replies

преди 9 минути, jhoro написа:

Ти досега ако не си научил ...

Не знам какво очакваш, ама ... не ми се занимава.

Егаси! Ако наистина не разбираш, какво се очаква от твоето присъствие във форум за взаимнопомощ- май не си за тук.

@tsvetann , пиши ми на лично и ще ти помогна.

Поздрави

• Отговори 61
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравей, Това зависи изцяло от клиентското устройство. iPhone са пословични с това, че захапят ли един път WiFi от една точка, не пускат кокала, ако ще и да висят на пичи косъм вече, на -89dB. Ум

• SSID, канал, тип автентикация и парола трябва да са еднакви, за да имаш роуминг. Не е проблем да са на един и същи канал, даже е желателно в натоварен ефир. Проблем е да са на 2 съседни, там става тра

• teo-glavata
    teo-glavata

За какво му е втори NAT,  като АХ55  си има VLAN-и? Недей, че стане мазало

Публикувани изображения

преди 5 часа, jkfskjfsj написа:

Егаси! Ако наистина не разбираш, какво се очаква от твоето присъствие във форум за взаимнопомощ- май не си за тук.

@tsvetann , пиши ми на лично и ще ти помогна.

Поздрави

Не му се ядосвай, той навсякъде е така. Само "тра-ла-ла", а-ха да каже нещо ... Много приказва, нищо не казва, целият му живот е такъв. По други форуми е пак същият балалайко.

преди 9 часа, jkfskjfsj написа:

Добро утро. Не знаех, че тези неща са задължителни и че точно ти следиш за спазването. 

За всяко нещо се иска подходящо време и желание. Посред нощ не е най-подходящото време.

В Мрежата има достатъчно статии за разликите между рутер/маршрутизатор, АР/точка за достъп и Range extender/разширител на обхват и WISP.

Естествено, че ще избере режим Range extender. Но няма да ходи и са си схипа DHCP услугата, да си променя нпужите параметри . .

Покрай тази тема се сетих за @Емил Костов - дето не искаше да повярва, че ADSL устройствата им са "4 в 1". Модем + рутер + суич + АР.

преди 1 час, jhoro написа:

Добро утро. Не знаех, че тези неща са задължителни и че точно ти следиш за спазването. 

За всяко нещо се иска подходящо време и желание. Посред нощ не е най-подходящото време.

В Мрежата има достатъчно статии за разликите между рутер/маршрутизатор, АР/точка за достъп и Range extender/разширител на обхват и WISP.

Естествено, че ще избере режим Range extender. Но няма да ходи и са си схипа DHCP услугата, да си променя нпужите параметри . .

Покрай тази тема се сетих за @Емил Костов - дето не искаше да повярва, че ADSL устройствата им са "4 в 1". Модем + рутер + суич + АР.

Модемът е модем. Не можеш да го използваш за друго. Това, че изпълнява част от възможностите на рутер не го прави такъв. Не ми се спори вече по тая тема. Наричайте си ги както искате тези устройства. Само да вметна, че един рутер можеш да го ползваш навсякъде, докато тези комбинирани боклуци не.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Модемът е модем. Не можеш да го използваш за друго. Това, че изпълнява част от възможностите на рутер не го прави такъв. Не ми се спори вече по тая тема. Наричайте си ги както искате тези устройства. Само да вметна, че един рутер можеш да го ползваш навсякъде, докато тези комбинирани боклуци не.

Сега остана са кажеш, че "прост" рутер и WiFi рутер са много различни неща! Всъщност - втория има добавен АР.

ADSL ругер е нормален рутер + ADSL модем. Както комбиниран ONT = просто ONT + нормален рутер.

БашкЪ - различните устройства имат различни суичове - отново отделен функционален модул.

преди 1 час, Емил Костов написа:

По тази логика доксис рутер, LTE/4G/5G рутер сигурно и тях трябва модеми да ги наричаме :newspaper:

преди 14 часа, jkfskjfsj написа:

Очаквам, да помогнеш на човека...но с тая снимка го объркваш.

Поне напиши, коя опция да избере, ако те е страх да натиснеш нещо.

Ако питащия (или някой четящ) не се е оправил досега - ето и видео!

Пп. Една добавка.
Клипът е стар - от 2018 г - и техния рутер няма опцията WISP.
Новите рутери не са с фабрична парола „admin“, а при първо стартиране иска избор на парола.

преди 38 минути, TS-T написа:

TLWR740N е с пэ-различен интерфейс от новите!

Ето как изглежда страницата "Режим на рабога" на ругер WR840N - през приложението Tether

Screenshot_20240727_193524_Tether.thumb.jpg.5e33f92b46213856830c799677bf2c6c.jpg

Пп. Тъкмо пише на български и няма нужда да превеждам на "професорите"!

преди 9 часа, jhoro написа:

Сега остана са кажеш, че "прост" рутер и WiFi рутер са много различни неща! Всъщност - втория има добавен АР.

ADSL ругер е нормален рутер + ADSL модем. Както комбиниран ONT = просто ONT + нормален рутер.

БашкЪ - различните устройства имат различни суичове - отново отделен функционален модул.

ADSL модем е модем, не е рутер. Съвсем друго е ако ползва рутер, който има и ADSL порт. Но това няма никакво значение. Не ми се влиза в малоумни споротве. Вземи едно комбинирано ОНТ или един АДСЛ модем на Виваком и ги ползвай на друго място като рутери.

преди 24 минути, Емил Костов написа:

ADSL модем е модем, не е рутер. Съвсем друго е ако ползва рутер, който има и ADSL порт. Но това няма никакво значение. Не ми се влиза в малоумни споротве. Вземи едно комбинирано ОНТ или един АДСЛ модем на Виваком и ги ползвай на друго място като рутери.

Остави сега тези неща - нече никой ня познава ADSL.

С теб ще си говорим за новата ви придобивка - Булсатком. Ама да мине малко време, все пак скоро го купихте. Много са зле.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Дай да видим сега един xDSL модем без порт :newspaper:

преди 1 час, jhoro написа:

...

С теб ще си говорим за новата ви придобивка - Булсатком. Ама да мине малко време, все пак скоро го купихте. Много са зле.

Е къ, почнаха , искат по левче веднага за доп. приеник, като за добре заварели :diving:Да видя как ще си го вземат, като съм предплатил до Нова година :ski4:

преди 2 часа, jhoro написа:

Ама да мине малко време, все пак скоро го купихте. Много са зле

Който е на оптика като мене на Булсат хич не е зле .Даже вече се радвам , че сделката окончателно приключи по едно време бях се притеснил , че от Бибата ще ни рекитирват с договори и ще слагат техни рутери за нетя.За сега всичко е топ все едно е нямало сделка  :)

преди 7 часа, цър-вул написа:

Докато ти изтече договорът с Булсат. И после?
Свирка

Зависи от самия договор. Масово - договорите с Булсат (и още някои) са на принципа на "предплатения план"!

Плащаш за месец и ползваш. След като мине датата - до която е платено - услугата се спира. Когато отново се плати - услугата се възстановява.

За "дупката" - времето, когато е нямало услуга - не се дължи нищо!

• Автор

Голяма тема е станала . Благодаря на хората ,които се опитаха да ми помогнат. Направих и двата рутера с една и съща парола  и име . По скоро на допълнителния ги направих като на основния. Незнам какво е значението ,но сега е идеално телефоните се свързват веднага към рутера с по доброто покритие- това беше и целта. Отделен е въпроса , че на допълнителния рутер скоростта му е доста по ниска отколкото на основния измерено със Спеед тест.дали заради дългия кабел между рутерите ( 15метра ) или заради това ,че този допълнителния е по евтин модел ,но това не ми е чак толкова голям проблем. Благодаря ви още веднъж 

преди 1 час, tsvetann написа:

Незнам какво е значението ,но сега е идеално телефоните се свързват веднага към рутера с по доброто покритие- това беше и целта.

Що не знаеш (не знам са две думи) - щи ги кажем. Ти ползваш долостоящия рутер (такъв е термина) като повтопител, екстендър ири удължител - която дума ти харесва, смисълът е един и същ. И се разширява мрежата, създадена от първият маршрутизатор/рутер!

преди 1 час, tsvetann написа:

Отделен е въпроса , че на допълнителния рутер скоростта му е доста по ниска отколкото на основния

Нормално! Основният ти е Archer AX55/AX3000 двулентов Gigabit Wi-Fi 6.

• 5 GHz: 2402 Mbps (802.11ax, HE160)
  • 2.4 GHz: 574 Mbps (802.11ax)

Другия я прави (по обещания), я не 300 Mbps. За WR840N си пише - 100 Mbps full duplex. 

преди 21 часа, цър-вул написа:

Докато ти изтече договорът с Булсат. И после?
Свирка

Само за интернет е безсрочен 

преди 13 часа, jhoro написа:

Зависи от самия договор. Масово - договорите с Булсат (и още някои) са на принципа на "предплатения план"!

Плащаш за месец и ползваш. След като мине датата - до която е платено - услугата се спира. Когато отново се плати - услугата се възстановява.

За "дупката" - времето, когато е нямало услуга - не се дължи нищо!

Един трезвен коментар да сложиш в цялата тема :)

• Автор

май най-добре ще е да си взема нещо по съвременно като втори рутер или може би този ARCHER AX55 ще го сваля долу като втори рутер , а за основен да си взема нещо друго. Въпреки ,че не ми е силната страна тази сфера ,си падам малко перфекционист и обичам всичко да ми е що годе направено както трябва. Можете ли да ми пррдложите нещо добро до 200лв. Като няма да го ръчкам преинсталирам и правя каквото и да било по фабричният му софтуер ( нямам и нужните знания за това ) . Искам да го сложа и да ми служи дълго без да го мисля. 

преди 52 минути, tsvetann написа:

май най-добре ще е да си взема нещо по съвременно като втори рутер

Можете ли да ми пррдложите нещо добро до 200лв. 

Не ти трябва втори рутер- вземи си един повторител/Range Extender.

Много под 200 лева са.

преди 56 минути, tsvetann написа:

май най-добре ще е да си взема нещо по съвременно като втори рутер или може би този ARCHER AX55 ще го сваля долу като втори рутер , а за основен да си взема нещо друго. Въпреки ,че не ми е силната страна тази сфера ,си падам малко перфекционист и обичам всичко да ми е що годе направено както трябва. Можете ли да ми пррдложите нещо добро до 200лв. Като няма да го ръчкам преинсталирам и правя каквото и да било по фабричният му софтуер ( нямам и нужните знания за това ) . Искам да го сложа и да ми служи дълго без да го мисля. 

Ако всичко ти е на WiFi, аз бих сложил този за основен:

https://www.gl-inet.com/products/gl-mt3000/

Иначе, ти си идеален кандидат за сегрегиран сетъп - жичен рутер с отделни access point-ове.

Ето ти рутер с PoE портове: https://ip-com.com.cn/en/product/M20-PoE.html

Струва 146лв. с ДДС в България, от вносителя.

Ето ти и безжиците, които да закачиш към него: https://ip-com.com.cn/en/product/Pro-6-LITE.html

Ама са по 256лв. бройката. А ти искаш две. Макар че, ако трябва да съм честен, това е толкова яка чинийка, че нищо не пречи да сложиш една на втория етаж, тя ще пръска отгоре-надолу и към първия.

Ако направиш това, си имаш направо професионален сетъп, при това актуален  (гигабитов, WiFi 6 и т.н.). Това всичкото се настройва през графичен интерфейс, за AP-то не е задължително да имаш контролер. Ако сложиш второ AP, тези правят роуминг и без контролер, не са като Ubiquiti.

преди 21 часа, tsvetann написа:

Отделен е въпроса , че на допълнителния рутер скоростта му е доста по ниска отколкото на основния измерено със Спеед тест.дали заради дългия кабел между рутерите ( 15метра ) или заради това ,че този допълнителния е по евтин модел ,но това не ми е чак толкова голям проблем.

Скоростта ти зад втория рутър е по-ниска, защото WAN/LAN свързаността му е 100Mbps.

1. Каква е скоростта ти по договор с доставчика
2. Ползваш ли обмен между устройствата в локалната мрежа?

• Автор

Скоростта от А1 е 100Mbps. При основния си е толкова 95-99Mbps по WIFI а при другия е около 30Mbps и то ако съм до него и обхвата е пълен. 

Не ползвам обмен между двете устройства 

А относно свързаността не е само безжична , даже където може да е с кабел мисля ,че е по добре да е с кабел - като например съм си пуснал кабели от рутера до всички телевизори -общо три . Телефоните ни са безжично лаптопа и разни други джаджи където няма как да са с кабел 

Като си вързан към 1. рутър има ли проблеми с мрежата - лаг?
Изключи от контакта за 2-3 минути втория рутър.
Може да пробваш и при изключен втори рутър да поиграеш.

• Автор
преди 2 минути, цър-вул написа:

Като си вързан към 1. рутър има ли проблеми с мрежата - лаг?
Изключи от контакта за 2-3 минути втория рутър.

Нямам проблем с мрежата с първия рутер при него всичко е добре обхвата и скоростта са идеални из целия етаж ,но с втория като съм по далече от него и обхвата е на две три черти скоростта е  5Mbps

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.