Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

LAN удвоител

Featured Replies

Някой пробвал ли е подобен удвоител:

https://nextbg.com/periferiya/prehodnitsi-i-kabeli/mrezhov-lan-spliter-rj45-udvoitel-2-broya-14511

Искам да прекарам сигнал до два компютъра през един и същ кабел. Той е ок. 20 м дълъг. Компютрите са в една стая, практически един до друг.

преди 8 минути, Sargon III написа:

https://nextbg.com/periferiya/prehodnitsi-i-kabeli/mrezhov-lan-spliter-rj45-udvoitel-2-broya-14511

Искам да прекарам сигнал до два компютъра през един и същ кабел. Той е ок. 20 м дълъг. Компютрите са в една стая, практически един до друг.

Да, ползвам такъв. Но не знам каква ти е идеята, защото за това нещо има 2 възможни сценария. Ако просто му нахакаш 3 кабела, купени от магазина, 95% е сигурно, че ще си направиш сам подсечка.

преди 13 минути, Sargon III написа:

Да си чувал за "switch"? 

преди 15 минути, Sargon III написа:

Може, но не с този сплитер. И ще може да се прекара до 100Mbps

преди 3 минути, teo-glavata написа:

Да си чувал за "switch"? 

Понякога пасивният метод е неизбежен. :) Ся, за 2 компютъра да търсиш място за суича и ток за него ...

преди 1 минута, цър-вул написа:

И да, и не.

преди 1 минута, anon9 написа:

Не. Той го прави по идиотския метод. Има по-интелигентен начин. :)

преди 1 минута, Rammkopf написа:
преди 4 минути, цър-вул написа:

И да, и не.

2x4 линии...

преди 6 минути, цър-вул написа:

А аз говоря за свързване в 2х4 линии към рутър по един кабел

Тъй - да. Така го ползвам. И то там е "магията", да си направиш custom кабели за едната връзка, че е нестандартна

преди 18 минути, Rammkopf написа:

Понякога пасивният метод е неизбежен. :)

Хммм в момента не се сещам за подобен сценарий, но не съм и в идеална кондиция :) Имам един трипортов суич от китайците с захранване по USB....za okolo 10$ беше....работи си

преди 42 минути, Rammkopf написа:

Понякога пасивният метод е неизбежен. :) Ся, за 2 компютъра да търсиш място за суича и ток за него ...

И да, и не.

Не. Той го прави по идиотския метод. Има по-интелигентен начин. :)

POE?

преди 2 часа, Sargon III написа:

Ползвал съм го много отдавна или особенно когато е нужно да се пусне и телефон, факс и т.н, а имаш една розетка/кабел. Инак по-добре чифт умни суичлета в двата края!

преди 2 часа, Sargon III написа:

По-добре сложи още една LAN карта в единия компютър и с крос кабел я свържи с другия компютър.
Направи мост (bridge) между двете карти в компютъра.

преди 2 часа, teo-glavata написа:

Хммм в момента не се сещам за подобен сценарий, но не съм и в идеална кондиция :) Имам един трипортов суич от китайците с захранване по USB....za okolo 10$ беше....работи си

Е, имаш някъв рутер вкъщи, натъпкал си му всичките портове с кабели, ама си си купил умен телевизор, на който повече от 100Mbps не ти трябват, за да гледаш YouTube, примерно. Моят конкретен случай е с VDSL и IPTV на Виваком, където техниците са опънали един кабел от модема до телевизора в другата стая, ама до телевизора ми дотрябва и още една връзка към Интернет. Използвах кабела на Виваком като магистрален и с два такива сплитера го "разбих" на две 100-мегабитови връзки, които да си ползвам независимо. Изцяло пасивно, без суичове и т.н. прахосъбиралки.

преди 2 часа, kosyo написа:

POE?

Не, правят се кабели по нестандартна схема.

преди 2 часа, цър-вул написа:

Не ми говори...

Що така сега? :D

Тези сплитери са направени с идеята да вържеш към тях два компютъра, но само единия можеш да ползваш в даден момент. Другият трябва да е изключен. Така имаш две гигабитови връзки по един кабел. Линус показва как тоя сплитер се реже, преправят се жици вътре ... излишна хамалогия. Това, което съм направил аз, е малко да променя схемата на свързване за едното от трасетата:

image.png.3f5a5fe500936d93b6b0ff72b7cb7a2e.png

И всичко си върви изцяло пасивно. Вярно, 100Mbps, ама за YouTube на телевизора и IPTV кутийката на Виваком, 100-ица са си направо ларж. :D

Е, то е същото, за което говорех по-нагоре:

преди 2 часа, цър-вул написа:

А аз говоря за свързване в 2х4 линии към рутър по един кабел

преди 2 минути, цър-вул написа:

Е, то е същото, за което говорех по-нагоре:

Аз разбрах, че говориш за сплитера, че вътре е разделен на 2х4 линии. Сори.

Да, трябва сам да си направиш "криви" кабели за единия клиент. Откъм устройствата, кабелите се кримпват стандартно 1, 2, 3 и 6. Но за едното трасе, откъм сплитерите трябва да е 4, 5, 7, 8 от двете им страни.

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ей скръндзи, 100лв, не щат да дадат за чифт гигабитови суичлета ;)

Животът е сУрав и кУрав. :D

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Аз разбрах, че говориш за сплитера, че вътре е разделен на 2х4 линии. Сори.

Да, трябва сам да си направиш "криви" кабели за единия клиент. Откъм устройствата, кабелите се кримпват стандартно 1, 2, 3 и 6. Но за едното трасе, откъм сплитерите трябва да е 4, 5, 7, 8 от двете им страни.

Това не би трябвало да е вярно. Двата входящи и двата изходящи мрежови кабела при системата 2х4 би трябвало да са стандартни. Всички връзки са наредени вътре в удвоителите от двата края.

току-що, Sargon III написа:

Това не би трябвало да е вярно. Двата входящи и двата изходящи мрежови кабела при системата 2х4 би трябвало да са стандартни. Всички връзки са наредени вътре в удвоителите от двата края.

Сигурен ли си? Щото моят пряк опит друго показва. :) Но ако си фен, може да пробваш. Току-виж си извадил късмет.

преди 7 часа, Rammkopf написа:

Аз разбрах

Шса разберем по някое време. :) 

преди 8 часа, цър-вул написа:

По-добре сложи още една LAN карта в единия компютър и с крос кабел я свържи с другия компютър.
Направи мост (bridge) между двете карти в компютъра.

https://www.vali.bg/mrezova-karta-cudy-pe10-pcie-3-bandov-1-x-101001000-mbps

• Автор
преди 7 часа, Rammkopf написа:

Сигурен ли си? Щото моят пряк опит друго показва. :) Но ако си фен, може да пробваш. Току-виж си извадил късмет.

Абсолютно. Ти си взел обикновен разклонител от този тип:

https://nextbg.com/periferiya/prehodnitsi-i-kabeli/zhenski-rj45-razklonitel-spliter-za-lan-kabel-14510

Външно изглежда еднакво с удвоителя, за когото питам в началото. Но, вътре връзките се различават. Цената е практически еднаква.

При теб има просто разклоняване и трите края на разклонителя са абсолютно равнопоставени. Затова се е наложило да си правиш "криви" кабели. Излишно действие, ако си вземеш удвоител - "изкривяването" е направено в самия него.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.