Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възстановяване на файлове

Featured Replies

Здравейте.

При мене се получи доста неприятна ситуация и искам съвет по този повод. 

С две думи след кратко спиране на тока в къщи моят компютър не можа да се стартира и Windows 11 ми показа син екран. 

Имало грешка при стартирането и препоръката беше да направя рестарт. 5-6 рестарта не помогнаха 

и аз влезнах с пф12 в сервизното меню където с ресет на компютъра се получи стартиране на системата.

Това добре, макар че всички  мои инсталирани програми бяха изтрити и настройките на шрифтове, екрани и т.н. се върнаха до фабричен вид.

Сетих се, че имам едно архивирано копие на системата от преди няколко месеца (веднага след последната преинсталация и настройки на Windows-a)  и го ресторвах успешно. 

Грубата ми грешка беше, че не си запазих файловете с важна за мене информация. Сега ми се върнаха всички програми и настройките са добре, но

няколко важни текстови файла са с непълни данни, защото липсва информацията от последните 3 месеца.

За съжаление се оказа, че след последната преинсталация на windows съм пропуснал да си активирам опцията за архив и рестор на данни от определени архивни точки.   

Молбата ми е ако някой се сеща за някаква хитрост за възстановяване на загубената информация от тези текстови файлове ( Notepad++ формат са )

нека да сподели.  АОМЕI Backupper    е програмата, с която направих рестор на архивираната преди около 3 месеца система. 

Просто трябваше първо да направя нов архив или дори само да си сейфам важните файлове. Но то като се обърне колата пътища много, както са казали 

мъдрите хора. Стана прекалено дълго, но се опитах да бъда изчерпателен. Благодаря предварително на отзовалите се потребители.   

Разрешен от Гост

Значи веднъж ресет на Windows, после възстановяване от имидж. И всичкото това се записва върху едно пространство. Ситуацията е направо забрави! Може да се опита анализ на диска, но съм 99% сигурен, че дори и да намери указателите на изтритите файлове голяма част от тях ще е презаписана и съответно нечетима.
Може да се пробва с 
Disk Digger
Disk Drill
Minitool Power Data Recovery
...
И ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА, СЕ ПРАВИ НА ДРУГ ДИСК(НЕ ДЯЛ), НЕ ВЪРХУ ПРОБЛЕМНИЯ!!!

преди 11 минути, цър-вул написа:

Значи веднъж ресет на Windows, после възстановяване от имидж. И всичкото това се записва върху едно пространство. Ситуацията е направо забрави! Може да се опита анализ на диска, но съм 99% сигурен, че дори и да намери указателите на изтритите файлове голяма част от тях ще е презаписана и съответно нечетима.
Може да се пробва с 
Disk Digger
Disk Drill
Minitool Power Data Recovery
...
И ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА, СЕ ПРАВИ НА ДРУГ ДИСК, НЕ ВЪРХУ ПРОБЛЕМНИЯ!!!

Факт е, че аз се насметох и не реагирах правилно. И друг път е имало токови удари и това не рефлектираше върху компютъра ми.

Сега реших, че SSD-то е сдало багажа. Всъщност трябва освен да пия студена вода за загубената информация (и да се върна към писането в тетрадки)

и да направя добър анализ какво се е скапало за да се появи този син екран. Ще пробвам програмите и ти благодаря. 

преди 10 минути, цър-вул написа:

Има няколко теми за аварии след спиране на тока за последните няколко дни

Лош ток, лош ток, лош ток....все пак е за предпочитане пред гръмнал пейджър.😁

А бре какво става с тоя ток. Десетки теми тези дни, при нас също взе да спира. Всеки ден се налага да пускам разни проверки по файловата система. Направо е някакъв тюрлюгювеч тази седмица.

Иначе не е трябвало да бързаш с restore-a. Може би от BIOS-a и на теб ти е сменил режима от AHCI в RAID. А дори и да не е бил, Macrium, AOMEI и другите имат опция за поправка на BCD и може би щеше да успееш да се логнеш без възстановяването.

Но да, тези прекаляват тези дни.

преди 23 минути, B-boy/StyLe/ написа:

А бре какво става с тоя ток. Десетки теми тези дни, при нас също взе да спира. Всеки ден се налага да пускам разни проверки по файловата система. Направо е някакъв тюрлюгювеч тази седмица.

Иначе не е трябвало да бързаш с restore-a. Може би от BIOS-a и на теб ти е сменил режима от AHCI в RAID. А дори и да не е бил, Macrium, AOMEI и другите имат опция за поправка на BCD и може би щеше да успееш да се логнеш без възстановяването.

Но да, тези прекаляват тези дни.

Чудех се тази програма AOMEI Backupper дали няма някъде UNDO на рестора, но не намирам. Това щеше да е добър вариант.

преди 43 минути, B-boy/StyLe/ написа:

NTFS - 31 годишна анахронична файлова система, какво очаквате?
Преинсталирайте се върху ReFS и забравете за разрушени файлови системи от спиране на ток.
Даже може да си спирате и Windows 11 директно насилствено от мастер шалтера, файловата система няма да се разруши от тези садистични напъни.
Изискване за вид инсталация: Windows 11 Workstation/Enterprise/Education, build >= 26100, ReFS ver. 3.12
Може инсталация и върху Pro, но има врътка - да си форматирате диска на ReFS предварително чрез някои от указаните издания по-горе.

преди 8 минути, MZ/X написа:

NTFS - 31 годишна анахронична файлова система, какво очаквате?
Преинсталирайте се върху ReFS и забравете за разрушени файлови системи от спиране на ток.
Даже може да си спирате и Windows 11 директно насилствено от мастер шалтера, файловата система няма да се разруши от тези садистични напъни.
Изискване за вид инсталация: Windows 11 Workstation/Enterprise/Education, build >= 26100, ReFS ver. 3.12
Може инсталация и върху Pro, но има врътка - да си форматирате диска на ReFS предварително чрез някои от указаните издания по-горе.

А не мерси. Ти чел ли си колко повече минуси има ReFS. Аз бекъп си имам. Не знам защо цитирам и отговаряш на мен.

преди 26 минути, ivov написа:

Чудех се тази програма AOMEI Backupper дали няма някъде UNDO на рестора, но не намирам. Това щеше да е добър вариант.

Е то не е до програмата. Тя вече е презаписала каквото трябва (каквото и е било указано). Другото е дело на потребителя, който е дал заявката... Няма програма, която с магическа пръчка да отмени промените.

преди 8 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ти чел ли си колко повече минуси има ReFS

Аз Я ползвам, не чета излишни страхотии, от които се попикавали бабичките 🤣

преди 1 минута, MZ/X написа:

Аз Я ползвам, не чета излишни страхотии, от които се попикавали бабичките 🤣

Да ползваш нещо, което не знаеш какво представлява не е добра идея, но добре. Но не ми давай наклон. :)

Следващия път си прави бекъпи на важните неща и няма да имаш такива проблеми. Тези текстови файлове дори на мейла можеш да ги архивираш и да си ги пратиш, ако искаш и с парола, и няма да ги загубиш следващия път.

@B-boy/StyLe/
Извинявай, ако съм те засегнал по някакъв начин.
Споделих как ползвам ReFS като knowledge-share.
Движа се технологично 4-5 години преди останалите. Обикновено ми се нахвърлят за откровенията.

преди 35 минути, MZ/X написа:

@B-boy/StyLe/
Движа се технологично 4-5 години преди останалите. Обикновено ми се нахвърлят за откровенията.

С Десетка става ли? 22Н2

преди 2 часа, MZ/X написа:

@B-boy/StyLe/

Дори не съм я чувал тази файлова система. Благодаря че сподели за нея. Сега ще си намеря занимание да я изучавам и ако ми хареса може да се пробвам.

преди 4 часа, ivov написа:

след кратко спиране на тока в къщи моят компютър не можа да се стартира и Windows 11 ми показа син екран.

1. Защо работите с компютър без UPS ?
2. Защо не сте пробвали първо да "разгледате" наличното съдържание на "проблемния" SSD във външен USB кейс, като поставите в основния слот друг HDD/SSD с друга ОС ? Все едно дали Windows или Linux - все ще "види" проблемния диск като флашка и ще му разгледа файловете. Копирате си ги на временно поставения като основен HDD/SSD или на флашка, или на DVD и си го изключвате.
И чак тогава се заемате с опити за стартиране и възстановяване.

Моля да ме извините, ако всичко това Ви е известно, или, ако Windows 11 е по-някакъв начин засекретена против подобно външно разглеждане !
Също, и, че не е отговор на въпроса Ви, как да възстановите изтритите файлове !

преди 2 часа, Raze написа:

Следващия път си прави бекъпи на важните неща и няма да имаш такива проблеми. Тези текстови файлове дори на мейла можеш да ги архивираш и да си ги пратиш, ако искаш и с парола, и няма да ги загубиш следващия път.

Преди всяка събота или неделя си имах пълна програма свързана с подръжката на софтуера и хардуера на компютъра. Сега нещо съм станал доста немарлив в тази насока. Този инцидент явно дойде за да ме върне в релсите.

преди 4 часа, ivov написа:

И друг път е имало токови удари ... !!!

https://www.olx.bg/ads/q-UPS/?search[order]=filter_float_price:asc

преди 1 минута, Т.Христов написа:

Добреее, как да инсталирам Десетка с тоя ReFS  ?

Сваляш, добавяш, рестартираш, ползваш на свой риск.

ReFS.reg

Четиво

преди 3 часа, MZ/X написа:

@B-boy/StyLe/

Пич това, че е ново не означава, че е по-добро. Добре бъди си съвременен, но с един куп ограничения. Въпросната файлова система я правят от 2012 и хич не е толкова нова, колкото си мислиш. Просто няколко пъти я отлагаха. Същата става основно за storage и сървъри, защото не поддържа редица неща (включително компресия, криптиране, буутване, разширени атрибути и т.н.). Не се поддържа и от външните носители. Не си открил топлата вода. Но дерзай. :)

преди 46 минути, ivov написа:

Преди всяка събота или неделя си имах пълна програма свързана с подръжката на софтуера и хардуера на компютъра. Сега нещо съм станал доста немарлив в тази насока. Този инцидент явно дойде за да ме върне в релсите.

Вместо във външен кейс с USB-кабел, по-бързият вариант, (при лаптопите) е caddy/адаптер на мястото на записвачката.
Не съм работил на свой настолен компютър никога, и не знам как се прави при тях.
Но преди всичко - UPS, щом не сте на лаптоп.
При лаптоп със здрава батерия, тя си действа като UPS при спиране на тока.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.