Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на процесор и добавяне на RAM + SSD на стар лаптоп (Acer Aspire 5349)

Featured Replies

Здравейте! 

Решил съм да вдъхна малко "живот" ,на старият ми лаптоп,който ползвам всекидневно.

Искам да сменя процесора,да добавя рам памет,сега е с 4 гб рам и по възможност,да му добавя SSD.

Не разбирам много от хардуер,порових се в нета и видях,че най-добрият ми избор за процесор е - i5 - 2540M,изтеглих  си програмата CPU-Z,но не разбирам много..

Рамта е DDR3 една плочка 4 гб,възможно ли е да се добави новият процесор и повечко рам,за да работи гладко лаптопа?

Главно гледам филми от него,играя тук таме игри,които не го натоварват,също така имам инсталиран VCDS,за диагностика на автомобила ми.

Прикачвам снимки от CPU-Z

image.png.7012a2860fb343e76023fbe88e0367b8.png

image.png.95b3a9b8bbe9e409a3d3ecb4b7bf8713.pngimage.png.623acf8b004389ff93842513d996e573.png

image.png.5dbbede080df8228a8d806ce64760e88.png

На лаптоп не може да се сменя процесора. Рам и ССД сигурно може, но едва ли има смисъл, софтуерът постоянно става по-тежък и неоптимизиран, процесора ти пак ще изнемогва. 

• Автор
преди 6 минути, N1K17Y написа:

На лаптоп не може да се сменя процесора. Рам и ССД сигурно може, но едва ли има смисъл, софтуерът постоянно става по-тежък и неоптимизиран, процесора ти пак ще изнемогва. 

До колкото четох в интернет,може да се смени и процесора,което наистина,ще направи разликата.

Тук има нещо по темата, съответно всичко го правиш на собствен риск.

Upgrade CPU from Celeron B815 — Acer Community

Тук намирам за подобен лаптоп, че са сложили 16 GB RAM и работи.

Aspire 5349 Ram Capacity | Overclockers Forums

Виж и това

Aspire 5349 Memory Upgrade - Acer 5349 Aspire Laptop Memory (memorystock.com)

преди 10 минути, alex-sharlapata bg написа:

До колкото четох в интернет,може да се смени и процесора,което наистина,ще направи разликата.

Да, явно на твоя може, не бях проверил. Но струва ли си? Сам можеш ли да си го направиш? Ако го дадеш в сервиз, ще ти вземат 100 лева за 3-те ъпгрейда. Само за труда. Процесора трябва да го купувап от Али-то, я дойде по Коледа, я не. И на края, Втора употреба лаптоп за 200 лева пак ще е по-добър. Пример, за 300 лв, какво можеш да си вземеш

https://subincho.com/laptopi?product_id=17685

преди 1 час, alex-sharlapata bg написа:

Здравейте! 

Решил съм да вдъхна малко "живот" ,на старият ми лаптоп,който ползвам всекидневно.

Искам да сменя процесора,да добавя рам памет,сега е с 4 гб рам и по възможност,да му добавя SSD.

Не разбирам много от хардуер,порових се в нета и видях,че най-добрият ми избор за процесор е - i5 - 2540M,изтеглих  си програмата CPU-Z,но не разбирам много..

Рамта е DDR3 една плочка 4 гб,възможно ли е да се добави новият процесор и повечко рам,за да работи гладко лаптопа?

Главно гледам филми от него,играя тук таме игри,които не го натоварват,също така имам инсталиран VCDS,за диагностика на автомобила ми.

Прикачвам снимки от CPU-Z

image.png.7012a2860fb343e76023fbe88e0367b8.png

image.png.95b3a9b8bbe9e409a3d3ecb4b7bf8713.pngimage.png.623acf8b004389ff93842513d996e573.png

image.png.5dbbede080df8228a8d806ce64760e88.png

Накратко , не се занимавай с този лаптоп повече. Все пак това е лаптоп на 12 години. Планирай пари за един по-нов и си готов.

преди 1 час, N1K17Y написа:

Да, явно на твоя може, не бях проверил. Но струва ли си? Сам можеш ли да си го направиш? Ако го дадеш в сервиз, ще ти вземат 100 лева за 3-те ъпгрейда. Само за труда. Процесора трябва да го купувап от Али-то, я дойде по Коледа, я не. И на края, Втора употреба лаптоп за 200 лева пак ще е по-добър. Пример, за 300 лв, какво можеш да си вземеш

https://subincho.com/laptopi?product_id=17685

преди 37 минути, Belefor написа:

Накратко , не се занимавай с този лаптоп повече. Все пак това е лаптоп на 12 години. Планирай пари за един по-нов и си готов.

Кеф цена няма.

Имам една плочка 4Гб, която няма какво да правя. Клиент си я беше поръчал, но така и не си я взе. Ако си от София ще ти я подаря. Пиши на лично да се разберем

Apacer 4Gb PC3-12800 CL11

P/N AS04GFA60CATBGC

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Ако все пак няма да го хвърляш - харесай какво SSD по обем ти върши работа - виж дали физически е лесно да се сменя диска и дали имаш познат който да ти клонира OS на новото SSD.

Това е най-лесното и ще даде отражение - също така ползвайки го за диагностика - става малко по-ударо устойчив.

преди 5 часа, N1K17Y написа:

Ко каза?Ко?

:wub:

преди 21 минути, M.Николов написа:

Повече, ама грешно.

:D

Поправих се, но за трол спамер, за какво му е да чете :wub:

преди 6 часа, N1K17Y написа:

Да, явно на твоя може, не бях проверил.

Напротив, продължи да пишеш още глупости.

Защо реши, че процесора трябва да е нов?

И трябва да го купува от Али?

Реално, ако смени процесора с този, който е посочил(стига само дъното да го подържа), сложи ССД и добави още толкова памет, лаптопа ще работи поне двойно по-бързо.

преди 3 минути, M.Николов написа:

Не знам къде и какво съм писал "нов процесор" даже дадох пример за лаптоп втора употреба. Да беше дал линк към въпросния процесор от НЕ-алито и да помогнеш на автора, вместо да спамиш безсмилици :wub:

преди 6 часа, N1K17Y написа:

Процесора трябва да го купувап от Али-то, я дойде по Коледа, я не.

Това не са ли твои думи?

Не знаех, че на Али продават и втора употреба процесори.

преди 1 минута, M.Николов написа:

Това не са ли твои думи?

Не знаех, че на Али продават и втора употреба процесори.

А, ти и тук си класическия българин. Не знае нищо по темата, ама влиза да ръси акъл и да учи другите. Ми айде, аз съм добричък и ще те светна, в Али-то е пълно с употребявани процесори, и именно от там си поръчват хората, като търсят някоя 10-15 годишна пръчка. Айде сега ми опровергай "глупостите" и пусни едно линкче от български магазини, че да помогнеш на автора да не чака. 

преди 13 минути, M.Николов написа:

Реално, ако смени процесора с този, който е посочил(стига само дъното да го подържа), сложи ССД и добави още толкова памет, лаптопа ще работи поне двойно по-бързо.

преди 14 минути, M.Николов написа:

https://tehnologichno.bg/product/chetirinishkov-intel-core-i5-2540m-330ghz-3mb

Със сигурност може да се намери и по-евтино в ОЛХ и Базар.

Сега ще млъкнеш ли?

Айде поръчай си един, ще ти го платя :giggle1:

image.png.ecb12b036d0203569ee9d999f5d9aed5.png

За разлика от теб, и в ОЛХ-а проверих дали се продава, вместо да се излагам. Сега ще млъкнеш ли? Смешка. 

преди 46 минути, M.Николов написа:

Със сигурност може да се намери и по-евтино в ОЛХ и Базар.

преди 30 минути, N1K17Y написа:

За разлика от теб, и в ОЛХ-а проверих дали се продава, вместо да се излагам. Сега ще млъкнеш ли? Смешка. 

https://bazar.bg/obiava-44908946/i5-2450m-sr0ch-i5-2450m-sroch

https://bazar.bg/obiava-42391282/intel-i5-2450m-2-5-ghz-perfektno-rabotesht

:hush:

Автора да си провери информацията!

преди 6 минути, M.Николов написа:

Ейй, браво. Да го беше пуснал направо вместо да спамиш темата. 

• Автор
преди 18 часа, M.Николов написа:

Здрасти ,четох че става на моето дъно,в България,го има наличен процесора,35лв реновиран.

Благодаря за линковете!

Не съм добър в тези неща,но ще отида в сервиз за да извършат интервенцията. 

на 30.09.2024 г. в 16:17, N1K17Y написа:

я дойде по Коледа, я не.

Ай, стига глупости! Не, че има смисъл ъпгрейдът. Но да се пишат такива откровени нелепости, не е особено разумно.

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

Ай, стига глупости! Не, че има смисъл ъпгрейдът. Но да се пишат такива откровени нелепости, не е особено разумно.

А защо да няма смисъл? Бихте ли дали по-конкретно мнение. Благодаря!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.