Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подръжка на хард?

Featured Replies

не е от това на кои кабели какво е закачено

Това направо го разбирам така , че няма никакво значение харддиска (-овете) и оптичните устройства по какъв начин са подредени по IDE каналите - т.е. че можем да си ги подреждаме по красота напр. или по това докъде стига дължината на някой кабел ....

Не знам защо го разбираш така :) .Може би така звучи като го чете човек.Замисъла беше,че лампата на харда не мига като луда заради начина на закачането,а заради кеширването на програмата за запис.Ставаше дума за това:

диода на диска пак ще се "побърка" да свети заради обмена по IDE канала през дъното към записвачката (особено ако тя е на същия канал - нещо, което не препоръчвам на никого)!

И естенствено,че не можем да си накачим устройствата както ни падне,или по дължината на кабелите.Иначе бихме имали часния случай - хард в банята,CD в мазето и захранване от трафопоста пред блока.

Не знам защо го разбираш така :) .Може би така звучи като го чете човек.Замисъла беше,че лампата на харда не мига като луда заради начина на закачането,а заради кеширването на програмата за запис.Ставаше дума за това:

И естенствено,че не можем да си накачим устройствата както ни падне,или по дължината на кабелите.Иначе бихме имали часния случай - хард в банята,CD в мазето и захранване от трафопоста пред блока.

Така, явно трябва да си поясня думите sad.gif !

Като казвам "заради обмена по IDE канала през дъното към записвачката", имам предвид точно това, а не "заради начина на закачането" ;) ! А като добавям в скоби "особено ако тя е на същия канал - нещо, което не препоръчвам на никого" имам предвид, че ако хард-диска и записвачката са на един IDE-канал, скоростта, с която "приема" данни записвачката ще спадне драстично, ако тя е Slave, или съответно тази на четене от твърдия диск, ако той е Slave, което може да доведе до неуспешен запис на диска и освен това ще се отрази с по-дълго четене на записваните данни от харда, а това от своя страна - на "мигането" на диода!

Доколкото на мен ми е известно, този диод е индикатор за активността на IDE (или евентуално SCSI, за тези, които са с такива) твърдия(-те) диск(ове) на системата и няма нищо общо с буфера (кеша) нито на записвачката, нито на харда ;) ! Той "засича" тази активност чрез минималните промени в ползвания от диска ток. Колкото до кеша на програмите, явно ти знаеш нещо, което на мен не ми е известно - ни съм го чувал тоя кеш, ни съм го помирисвал (освен ако не говориш за опцията за кеширане на файловете, която при Nero, примерно, може да се изключва и да няма никаква разлика в "дискотеката" на диода)!

Освен това няма опасност да имаме точно този частен случай (освен ако не живеем в къща за кукли или макет на сграда biggrin.gif ), понеже IDE-кабелите, за които говорим се продават в най-дълъг вариант от 36 инча=~90 см!

Сега трябва и аз да си пояснявам пак думите ;)

Каква дискусия за една малка лампичка водим само.

Доколкото на мен ми е известно, този диод е индикатор за активността на IDE (или евентуално SCSI, за тези, които са с такива) твърдия(-те) диск(ове) на системата и няма нищо общо с буфера (кеша) нито на записвачката, нито на харда
Тук вече леко идваме на един акъл с теб :) .Макар че според мен диода има много общо с буфера(коствено-не мига заради кеширването) на харда понеже всичко което влиза или излиза от него минава от там,но да не се отклонявам...С кеш на програмите имах впредвид,че когато една програма като неро записва,тя не само търси парчетата на файла по диска,ами и преди да ги прати във буфера на записвачката,си ги "записва" и подрежда още веднъж.Така се гарантира ,че буфера на записващото устройство винаги ще бъде напълнен навреме и техники като Burn Proof и Just Link ще влизат рядко в употреба.А за това на програмата и трябва място и то обикновенно пак е на харддиска.И комбинацията от търсенето(особенно при фрагментиран хард) и това писане и триене след като данните отидат към записвачката пържи така истински лампата.И не знам дали ми е известно нещо ,което ти не знаеш,но според мен така стоят нещата.Като видях накъде отива темата се опитах да намеря някъде точно описание на процеса на записване ,но за съжаление не успях.Ако някой знае как е или намери данни някъде може да даде и да ни се изясни и на двамата.Нямам никакъв проблем ако греша да си го призная.

А колкото до :

Освен това няма опасност да имаме точно този частен случай (освен ако не живеем в къща за кукли или макет на сграда biggrin.gif ), понеже IDE-кабелите, за които говорим се продават в най-дълъг вариант от 36 инча=~90 см!

Приятелю,повярвай ми,човешкият гений не познава граници и пречки.Все пак на този свят има хора (да не се засягат ако четат това ;) ),които пъхат захранващ кабел във панела с джъмперите на харддиск :P .И дори успяват да включат компютъра след това.Какво е тогава някакъв си само 90 см IDE кабел.

Поздрави.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.