Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дефектна ли е Виниловата Плоча

Featured Replies

Преди 4 години, композитор издаде на плоча соундтрак на филм на ужасите от 1985-та, в чийто проект участва емблематичния Hans Zimmer! Записите са възстановени от аналогова техника. Веднага купих, изданието идва ново, директно от "завода"! За това време не го разпечатвах. (По ирония на съдбата, отначало забравих да сваля предпазителя на иглата и врътна около 20 секунди, докато се усетя какво се случва, помислих, че усилвателя го няма). За щастие, по плочата не намерих никаква вреда или следа. А звукът е нормален. Но....! Идва следният проблем:
Обръщам обратно плочата, където никога не е пускано/просвирвано и пускам рамото от средата. Поведението на рамото - движи се наляво и надясно с 3-4 мм. и се чува свистене в аудио звука в изхода на всеки оборот. Учудих се, защото разрезите следователно би трябвало да вървят в елипса! Изданието е професионално направено, прекрасна обложка, прекрасен кристален звук, но този шум от другата страна с ляво/дясно движение на рамото са притеснителни. Страх ме е за иглата, тя е нова на Audio-Technica. Анти-скейта за какво ми е?

Какво да направя? В мен ли е проблем или в плочата? Да поръчвам ли пак плоча, само плочата е 25 британски лири, отделно за доставка. Това са към 90 лв. Дали и другите копия ще бъдат същите такива елипси? Въобще, какви са тези елипси, как са се получили? Има ли и други копия със същите симптоми? Някой виждал ли е?

Синдромите, които описвате са доста странни и ненормални! Според мен от така написаното следва - дефектна втора страна на плочата....

преди 3 часа, Клонинга написа:

Преди 4 години, композитор издаде на плоча соундтрак на филм на ужасите от 1985-та, в чийто проект участва емблематичния Hans Zimmer! Записите са възстановени от аналогова техника. Веднага купих, изданието идва ново, директно от "завода"! За това време не го разпечатвах. (По ирония на съдбата, отначало забравих да сваля предпазителя на иглата и врътна около 20 секунди, докато се усетя какво се случва, помислих, че усилвателя го няма). За щастие, по плочата не намерих никаква вреда или следа. А звукът е нормален. Но....! Идва следният проблем:
Обръщам обратно плочата, където никога не е пускано/просвирвано и пускам рамото от средата. Поведението на рамото - движи се наляво и надясно с 3-4 мм. и се чува свистене в аудио звука в изхода на всеки оборот. Учудих се, защото разрезите следователно би трябвало да вървят в елипса! Изданието е професионално направено, прекрасна обложка, прекрасен кристален звук, но този шум от другата страна с ляво/дясно движение на рамото са притеснителни. Страх ме е за иглата, тя е нова на Audio-Technica. Анти-скейта за какво ми е?

Какво да направя? В мен ли е проблем или в плочата? Да поръчвам ли пак плоча, само плочата е 25 британски лири, отделно за доставка. Това са към 90 лв. Дали и другите копия ще бъдат същите такива елипси? Въобще, какви са тези елипси, как са се получили? Има ли и други копия със същите симптоми? Някой виждал ли е?

Аз да ти кажа две приказки по въпроса.

Щом ти, млад човек забравш педпазителят на "иглата" на дозата и не се сещаш че е на нея, то това не е техника за теб. Купи си един грамофон с манивела "Куча марка'" и си ги пускай на него. А дозата ти, щом не си и написал модела е най вероятно от евтините по 20-тина долара.

преди 5 часа, Клонинга написа:

Обръщам обратно плочата, където никога не е пускано/просвирвано и пускам рамото от средата.

А в началото как е?

• Автор
преди 3 часа, AGD написа:

А в началото как е?

От средата до край се чува чисто, от началото до средата не е добре.
Правих пореден втори опит и с една нова плоча от книжарница Сиела, вече съм се отчаял, че не може да се работи с плочи. На първата песен прескача с пукот от шестата секунда на едно и също място, а от другата страна с първата песен се чува съвсем ясно продължителен шум в паузата! Ще пробвам и на един друг грамофон тази вечер и ще обадя. :ohmy:

Какъв е грамофона - марка, модел, дозата - марка и модел.

- на колко грама е настроена дозата; антискейтинга настроен ли е; ти ли си монтира новата доза; рамото движи ли се леко без задържания; нивелиран ли е грамофона; само 2 плочи ли имаш?

преди 1 час, Клонинга написа:

с първата песен се чува съвсем ясно продължителен шум в паузата!

Няма начин да не се чува шум в паузите между песните - при грамофона е така. 

• Автор
преди 4 часа, AGD написа:

Какъв е грамофона - марка, модел, дозата - марка и модел.

- на колко грама е настроена дозата; антискейтинга настроен ли е; ти ли си монтира новата доза; рамото движи ли се леко без задържания; нивелиран ли е грамофона; само 2 плочи ли имаш?

С първите 2 фабрично нови оригинални плочи, които опитах на този грамофон, удрям на камък и с двете! Едната (първата) е непотвърдено за елипсата и свистенето. От нея се оплаках, а пък намирам друга с дефект! Каръшка работа - 140 лв. на вятъра. Представям си и останалите колекционерски какво ме чака, тия винили са тежка прокоба за феновете им. BTW - вече си мисля, че аудиофилите с грамофони се самонаказват да слушат лош звук винаги, понеже тези джаджи винаги пукат от прашляк! Неминуемо! Да им се чудиш.
Правилна настройка на грамофона е в ТОЗИ КЛИП - антискейт на 0, махам предпазител от иглата, слагам камъка и го завъртам да зависне рамото хоризонтално, залагам мярката на 0 и завъртам камъка заедно с мярката на цял оборот обратно на часовниковата стрелка и слагам антискейт на 3. Като вземем след това един Technics и на него ще му е'ем майк***. :stop:  :)

Ето и дефекта на втората плоча, постарах се да го открия.

преди 4 часа, AGD написа:

Няма начин да не се чува шум в паузите между песните - при грамофона е така. 

Ами не е така с други плочи, там си е тихо. За пример давам аудио на същата втора плоча, от микрофон на телефона, понеже не ми се занимава да връзвам и не ми се прави на компютър! Направо си е дисторшън все едно прелитат самолети, как ще е нормално!? Когато отворих плика, плочата е огледало и нямаше никакви следи. За 1 ден си събра и мъничко прашляк, аз и да чистя с новата четка, пак си е урушма, все пукане, вече не се хабя тази умряла плоча да я чистя, просто няма да я пускам повече!

Доколкото разбрах, става дума за проблеми при просвирване на чисто нови грамофонни плочи върху чисто нов грамофон.

Преди да се пусне грамофонна плоча за пръв път върху нов грамофон, трябва да се направят редица механични настройки на рамото на грамофона и (евентуално) и на дозата на грамофона, ако ползвателят сам е монтирал дозата към държача на дозата (така наречения шелф).

Ето една статия по въпроса:

http://www.33oborota.com/phono/adjust.html

По отношение на плочата. Авторът е показал едно видео. На него се вижда грамофонна плоча с надписи върху работната повърхност (каналите) на плочата. Може и да греша, но ми се струва, че върху плочата има залепено предпазно прозрачно фолио с надписи, което трябва да се отстрани преди да се пусне плочата.

Честно казано, аз досега не съм попадал на грамофонни плочи с предпазно фолио върху тях, но явно има и такива.

Моите предположения са на базата на това, че никога не съм виждал плочи с надписи и картинки върху зоната на плочата с работните канали, където контактува иглата на дозата при просвирване. Това е абсурд - да има надписи и картинки точно там.

А да слушаш плоча с фолио върху нея е все едно да ближеш сладолед през стъкло.

преди 3 минути, Михайлов написа:

никога не съм виждал плочи с надписи и картинки върху зоната на плочата с работните канали

И аз виждам за 1. път такова нещо. Интересно как се предпазва винилът от остатъчно лепило. 

Питащият е много далеч, та и встрани от тази техника, щом не е чувал за всички тези изброени неща от AGD и Михайлов. А за да не се досети за предпазното фолио на грамофонната плоча, това вече говори и че - недовижда.

Павка! Предпазната окръжност не се лепи а е електростатична и сама се задържа върху грамофонната плоча. Сериозни фирми за грамофонни плочи я ползват тази практика не от оня ден.

При някои от тях е направена дори като плик за писма от много тънка матова материя. Изваждаш плочата за просвирване, а като и се наслушаш, отново в плика и накрая в картонената опаковка. Едно време дори "Балкантон" поставяше някои от плочите си в такъв предпазен плик.(60 те-70 те години) на миналия век.

• Автор
преди 10 часа, Михайлов написа:

Доколкото разбрах, става дума за проблеми при просвирване на чисто нови грамофонни плочи върху чисто нов грамофон.

Точно така! Всичко е ново. И не изисква монтажни дейности за регулация, още повече, че съвременните грамофон имат опция за лесна замяна на дозата без разцентроване или риск от увреждане.

преди 11 часа, Михайлов написа:

По отношение на плочата. Авторът е показал едно видео. На него се вижда грамофонна плоча с надписи върху работната повърхност (каналите) на плочата. Може и да греша, но ми се струва, че върху плочата има залепено предпазно прозрачно фолио с надписи, което трябва да се отстрани преди да се пусне плочата.

Ами не внимавате. После аз съм виновен, че съм ви изпуснал! За какво съм споделил линк към плочата? За да го подминете ли? Ясно се вижда, че става дума за Picture Disc. Все още не съм срещал плоча с фолио, но цветни винили всеки ден виждам.

на 10.11.2024 г. в 23:50, Клонинга написа:

С първите 2 фабрично нови оригинални плочи, които опитах на този грамофон, удрям на камък и с двете! Едната (първата) е непотвърдено за елипсата и свистенето. От нея се оплаках, а пък намирам друга с дефект! Каръшка работа - 140 лв. на вятъра. Представям си и останалите колекционерски какво ме чака, тия винили са тежка прокоба за феновете им. BTW - вече си мисля, че аудиофилите с грамофони се самонаказват да слушат лош звук винаги, понеже тези джаджи винаги пукат от прашляк! Неминуемо! Да им се чудиш.
Правилна настройка на грамофона е в ТОЗИ КЛИП - антискейт на 0, махам предпазител от иглата, слагам камъка и го завъртам да зависне рамото хоризонтално, залагам мярката на 0 и завъртам камъка заедно с мярката на цял оборот обратно на часовниковата стрелка и слагам антискейт на 3. Като вземем след това един Technics и на него ще му е'ем майк***. :stop:  :)

Ето и дефекта на втората плоча, постарах се да го открия.

Ами не е така с други плочи, там си е тихо. За пример давам аудио на същата втора плоча, от микрофон на телефона, понеже не ми се занимава да връзвам и не ми се прави на компютър! Направо си е дисторшън все едно прелитат самолети, как ще е нормално!? Когато отворих плика, плочата е огледало и нямаше никакви следи. За 1 ден си събра и мъничко прашляк, аз и да чистя с новата четка, пак си е урушма, все пукане, вече не се хабя тази умряла плоча да я чистя, просто няма да я пускам повече!

Прочете ли какво те питах? 

Май си писал глупости само да се намираш на приказка. Грамофоните не са МР3 плеери.

• Автор
преди 1 час, AGD написа:

Прочете ли какво те питах? 

Май си писал глупости само да се намираш на приказка. Грамофоните не са МР3 плеери.

Нали посочих настройката във видео пример с грамофонът, грамофонът е JBL Spinner, на него всички спецификации се виждат, и тежеста я завъртам обратно на часовника с цял 1 оборот заедно с мярката, така че мярката пак показва 0, разбира се след като съм направил рамото люлеещо се хоризонтално.

Съвсем накратко за настройките на грамофона.

Първо трябва да се нивелира грамофонът с либела да е хоризонтален. Либелата се поставя върху диска (платера) на грамофона. Регулира се височината на крачетата на грамофона - подобно на нивелирането на пералня примерно.

Второ - нулира се рамото. Маха се предпазителят на иглата и като се придържа рамото, се мести противотежестта в задния край на рамото, докато то застане строго хоризонтално спрямо диска. След това, като се придържа противотежестта да не се върти спрямо рамото, се завърта само предният диск на противотежестта, докато покаже 0 грама.

Трето - настройва се натискът на иглата според изискванията на производителя. Повечето съвременни игли трябва да се настроят в диапазона 1.5 - 2 грама. Завърта се противотежестта, докато покаже примерно 1.8 грама. Маниаците използват за проверка на настроения натиск на иглата микрокантарче, което се поставя върху грамофонна плоча и върху кантарчето се отпуска иглата.

Четвърто - настройва се антискейтингът според изискванията на производителя - завърта се врътката до основата на рамото до съответната стойност.

преди 2 часа, AGD написа:

Нищо не си направил. Не ти е настроен грамофона. 

Аз съм му написал по горе, че това не е за него, пък той колкото пъти иска да си върти "камъка" наляво-надясно или - напред назад.

Само да допълня Михайлов за настройките - натиска на иглата най-добре се определя с малка везна, има специално за тази цел направени, но може и да се ползва малка везна за ювелирни цели, като плота на везната се поставя в една равнина с височината на винила. В зависимост дали ще слушаме музика или ще правим записи може да променяме натиска на иглата. По–ниската маса към долната гранична стойност зададена от производителя почти не поврежда винилите, но  част от високочестотната област се замазва, когато записваме се вдига масата до горната гранична стойност или малко над нея за да извлечем максимум от честотния диапазон.

Дано китайците да са настроили ъглите на дозата в шела, което е доста съмнително защото и там си е голяма играчка/няма да обяснявам как става има много писано в мрежата/. Антискейтинга се настройва с тестова плоча, която е гладка без канали и иглата трябва да балансира в зона на около 4–5 см. от началото на плочата.

Шумовете дето ги чуваш са сбор от прахови замърсявания+микродраскотини+вибрации от мотора+вибрации в лагера и втулката на диска+вибрациите от асансьора в сградата, а като започнеш да усилваш се добавят и вибрации от обратната връзка между колоните и капака на грамофона и ако грамофона не е на подходящо място резонанса може да ликвидира дозата или колоните. Колкото е по-нисък клас един грамофон толкова в повече са му горепосочените проблеми. За да чуеш мотора махни ремъка и спусни дозата върху винила без да се върти и ще останеш изумен като почнеш да усилваш, а като се добавят и другите шумове става страшно. Тука може да се добави и шумът от предусилвателя и недобри кабели.

Добрите грамофони вървят с картонен или хартиен шаблон, който се поставя на мястото на плочата и с негова помощ се настройват ъглите на дозата, когато се монтира в шела. На шаблона са начертани две групи кръстосани  линии - когато рамото с дозата и иглата е в началото на плочата и когато е към края на плочата.

Добрите производители на дози предлагат такива шаблони онлайн, които можеш да свалиш и разпечаташ.

Грамофонът на автора на темата има ли такъв шаблон? В ръководството на грамофона пише ли как се настройват ъглите на дозата с шаблон или главно внимание се отделя на това как да свържеш блутут колонка към него?

преди 14 минути, Михайлов написа:

Добрите грамофони вървят с картонен или хартиен шаблон, който се поставя на мястото на плочата и с негова помощ се настройват ъглите на дозата,

Да за хоризонталните, а за вертикалните има специални линийки - за успоредността на рамото с винила е необходимо да има възможност да се настройва и височината на цялата стойка на рамото и т.н.

Audio Technica AT3600L е дозата на този грамофон, като това е най-евтината на пазара. Но пък на този грамофон по-скъпа не му трябва. Общо взето си е детска играчка, но това не значи, че не трябва да се настрои колкото е възможно.

Едно време най-евтината доза на Аудиотехникa май беше AT95E - с нея те комплектоваха най-евтините си грамофони, доколкото съм виждал. Естествено става дума за ММ доза.

spacer.png

Последен коментар от мен в шеговита форма!

С тези Ваши последни постове, ще накарате момчето да върже въжето за терасата и да се провиси на него. Дано не  се случи такова нещо.

• Автор

Е аз това видео с настройки по ваши заръки отдавна съм го гледал, още преди да взема джаджата, и то се лансира от легендарни сайтове, които се опитват да ни възпитат в специални умения, и ми стана смешно от момента, в който го видях как залага нивелири! :wub: Помислих си, че го прави на шега да ни забавлява. Такива параноишки изпълнения не са нужни. Щом други плочи свирят, проблемът е никакъв! Бедата идва само в конкретни места и ме хвана яд, че са първите просвирвания със запечатани нови плочи. Е, на SNAP плочата от книжарницата беше единствената им плоча, която седеше в дебел прозрачен плик като чанта, все едно кожена чанта. И се отваря свободно. Идеална възможност да я подмени някой агент от персонала, знам за едно лице, работило там, което обаче се пресели в София ч година преди да взема плочата умряла. И той е фен именно на тия тупалки по стил! Абсурдни подозрения, но на абсурдни случаи всичко мога да си помисля. ;)
Направил съм запис и на елипсата, обаче телефона не можа да запише свистенето, явно са му слаби свойствата за запис!

Ако не се направят тези настройки, за които писахме по-нагоре, иглата няма да контактува правилно със стените на "канавката", по които се плъзга. Примерно ще натиска повече върху едната стена. Ако грамофонът не е нивелиран, рамото може да се стреми да се плъзне към центъра на плочата или пък към края на плочата. Същата работа е и с настройката на антискейтинга. Ако натискът на иглата е слаб, възможно е рамото да подскача и иглата да прескача отделни сектори от плочата. Ако натискът е много силен, иглата се превръща в стругарски нож и ще повреди плочата. И така нататък.

Накратко - при правилни настройки иглата трябва да натиска строго вертикално надолу върху плочата и то със точно определен натиск.

За съжаление забавленията с грамофон изискват доста грижи за грамофона и плочите.

Добра настройка, редовно почистване от прах  на плочите с антистатична четка или със специална кърпа с антистатична течност и т.н.

Най-големите маниаци на тема винил редовно си мият плочите в специални машини (без майтап!).

И независимо от всички грижи плочите постепенно, лека-полека се амортизират и износват. Започва неизбежно леко съскане и "пуканки" в звука. Освен това и иглите се износват и трябва да се сменят след няколкостотин часа просвирване.

Заради всички тези "подробности" аз отдавна на практика съм се отказал от грамофона. Имам хубав грамофон, отделен RIAA коректор  и няколкостотин плочи, но пускам плоча извънредно рядко.

Вместо грамофон отдавна съм минал на цифра. Огромна фонотека върху хард дискове, монтирани в NAS. Плюс стрийминг от онлайн ресурси - Tidal и Spotify.

Качествен стримър, цифрово-аналогов преобразовател  (ЦАП) - на английски DAC, предусилвател и крайно стъпало и големи тонколони.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.