Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

CachyOS - Arch-базирана дистрибуция, предлагаща уникална оптимизация на производителността

Featured Replies

Здравейте!

Време е да се обърне подобаващо внимание на Arch базираната Linux дистрибуция CachyOS.

Две думи я характеризират най-добре - Уникална Оптимизация.

CachyOS е дистрибуция на Linux от Германия, която като модификация на Arch Linux с многобройните си много интересни и обещаващи подходи се отличава положително от широката маса свободни операционни системи и може да представлява особен интерес за много геймъри. Главният разработчик Питър Юнг, който стартира амбициозния проект, се фокусира върху "скоростта и сигурността" в CachyOS и разчита на много оптимизации, вариращи от ядрото до планировчика на процесора до управление на пакети и персонализирани софтуерни пакети.

Оптимизации за генериране на рамки на Ryzen X3D и DLSS:

Ноемврийската версия е базирана на новото ядро на операционната система Linux 6.11.7, което носи далечни подобрения за AMD Ryzen и AMD Radeon и разчита на новия графичен стек с отворен код Mesa 24.2.6. Екипът за разработка вече е използвал и Linux 6.13.

Пренесохме THP Shrinker от Linux 6.13, който ви позволява да споделяте Hugepages по-рано. Това намалява консумацията на памет (...) - CachyOS -

В допълнение е добавен AMD Cache Optimizer, който позволява избора на CCD ("Core Complex Dies") за Ryzen X3D с двоен CCD и по този начин избор между тактова честота или 3D V-Cache.

Добавихме и AMD Cache Optimizer, който може да бъде променен в предпочитания режим - кеш или тактова честота - по време на изпълнение. Това променя предпочитания основен ред на AMD. Това би трябвало да помогне при игри, които използват грешен CCD. - CachyOS -

В допълнение е добавена поддръжка за DLSS Frame Generation чрез Proton CachyOS и подобрения за AMD P-State, както и множество актуализирани софтуерни пакети, като подробния.

Оптимизации и настройки на CachyOS

• Linux-Cachyos - оптимизирани ядра и техните варианти.
  • CachyOS хранилище - с инструкции като , и .x86-64-v3x86-64-v4znver4
  • Ananicy Cpp - коригиране на приоритета на системните ресурси, определени от правилата за ананика.
  • CachyOS-Settings - малки настройки за цялата система чрез sysctl, udev правила, удобни за графични карти NVIDIA.
  • proton-cachyos - оптимизиран Proton от CachyOS, Големи благодарности на loathingKernel, за прилагането на собствена магия на маниаците.

VkK2zuN.png

to be continued...

Разрешен от Гост

• Отговори 76
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 9 август 2026 г. · Издаване Издание на CachyOS август 2026 Shelly Rewrite, Cachy-Update преработка, профили на сървърно издание Здравейте, ентусиасти на CachyOS, Това е петото ни издание за годината.

• Признавам - провикара ме да проуча CachyOS. Но в крайна сметка - много шум вдигнат за дистро с 8 (осем) девелопера, които в профилите си пишат, че сега се учели на програмиране и/или били първи курс

• Решение

CachyOS вече е оптимизиран по подразбиране

Специална характеристика на CachyOS са многобройните и широкообхватни оптимизации, с които операционната система вече идва от кутията. В допълнение към специално компилирани софтуерни пакети, които се поддържат, когато е възможно, от модерните набори от инструкции за x86-64-v3 и x86-64-v4, както и Zen 4 и Zen 5 и така наречените Link Time Optimizations ("LTO"), които осигуряват по-малко системни повиквания и по този начин по-голяма ефективност, ядрото на централната операционна система също е във фокуса. Но това не е всичко...

CachyOS компилира своите софтуерни пакети с x86-64-v3 и x86-64-v4

CachyOS използва съвременните набори от инструкции на Zen 4 и Zen 5, когато е възможно

CachyOS разчита на LTO ("Link Time Optimizations") за по-голяма ефективност

CachyOS оптимизира основните пакети с PGO ("Profile-Guided Optimization")

CachyOS поддържа BOLT ("Двоичен инструмент за оптимизация и оформление")

CachyOS използва собствено оптимизирано ядро на Linux

CachyOS използва оптимизиран планировчик на процесора

... в допълнение към оптимизирания планировчик на процесора, който е адаптиран с помощта на BORE ("Burst-Oriented Response Enhancer"), CFS ("Напълно справедлив планировчик") и EEVDF ("Първо най-ранният допустим виртуален краен срок"). Всички тези мерки трябва да доведат до "светкавично бърза" операционна система.

Аз съм с Zen3 процесор и вярвам че и за него CachyOS има оптимизации. Още не съм се запознал по тоя въпрос. Но след като съм изпробвал толкова Линукс дистрибуции, бързината с която работи CachyOS се вижда и усеща с просто око. 

Инсталирах CachyOS с Plasma и на други дистрибуции на които съм бил с Plasma и като стартирам програма и като започне да се тупа топката 2-3-4-5 секунди. Сега е мигновено.

Друго което ми направи впечатление е зареждането на Plasma след като въведа паролата. 1-2 секунди. Просто не мога да повярвам!

И както споменах в друга тема сега с CachyOS за първи път комбинацията Plasma-Wayland-NVidia работи безпроблемно при мен.

to be continued...

Готово! Реших го "проблема".

преди 30 минути, В. Велев написа:

Готово! Реших го "проблема".

Имам един свободен дял. Как указва влияние на MBR? 

преди 6 минути, (:IdioibI:) написа:

Имам един свободен дял. Как указва влияние на MBR? 

Не зная.

Зависи на другия дял какво имаш.

преди 8 минути, В. Велев написа:

Зависи на другия дял какво имаш.

Други ОС, т.е. на другите дялове ...

п.п. Въпреки това ще я пробвам на "виртуална машина". Благодаря!

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Други ОС, т.е. на другите дялове ...

Тогава CachyOS ще запише неговия GRUB при инсталацията. Ако не искаш трябва при инсталацията да кажеш че не искаш GRUB, ама тогава трябва да си играеш от друго дистро да обновиш GRUB за да се вижда и CachyOS. Или "ръчно" или с Grub Customizer например.

преди 1 минута, В. Велев написа:

Тогава CachyOS ще запише неговия GRUB при инсталацията.

ОК.  Как въздейства върху GPT тогава? Примерно имам iOS??? 

преди 26 минути, В. Велев написа:

Grub Customizer например

"Това" го пробвах. Не ми хареса!!!

преди 17 минути, (:IdioibI:) написа:

ОК.  Как въздейства върху GPT тогава? Примерно имам iOS??? 

Ама ти да не мислиш, че CachyOS е някаква извънземна дистрибуция. Въздейства върху GPT както въздействат другите дистрибуции.

Въпреки че е само една от многото базирани на Arch Linux дистрибуции, CachyOS се откроява с фокуса си върху най-високата производителност и ниската латентност, заедно с впечатляващия списък от настолни среди, от които да избирате. Последната актуализация е обозначена с 241110 и въпреки че официалната новина за пристигането й се нарича "CachyOS November 2024 Release", тази компилация вече е 12-тото опресняване за годината.

Регистърът на промените, който е част от гореспоменатата новина, е доста щедър. Това са някои от многото му акценти:

• Фърмуерът на GSP се деактивира автоматично на хардуера на Nvidia, ако потребителят превключи към затворения драйвер.
  • Множество актуализации на пакети, включително nvidia 565.57.01, linux-cachyos 6.11.7, mesa 24.2.6, bind 9.20.3, glibc 2.40, grub 2.12, qt 6.8.0, vlc 3.0.21, wayland 1.23.1 и др.
  • Поддръжката на Asus ROG X е подобрена в Handheld Edition.
  • Инсталацията на Plasma вече включва kdeplasma-addons в netinstall.
  • Calamares беше актуализиран до най-новата версия, а също така беше отстранен проблемът със суап дяла.
  • Сървърът за синхронизиране на времето е превключен от time.google.com на time.cloudflare.com.
  • AMD Cache Optimizer беше приложен към ядрото заедно с корекции на времето за настройката на дисплея 5120x1440@240 Hz.

Наличен в Desktop Edition и Handheld Edition (поддържащ Steam Deck, Lenovo Legion Go и Asus ROG Ally), CachyOS може да бъде изтеглен от тази страница. Докато инсталаторът автоматично открива процесора на системата и избира оптимизираното хранилище, средата на работния плот може да бъде избрана от потребителя. Списъкът е изключително щедър, с над дузина възможности за избор:

Изберете от набор от десктоп среди, Wayland Compositors и X11 Window Manager, включително KDE Plasma, GNOME, XFCE, i3, Wayfire, LXQt, Openbox, Cinnamon, COSMIC, UKUI, LXDE, Mate, Budgie, Qtile, Hyprland и Sway. Просто изтеглете и инсталирайте с помощта на онлайн инсталатора на GUI ISO

Признавам - провикара ме да проуча CachyOS.
Но в крайна сметка - много шум вдигнат за дистро с 8 (осем) девелопера, които в профилите си пишат, че сега се учели на програмиране и/или били първи курс студенти?!?
Enough said.

Явно няма да си губя времето да я кача даже и във виртуалка.

П.С. Сори за разкритията.

преди 46 минути, MZ/X написа:

Признавам - провикара ме да проуча CachyOS.
Но в крайна сметка - много шум вдигнат за дистро с 8 (осем) девелопера, които в профилите си пишат, че сега се учели на програмиране и/или били първи курс студенти?!?
Enough said.

Явно няма да си губя времето да я кача даже и във виртуалка.

П.С. Сори за разкритията.

Ти така ли определяш дали една дистрибуция е добра? Колко девелопера има.

Освен това пробите във виртуалки нищо не помагат.

Слагай я на диска и пробвай. Няма да съжаляваш. Повервай ми.

преди 19 часа, MZ/X написа:

Тия глупости от къде ги прочете? Те ако сега се учели да програмират и са направили по-добра и стабилна, и бърза, и оптимизирана (и то програмите дори не само ядрото) дистрибуция от Ubuntu, то какво остава като се научат да програмират :)

Запознайте се с нашия екип!

Запознайте се с хората зад CachyOS!

1. Питър Юнг (стр. 1337)

Основател, разработчик

2. Владислав Непогодин (внепогодин)

Основател, разработчик

3. Пьотр Горски (sir_lucjan)

Поддържащ ядрото, университетски преподавател от Полша

4. Василий Стелмаченок (ventureoo)

Разработчик, поддържащ ARU, CHWD, CachyOS-настройки, Nvidia Tweaks

5. Ерик Наим (наим)

Поддържащ пакета и ядрото

6. Суров Пешвани (SoulHarsh007)

Разработчик, Поддържащ Cachy Chroot, Уебсайт, Табло за управление на Builder

7. Неко

Разработчик, поддържащ CachyOS Handheld Edition

8. Стелиос Цампас (loathingKernel)

Разработчик, поддържащ CachyOS Wine & Proton

9. Ведомил Вилдомец (Вилда)

Сътрудник, Уики, Документация, Уроци

10. firelzrd

Планировчик BORE

11. Лука Палия (NextWorks)

GFX, ИЗКУСТВО

12. Матиас (Шендискс)

Сътрудник, тестер, CachyOS Ricer

Освен с плазма, пробвал ли си с други среди, на моя слаб калкулатор върви плазма, но тегаво, за туй ползвам Манджаро с XFCE, и да няма голям прираст в производителност, най-малкото ще е на същото положение както сега съм, може би ще го пробвам туй дистро, само да намеря време

преди 19 минути, bulljo написа:

Освен с плазма, пробвал ли си с други среди, на моя слаб калкулатор върви плазма, но тегаво, за туй ползвам Манджаро с XFCE, и да няма голям прираст в производителност, най-малкото ще е на същото положение както сега съм, може би ще го пробвам туй дистро, само да намеря време

Не съм пробвал с други среди, но при инсталацията предлага почти всичките. Ако ти се играй пробвай. Например сложи XFCE и виж дали има разлика в скоростта с Manjaro.

Но не избирай едновременно 2 или повече среди!

преди 34 минути, bulljo написа:

image.png.542c67207de9790fdde7c0ca8c8d49fe.png

Велю е станал рекламно лице на някакъв неизвестен линукс?!?!?!?!  😁

Важнуту е да дават парички! :hush:

преди 3 минути, FBI-International написа:

на някакъв неизвестен линукс?!?!?!?!  😁

За тебе да, неизвестен е. Освен Минт за друго не си чувал :)

преди 4 минути, FBI-International написа:

Важнуту е да дават парички! :hush:

Жалка душичка. Само пари са му в главата. И кой ми дава пари?

преди 23 минути, bulljo написа:

Първо ще тествам с плазма как е, пък ако не го понесе калкулатора тогаз мишока пак.

Не е като "отворената сузи", но все пак е "арч." ;) -> Требе си повече познания за Линукс.  

image.png.ae3ed12d4b663b2cf6205cd7dc8987f8.png

преди 2 часа, В. Велев написа:

Тия глупости от къде ги прочете? Те ако сега се учели да програмират и са направили по-добра и стабилна, и бърза, и оптимизирана (и то програмите дори не само ядрото) дистрибуция от Ubuntu, то какво остава като се научат да програмират

Па да беше кликна́л върху профила на всеки...

Основателите на CachyOS:
https://github.com/ptr1337
https://github.com/vnepogodin

Други членове от екипа:
https://github.com/1Naim
https://github.com/SoongVilda
https://github.com/NextWork123

Екипът е 8, а не 12 човека:
https://github.com/CachyOS

И така, сметаме ... abs( 2+3 - 8 ) = 3.
E, има и некакви 3-ма дето са по средата - ни начинаещи, ни професионалисти.

Но щом те влече, си я ползвай тая CachyOS.

преди 21 часа, В. Велев написа:

Ти така ли определяш дали една дистрибуция е добра? Колко девелопера има.

Да, така я определям, защото надеждността на Линукса е от първостепенно значение за мен.
И в тази връзка само 4 дистра са ми с полезрението и интереса:
Red Hat/Fedora ~= 2500+ екип/девелопера;
Ubuntu ~= 1500  екип/девелопера;
SUSE ~= 1200+ екип/девелопера;
Debian ~= 1000+ екип/девелопера;

------------
Трите Ентерпрайза + Free Debian
Предпочитам Debian и заради него Ubuntu също.

преди 26 минути, MZ/X написа:

Но щом те влече, си я ползвай тая CachyOS.

Не ме влече, но като видях колко е бърза и стабилна нямам избор.

Освен това ако си следил постоянно се оплаквах, че Plasma не ми върви. По всяка вероятност се оказа че е заради Nvidia картата ми. След това много исках да съм с Wayland, но по същата или друга причина с няколко други дистра и то включително Arch и деривати, не вървеше при мен.

И сега изведнъж дълго желаната комбинация Plasma+Wayland+Nvidia тръгна и работи без проблеми.

Явно е трябвала оптимизация не само на ядрото но и на програмите.

Вероятно с Gentoo щеше да тръгне, но там компилирането е дълго даже и с по-бързи процесори.

преди 31 минути, MZ/X написа:

Да, така я определям, защото надеждността на Линукса е от първостепенно значение за мен.
И в тази връзка само 4 дистра са ми с полезрението и интереса:
Red Hat/Fedora ~= 2500+ екип/девелопера;
Ubuntu ~= 1500  екип/девелопера;
SUSE ~= 1200+ екип/девелопера;
Debian ~= 1000+ екип/девелопера;

Надежноста е първостепенна за тебе, а избираш Fedora. Ако ще и 25 000 девелопера да има си е бъгава. Няколко пъти съм я пробвал през годините. Red Hat е друго нещо, но не вярвам да го ползваш, защото е платен. Така че Fedora e опитното зайче за Red Hat.

Ubuntu също. Да му се чудиш при такъв екип как може да е толкова бъгав.

SUSE вече е друга бира. Само че и с него при мен комбинацията Plasma+Wayland+Nvidia не вървеше.

За Debian не ми се говори. С версии на програми от миналия век. А отделно че и него скоро го пробвах с Plasma+Wayland+Nvidia. Не ще.

Така че най-добрата проба е директно и чисто инсталиране, без виртуалки. И тогава си показва кое върви и кое не.

Значи, имам много забележки върху концепцията. 

току-що, (:IdioibI:) написа:

Значи, имам много забележки върху концепцията. 

Давай...

преди 3 минути, В. Велев написа:

Давай...

Първите ми впечатления са негативни. 

По-добре да не давам. ;) 

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.