Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

CachyOS - Arch-базирана дистрибуция, предлагаща уникална оптимизация на производителността

Featured Replies

Разрешен от Гост

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Първите ми впечатления са негативни. 

По-добре да не давам. ;) 

Успех!

Ама това е важно. Да се видят и сравнят нещата. Да не се окаже че върви стабилно само на определени компютри.

А може да помогнем.

То и затова е темата. Не само да хваля CachyOS.

• Отговори 76
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 9 август 2026 г. · Издаване Издание на CachyOS август 2026 Shelly Rewrite, Cachy-Update преработка, профили на сървърно издание Здравейте, ентусиасти на CachyOS, Това е петото ни издание за годината.

• Признавам - провикара ме да проуча CachyOS. Но в крайна сметка - много шум вдигнат за дистро с 8 (осем) девелопера, които в профилите си пишат, че сега се учели на програмиране и/или били първи курс

преди 40 минути, В. Велев написа:

Ама това е важно. Да се видят и сравнят нещата. Да не се окаже че върви стабилно само на определени компютри.

А може да помогнем.

Ще съм честен. Виждал съм много други дистрибуции от тази! 

"Съблазън" бе, че е "арч",  НО, ме връща към DOS. = Не видях иновативното! Нито подходящ интерфейс. Да не говоря пригоден на български. 

Не ми трябва помощ, в това отношение съм "влюбен" в "отворената сузи". 

Успех!

п.п. Не съм "геймър!"!! = Всяка друга информация ще е негативна конотация. 

преди 8 минути, (:IdioibI:) написа:

Ще съм честен. Виждал съм много други дистрибуции от тази! 

"Съблазън" бе, че е "арч",  НО, ме връща към DOS. = Не видях иновативното! Нито подходящ интерфейс. Да не говоря пригоден на български. 

Не ми трябва помощ, в това отношение съм "влюбен" в "отворената сузи". 

Успех!

п.п. Не съм "геймър!"!! = Всяка друга информация ще е негативна конотация. 

Странни писания. Особено за DOS не го разбрах. Нямаш ли графична среда?

преди 9 минути, (:IdioibI:) написа:

Не видях иновативното!

Това какво означава? Иновативното тук е "под капака". Оптимизация на ядро и програми. И то не само за геймъри. Просто и те печелят от това.

Ти какво точно инсталира? Да не е Handheld Edition?

За спорта:
Ударих му една пробна инсталация - фалстарт още в началото.

[0.0000000] [Firmware Bug]: Failed to parse event in TPM Final Events Log
############ INIT NOT FOUND ############

ISO: cachyos-desktop-linux-241110.iso

Бъглива история е този CachyOS, a TPM-a специално заради него не мога да изключа - Windows-ът ми е цялостно криптирaн през TPM.
От мен - у лево. Кога момченцата му се научат на програмиране мога и да опитам пак.

На другите ентусиасти да го инсталират - успех и късмет.

преди 6 минути, MZ/X написа:

За спорта:
Ударих му една пробна инсталация - фалстарт още в началото.

[0.0000000] [Firmware Bug]: Failed to parse event in TPM Final Events Log
############ INIT NOT FOUND ############

Бъглива история е този CachyOS, a TPM-a специално заради него не мога да изключа - Windows-ът ми е цялостно криптирaн през TPM.
От мен - у лево. Кога момченцата му се научат на програмиране мога и да опитам пак.

На другите ентусиасти да го инсталират - успех и късмет.

И аз съм с ТРМ. Пак във виртуалка ли го пробва?

Не, на джелезо се троши.
Във виртуалка  Live зарежда и върви, но нямам желание да го ползвам във виртуалка.

Искаше ми се да го инсталирам zfs-on-root, защото се оказа, че е много лесно при него.
Какво са се забакнали с тея TPM логове?? да му трошат инсталацията нямам понятие. Леймърска история.
Не ми се занимава повече. 

преди 1 минута, MZ/X написа:

Не, на джелезо се троши.

На който разбира не се троши.

преди 2 минути, MZ/X написа:

Във виртуалка 

Тогава проблема за ТРМ-о не ти е от Линукса.

Толкова ли нямаш място на диска за един дял.

преди 15 минути, MZ/X написа:

Кога момченцата му се научат на програмиране мога и да опитам пак.

И ти сега се мъчиш с Ubuntu? Най-стабилната :)

П.П. Съжалявам, че не я инсталирах на ZFS. Ама малко ми трябва и мога да го направя скоро :)

преди 15 минути, В. Велев написа:

1. Тогава проблема за ТРМ-о не ти е от Линукса.
2. Толкова ли нямаш място на диска за един дял.
3. И ти сега се мъчиш с Ubuntu? Най-стабилната :)

1. Проблемът е в инсталатора на CachyOS, с други Линукс дистра нямам проблем с TPM.
И да, леймърско е парсване на лог да чупи инсталация, сякаш не могат да го байпаснат с warning.
2. Нямам, при мен всичките ми Линукс дискове са ZFS. 
3. Стабилна е, изобщо не се мъча, не ме оплаквай 🤣

Основни характеристики и функции на CachyOS

CachyOS предлага редица функции и функционалности, които го правят привлекателен избор за потребители, които търсят мощна и надеждна Linux дистрибуция. Ето основните:

Оптимизиране на производителността

• Поддръжка на множество архитектури: CachyOS автоматично открива вашата процесорна архитектура и избира оптимизирани пакети за x86-64-v3 или x86-64-v4, осигурявайки до 10% увеличение на производителността.
  • Пълен LTO (оптимизация на времето за връзка): Всички пакети са компилирани с пълен LTO, за да се увеличи максимално производителността и ефективността на системата.
  • Оптимизирано ядро: Дистрибуцията използва подобрени версии на ядрото с различни оптимизации и планировчики на задачи, което също подобрява цялостната производителност.

Широка гама от файлови системи

• Поддържат се съвременни файлови системи: btrfs, zfs, ext4, xfs, f2fs, което дава възможност на потребителя да избере най-подходящия вариант за своите нужди, независимо дали става въпрос за висока скорост, защита на данните или надеждност.

Лесен за инсталиране и конфигуриране

• Прост и интуитивен инсталатор: CachyOS предлага както CLI, така и графичен инсталатор, което прави процеса на инсталиране лесен дори за начинаещи.
  • Автоматично откриване на хардуер: Инсталаторът автоматично открива микроархитектурата на процесора и използва оптимизирани пакети, минимизирайки необходимостта от ръчна конфигурация.

Разнообразие от работни среди

• CachyOS поддържа различни графични среди, включително KDE, CuteFish, i3, Gnome, Openbox, Wayfire, Xfce, LXQT и bspwm, Cosmic, което позволява на потребителите да изберат средата, която работи най-добре за тях.
  • Основна тематика: Основните теми са предоставени за всички работни пространства, за да подобрят външния вид и усещането на системата.

Инструменти за сигурност

• Различни пакети за сигурност като DNScrypt-proxy, Firejail и AppArmor могат да бъдат активирани в приложението CachyOS-Hello, осигурявайки допълнителен слой защита за вашите данни.

Достъпност за ентусиасти и разработчици

• Роден браузър: CachyOS включва собствен браузър, базиран на Firefox, с допълнителни оптимизации.
  • Kernel Manager: Потребителите могат да управляват различни версии на ядрото, включително използването на персонализирани ядра.
  • Поддръжка на ZFS: Пълна поддръжка на файловата система ZFS, включително персонализирани ядра.

Общност и поддръжка

• CachyOS се поддържа активно от общността и потребителите могат да се присъединят към дискусии и да получат помощ чрез Discord и Telegram.

преди 4 часа, В. Велев написа:

Основни характеристики и функции на CachyOS

CachyOS предлага редица функции и функционалности, които го правят привлекателен избор за потребители, които търсят мощна и надеждна Linux дистрибуция. Ето основните:

Оптимизиране на производителността

• Поддръжка на множество архитектури: CachyOS автоматично открива вашата процесорна архитектура и избира оптимизирани пакети за x86-64-v3 или x86-64-v4, осигурявайки до 10% увеличение на производителността.
  • Пълен LTO (оптимизация на времето за връзка): Всички пакети са компилирани с пълен LTO, за да се увеличи максимално производителността и ефективността на системата.
  • Оптимизирано ядро: Дистрибуцията използва подобрени версии на ядрото с различни оптимизации и планировчики на задачи, което също подобрява цялостната производителност.

Широка гама от файлови системи

• Поддържат се съвременни файлови системи: btrfs, zfs, ext4, xfs, f2fs, което дава възможност на потребителя да избере най-подходящия вариант за своите нужди, независимо дали става въпрос за висока скорост, защита на данните или надеждност.

Лесен за инсталиране и конфигуриране

• Прост и интуитивен инсталатор: CachyOS предлага както CLI, така и графичен инсталатор, което прави процеса на инсталиране лесен дори за начинаещи.
  • Автоматично откриване на хардуер: Инсталаторът автоматично открива микроархитектурата на процесора и използва оптимизирани пакети, минимизирайки необходимостта от ръчна конфигурация.

Разнообразие от работни среди

• CachyOS поддържа различни графични среди, включително KDE, CuteFish, i3, Gnome, Openbox, Wayfire, Xfce, LXQT и bspwm, Cosmic, което позволява на потребителите да изберат средата, която работи най-добре за тях.
  • Основна тематика: Основните теми са предоставени за всички работни пространства, за да подобрят външния вид и усещането на системата.

Инструменти за сигурност

• Различни пакети за сигурност като DNScrypt-proxy, Firejail и AppArmor могат да бъдат активирани в приложението CachyOS-Hello, осигурявайки допълнителен слой защита за вашите данни.

Достъпност за ентусиасти и разработчици

• Роден браузър: CachyOS включва собствен браузър, базиран на Firefox, с допълнителни оптимизации.
  • Kernel Manager: Потребителите могат да управляват различни версии на ядрото, включително използването на персонализирани ядра.
  • Поддръжка на ZFS: Пълна поддръжка на файловата система ZFS, включително персонализирани ядра.

Общност и поддръжка

• CachyOS се поддържа активно от общността и потребителите могат да се присъединят към дискусии и да получат помощ чрез Discord и Telegram.

Вельо, лъжеш себе си! 🙂

преди 13 часа, FBI-International написа:

Вельо, лъжеш себе си! 🙂

Ти за такива неща не си чувал и виждал. Така че карай си с минта.

При CachyOS всичко е спокойно и работи.

0UnSjud.png

Започвам по-сериозно да се запознавам с различните оптимизации и особено тия на ядрото.

Сега съм с Kernel: 6.12.1-1-cachyos-autofdo x86_64.

За autofdo пише че оптимизира процесора според профила на ползвателя. Не съм сигурен че използва сега моя профил. Явно ще трябва да си го компилирам. Въпреки че това "auto" показва че би трябвало и за мен конкретно да действа. Във форума питаха за това и им отговориха че не трябва да правят нищо, ама трябва да се прочете по-дълбоко по въпроса.

Optimizing the Kernel with AutoFDO on CachyOS

преди 1 час, В. Велев написа:

Сега съм с Kernel: 6.12.1-1-cachyos-autofdo x86_64.

Препускаш по последните версии значи. Хубаво. 
При мен с тоя кърнел няма да ми работят все още zfs, vmware workstation/virtualbox, ms edge copilot - всякакво 3d party, което опира до кърнел на практика.
Би ми причинил и допълнително време за прекомпилиране на екзотичните ми драйвери извън ядрото.
Те и затова недолюбвам ролинга като основна ОС по принцип, без значение как се нарича дистрото.

преди 19 минути, MZ/X написа:

Те и затова недолюбвам ролинга като основна ОС по принцип, без значение как се нарича дистрото.

Ама ти и на ролинга може да си държиш ядрото с което ти работят нещата.

Гледай какъв избор има. Не мога да ги събера на един екран:

L2SnPy9.png

2hy5mBj.png

преди 19 минути, MZ/X написа:

При мен с тоя кърнел няма да ми работят все още zfs

Бях се засилил да преинсталирам CachyOS с zfs, ама като се разчетох не виждам смисъл за мене. Нито имам толкова големи масиви от данни, нито ми са толкова важни (важните си ги държа на 2-3 други места), нито имам RAID... И засега си оставам с доброто старо Xfs4.

Зная, че може да се инсталира LTS в ролинг. Правил съм го даже във Sid, Ceres, Void, Artix заради виртуализации и zfs.
И все пак не достатъчно - в ролинга всичко се движи като подвижни пясъци, не се знае кога ще потънеш образно казано - и gnu обкръжението, и компилаторите, и glibc, и библиотеки, и фреймуорци, и естествено програмите най-вече.
Предпочитам си стейбъл аз и ъпгрейди на подскоци 🤣
В Линукса няма дистра с 3-месечен цикъл на обновление както е FreeBSD userland - би бил перфектният времеви цикъл, но и следващата възможност на 6 месеца обновление ме устройва в качеството на 'jumpy rolling/shortterm stable'. Както и на 2 години обновление за longterm stable - install/dist-upgrade & forget. 🙂

преди 43 минути, MZ/X написа:

Зная, че може да се инсталира LTS в ролинг. Правил съм го даже във Sid, Ceres, Void, Artix заради виртуализации и zfs.
И все пак не достатъчно - в ролинга всичко се движи като подвижни пясъци, не се знае кога ще потънеш образно казано - и gnu обкръжението, и компилаторите, и glibc, и библиотеки, и фреймуорци, и естествено програмите най-вече.
Предпочитам си стейбъл аз и ъпгрейди на подскоци 🤣
В Линукса няма дистра с 3-месечен цикъл на обновление както е FreeBSD userland - би бил перфектният времеви цикъл, но и следващата възможност на 6 месеца обновление ме устройва в качеството на 'jumpy rolling/shortterm stable'. Както и на 2 години обновление за longterm stable - install/dist-upgrade & forget. 🙂

За мен са най-важни програмите. В крайна сметка затова са компютрите - да работим с програми, а не само да настройваме или разкрасяваме операционната система.

И по-рано споменах за случая с GIMP. Никога няма да го забравя. По закона на Мърфи тогава бях с Дебиан. И затова се отказах от него. Не помня версиите вече, но на Дебиан стоеше и стоя още година една допотопна, но "стабилна" версия. А в новата имаше толкова нови инструменти и улеснения че беше повече от наложително да се ползва.

Сега се очаква GIMP3.0.0. Има отново доста нови и важни неща. Същото е и с Blender. Оня ден излезе и вече я има при мен новата 4.3.0. версия. Също има много нови и важни неща. Споменавам тия две програми защото тях ги ползвам много и работя с тях. А колко други програми има с много нови и дори революционни неща в някои от тях. Да замръзнеш на версия от преди 2-3 години, не оправдава че била стабилна.

Новите програми може да имат някои нестабилни неща от новите добавени, но пък от друга страна оправят стари бъгове и проблеми.

Донякъде съм съгласен, донякъде не. 
Твоят случай Debian-Gimp е от миналото - и да, беше така.
Но сега вече това твърдение е не. Сега има флатпаци. снапове. Все повече девелопери започват да си пакетират само за тези два формата предимно и отсвирват нейтив пакети за дистра. 
А наскоро една програма ми се появи във флатпак преди да се е появила в арчлинукс даже. Calibre - flatpak ver 7.21, archlinux ver. 7.17  и продължава да си стои така и досега.
Така че, в момента, в който Gimp 3.0 final излезе, почти веднага ще се появи като флатпак също, както и да се инсталира върху дистра до 5 години назад в актуалността си.

преди 14 минути, MZ/X написа:

P.S. 
Всъщност ме амбицира да си инсталирам GIMP3 още сега.  :biggrin:

Затвори скритото съдържание

Тоя път като съм с репoта на CachyOS ще изчакам, защото не само ядрото е оптимизирано за моя хардуер, но и програмите.

• 7 месеца по-късно...

Издание на CachyOS за юли 2025 г.

Shell, fuwpd, анти-лаг

Здравейте, ентусиасти на CachyOS,

Това е петото ни издание тази година и то включва дългоочаквана поискана функция, подобрения за chwdи други.

Потребителската обвивка вече може да бъде избрана по време на инсталирането. В списъка с пакети вече има опция за избор между cachyos-fish-configи cachyos-zsh-config. Ако нито едно от двете не е избрано, системата ще използва по подразбиране Bash. Конфигурацията по подразбиране ще остане Fish, както беше преди.

Получихме сигнали, че systemd-oomdв някои случаи процесите са прекъснати твърде рано. Премахнахме интеграцията му, за да избегнем тези проблеми.

За инсталациите на Plasma вече използваме Wayland по подразбиране. За графични конфигурации, които не поддържат Wayland (напр. стари драйвери на NVIDIA), plasma-x11-sessionще се инсталира автоматично, за да се предотвратят проблеми. Освен това, fwupdе добавен към средите Plasma и GNOME.

mesa-gitвече включва заявката за сливане нагоре по веригата за „Anti-Lag 2“, която осигурява подобрение на латентността за поддържаните игри. Proton-CachyOS също получи поддръжка за „Anti-Lag 2“. Освен това, променливата PROTON_FSR4_UPGRADEвече се поддържа. Тази променлива автоматично ще изтегли най-новата FSR 4 DLL и ще замени съществуващата в пътя. Игрите, които поддържат FSR 3.1, могат да бъдат автоматично надстроени до FSR 4 с тази функция. Proton-CachyOS също така получи повече upstream пачове за интеграцията Wine-Wayland.

В последната версия премахнахме поддръжката за „cachy-browser“. Сега добавихме пакет, наречен cachyos-firefox-settings, който може да се приложи върху нормална инсталация на Firefox. Съществува и предварително компилиран, оптимизиран пакет, наречен firefox-pure, който включва тези промени веднага щом е инсталиран.

Версията за преносими компютри вече поддържа Lenovo Legion Go и е валидирана от нас. Освен това, версията за преносими компютри е получила подобрения в конфигурацията.

Характеристики:

• Обвивка : Потребителската обвивка вече може да бъде избрана по време на инсталирането между fish, zsh и bash. Fish все още остава активирана по подразбиране.
  • chwd : Инсталиране на plasma-x11 за стари NVIDIA драйвери
  • Netinstall : Добавен е fwupd към KDE Plasma и Gnome.
  • mesa-git : Добавена е поддръжка за AMD Anti Lag
  • firefox : Въведен е алтернативен firefox, наречен „firefox-pure“, който включва подобрения в профила user.js. Освен това е добавен „cachyos-firefox-settings“, който може да се инсталира върху firefox.
  • Proton-CachyOS :
    • Импортирани комити на wine-wayland нагоре по веригата
    • Добавена е променлива „PROTON_FSR4_UPGRADE“, която автоматично ще изтегли най-новия FSR4 DLL файл и след това ще го замени за автоматично надграждане на игри, поддържащи FSR 3.1.
    • Добавени са много пачове, свързани с Wayland, от разработчиците на Wine, които бяха издадени след Wine 10.0.
    • добавени са пачове, които помагат за по-добра интеграция с античит. Благодарение на NelloKudo
    • Добавени са пачове за AMD Anti Lag 2 за vkd3d-proton и wine.
    • Обновени са umu-protonfixes до последния commit

Поправки:

• Ключодържател : Подобрена е обработката на инсталирането на ключодържател, за да се избегнат проблеми и да се направят няколко повторни опита.
  • systemd-oomd : Деактивира systemd-oomd, тъй като имаше проблеми с обработката на това заедно с le9 и прекрати приложенията твърде рано.

Списък с промени за изданието за преносими компютри:

• handheld-settings : Импортирани са няколко настройки на SteamOS в Handheld Edition.
  • pipewire : Задайте минималния квант на 256
  • SteamDeck-OLED : Инсталирайте galileo-mura за Steam Deck OLED
  • Lenovo Legion Go S : Добавена е поддръжка за Lenovo Legion Go S

Ръчни промени за съществуващи потребители:

Просто актуализирайте системата си:

sudo pacman -Syu

Изтегляне:

Настолно издание:

Вземете вашето копие от най-новия ISO файл от нашите огледала в SourceForge:

Ръчно издание:

Подкрепете ни:

Вашият принос ни помага да поддържаме сървърите си. Помислете за подкрепа на CachyOS чрез:

Благодаря ви за продължаващата ви подкрепа!

Екипът на CachyOS

• 1 месец по-късно...
на 16.11.2024 г. в 15:26, В. Велев написа:

А може да помогнем.

Щом искаш И негативни оценки за CrashyOS, те ти една: около 98-ия процент от инсталацията я прекратява с код на грешка 1 и дотам - няма инсталиране. Докато всеки друг дериват на Арч (вкл. и самият ванила Арч), даже и Манджата с грозде, се инсталират без проблем!

преди 1 час, Валсо написа:

Щом искаш И негативни оценки за CrashyOS, те ти една: около 98-ия процент от инсталацията я прекратява с код на грешка 1 и дотам - няма инсталиране. Докато всеки друг дериват на Арч (вкл. и самият ванила Арч), даже и Манджата с грозде, се инсталират без проблем!

Инсталирал съм го на компютъра настолния и оня ден на един стар лаптоп асус с двуядрен процесор. Инсталира се и работи бързо. Така че повредата е в твоя телевизор.

Така че дистрибуцията не е краши. 

Това е най-добрия Арч дериват който съм пробвал!

преди 6 минути, В. Велев написа:

Инсталирал съм го на компютъра настолния и оня ден на един стар лаптоп асус с двуядрен процесор. Инсталира се и работи бързо. Така че повредата е в твоя телевизор.

Така че дистрибуцията не е краши. 

Това е най-добрия Арч дериват който съм пробвал!

Аха, добре, всичко друго се инсталира без проблем, само CachyOS краши. 🤣 Излишно е да ти казвам към какви изводи води това, нали?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.