Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Либералите започват да ни изкривяват езика!!!!!

Featured Replies

преди 48 минути, Bubbles написа:

Не ми звучи като да е само за роднини, но да приемем че си прав, как предлагаш да се обръщаме към тези роднини на български език?

Не знам как е във Франция, но тук, поне в Берлин.

Забелязвам, по-възрастния да се обръща към по-младия на ти, на ти се обръщат, ако също така те чувства близък другия в разговора.  Пак на ти. Към по-възрастния обикновено е Вие обръщането.

В училището, не знам, вече съм забравил, но мисля, че беше до 16 години, ако е ученикът, обръщението е на ти към учениците, след това е вече г-н ... Мюлер. Към ученика.

преди 28 минути, АСПЕКТ написа:

Ако въпросният господин, мъж, юноша няма роднинска връзка с мен. Не ми е дядо, чичо, баща, брат. Просто по име първо със звателен падеж https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Звателен_падеж

или господин фамилно име... Иванов...

А ако ти е дядо?

току-що, АСПЕКТ написа:

Не знам как е във Франция, но тук, поне в Берлин. Забелязвам, по-възрастния да се обръща към по-младите на ти, на ти е ако също така чувстваш близък другия. Пак на ти. Към по-възрастния обикновено е Вие обръщането.

В общи линии и тук е същото, към повъзрастен мъж който не ти е роднина се обръщаш със Сеньор, към жената си е Мадам, по-възрастния може да говори на Ти на по-младия но обратното е възможно само ако по-възрастния разреши.

преди 11 минути, Bubbles написа:

А ако ти е дядо?

В общи линии и тук е същото, към повъзрастен мъж който не ти е роднина се обръщаш със Сеньор, към жената си е Мадам, по-възрастния може да говори на Ти на по-младия но обратното е възможно само ако по-възрастния разреши.

Да. Du, Dir,... duzen обръщението много близки отношения със отсрещният събеседник, приятелски чувства или е по-млад от тебе.

Sie, Ihnen (Herr) ... siezen към непознат, колега, възрастен човек...

преди 11 минути, Bubbles написа:

А ако ти е дядо?

Дядо.  Що за въпрос?  😀

• Автор

Нас са ни учили към непознати да се обръщаме на Вие, само между близки и приятели може да е на ти. Да не са ги махнали тия неща от учебниците по български език? Дано не, това ще е голяма грешка. На нас в училище това многократно са ни го повтаряли до втръсване.  Аз, ако блъсна неволно някого на обществено място, казвам с притеснена усмивка "Извинете".  От деца ни учеха на вълшебните думички : моля, извинявай, благодаря, може ли?...................

Няма да крия в началото по интернет, колко ми беше дразнещо в скайпа да ми пишат на латиница и със съкращения : здр.  brb (което така и не разбрах какво означава), nqma pr  само оки - доки си харесах, вместо добре, ми пишеха OK. Ами, дразнещо си е. Поне тъпото брб изчезна. Страшно много ме дразнят съкращенията, защото не се разбира какво - що. А във онзи форум смесват български и английски и се чувствам като в чужда държава. Постоянно мигам на парцали.

Грозни, смешни и нелепи са ми подигравките с имена на политици. Фамилията на президента на Русия означава нещо съвсем различно от това, което си мислят фенчетата на запада, които пък не знаят руски. Буквално в превод на български език името му е израз "пътят на Владимир". А точно такъв израз съм чела, че е споменавала баба Ванга. За нея пък като стана дума - някой да каже на англичаните, че баба означава баба, а не е титла, нито име. Правилно би трябвало да я пишат Grandma Vanga.

Липсата на запетайки, също много ми боде очите. Както и на кавички при изписването на имена на улици, площади, магазини и заведения, както и имена на детски градини и учебни заведения. Имената на марки напитки и хранителни продукти също ги пишат без кавички.:angry:

А най- много ме дразнят имената на английски език на магазини и заведения. В България сме си, а и не сме длъжни всички да знаем английски език.

преди 4 минути, Anneliese написа:

А най- много ме дразнят имената на английски език на магазини и заведения. В България сме си, а и не сме длъжни всички да знаем английски език.

Да, бе :) И как клиента ще разбере в кой ресторант влиза, ако е на бг? А що се отнася до английския език....да не си длъжна, но ако не знаеш (поне базово ниво) ще си стоиш в обора

бабо, да ти имам проблемите :getout:

преди 8 минути, teo-glavata написа:

Да, бе :) И как клиента ще разбере в кой ресторант влиза, ако е на бг? А що се отнася до английския език....да не си длъжна, но ако не знаеш (поне базово ниво) ще си стоиш в обора

В Германия и във Франция това не ги интересува, че клиентът не знае немски или френски език. В Германия на немски, във Франция на френски език. 

В България само на български език.

🇧🇬🇧🇬🇧🇬

преди 3 часа, Петър Ангелов написа:

Абе ти защо не ходиш някъде да се лекуваш?! Писна ми от откачалки начи! В квартала ми имаше до скоро 3-ма откачалници, наскоро станаха четирима. То не се търпи вече - откачалки наживо, откачалки в интернет. Айде баста!

На всеки километър сме !Не с рогата, бъди толерантен към нас.

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

В Германия и във Франция това не ги интересува. В Германия на немски, във Франция на френски език.

И двата езика са достатъчно популярни =>всеки средно интелигентен, че разбере, поне името на обекта. И не збравяй, че в бг, над 50% от клиентите не са българи (на годишна база)

преди 13 минути, teo-glavata написа:

И двата езика са достатъчно популярни =>всеки средно интелигентен, че разбере, поне името на обекта. И не збравяй, че в бг, над 50% от клиентите не са българи (на годишна база)

Е и какво?

Да им слугуваме ли сега?

Ако клиентелата са китайци. Китайски ли ще трябва да се учи? Араби - арабски език.

• Автор
преди 1 час, Гoст написа:

От БСП ли си или от Възраждане? Защо си мисля, че гласуваш за Възраждане? Какво смяташ за БСП след като изгониха Нинова? Харесваш ли я? Одобряваш ли това, че синът ѝ работи В еврейската банка на Ротшилд "Голдман Сакс"? Трябваше ли даде личен пример и да не го праща в скъпият капитлаистически университет Бъркли докато на теб говори за социална справедливост?

Кое беше това преживяване?

За БСП гласувах, но, понеже сегашният шеф на партията е готов да си стисне ръцете с мафиота Борисов, следващия път наистина ще гласувам за "Възраждане".

Ами, когато бях на 8 години, с нашите ходихме на гости на едни познати, тяхната дъщеря е моя връстничка а нейната и моята баба бяха приятелки. Те жеивеят в София, не бяхме ходили никога у тях, само баба и беше идвала при нас на село и беше давала на баба броеве на списание "Верена" с модели на плетки, защото баба много плетеше. Момичето се казва Мира. Та, им отидохме на гости, и, като видях стаята на Мира, зяпнах от изумление.  Стая с розови стени, на които бяха изрисувани героите на "Дисни", модерни мебели за детска стая и много хубави играчки, каквито и не подозирах, че съществуват. Имаше един много хубав розов детски касетофон с шарени копчета и микрофон, бяла детска йоника с шарени копчета, розов кукленски сешоар, детски масичка и столче.............. По - късно с баба им гостувахме, спахме в стаята на Мира, защото нейното легло беше по - широко, почти като двойно детско легло. Имаха видео, гледахме анимационния филм "Малката русалка". У тях за първи път видях баня изцяло облицована с плочки, от пода до тавана и в ....черно. Май. Няма да крия, че много ми хареса стаята и, и исках същата като нейната, както и играчките. Тогава много исках да свиря на пиано, страшно ми хареса нейната йоника и ходихме да я търсим от магазина, от който са я купили, но нямаше, бяха свършили. :crying10:  Понеже пораснахме, и на село щяха да ни правят детска стая, понеже аз до - скоро си спях в бебешкото детско креватче, а сестра ми при баба и дядо. Поисках да боядисат стаята в розово и го направиха, но нямаше кой да нарисува героите на "Дисни". Не само това, ами и се оказа, че не мога да имам като мебелите на Мира, защото са скъпи. Стана ми много тъжно. Уж ни говореха от телевизията, че вече има свобода и всеки може да живее както си иска и да има каквото си иска, а се оказа, че хубавите неща са скъпи и недостъпни. По - късно се оказа, че и учениците нямаме право да си избираме език............ Демокрацията се оказа просто една тлъста лъжа........ Помня как жално гледах децата, които си прелистваха шарените учебници по английски език "Тип - Топ" и "Венчър". Хубавите рокли  също се оказаха скъпи............Така и никога не съм имала розова рокля от тюл с буфан ръкави. Нито черни лачени сандали. Имах само едни червени, не бяха лоши, но черните бяха по - красиви и по - официални. Също така като дете нямаш и шарена детска пижама. Нито таен дневник с хубава корица. Сестра ми си беше купила един, но, като ходих в книжарницата, беше свършил и имаше друг с грозна корица. Едва в гимназията се сдобих с хубави тетрадки.

Но пък за сметка на това Мира не се оказа много възпитана. Видяхме се случайно след години, бяхме гимназистки, аз в 9 а тя в 10 клас. С баба бяхме на гости на баба и. Родителите и се бяха развели, баща и имаше нова жена, бяха заминали за Канада, а при баба и беше останала малката и сестричка Никол, едно много мило, добричко и гласовито момиченце. Мира дойде, Никол тича при нея и иска кака да я вземе на ръце, а Мира стои като статуя. Не бяха близки. А горкото дете така и се радваше............Това да си стоиш с ръцете в джобовете, да дойдеш само за малко, при положение, че малката ти сестричка така ти се радва...............Ей това не мога да го разбера! Тогава взех да се чудя какво толкова съм и завиждала...........Каквото и да става в едно семейство, малките деца вина нямат. Акълът ми не го побира такова поведение.

преди 44 минути, Anneliese написа:

Нас са ни учили към непознати да се обръщаме на Вие, само между близки и приятели може да е на ти. Да не са ги махнали тия неща от учебниците по български език? Дано не, това ще е голяма грешка. На нас в училище това многократно са ни го повтаряли до втръсване.  Аз, ако блъсна неволно някого на обществено място, казвам с притеснена усмивка "Извинете".  От деца ни учеха на вълшебните думички : моля, извинявай, благодаря, може ли?...................

Учила си в некое училище за джентълмени ,аз когато бяха ученик учителите ни извикваха по номер за изпит,а извън класната стая просто ни казваха келеш ела тук и следваше задвратник в 99% от случайте ,а пък сред учениците се обръщахме с брат ,брато, пич, или ко стааа, ако пък бутнеш някой волно или неволно беше задължително и теб да те бутнат, някви такива неписани правила било имало.

• Автор

Ама иначе, както разказах и преди, провинциалистите, се подготвяме да ходим в София чисти, спретнали,  за да направим добро впечатление, стараем се да се държим възпитано, културно и любезно със софиянци. А то какво се оказва - софиянците масово си гледат само работата, политиката и материализма, не си поглеждат децата, после защо излиза, че най - разхайтените деца и младежи са все от София. Имат всичко, но са невъзпитани, разглезени, егоистични. Не си пазят града. Графити, боклуци, където им скимне.............

преди 23 минути, AAUUXX написа:

Учила си в некое училище за джентълмени ,аз когато бяха ученик учителите ни извикваха по номер за изпит,а извън класната стая просто ни казваха келеш ела тук и следваше задвратник в 99% от случайте ,а пък сред учениците се обръщахме с брат ,брато, пич, или ко стааа, ако пък бутнеш някой волно или неволно беше задължително и теб да те бутнат, някви такива неписани правила било имало.

В обикновено основно училище съм учила, просто нашите учители бяха много възпитани и образовани, такива думи като "келеш" никога, ама никога не съм чувала от учители, нито от мъжете, нито от жените. И нас ни викаха по номера, но и ни гледаха имената в дневниците, бързо запомняха кои сме. Поведение от типа на "Диада" в училище не сме си и позволявали. Е, в междучасията тичахме и се гонехме, даже нашите детски истории са възпяти в песента "Ватерло" на ДВГ "Лачени обувки". Но не сме си позволявали да обиждаме учители. Нито помежду си сме си говорили на жаргон. Жаргонът се използва от невъзпитаните и хулиганите. Иначе в час бяхме примерни, тихи, възпитани.............Е, пак не винаги.:wink12:

ВАТЕРЛО

Само Трето!

В класната ни стая, там, в даскалото,

дето днес му викаме ние на школото

настава страшна битка, досущ Ватерло!

Днес закуски с адска скорост

към стената полетяват.

Всички чанти, куп тетрадки

по земята се въргалят.

Ооооооооооооо, Ватерло!

Влади цели с мазна пица

Меги в средната редица.

Боби с вносни кроасани

ги изръсва върху Таня.

Ооооооооооооооо, Ватерло!

Да ви кажа честно

никак не е лесно,

хем нападаш, хем се браниш

хем е много тесно.

Ооооооооооооооо, Ватерло!

Моливи и химикалки

сякаш са ракети малки,

полетяват и близалки

и острилки и писалки.

Ооооооо, Ватерло!

На сражението вече,

се виждаше конеца.

А бай Димитър взе

че удари звънеца.

Ооооооооооо, Ватерло!

Само Трето!

преди 1 час, AAUUXX написа:

Да не си учил в СПТУ? Или е ТВУ?

В гимназията не бяха ли малко по-културни? Какво е това брато? Ке.леш. 😔

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

Да не си учил в СПТУ? Или е ТВУ?

Тц ,беше шега с цел преекспониране на ситуации.

преди 8 минути, АСПЕКТ написа:

В гимназията не бяха ли малко по-културни? Какво е това брато? Ке.леш. 😔

В гимназия съм учил ,учителите бяха културни ,ние към тях също ,но един към друг учениците не съвсем.

@Anneliese  верно ли не си правила сладолед , а си на 40 . Не се ли чувстваш нищожна ? Самодостатъчна интровертка ли си ? За  БСП си гласувала , но в кого си влюбена - в политиката им , или в определен човек ?

преди 3 часа, nusho73 написа:

На всеки километър сме !Не с рогата, бъди толерантен към нас.

От тук до края на света?!

преди 5 часа, АСПЕКТ написа:

Не знам как е във Франция, но тук, поне в Берлин.

Забелязвам, по-възрастния да се обръща към по-младия на ти, на ти се обръщат, ако също така те чувства близък другия в разговора.  Пак на ти. Към по-възрастния обикновено е Вие обръщането.

В училището, не знам, вече съм забравил, но мисля, че беше до 16 години, ако е ученикът, обръщението е на ти към учениците, след това е вече г-н ... Мюлер. Към ученика.

Вонуга да не ти е в Червения Квартал?

Живея в Германия и никой на Ти не ми говори а още повече знае Титлата ми за да се обръща официално!

Въпрос

С коя ръка държиш вилицата когато се храниш за да разбера че си в Германия?

преди 7 часа, andrianivanov написа:

Живея в Германия и никой на Ти не ми говори а още повече знае Титлата ми за да се обръща официално!

Въпрос

Нищо не разбрах. Какво е това Вонуга и какъв червен квартал в Берлин? Бъркаш Берлин с Амстердам, явно.

преди 7 часа, andrianivanov написа:

Въпрос

Ми, като не си я посочил или не личи да имаш титла, как искаш да се обръщат официално?

преди 11 часа, Anzhel Dimitrov написа:

@Anneliese  верно ли не си правила сладолед , а си на 40 . Не се ли чувстваш нищожна ? Самодостатъчна интровертка ли си ? За  БСП си гласувала , но в кого си влюбена - в политиката им , или в определен човек ?

Това изказване е изключително тъпо и заслужава редакция/изтриване. Не е твоя работа да питаш хората тук лични неща!

преди 15 часа, Anneliese написа:

За БСП гласувах, но, понеже сегашният шеф на партията е готов да си стисне ръцете с мафиота Борисов, следващия път наистина ще гласувам за "Възраждане".

Ами, когато бях на 8 години, с нашите ходихме на гости на едни познати, тяхната дъщеря е моя връстничка а нейната и моята баба бяха приятелки. Те жеивеят в София, не бяхме ходили никога у тях, само баба и беше идвала при нас на село и беше давала на баба броеве на списание "Верена" с модели на плетки, защото баба много плетеше. Момичето се казва Мира. Та, им отидохме на гости, и, като видях стаята на Мира, зяпнах от изумление.  Стая с розови стени, на които бяха изрисувани героите на "Дисни", модерни мебели за детска стая и много хубави играчки, каквито и не подозирах, че съществуват. Имаше един много хубав розов детски касетофон с шарени копчета и микрофон, бяла детска йоника с шарени копчета, розов кукленски сешоар, детски масичка и столче.............. По - късно с баба им гостувахме, спахме в стаята на Мира, защото нейното легло беше по - широко, почти като двойно детско легло. Имаха видео, гледахме анимационния филм "Малката русалка". У тях за първи път видях баня изцяло облицована с плочки, от пода до тавана и в ....черно. Май. Няма да крия, че много ми хареса стаята и, и исках същата като нейната, както и играчките. Тогава много исках да свиря на пиано, страшно ми хареса нейната йоника и ходихме да я търсим от магазина, от който са я купили, но нямаше, бяха свършили. :crying10:  Понеже пораснахме, и на село щяха да ни правят детска стая, понеже аз до - скоро си спях в бебешкото детско креватче, а сестра ми при баба и дядо. Поисках да боядисат стаята в розово и го направиха, но нямаше кой да нарисува героите на "Дисни". Не само това, ами и се оказа, че не мога да имам като мебелите на Мира, защото са скъпи. Стана ми много тъжно. Уж ни говореха от телевизията, че вече има свобода и всеки може да живее както си иска и да има каквото си иска, а се оказа, че хубавите неща са скъпи и недостъпни. По - късно се оказа, че и учениците нямаме право да си избираме език............ Демокрацията се оказа просто една тлъста лъжа........ Помня как жално гледах децата, които си прелистваха шарените учебници по английски език "Тип - Топ" и "Венчър". Хубавите рокли  също се оказаха скъпи............Така и никога не съм имала розова рокля от тюл с буфан ръкави. Нито черни лачени сандали. Имах само едни червени, не бяха лоши, но черните бяха по - красиви и по - официални. Също така като дете нямаш и шарена детска пижама. Нито таен дневник с хубава корица. Сестра ми си беше купила един, но, като ходих в книжарницата, беше свършил и имаше друг с грозна корица. Едва в гимназията се сдобих с хубави тетрадки.

Но пък за сметка на това Мира не се оказа много възпитана. Видяхме се случайно след години, бяхме гимназистки, аз в 9 а тя в 10 клас. С баба бяхме на гости на баба и. Родителите и се бяха развели, баща и имаше нова жена, бяха заминали за Канада, а при баба и беше останала малката и сестричка Никол, едно много мило, добричко и гласовито момиченце. Мира дойде, Никол тича при нея и иска кака да я вземе на ръце, а Мира стои като статуя. Не бяха близки. А горкото дете така и се радваше............Това да си стоиш с ръцете в джобовете, да дойдеш само за малко, при положение, че малката ти сестричка така ти се радва...............Ей това не мога да го разбера! Тогава взех да се чудя какво толкова съм и завиждала...........Каквото и да става в едно семейство, малките деца вина нямат. Акълът ми не го побира такова поведение.

А как успяваш да разбереш какво говорят политиците като нямаш слух? Жалко че нямаш слух, защото само по картина лесно можеш да бъдеш баламосвана от тях. Реално ако не можеш да ги чуеш няма как да знаеш какви глупости дрънкат, как лъжат и мажат. Как възприемаш този клип например, ако не можеш да чуеш какво си говорят?

Не ми каза какво мислиш за Нинова. Смяташ ли да гласуваш за нея, ако си създаде партия?

Това че има по-богати дразни ли те? Някога обвинявала ли си родителите си, че не им е било по възможностите това или онова, което за други е било нещо естествено? Защо искаш да разрушиш САЩ (четох ти военната стратегия как съветваш Русия да издумка Йелоустоун и Ню Йорк), нима си мисилиш, че като Русия думка по други държави тя е по-добра с нещо? И за какво съдиш по това? Интересно ми е да чуя и мнението ти за 11 септември, когато наистина думнаха Ню Йорк и загинаха толкова много хора. Какво почувства, когато гледаше кадрите по телевизията?

преди 5 часа, Belefor написа:

Това изказване е изключително тъпо и заслужава редакция/изтриване. Не е твоя работа да питаш хората тук лични неща!

Защо ? Тя си споделя лични неща , затова я питам - за да може ако нещо и тежи , да го сподели и да и олекне . Форумът е и за това - за да се получава и подкрепа . 

преди 17 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Защо да прави сладолед? Нали има машини.  Softeis.

на 21.11.2024 г. в 13:59, Петър Ангелов написа:

В квартала ми имаше до скоро 3-ма откачалници, наскоро станаха четирима.

Прибавил се е козодой*

*Пиле некво, изглежда изчанчено.

image.jpeg.4f7cf395f2139588bf29d9a55de1720a.jpeg

преди 7 часа, Sliderum2 написа:

Прибавил се е козодой*

*Пиле некво, изглежда изчанчено.

image.jpeg.4f7cf395f2139588bf29d9a55de1720a.jpeg

Много симпатична птица (от малкото клипове, които съм гледал за нея).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.