Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бавно зареждане на Windows

Featured Replies

Здравейте,

От около 2 седмици имам някакъв много тъп проблем. Не пречи, но дразни. Предисловие:

Компът е - Ryzen 5 5600G / GB A520M-DS3H / G.SKILL Ripjaws V 2x8GB DDR4 3600MHz / Samsung PM9A1 NVMe 512GB / Seagate Barracuda 1TB 7200rpm / Fortron HEXA+ 500W / Cooler Master MasterBox Lite 3.1 TG / LG 27UL500. ОС беше Windows 10 x64 Home. Играх си да пробвам разни Linux-и, като втора ОС. Естествено, в един момент оплесках буут записите, Windows отказа да стартира, не можах да го възстановя. Както и да е, преинсталирах със същия. Сложих драйвери, програми, настройки, всичко както съм свикнал.

Проблемът: Windows стартира много бавно. От появата на първоначалния надпис до възможността да работя минава повече от минута. Преди беше 10-15 сек. Тъпото е, че в този интервал не мога да правя нищо, даже и таскбар-ът го няма. Пиша в хардуерния раздел, защото ми се струва, че това стана, след като при един от рестартите при инсталиране на драйвер издърпах флашката от USB-то, преди компът да е напълно угаснал. 

Какво съм направил по въпроса: Проверих SMART статусите на двата диска, ОК са. Махнах всички излишни програми, стартиращи се с Windows. Имаше нова версия на BIOS, с кръпки на някакви уязвимости, сложих я. Преинсталирах пак, в момента съм с Windows 11 Tiny x64, върви много гладко (след като зареди, разбира се). Понеже HDD-то ми е старичък, пробвах да стартирам без него, да не би да прави проблеми - същата работа. И вече не се сещам нищо друго.

Ще съм благодарен за смислени мнения. 

Разрешен от Гост

• Отговори 60
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

A защо просто не го приемеш, че е така и да си ползваш машината. И аз като инсталирах в началото Windows зареждаше бързо, сега се мотае също по 1 минута. Така е направена тая проклета ОС.

• По принцип не ми е проблем. Но няма смисъл - открих "виновника" Ядосах се, и почнах по "бабешкия начин" - чиста инсталация на отделен дял, слагане на всеки компонент (драйвери, софтуер, важни на

• Пробвай да създадеш един нов профил и да видиш как ще се логне там

Публикувани изображения

A защо просто не го приемеш, че е така и да си ползваш машината. И аз като инсталирах в началото Windows зареждаше бързо, сега се мотае също по 1 минута. Така е направена тая проклета ОС.

преди 8 минути, Емил Костов написа:

Ами не, не е направен така. Имам служебен лаптоп с Win 10 Enterprise. В мен е около 4 години (като ми го дадоха, win-а си го инсталирах сам) и за това време не е преинсталиран нито веднъж. От време на време ми се налага да инсталирам различни видове софтуер (отново за служебни нужди) както и диска му е препълнен над половината. Времето, за което зарежда от изключено положение до десктоп е около 30 сек (и е толкова, понеже трябва да се логна, а това губи време; ако изключа времето за логване, преспокойно мога да твърдя че зарежда за около 25 сек.).

преди 5 минути, Петър Ангелов написа:

Ами не, не е направен така. Имам служебен лаптоп с Win 10 Enterprise. В мен е около 4 години (като ми го дадоха, win-а си го инсталирах сам) и за това време не е преинсталиран нито веднъж. От време на време ми се налага да инсталирам различни видове софтуер (отново за служебни нужди) както и диска му е препълнен над половината. Времето, за което зарежда от изключено положение до десктоп е около 30 сек (и е толкова, понеже трябва да се логна, а това губи време; ако изключа времето за логване, преспокойно мога да твърдя че зарежда за около 25 сек.).

Аз въобще повече няма да споря с никой, защото искат да ме убеждават в нещо, което не виждам. На работа са над 300 машини. Само да почнат едни updates и нещата стават прекрасни. А и в момента говоря за моята машина, която е на Windows 7. Просто с течение на времето започва да бави.При лаптопите, стават още по бавни нещата. Причини не знам и не искам да знам щом системата работи. Ще изчакам 1 минута за рестарт, никъде няма да избягам.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 18 минути, Емил Костов написа:

A защо просто не го приемеш, че е така и да си ползваш машината. 

Защото, Емо, ползвам Windows 10 откакто е излязъл. Последните 2 години от този същия SSD диск, от който го зареждам в момента. И - не е така. Стартираше си за 10-15 сек. 

Ultimate Performance Power Plan пробвал ли си след преинсталацията?

• Автор

Максималното, което имам, е High Performance. Винаги съм на него.

Снимах едно клипче, ако ще е от помощ.

https://drive.google.com/file/d/17vnRiOaHAwnGumIaQ0M43S5yAyM9zfag/view?usp=sharing

Направи едно чисто стартиране:
https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd

Изчисти всичко възможно в %localappdata%\temp

Преди инсталацията изтри ли целия диск? Виждам от клипа, че доста неща се стартират със системата - забрани ги. Обнови си всички драйвери, най-вече чипсет и видео.

А вероятността в основния или дори в някой от локалните дискове да има вирус, който да пречи на системата дори и след преинсталация?

• Автор
преди 12 минути, цър-вул написа:

Направи едно чисто стартиране:
https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd

Изчисти всичко възможно в %localappdata%\temp

Направих го, няма резултат.

• Автор
преди 13 минути, Joss Bomon написа:

Преди инсталацията изтри ли целия диск? Виждам от клипа, че доста неща се стартират със системата - забрани ги. Обнови си всички драйвери, най-вече чипсет и видео.

Преинсталирах два пъти. Първия път изтрих диска, и създадох наново дял, за да изчистя остатъците от Linux-ите. При втората инсталация сложих Windows 11 успоредно с 10-ката, на отделен дял, да видя дали ще ми хареса. Да, хареса ми, и изтрих стария.

Със системата се стартират антивирусната, Viber, и AMD центъра, който е комплект с драйвера за видео. И преди съм работил така, нямаше бавно стартиране, не е от тях.

Тъй като минах от 10 на 11, свалих си наново всички драйвери. Така че са последни версии. Единствено за аудио системата е по-стар, но и преди съм работил с него.

преди 9 минути, plmen88 написа:

А вероятността в основния или дори в някой от локалните дискове да има вирус, който да пречи на системата дори и след преинсталация?

Б*х тоз вирус, дето ще оцелее след 2 преинсталации, с изтриване на дяловете ... :) 

преди 1 час, Rudy M. написа:

Имаше нова версия на BIOS, с кръпки на някакви уязвимости, сложих я.

Възстанови ли настройките на биоса след ъпдейта?

• Автор
преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Възстанови ли настройките на биоса след ъпдейта?

То па големите настройки - един XMP профил ... Разбира се. Иначе бачка на 2133MHz, вместо на 3600. 

@Rudy M., какви грешки има в eventviwer.Пробвай и bootRacer какво ще каже, или Autorun Organizer

• Автор
преди 11 минути, цър-вул написа:

Пробвай да създадеш един нов профил и да видиш как ще се логне там

Я гледай ти, къде било заровено кучето ... :) Не, с локален профил зарежда нормално бързо.

Обаче и преди винаги съм работил в Microsoft профила. Може ли да е от това, че този път след инсталацията на Win 11 включих всички синхронизации? 

Ще пробвам, и ще пиша.

преди 2 минути, Rudy M. написа:

Иначе бачка на 2133MHz, вместо на 3600. 

Що така?

преди 19 минути, Rudy M. написа:

Може ли да е от това, че този път след инсталацията на Win 11 включих всички синхронизации? 

Да! За теста изключи рутъра си и зареди компютъра с M$ акаунта
Или с изключена пълна синхронизация
image.png.5af8b3b83b2597cf4762433977f4a0c2.png

преди 2 минути, Rudy M. написа:

Може ли да е от това, че този път след инсталацията на Win 11 включих всички синхронизации? 

Какво означава "всички синхронизации"?

преди 13 минути, цър-вул написа:

Разбрах. Аз имам само едно устройство за синхронизиране - настолния ми компютър.

преди 1 час, Rudy M. написа:

Защото, Емо, ползвам Windows 10 откакто е излязъл. Последните 2 години от този същия SSD диск, от който го зареждам в момента. И - не е така. Стартираше си за 10-15 сек. 

Е хубаво! Защо искаш да съсипеш работеща система, заради едни 30 секунди. Аз съм виждал в пъти повече обратното, а съм отраснал с тоя боклук Windows още от версията му 3.11! Ти си с SSD, а знаеш ли навремето когато беше само на хард диск. Иснталираш го и след 2 месеца при рестарт 5 минути се чуди компютъра, къде се намира. 

преди 37 минути, цър-вул написа:

Пробвай да създадеш един нов профил и да видиш как ще се логне там

Абе направо колективна жалба към Майкрософт трябва да се пусне ;)

оф топик - Като написах колективна жалба и секюрити бота ме накара да се оторизирам да не съм БОТ.  Спрете да се ядосвате и си карайте кефа! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 25 минути, цър-вул написа:

Да! За теста изключи рутъра си и зареди компютъра с M$ акаунта
Или с изключена пълна синхронизация
image.png.5af8b3b83b2597cf4762433977f4a0c2.png

Това е за Windows 10. Аз вече съм с 11-ка. За съжаление - минах на Microsoft акаунт, спрях синхронизирането, и пак зарежда бавно :( . Явно ще карам с локален акаунт.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

...... 

Еми, само спамиш. Не мога да те спра, но мога да не ти обръщам внимание. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.