Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разликата между телеологически вероучения и другите.

Featured Replies

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Дали или е нарочно? 

Е , със сигурност не е нарочно . Аз лично го приемам като въпрос за теологични науки .

Странна тема. Кои конкретни учения и религии са телеологически? Християнството, примерно, такова ли е и защо? Телеологически означава наличиено на някакъв божествен замисъл, на някакъв божествен идеал, който да намери своята реализациа в живота на Земята и в частност при хората. Всичко това не се припокрива точно с доктрините за рай и ад, отклоняващи акцента от обществото и цивилизацията ни.

преди 16 минути, Theros написа:

Странна тема. Кои конкретни учения и религии са телеологически? Християнството, примерно, такова ли е и защо?

я пак, християнството спада към теологичните учения, а не към телеологическите, теологията се занимава с ученията за Бог

• Автор
на 10.12.2024 г. в 12:08, Theros написа:

Странна тема. Кои конкретни учения и религии са телеологически?

Всяко учение което се осланя на принципа, че правата на животните са повече от правата на човек е такова. Отделно това всеки култ към тотем или идол също. 

на 8.12.2024 г. в 18:48, Anzhel Dimitrov написа:

Е , със сигурност не е нарочно . Аз лично го приемам като въпрос за теологични науки .

Има много други вероучения които не са свързани с Бог или богове. Teleology - Wikipedia

Примерно: Човек е измислил бог, защото му е потребен, т.е. всяко нещо което оправдава целта е правилно! 

Телеологията не работи с права, а с предназначение. В този смисъл Животът, съществуващото има своя изначална цел, т.е. крайно състояние, което да се достигне в края на съответния период (манвантара/калпа/еон). В този контекст човекът и човечеството също имат зададени определени характеристики, които трябва да разгърнат и развият за да се впишат в този план. Това е символизирано с т.нар. Нов Йерусалим в Библията, визиращ крайната цел - човечеството познаващо, разбиращо и живеещо според Божеснвените (Духовни) Закони. Животните също имат своята си еволюционта цел - степен на развитие, която да достигнат "в края", условия, които трябва да са налице за да могат в следващия космически период да заживеят но по-високо еволюционно ниво - човешкото. В Библията във видението на Яков тези етапи са представени като стълба към небесата с безброй стъпала водещи към Бога в безкрайността и съответстващите им ангели, архангели, серафими, херувими, власти, начала, колела и др. Същото може да се изведе и от кабалистичното Дърво на Живота, където пътищата до Бога (Ейн Соф) са показани схематично.

преди 11 часа, (:IdioibI:) написа:

Примерно: Човек е измислил бог, защото му е потребен, т.е. всяко нещо което оправдава целта е правилно! 

Не .

Има си живот след смърта ( и то вечен ) , и този вечен живот зависи от земният - повече добрини - по хубава вечност . 

Докато не се оказах пред Бога и във Вечността преди години , и аз допусках това примерно твърдение , но съм грешал през цялото време .

на 15.12.2024 г. в 4:19, (:IdioibI:) написа:

Всяко учение което се осланя на принципа, че правата на животните са повече от правата на човек е такова.

Правата на животните не са над правата на човека, но пък човекът няма право да нарушава правото на животните на живот и свобода. Т.е. правата на човека, не трябва с нищо да накърняват правата и свободите на другите същества. В противен случай, този който ги нарушава, не е разумен и интелигентен индивид, а един обикновен прост варварин и дивак!

преди 5 часа, Solly написа:

Правата на животните не са над правата на човека, но пък човекът няма право да нарушава правото на животните на живот и свобода. Т.е. правата на човека, не трябва с нищо да накърняват правата и свободите на другите същества.

И затова са оставили уличните кучета да нападат хора ....?

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И затова са оставили уличните кучета да нападат хора ....?

При наличието на толкова много улични кучета, нападнатите хора са единици, които е възможно по някакъв начин да са предизвикали кучето. Но пък за сметка на това, хората ежедневно избиват по най-бруталния начин милиони животни за храна, както и ходят на лов, за да убиват за удоволствие животни, които с нищо не са ги предизвикали.

преди 7 часа, The Lone Star написа:

А правата на растенията къде ги забравихте?!

Растенията не спадат към разумните същества, но пък не разбирам защо, когато сте поставени натясно, винаги се сравнявате с животните, дори и с растенията.

преди 3 часа, Solly написа:

При наличието на толкова много улични кучета, нападнатите хора са единици, които е възможно по някакъв начин да са предизвикали кучето. Но пък за сметка на това, хората ежедневно избиват по най-бруталния начин милиони животни за храна, както и ходят на лов, за да убиват за удоволствие животни, които с нищо не са ги предизвикали.

Растенията не спадат към разумните същества, но пък не разбирам защо, когато сте поставени натясно, винаги се сравнявате с животните, дори и с растенията.

Може , примерно човека да ходи по - бързо или да тича за здраве и кучето се чувства застрашено . Или плача на бебето , или крясъците на децата . 

Те не ги съобщават всички инциденти с кучета . Лично аз съм свидетел на две нападения над хора , и едно куче мен ме е нападало . Да не говоря колко пъти кучетата налитат като плашат . Но нито едно не беше отразено в пресата . Преди три седмици в Дупница е имало ухапан човек , и преди две години една бабичка умря от ухапвания , но не бяха отразени в пресата .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Може , примерно човека да ходи по - бързо или да тича за здраве и кучето се чувства застрашено . Или плача на бебето , или крясъците на децата . 

Те не ги съобщават всички инциденти с кучета . Лично аз съм свидетел на две нападения над хора , и едно куче мен ме е нападало . Да не говоря колко пъти кучетата налитат като плашат . Но нито едно не беше отразено в пресата . Преди три седмици в Дупница е имало ухапан човек , и преди две години една бабичка умря от ухапвания , но не бяха отразени в пресата .

Да, но на фона на убиваните от хората животни, това е капка в морето!

• Автор
преди 22 часа, Solly написа:

Правата на животните не са над правата на човека, но пък човекът няма право да нарушава правото на животните на живот и свобода.

В този случай какво ти е мнението към евтаназията на животните и/или отнемането им на правото им за размножаване от определена група които ги считат за домашни любимци? 

Ето брояч на убитите от човека животни всяка секунда

https://www.facebook.com/StopAnimalTestingBG/videos/2294552517492751

преди 12 минути, (:IdioibI:) написа:

В този случай какво ти е мнението към евтаназията на животните и/или отнемането им на правото им за размножаване от определена група които ги считат за домашни любимци? 

Всичко е индивидуално и всеки сам решава. Аз лично, преди години имах болно куче и не позволих да се евтанизира до последно.

преди 15 часа, Solly написа:

Aumi, ти ли си?

на 6.12.2024 г. в 18:16, plmen88 написа:

Аз съм атеист. Вярвам ..................... в извънземни ........................... А вярващи хора познавам много (за тях нямам желание да коментирам).

Така е.  Атеизма не вирее без вяра? Дори вярващите могат да в завидят за вашата голяма вяра.   :(

преди 6 часа, Solly написа:

Всичко е индивидуално и всеки сам решава. Аз лично, преди години имах болно куче и не позволих да се евтанизира до последно.

Измъчила си животното . Те ефтанизират хора вече , ти си упражнила насилие над животно , вместо да го пратиш в рая без мъчения .

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Измъчила си животното . Те ефтанизират хора вече , ти си упражнила насилие над животно , вместо да го пратиш в рая без мъчения .

Напротив, кучето ми живееше като човек - с всички екстри и удобства, и никога не е било лишавано от нищо. То не се мъчеше особено, само дето не можеше да ходи. Не съм си помисляла и за миг да прекъсна насилствено живота му и да ставам съучастник в убийството на любимото ми същество, затова реших да го оставя да умре от естествена смърт, когато му дойде времето.

Хората могат да говорят и изразяват желанията си, и ако някой човек страда прекалено много, той има пълно право да решава какво да прави с живота си. Но няма как кучето да ни каже дали иска евтаназия или не. 

• Автор
на 17.12.2024 г. в 17:51, Solly написа:

Но няма как кучето да ни каже дали иска евтаназия или не. 

Вземи туй, свържи го с онуй, и го сложи ей там. 

...

1. Какво направи с трупа му?! -> Погреба ли го, изгори ли го, изхвърли ли го на боклука или какво???

2. По отношение на кастрацията не сподели мнението си. 

3. Кучето с какво го храни?! -> С месо, с кучешка храна от животински продукти, с млечни продукти или с веганска храна?! :) => Кучето няма как да избира .... :) 

...

По твоята логика разликата между човек и твар е в избора. ОК, но защо тогава някои хора избират кастрация на домашните си животни?  Това добро ли е или зло?

...

на 17.12.2024 г. в 17:51, Solly написа:

Но няма как кучето да ни каже дали иска ...

Напротив, т.е. всяко животно с поведението си ни намеква какво иска. Не знам при кучетата как е, но имам доста наблюдения върху котките. 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

3. Кучето с какво го храни?! -> С месо, с кучешка храна от животински продукти, с млечни продукти или с веганска храна?! :) => Кучето няма как да избира .... :) 

С веганска храна , то е ясно защо са му се получили болестите. Горкото животно сигурно се е измъчило .

преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

Какво направи с трупа му?! -> Погреба ли го, изгори ли го, изхвърли ли го на боклука или какво???

Много ясно, че съм го погребала, а не съм го изхвърлила в контейнера както правят някои.

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

С веганска храна

Това беше отдавна, когато все още не бях веган.

преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

По отношение на кастрацията не сподели мнението си. 

Против кастрацията съм, когато животното се гледа у дома. Но пък за уличните кучета, не мога твърдо да кажа, че съм против. Развъждането на животни - води до тяхното страдание. 

преди 51 минути, Solly написа:

уличните кучета, 

Помиярите . Изоставени от уж хора ,които обичат животните и предизвикват страдание и за животните и за беззащитните граждани , като малки деца и стари хора .

Любители на животните , а детето му като му поиска пари , му казва ,, оправяй се "  сбъркани хора .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.