Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подмяна с по-нов 3D ускорител?

Featured Replies

Здравейте, кадрите отдавна са малко. Наближава време да подменя видеокартата. Моля пепоръчайте ми някой модели видеокарти, които да погледна?

За бюджета не съм сигурен, но мисля че захранването и нужната резолюция го ограничават под 1000 лева?

MSI B560M PRO-VDH     
Intel Core i5-11400F 
Patriot Viper 4 Blackout 16GB 2x8 3600Mhz 
PSU SEASONIC B12 BC-550 BRONZE    
Zalman Case ATX N5 OF 3White FANs
Radeon RX 560
монитор 1600х900 75Hz - Леново мися беше

Игри CS и F. 

А и какво се гледа като физически размер на видеокартата за да се събере в кутията?

преди 6 часа, peterstamov написа:

Здравейте, кадрите отдавна са малко. Наближава време да подменя видеокартата. Моля пепоръчайте ми някой модели видеокарти, които да погледна?

А и какво се гледа като физически размер на видеокартата за да се събере в кутията?

А старата карта каква е (чисто любопитство).

Видях, още спя. :)

Иначе общо взето се гледа дължината (length) затова дали ще се побере. Но имай предвид, че новите карти са дву-три слотови и трябва да се има предвид и големината на CPU охладителя понякога.

Иначе за този бюджет май трябва да се ориентираш към някоя от новите интелски Intel Arc B580 или RTX 4060(TI) като цена (макар и те да са варират от 900 - 1130 +- според pazaruvaj). Ако можеш да се понапънеш малко може и една RX 7900 GRE. Но те вече са към 1260-1290. Макар че за новите може би ще трябва да смениш и захранването.

Aко те устройва карта около 2 пъти и половина по-бърза от твоята, малка (16 см) и харчеща само 70 вата, за 400 лв:

https://xtreme.bg/product/58258/видео-карта-palit-rtx3050-stormx-6gb-gd6-NE63050018JE-1070F

Сравнение между нея и твоята:  https://technical.city/en/video/Radeon-RX-560-vs-GeForce-RTX-3050-6-GB

Ако търсиш по-мощни вече, както казва Би-бой.

RTX 3050 е възможно най-безсмислената карта, при наличие за малко повече пари 4060, която е и много по-мощна. А и с тази 6 ГБ памет е за никъде.

преди 25 минути, rumen1969 написа:

Твърдо   съм за  RTX 4060  ,перфектна карта.

http://nikem-bg.net/computer-components/ASUS-DUAL-RTX-4060-OC-8GB-V2/

И защо да е 4060, като има 4060Ti 16GB , или пък 7700XT, и 7800XT ако реши да смени и захранване?!

RTX 4060 Ti 16 GB vs RX 7800 XT [6-Benchmark Showdown]

Кутията на автора поема видео карти до 365мм.

• Автор

Благодаря ви за отговорите. Ориентирам се вече. Спирам се на вариантите 4060 или 4060ti като това ще го мисля допълнително.

Разликата между двете  е 200 - 300 лева. Незнам дали това е оправдано с разликата в производителността между двете като се има предвид и какъв е 3D ускорителя сега. Но пък това захранване може да носи 4060ti и като се сменя да е по-можещата ако ще се ползва по-дълго време!?

Въпросът сега е дали да почакам след нова година за по-добри цени или не? 

преди 9 часа, peterstamov написа:

За бюджета не съм сигурен, но мисля че захранването и нужната резолюция го ограничават под 1000 лева?

MSI B560M PRO-VDH     
Intel Core i5-11400F 
Patriot Viper 4 Blackout 16GB 2x8 3600Mhz 
PSU SEASONIC B12 BC-550 BRONZE    
Zalman Case ATX N5 OF 3White FANs
Radeon RX 560
монитор 1600х900 75Hz - Леново мися беше

Игри CS и F. 

Моето мнение е да събереш още пари, да продадеш твоите компоненти и да вземеш, нова конфигурация амд5 и нов монитор с високо опресняване. 

преди 4 минути, peterstamov написа:

Въпросът сега е дали да почакам след нова година за по-добри цени или не? 

Цени няма да паднат според моите наблюдения до сега. Преди години флагманите бяха до около 1500лв., и с времето се стигна до цени над 5000лв.

• Автор

Графичните процесори на коментираните видеокарти предполагам могат ефективно да се възползват от 8GB или 16GB памет?

Конфигурация с AMD Ryzen 5 и 240Hz монитор имам. Въпросите са за тази а и само монитор винаги мога да и взема. Пет човека сме вкъщи и имаме 6 компютъра.

За цените да. Мислех си дали сега не са по-високи заради коледните подаръци.

Етака за спорта ръгнах ватметъра. Конфигурацията в изчакване черпи 60W. При игра на Фортнайт 200W консумация.

• Автор
преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Разбрах те. Лично го изпитах на една от машините с 1050ti като я боднах на Rayzen 5. С настройките от предходната по-слаба карта изавди към 600fps.

Ако гоним 16-те гигабайта, понеже 8 били малко (ютуб), RX7600XT не е ли най-евтината, но е по-слаба от 4060ti? Само дето е 190W. Посоченото е с по-енергоемак процесор. По груби сметки цялата машина при игра вероятно ще черпи около 350W при захранване 550W? Ей това тр. да го пробвам!

Screenshot 2024-12-22 230322.jpg

Ако не ти стигне захранването, най-много да му се включи защитата и да спре, все пак читаво изглежда, за да стане някаква сериозна повреда.

Въпреки, че захранването не е от най мощните, бих погледнал  новите картите на Intel B580.
Която има по адекватна памет от 12 GB ,и цена производителност е над RTX 4060.

Или да изчакаш догодина новите карти на Nvidia 50-тата серия да излезнат (предполага се до пролетта трябва да пуснат 5060)

Като същевременно на старата генерация ,  цените ще са надолу. И  да се насочиш към по висок клас карта. (4070+ смяна на захранване).

Очаквано и B580 се намеси в дискусията. Въпроса е, дали голямата разлика в цената с 4060Ti 16GB няма да наклони везните към много по-евтината В580

ASRock Intel ARC B580 Challenger 12GB GDDR6 OC Edition • 13001812 ⋙ Цена 659.99

Да, затова и аз я споменах. Гледам вече се е продала в Gplay. За бюджетна карта може би ще е по-добре решение от 4060-тката, но аз лично ползвам системата и за работа и за игри и ще ми е интересно дали Интелската ще поддържа всички там важни за мен неща (в което се съмнявам) като cuda, opencl, dlss, fsr (това би трябвало след като е open-source), g-sync, freesync (това би трябвало след като е open-source) и т.н. Та главно засега зелените имат преднина заради тези gimmicks. В тази връзка попаднах на интересно видео.

Тук има един pugetbench как се справя с програмите за content creation:

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/intel-arc-b580-content-creation-review/

Общо взето е на почти на равнището на rtx 4060 ti.

• Автор
преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Очаквано и B580 се намеси в дискусията. Въпроса е, дали голямата разлика в цената с 4060Ti 16GB няма да наклони везните към много по-евтината В580

ASRock Intel ARC B580 Challenger 12GB GDDR6 OC Edition • 13001812 ⋙ Цена 659.99

Вижда ми се консумацията на B580, на ток, по-ниска от 4060 ti?

А тези защо са така? Я!

1.jpg

2.jpg

преди 12 минути, Mr. ?? написа:

Тук има един pugetbench как се справя с програмите за content creation:

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/intel-arc-b580-content-creation-review/

Общо взето е на почти на равнището на rtx 4060 ti.

Puget-a го бях забравил, но така или иначе отпада при мен. Има висока консумация в idle (аз не спирам системата). Не ми се рискува без CUDA, а и в новото поколение на зелените ще има neural rendering и DLSS 4 (ако ще и да са малко gimmicks). Та по-скоро аз бих се целил в 5070ti или нещо от сорта. Стига да има поне 16GB VRAM. Шината не ми е чак толкова важна, защото не цъкам на 4к и без това. (поне засега). Но е хубаво да има конкуренция. Но малко се получава - много е добра, ти я вземи. :)

Така е с ъпгрейдите - полакомяваш се за по-мощно видео и покрай него цялата конфигурация се отича... Но така е, който иска да цъка на високи резолюции с достатъчно кадри.

• Автор

Чета, чета и си казвам - "Като спрат да лъжат тогава ще си купя ".

Тоз интел май е разбъркал пазара. Чета, че бързо се изчерпвали?

Дали пък на другите производители прахясват на рафта? Отделно през Януари излиза b570.

https://www.caseking.de/en/intel-arc-b580-limited-edition-graphics-card-12288-mb-gddr6-/GCIT-003.html

Пък много красива бе......

intel-arc-b580-steel-legend-12gb-ocl3.png

преди 46 минути, peterstamov написа:

Тоз интел май е разбъркал пазара. Чета, че бързо се изчерпвали?

Само за Gplay видях, че са свършили, не съм преравял целия нет.

преди 47 минути, peterstamov написа:

Пък много красива бе......

Е то картата може да е на Intel, но дизайна си е на производителите партньори. Специално тоя дизайн се ползва и за други карти, не само за Arc-a. Ето пример с 7900 GRE-то:

https://www.vario.bg/asrock-radeon-rx-7900-gre-steel-legend-16gb-oc-rx7900gre-sl-16go

• 6 месеца по-късно...
  • Автор

За да не остане темата така във въздуха ........ взех ASRock Arc B570 Challenger.

Чаках, чаках месеци да излязат и тези и онези и накрая си харесах тази.

Монтирах я на една машина с Райзен. А на интелската сложих една от другите - 1050ti.

В режим на изчакване цалата машина консумира 80W.

Под товар на FurMark цалата машина консумира 247W.

Космумация само на видеокартата в този режим около 105W.

Температура 70°С.

IMG_20250626_141311.jpg

IMG_20250626_141723.jpg

Екранна снимка 2025-06-26 141936.jpg

Екранна снимка 2025-06-26 142142.jpg

на 26.06.2025 г. в 14:43, peterstamov написа:

За да не остане темата така във въздуха ........ взех ASRock Arc B570 Challenger.

Честито!

И как е, доволен ли си?

Първи впечатления от картата?

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 54 минути, Gaming_Solutions написа:

Честито!

И как е, доволен ли си?

Първи впечатления от картата?

Аз не съм фактор. Децата подпукаха някакви игри с коли и мравки. Сега съм пуснал да се инсталира фортнайт. Монитора е 240Hz но съм го пуснал на 144Hz (незнам защо).

Кефи ме как прекодира в AV1 - за 15 минути. Досега на процесор беше няколко часа.

Рядко купувам нови части....... бая кетук си е. Харесва ми изработката. Ребрата на радиаторите и т.н.

IMG_20250618_124722.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.