Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Усилвател с подходящи тонколони

Featured Replies

Здравейте и Честита Коледа!Един въпрос към хората, които са "по-навътре" с материята:Имам усилвател 2х75w, който слушам с колони 100w.Въпроса ми е - ако свържа колони 150w дали ще товаря усилвателя?

А аз в багажника на колата имам една торба цимент, 50 кг. Ако взема да я преместя в друга кола, с по-голям багажник - дали ще тежи повече, как мислиш?...

• Автор
преди 9 минути, Rudy M. написа:

А аз в багажника на колата имам една торба цимент, 50 кг. Ако взема да я преместя в друга кола, с по-голям багажник - дали ще тежи повече, как мислиш?...

Това шегичка ли е?

преди 57 минути, chinkich написа:

Въпроса ми е - ако свържа колони 150w дали ще товаря усилвателя?

Простият отговар е:Ако замениш 100 ватовите колони, със 150 ватови ,няма да се усети товарене на усилвателя.Товаренето зависи най-много от съпротивлението на колоните(което не си споменал).Изниква и въпросът,дали не питаш за свързване на двата чифта колони,към този усилвател?Тогава отговора ще е друг.

• Автор
преди 2 минути, Димитър 59 написа:

Простият отговар е:Ако замениш 100 ватовите колони, със 150 ватови ,няма да се усети товарене на усилвателя.Товаренето зависи най-много от съпротивлението на колоните(което не си споменал).Изниква и въпросът,дали не питаш за свързване на двата чифта колони,към този усилвател?Тогава отговора ще е друг.

Въпросът е само за две по-мощни колони със същите омове ...

ОК. Най-най-най опростено казано:

Усилвателят ти вади 2x75W. Колоните трябва да могат да поемат тази мощност, и да я превърнат в звук. Ако те са по-малко от 2x75W, няма да успеят, и ще изгорят. Ако са повече - няма проблем. Ти имаш 2х100 - всичко е наред. Ако сложиш 2х150 - пак няма проблем. И няма и смисъл, няма да изкараш по-силен звук. Мощността зависи от усилвателя, не от колоните. 

• Автор

Благодаря ти, разбрах!

преди 1 час, Rudy M. написа:

Усилвателят ти вади 2x75W. Колоните трябва да могат да поемат тази мощност, и да я превърнат в звук. Ако те са по-малко от 2x75W, няма да успеят, и ще изгорят. Ако са повече - няма проблем. Ти имаш 2х100 - всичко е наред. Ако сложиш 2х150 - пак няма проблем. И няма и смисъл, няма да изкараш по-силен звук. Мощността зависи от усилвателя, не от колоните. 

Благодаря ти, разбрах!

преди 4 часа, chinkich написа:

Здравейте и Честита Коледа!Един въпрос към хората, които са "по-навътре" с материята:Имам усилвател 2х75w, който слушам с колони 100w.Въпроса ми е - ако свържа колони 150w дали ще товаря усилвателя?

Вече ти отговориха на въпроса.

Но, има едно уточнение: всеки един себе уважаваш се производител на hi-fi тонколони дава информация за препоръчителната необходима мощност на усилвателя за захранване на въпросните тонколони.

Която, варира (например 20-100W). Така, че ако покриваш това изискване тя "ще свирне "добре".

Но и мощността не е всичко: например една тонколона/ОТ има чувствителност само 86-84 dB. Тогава, ти трябва по-мощен усилвател за да "захрани" подобаващо  въпросната тонколона.

И съответно той ще бъде увеличен/ще се товари доста повече, сравнен със тонколона с 88-90 dB (чувствителност/sensitivity) при еднакъв товар (импеданс/омове).

SPL-a също има пряка връзка, колко максимално силно, ще свири една тонколона.

преди 2 часа, Rudy M. написа:

Що заблуждаваш така човека бе ?
Ако някой иска може да ти обясни колко си в грешка, мене ме мързи.

преди 9 часа, chinkich написа:

Имам усилвател 2х75w

за колко ома колони се отнасят тия 75W? Или ако не знаеш, поне сподели модела на усилвателя!
Декларираната мощност на усилвателя се отнася за колони с импеданс N ома. Като най-често срещаните стандартни стойности на импеданса на озвучителните тела са 3,2; 4; 8... ома.
В момента се играе на преливане от пусто в празно...

• Автор
преди 6 часа, цър-вул написа:

за колко ома колони се отнасят тия 75W? Или ако не знаеш, поне сподели модела на усилвателя!
Декларираната мощност на усилвателя се отнася за колони с импеданс N ома. Като най-често срещаните стандартни стойности на импеданса на озвучителните тела са 3,2; 4; 8... ома.
В момента се играе на преливане от пусто в празно...

Мисля, че това не е от значение, но все пак - 2х75 w на 8 ом.Колоните също са на 8 ом.

Кой е избягал от час по физика? Това е основното - мощност на усилвателя и минимален импеданс на озвучителното тяло! Отдаваната мощност се отнася до дадения от производителя импеданс. Ако включиш 4ома тяло и усилиш докрай, най-вероятно ще дефектират крайните стъпала, ако няма защита от претоварване
Спокойно можеш да свържеш 100W тяло на 75W канал

Сега пък аз да вкарам малко размисъл - тези 100W са пикова мощност или непрекъсната мощност/RMS/ на тези тонколони?

• Автор
преди 2 часа, цър-вул написа:

Кой е избягал от час по физика? Това е основното - мощност на усилвателя и минимален импеданс на озвучителното тяло! Отдаваната мощност се отнася до дадения от производителя импеданс. Ако включиш 4ома тяло и усилиш докрай, най-вероятно ще дефектират крайните стъпала, ако няма защита от претоварване
Спокойно можеш да свържеш 100W тяло на 75W канал

Аз използвам 100, ама питането е за 150

преди 2 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Сега пък аз да вкарам малко размисъл - тези 100W са пикова мощност или непрекъсната мощност/RMS/ на тези тонколони?

Непрекъсната...

преди 26 минути, chinkich написа:

Непрекъсната...

Само че уточни, та хората да го знаят. Непрекъсната /RMS/ честота  от 1 килохерц по DIN.

преди 1 час, chinkich написа:

Това повторно „питане“,да не би да значи,че не харесваш дадения до сега отговор? Питаш за цифри,означаващи някаква написана мощност от производителя,която в повечето случаи е преувеличена и не е критерий за качество или по-силно свирене.Отговорихме ти,че при еднакво съпротивление на колоните (8 ома),товарене на усилвателя няма да има.И все пак,не казваш моделите на колоните? Някои струват много хилядарки ,други стотина,двеста лева.Разликата,при еднакви ватове,на различни марки,ще е е от тук до небето...

преди 6 минути, Димитър 59 написа:

Питаш за цифри,означаващи някаква написана мощност от производителя,която в повечето случаи е преувеличена и не е критерий за качество или по-силно свирене.Отговорихме ти,че при еднакво съпротивление на колоните (8 ома),товарене на усилвателя няма да има.И все пак,не казваш моделите на колоните? Някои струват много хилядарки ,други стотина,двеста лева.Разликата,при еднакви ватове,на различни марки,ще е е от тук до небето...

Той и Mr? му го е написал в негов пост, но явно не го е прочел.

преди 18 часа, chinkich написа:

Благодаря ти, разбрах!

Благодаря ти, разбрах!

Когато питате за такива работи, на първо място е необходимо да споделите модела на усилвателя и тонколоните.

преди 56 минути, цър-вул написа:

Питах, ама мълчи кат' комунизд на разпит. 

Не свършиха ли бре? Явно все има какво да се взема след почти 40 години. Ега ти и прехода!!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.