Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 26 минути, БаалБек написа:

Автор: Антон Тодоров

и спрях да чета ...твоите глупости са ясни

Отдавна мислещите тук са те качили на "кантара"...и той показва отрицателно число...от към мисъл и смисъл...

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

• Отговори 11,9k
  • Прегледи 387,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Глупи, Радев не е като тебе и шайката виждащи не по далеч от носа си. Предвидимо сте толкова елементарни, че да си въобразявате, че точно той не знае Закона и си мисли да го пренебрегва... Шах с офице

Публикувани изображения

преди 4 минути, Proshark написа:

и спях да чета ...твоите глупости са ясни

Явно мозъкът ти все още е в колапс и кънти в главата ти "това е невъзможно", "това не е вярно"

Ето за кое:

преди 9 минути, БаалБек написа:

България след малко повече от три седмици ще бъде член на еврозоната, с което приключва формалното ни присъединяване към свободния свят. НАТО, ЕС, Шенген, еврозона - четирите кита, на които стои днешна България.

Успех с изтрезняването и проглеждането. Ще се справиш...дано.

:newspaper:

Само такива като комсомолеца Кокич - на 73 години (от Пернишките села)   все още не са привикнали с Еврото.

преди 5 часа, N1K17Y написа:

Винаги се изумявам, един учител от какви кенефи си черпи информацията... 

Кенефи?
Не познавам сайта ако това имаш предвид, просто търсех информацията.
Искаш да клажеш, че центъра на София не е пълен с араби?

преди 12 часа, N1K17Y написа:

Къде съм казал, че контролираме или ще контролираме валутния борд

Нищо, остави... Ти даже не си наясно с икономическите механизми, кво изобщо си тръгнал, да коментираш валутният борд... еб*ли му майката.

на 4.12.2025 г. в 23:56, N1K17Y написа:

Аз да питам тебе, щом англичаните само умни решения взимат, да заринем и нашата столица с пакистанци и индийци, м? 

Циганите не ти ли стигат? То същото.

преди 16 часа, БаалБек написа:

България след малко повече от три седмици ще бъде член на еврозоната, с което приключва формалното ни присъединяване към свободния свят. НАТО, ЕС, Шенген, еврозона - четирите кита, на които стои днешна България. Нямам думи да опиша радостта и щастието си - неподправени, искрени, идващи от цялата ми душа и сърце. Отне ни 36 години, но си струваше. Винаги съм знаел, че си е струвало и съм полагал всичките си усилия за постигането на тази цел. Никога не съм имал и грам съмнение, че трябва да сме там. Радвайте се и пазете постигнатото!

Автор: Антон Тодоров

Изразът "абориген се радва на стъклени мъниста" е пряко заимстван от реална историческа случка, която се е превърнала в символ на наивност и неравностойна размяна.

Историческият произход: през 1626 г. холандският търговец Петер Минуит "купува" остров Манхатън (днес центърът на Ню Йорк) от местните индианци от племето Ленапе. Според холандските архиви той платил еквивалента на 60 гулдена – стока на стойност около 24 щатски долара по тогавашни цени. Какво точно получили индианците в замяна? Стъклени мъниста и огледалца!

За европейците това били евтини дрънкулки, произвеждани масово във Венеция и Холандия. За индианците обаче ярките мъниста и огледалата били нещо невиждано, магическо и много ценно като украшение и статусен символ. Така Манхатън – днес най-скъпата земя на планетата – бил "продаден" за шепа стъклени топчета.

Още от 19–20 век в Европа тази история се разказва като класически пример за измама на "примитивни" народи от "цивилизовани" търговци. 

Така че следващия път, като те измамят на безбожно висока цена и ти си супер щастлив – е, знаеш вече как те виждат другите: абориген се радва на мъниста.

А бре, нали с еврото трябва да дойдат и нови инвеститори? Що така обаче сегашните се разбягаха като пилци? Само в разстояние на последните две седмици се разбра за двама:

5.12.25г

Автомобилен доставчик прекратява дейността си у нас

и още:

22.11.25г

Завод-гигант затваря и бяга от България, стотици остават без работа

преди 3 часа, ivottoshev написа:

А бре, нали с еврото трябва да дойдат и нови инвеститори? Що така обаче сегашните се разбягаха като пилци? Само в разстояние на последните две седмици се разбра за двама:

5.12.25г

Автомобилен доставчик прекратява дейността си у нас

и още:

22.11.25г

Завод-гигант затваря и бяга от България, стотици остават без работа

Идват, разбира се! Толкова им е припряно да инвестират в България, че направо напускат семействата си - жените плачат, децата махат с ръчички...

Само дето полетът им вероятно пак е отменен. Нищо ново така е, когато летиш към икономическа суперсила. Ама важното е, че до 1-ви януари всички нови инвеститори ще са вече тук, подредени на две редици още на Терминал 2, с куфарчета, лаптопи и онази специфична миризма на свеж капитал.

И тогава… тогава чудото започва.
България се превръща в икономическа свръхсила, такава, че САЩ и Китай ще се чудят откъде им идва. Ще изнасяме в целия свят: техника, машини, високотехнологични продукти, а между другото и частите за първия космически асансьор.

Да, да, ние!
Българите!

Ще правим елементи за съоръжение, което ще изстрелва човечеството към звездите, само че с по-малко вибрации от нашите междуградски автобуси.

И всичко това, за да може богинята на ЕС, самата Фон дер ЛАЙЙЙЙН да се качи на асансьора, да погледне Европа от високо и да каже:

"Ах, какви хора! Какво чудо! България новият двигател на европейската икономика!"

Айде и тука: 

Гейпросащесср трололинките ще си изгризат ноктите, ако не е фалшиво и ако има правилните последствия.

преди 35 минути, attj написа:

Комсомолци като Кокич вече да свикват      Може да бъде изображение с пари и текстово съобщение

Ти може да се смееш, ама докато ти броиш ессрцентове, той може да брои пачки. Знайш ли му колко грантове, не знаеш. 

380  Евро е пенсията на Кокич.     Той е на 73 години и нищо не е случайно.  

преди 52 минути, attj написа:

380  Евро е пенсията на Кокич.     Той е на 73 години и нищо не е случайно.  

Трол възраст няма. Хихихи. 

преди 10 минути, Sliderum2 написа:

Трол възраст няма. Хихихи. 

Майка му е от бригадирското движение.  От 1952 година.    Не знае какво е това.    Няма как да го е научила да бъде такъв. 

Може би не знаете това, но след като Словакия включи правото на плащания в брой в своята Конституция, Европейската централна банка почти веднага разкритикува Словакия за тази стъпка, заявявайки, че „този въпрос не е от компетенциите на държавите, приели еврото“. Впоследствие президентът на банката Кристин Лагард добави, че „паричната политика на държавите-членки на еврозоната е изцяло в ръцете на ЕЦБ, а не на самите държави, и че тя трябва да се управлява от законодателството на Европейския съюз“. С други думи – ако сте приели еврото, скъпи държави-членки, моля, мълчете, тътрете краката си и послушно правете каквото решат властимащите от Франкфурт. И забравете за записването на правото на пари в брой в конституциите си. Това би бил правилният път!
Отказът от собствената валута на практика означава отказ от собствения суверенитет. Фирмите и компаниите, които искат да фактурират, да извършват плащания или да изплащат заплати в евро, могат да го правят и сега. За това приемането на еврото не е необходимо.
Твърдението, че еврото ще е от полза за бизнеса, е просто примамка за гражданите, за да се хванат отново в капана на богатството и просперитета от Брюксел и да глътнат поредната въдица заедно с макарата.
С приемането на еврото ще постигнем само това, че срещу милиардите, които ще трябва да внесем в Европейския стабилизачен механизъм, ще си купим част от дълга на цялата еврозона и ще предадем паричната си политика на Франкфурт. Нищо повече.
В никакъв случай не трябва да се отказваме от собствената си валута и парична политика. Бихме подкопали един от основните стълбове на нашия суверенитет.
Усилията на ЕЦБ да попречи на Словакия да приеме правото на парични средства в брой, е напомняне за това, как тази институция би ни подчинила веднага в момента на приемане на еврото.
България не трябва да се превръща в подтеритория на Брюкселската империя. Тя трябва да запази независимостта си на всяка цена.
А българският лев е нейната абсолютна основа!
.
Автор: Maria Kroumova

Бях питал Пламен Умния, той не ми отговори. Питах тираджията... и той не ми отговори. Питах Иван Умния... и той не ми отговори. И умницата на форума няма отговор, та... някой от умнокрасивите, ще ми каже ли, какво реално печелим от влизането в Еврозоната? Щото отговорите, дето съм получил към този момент са на ниво първи клас, вторият срок. Не за друго... в смисъл, ясно ми е, че сте за лечение, ама ми е интересна еуфорията у вас. Та... Какво реално печелим от еврото? Конкретно...

току-що, communismatic написа:

Бях питал Пламен Умния, той не ми отговори. Питах тираджията... и той не ми отговори. Питах Иван Умния... и той не ми отговори. И умницата на форума няма отговор, та... някой от умнокрасивите, ще ми каже ли, какво реално печелим от влизането в Еврозоната? Щото отговорите, дето съм получил към този момент са на ниво първи клас, вторият срок. Не за друго... в смисъл, ясно ми е, че сте за лечение, ама ми е интересна еуфорията у вас. Та... Какво реално печелим от еврото? Конкретно...

Не е вярно! Никога не си питал! 🤡 И никога не са ти отговаряли! 😂

преди 7 минути, communismatic написа:

Какво реално печелим от еврото? Конкретно...

Трябва да си много тъп, първо да не си чул безброй пъти обяснението по всички медии , и второ да не си запомнил нищо. Ще пренебрегна моето мнение за теб и ще опитам още веднъж . За мен печалбата от еврото има много по-голяма стойност в политическо изражение-това е просто казано( като за твоя мозък) сбогом на рублата! Нали за това всичката съветска агентура, начело със зелената партенка, си скъса дамарите да воюва срещу него. Икономическия аспект тях не ги интересува, защото тях им плащат в долари (в момента 1000 рубли=13.07 долара). 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.