Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо е тази забрана

Featured Replies

Здравейте!

От известно време ми се получава на даден нов файл или направена папка в падащото меню( с десен клик върху тях) да не мога да оперирам, т.е. нито да ги отварям нито да ги изтрия. Забелязах че в падащото меню върху опциите изтриване и преименуване има от тези сините щитчета. На какво може да се дължи това и как да го оправя!

Разрешен от Христо Влъчков

Явно в компютъра ти има софтуер, който слага "от тези сините щитчета" на разни места, без твое знание.

Намерѝ кой е, и го деинсталирай.

• Автор
преди 11 минути, Rudy M. написа:

Явно в компютъра ти има софтуер, който слага "от тези сините щитчета" на разни места, без твое знание.

Намерѝ кой е, и го деинсталирай.

И аз така мисля , не мога да определя кой може да е той?!

Ми да беше дал един скрийншот поне, да ги видим тия "щитчета"?... 

Един списък на инсталираните програми също ще помогне.

• Автор
преди 9 минути, Rudy M. написа:

Ми да беше дал един скрийншот поне, да ги видим тия "щитчета"?... 

Един списък на инсталираните програми също ще помогне.

Dekstop ot 20.01.2025g.jpg

1.jpg

Тази машина твоя ли е, някой друг ползва ли я? Акаунта администраторски ли е?

:offtopic_s:Толкова дискове не бях виждал досега, почти цялата азбука е заета :)

Обикновено са от UAC (User Account Control) тези щитове. Но от свойства би трябвало да можеш да добавиш дадена програма да стартира като администратор (приложимо за преки пътища-икони-изпълними файлове) или да си видиш правата на папките и да си присвоиш права при нужда (за по-лесно има и Take Owership reg tweak, който добавя въпросната опция в context менюто).

Malwarebytes не помня да има опция да защитава файлове и папки. Windows Defender има Controlled Folder Access, но това важи за Win 10 и нагоре (не помня дали 8.1 го имаше, но 7 със сигурност няма такава опция).

Та взимането на права или спирането на UAC (ако трябва и временно) ще ти помогне да изтриеш каквото ти трябва. Алтернативни варианти са с програми, които трият при рестарт или с жив диск на Linux или с Recovery Environment на Win преди да е заредила самата ОС. Има разбира се и опция с Anti-Rootkit инструмент. Те могат да трият и под Win, защото инсталират kernel-level driver.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

:offtopic_s:Толкова дискове не бях виждал досега, почти цялата азбука е заета :)

Да, моя е и никой друг не я ползва. Акаунта е с администратоски права.

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Обикновено са от UAC (User Account Control) тези щитове. Но от свойства би трябвало да можеш да добавиш дадена програма да стартира като администратор (приложимо за преки пътища-икони-изпълними файлове) или да си видиш правата на папките и да си присвоиш права при нужда (за по-лесно има и Take Owership reg tweak, който добавя въпросната опция в context менюто).

Malwarebytes не помня да има опция да защитава файлове и папки. Windows Defender има Controlled Folder Access, но това важи за Win 10 и нагоре (не помня дали 8.1 го имаше, но 7 със сигурност няма такава опция).

Та взимането на права или спирането на UAC (ако трябва и временно) ще ти помогне да изтриеш каквото ти трябва. Алтернативни варианти са с програми, които трият при рестарт или с жив диск на Linux или с Recovery Environment на Win преди да е заредила самата ОС. Има разбира се и опция с Anti-Rootkit инструмент. Те могат да трият и под Win, защото инсталират kernel-level driver.

Благодаря ви много.

преди 9 минути, Raze написа:

Дали са физически дискове или дялове?

преди 7 минути, Христо Влъчков написа:

Дялове

Това ми беше ясно! Питах @Raze

• Автор

Как да настроя UAC за да изчезнат щитчетата от "Изтрий" и "Преименувай" . Къде да намеря Take Owership reg tweak, за да го ползвам?

преди 4 минути, Христо Влъчков написа:

Как да настроя UAC за да изчезнат щитчетата от "Изтрий" и "Преименувай" .

Просто го спри.

https://www.sevenforums.com/system-security/1212-how-disable-user-account-control-uac-windows-7-a.html

https://www.sevenforums.com/tutorials/299-user-account-control-uac-change-notification-settings.html

Иначе самите икони могат да се скрият така (но то е малко като заравяне на главата в пясъка и има по-скоро естетически ефект, отколкото функционален):

https://www.eightforums.com/threads/completely-remove-uac-shield-from-icons-files.14092/#post-248057

преди 4 минути, Христо Влъчков написа:

Как да настроя UAC за да изчезнат щитчетата от "Изтрий" и "Преименувай" .

Ако четеш и ползваш Google ... може и да стане.

User Account Control overview
User Account Control settings and configuration

• Автор

Сега проблема със забраната и щитчетата го прави само на последния дял в подправките. Като се създават нови, после не ги отваря, нямало права за това. 

Вземи си права. След спиране на UAC рестартира ли?

Иначе можеш с тоя тул да вкараш пътя до папките и да натиснеш Unlock.

https://www.bleepingcomputer.com/download/grantperms/

• Автор
  • Решение
преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Вземи си права. След спиране на UAC рестартира ли?

Иначе можеш с тоя тул да вкараш пътя до папките и да натиснеш Unlock.

https://www.bleepingcomputer.com/download/grantperms/

Взел съм права, след като съм спрял UAC и рестартирал даже няколко пъти , но нямаше ефект. Сега ще ползвам и вашето предложение на GrantPerms.

преди 5 минути, Христо Влъчков написа:

Взел съм права, след като съм спрял UAC и рестартирал даже няколко пъти , но нямаше ефект. Сега ще ползвам и вашето предложение на GrantPerms.

Може самия дял (на които са тези последни проблематични папки) да има омазани права. На дяла също може да се проверят с гореспоменатия инструмент.

Просто въведете в GrantPerms Т:\ и натиснете List Permissions.

Или с командата: cmd /c cacls Т:\ >log.txt&start log.txt

Ако пък е някакво флаш устройство вижте дали няма плъзгач забраняващ писането по дяла, но иконата не прилича на USB устройство. Но го споменавам за всеки случай.

Може да има и проблеми с файловата система на въпросния дял. Тогава един CHKDSK T: /x /b може би не е лоша идея (само преди това е добре да имате копия на документите си, че ако има такива разположение на лоши сектори след поправката може и да са неизползваеми после).

преди 13 минути, Христо Влъчков написа:

Благодаря на 

B-boy/StyLe/

ТОВА реши проблема ми. Вече се отключиха папките и файловете и може да се работи с тях.

Щом си доволен - маркирай отговора като „Решение“

Пп. Не твоят отговор бе ... шемет!

Радвам се, че всичко е наред тогава. Но нещо явно е оплескало правата. Може да си запазите инструмента. Иначе по начало бе създаден за борба с упорити бацили. Да се внимава с него все пак, защото не всяка папка трябва да бъде отключена. ACL правата са деликатно нещо и са там за да предотвратят потребителя да се меси в делата на системните файлове и като цяло да попречи и на зловреден софтуер да нанесе много поражения.

Що се отнася до решението, благодаря момчета, но не държа на тези работи. Важното е да има дигитален дневник на евентуалните решения, който да се ползва като "указател" при нужда. И това е силата на форума (поне докато съществува).

преди 6 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Що се отнася до решението, благодаря момчета, но не държа на тези работи. Важното е да има дигитален дневник на евентуалните решения, който да се ползва като "указател" при нужда. И това е силата на форума (поне докато съществува).

Аз също не обръщам внимание - и тук не бях забелязъл.

По-важното е - когато се кликне на „Виж решението“ - да те препрати към истинското решение, не ... някъде в мъглата!

преди 8 часа, Raze написа:

Като свърши английските символи, има китайски - около 2000. Кеф му дискове или дялове.В иконите на дисплея липсва само герба на...България!

Що се отнася кой му е помогнал за решаване на проблема също е отбелязал ударно.Тогава не разбирам за какво е написал тази тема, щом може да се оправи сам!

преди 9 минути, Колев 74 написа:

Като свърши английските символи, има китайски - около 2000. Кеф му дискове или дялове.В иконите на дисплея липсва само герба на...България!

Що се отнася кой му е помогнал за решаване на проблема също е отбелязал ударно.Тогава не разбирам за какво е написал тази тема, щом може да се оправи сам!

Сега се поразтърсих и наистина лимита е до Z:. Иначе има и други начини за монтиране и достъпване на дискове през windows.

What is the MAX number of hard disc drives for windows 10 - Microsoft Community

drivers - Maximum number of drives in windows? - Stack Overflow

How can Win10 address more than 26 drives? - Windows - Spiceworks Community

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.