Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Аудиосистеми за дома (Panasonic PMX90 и други)

Featured Replies

Пускам тази тема в отговор на запитване на @Колев 74 относно домашната ми микросистема:

large.2025-02-05_121814.jpg.c106ad511d29

Моделът е Panasonic PMX90 (EG-B или EG-S, съответно черен или сребърен цвят) . Имам я малко повече от две години, замени предишната ми подобна, пак на Panasonic, която физически (но не и като функционалност) остаря. Това, което ще напиша, е лично мнение от опит, техническите характеристики всеки може да си прочете в нета. Откъде да започна ... :)

Първо, най-важното - звукът. Хубав е! Плътен, силен, стабилен. Усеща се качественият (за класа си) усилвател, покриващ целия честотен обхват. Мощността за жилище е предостатъчна. На нетехнически език - потенциометърът е на степени от 0 до 50, аз рядко усилвам над 20. Стаята ми е малка, около 12 кв.м., и това е напълно ОК. Притеснявам се, че ако надуя повече, съседите ще ме линчуват :D . Едно време си правехме тест - усилваме до край, без да е пусната никаква музика, и слушаме шума от колоните. Тук не се чува абсолютно нищо. Впрочем, това е типично за Panasonic-ите, които съм имал досега. По документи мощността е 2х60W. Не знам каква точно, и как се изчислява, но на практика е съвсем достатъчна за всякакви цели. Звукът има възможност за настройка от тялото - ниски/високи , екстра бас, пресети. Според мен не вършат особено добра работа. Тъй като уредбата е свързана само към компютър, предпочитам да си настроя звука от еквалайзера на плеъра. 

Второ - свързаност. Това може би беше причината да се спра на този модел. Може да се свърже на практика всеки друг музикален уред в един обикновен дом:

- USB порт за флашка (отпред);

- изход за слушалки със жак (отпред);

- Bluetooth свързаност - за безжични слушалки, GSM, и каквото друго се сетите;

- свързване с PC чрез USB кабел, като за принтер. Така съм я вързал към компютъра си. Подава се директен сигнал, който не минава през звуковата карта (което за мене е супер, моята на дъното изгоря :( ). Недостатъкът е, че трябва да се инсталира драйвер, наличен е в сайта на производителя. 

- стандартен стерео аудио вход ("камбанки");

- още един вход със жак, най-вероятно за микрофон, не съм го пробвал досега;

- оптичен вход.

Трето - функционалност. Съвсем стандартната - CD и тунер, аудиокасетките са вече в миналото. Освен това, разбира се, часовник и таймер. Функциите за On/Off , Bluetooth, селекторът на режимите и управление на CD-то, усилване и ниски/високи са на тялото, всички останали са на дистанционното.  Тялото е много компактно, лесно може да му се намери място на секция, бюро, около компютър или телевизор. Колоните също не са големи, от ПДЧ, според мен даващо прилична акустика. Трилентови са, с бас рефлектор отзад. 

Четвърто - практичност. Бих казал, че е най-доброто за цената си. Която в момента е около 580 лв., аз за моята дебнах промоция, и я взех за 480. Разбира се, не може да се сравнява с висок клас профи техника, там нещата са на друго ниво. Но и цените също :) . За дома, мисля, не е нужно повече.

Пето - недостатъци. Реално трудно може да се намерят такива. Но тъй като аз от 31 години слушам само Pаnasonic-и :) , това ми е 5-ият модел от марката, и не мога да не го сравнявам с предишните. Смятам, че две от предните ми уредби бяха по-добри като звук. Имаха едно нещо, наречено Bi-Amp - отделни усилватели за ниските и високите честоти, за всеки канал. И после се подаваха към колоните по отделни кабели. Това, по мое лично мнение, правеше звука уникален. Усещах го в предишния си модел SA-PM25, и най-вече в легендарния PM-22 😍 . За съжаление, вече такива машини не се правят, всичко е цифрово ... Аз имам една особеност - независимо от жанра музика, харесвам да има повече и по-изразени високи честоти. Басът не ме вълнува толкова, дори ме дразни, като почне много да бумти. А тук при PMX90 високите някакси не ми достигат. Да, има ги, особено като понастроя малко еквалайзера, но не е същото като преди. 

Другият "недостатък", ако може да се нарече така, е липсата на някои съвременни функции, за хората, които имат нужда от тях. Тези функции са добавени в следващия модел - PMX100. Той вече може да се свърже директно с Интернет, с него може да се приема поточно радио, да се свърже в интелигентна домашна система, и много други. Но за такива като мен, които се задоволяват с добрата музика - PMX90 e simply the best :)

преди 3 часа, Rudy M. написа:

Пускам тази тема в отговор на запитване на @Колев 74 относно домашната ми микросистема:

Моделът е Panasonic PMX90 (EG-B или EG-S, съответно черен или сребърен цвят) . Имам я малко повече от две години, замени предишната ми подобна, пак на Panasonic, която физически (но не и като функционалност) остаря. Това, което ще напиша, е лично мнение от опит, техническите характеристики всеки може да си прочете в нета. Откъде да започна ... :)

Първо, най-важното - звукът. Хубав е! Плътен, силен, стабилен. Усеща се качественият (за класа си) усилвател, покриващ целия честотен обхват. Мощността за жилище е предостатъчна. На нетехнически език - потенциометърът е на степени от 0 до 50, аз рядко усилвам над 20. Стаята ми е малка, около 12 кв.м., и това е напълно ОК. Притеснявам се, че ако надуя повече, съседите ще ме линчуват :D . Едно време си правехме тест - усилваме до край, без да е пусната никаква музика, и слушаме шума от колоните. Тук не се чува абсолютно нищо. Впрочем, това е типично за Panasonic-ите, които съм имал досега. По документи мощността е 2х60W. Не знам каква точно, и как се изчислява, но на практика е съвсем достатъчна за всякакви цели. Звукът има възможност за настройка от тялото - ниски/високи , екстра бас, пресети. Според мен не вършат особено добра работа. Тъй като уредбата е свързана само към компютър, предпочитам да си настроя звука от еквалайзера на плеъра. 

Второ - свързаност. Това може би беше причината да се спра на този модел. Може да се свърже на практика всеки друг музикален уред в един обикновен дом:

- свързване с PC чрез USB кабел, като за принтер. Така съм я вързал към компютъра си. Подава се директен сигнал, който не минава през звуковата карта (което за мене е супер, моята на дъното изгоря :( ). Недостатъкът е, че трябва да се инсталира драйвер, наличен е в сайта на производителя. 

- оптичен вход.

Трето - функционалност. Съвсем стандартната - CD и тунер, аудиокасетките са вече в миналото. Освен това, разбира се, часовник и таймер. Функциите за On/Off , Bluetooth, селекторът на режимите и управление на CD-то, усилване и ниски/високи са на тялото, всички останали са на дистанционното.  Тялото е много компактно, лесно може да му се намери място на секция, бюро, около компютър или телевизор. Колоните също не са големи, от ПДЧ, според мен даващо прилична акустика. Трилентови са, с бас рефлектор отзад. 

Четвърто - практичност. Бих казал, че е най-доброто за цената си. Която в момента е около 580 лв., аз за моята дебнах промоция, и я взех за 480. Разбира се, не може да се сравнява с висок клас профи техника, там нещата са на друго ниво. Но и цените също :) . За дома, мисля, не е нужно повече.

Пето - недостатъци. Реално трудно може да се намерят такива. Но тъй като аз от 31 години слушам само Pаnasonic-и :) , това ми е 5-ият модел от марката, и не мога да не го сравнявам с предишните. Смятам, че две от предните ми уредби бяха по-добри като звук. Имаха едно нещо, наречено Bi-Amp - отделни усилватели за ниските и високите честоти, за всеки канал. И после се подаваха към колоните по отделни кабели. Това, по мое лично мнение, правеше звука уникален. Усещах го в предишния си модел SA-PM25, и най-вече в легендарния PM-22 😍 . За съжаление, вече такива машини не се правят, всичко е цифрово ... Аз имам една особеност - независимо от жанра музика, харесвам да има повече и по-изразени високи честоти. Басът не ме вълнува толкова, дори ме дразни, като почне много да бумти. А тук при PMX90 високите някакси не ми достигат. Да, има ги, особено като понастроя малко еквалайзера, но не е същото като преди. 

Другият "недостатък", ако може да се нарече така, е липсата на някои съвременни функции, за хората, които имат нужда от тях. Тези функции са добавени в следващия модел - PMX100. Той вече може да се свърже директно с Интернет, с него може да се приема поточно радио, да се свърже в интелигентна домашна система, и много други. Но за такива като мен, които се задоволяват с добрата музика - PMX90 e simply the best :)

Най вече много ти благодаря за направеното ревю.

Понеже доста хора по моя край са ме питали  за такива системи, ще го ползвам направо от твое име и с разрешение, защото си му направил доста добро и пълно описание.Едно от най големите предимства е това, че към системата можеш да добавиш още няколко 3 или 4 източника на сигнал+ блутуд.За мен това е от особено значение.И с добавянето на дистанционно управление, всичко е още по добре. Оставям всички други екстри настрана.Те са присъствали и може би и занапред ще присъстват в изделията на Панасоник - Техникс.

За мощността сме единодушни, без да сме се наговаряли. Дори е предостатъчна, щом колоните си вършат работа.Присъствието на еквилайзер значително може да измени "картината" така, че на всеки да е приятно слушането на музика или говора на диктора по телевизията. Определено за такива пари(около 5-600 лева, човек не може да намери това което иска, но се указва, че го има.Съветвам много от питащите за аудиотехника малко по сериозно да обърнат внимание на тези модели. 

На Руди - дължа му само благодарности за чудесната тема и отзивът му към мен и хората от форума!

На снимката изглежда красиво,но като видях размерите съм разубеден.Колонките са една педя високи,усилвателя една педя широк... , Т.Е. мъничка системка, която не вярвам да успее да изкара добър и силен звук.За някое малко дете да си слуша музика,може би е добре,но за ценител на добрия звук едва ли...

• Автор

Може би трябва да я чуеш, за да прецениш.

А и аз никъде не твърдя, че такава система е за "ценител на добрия звук". По-скоро е за ежедневно нормално ползване - да си усилиш звука от телевизора, компютъра, GSM-а ... Или просто да си пуснеш любимите парчета, докато вършиш нещо друго. 

За "ценителите" има друга тема. Там се обсъждат едни хиляди левове за усилватели, колони, грамофони, специални "акустични" кабели, и т.н. :) . Всеки със своето си. 

• Автор
преди 33 минути, nusho73 написа:

Той е радиоточката Rudi M

Нуше, к'во става, бате?... Опитваш се да се правиш на много умен ли? Нали знаеш, че не го можеш това!

Бегай копирай малко тъпи вицове отнякъде, и ги пусни в любимата си тема, че да ти се вдигне малко самочувствието. За друго не ставаш. 

• Автор
преди 13 минути, АнонименАлкохолик написа:

Защо не си вземате нещо качествено, а само за джънгър? : D

Какво например?

• Автор
преди 5 часа, АнонименАлкохолик написа:

Например 1.0/2.0 система

Yamaha HS5/8, Adam Audio A7V/T7V, KRK

Това са студийни монитори. Имат съвсем различно предназначение. 

преди 10 часа, Rudy M. написа:

Това са студийни монитори. Имат съвсем различно предназначение. 

Вярно е.

Но все пак в домашни условия ще е в пъти по-добре отколкото някакви "джънгър"

• Автор
преди 17 минути, АнонименАлкохолик написа:

Вярно е.

Но все пак в домашни условия ще е в пъти по-добре отколкото някакви "джънгър"

Микросистемата, за която съм писал в тази тема, е далеч от "джънгър". Ако не си я чувал на живо - приеми думите ми на доверие. 

Работил съм в няколко магазина за техника, и през ръцете ми са минавали предостатъчно такива и подобни "джънгър сандъци":

slika-sony-mhc-rg595-muzicka-linija_slik

за да мога да видя разликата.

• 1 месец по-късно...
на 5.02.2025 г. в 13:02, Rudy M. написа:

- оптичен вход.

Здравейте , доста ми харесва PMX 90 , имам стара уредба Aiwa , бих ли могъл да ползвам нейните колони , които са 6 ома.

Благодаря.

преди 24 минути, aviv 7 написа:

Здравейте , доста ми харесва PMX 90 , имам стара уредба Aiwa , бих ли могъл да ползвам нейните колони , които са 6 ома.

Благодаря.

Може, да!

преди 7 минути, Колев 74 написа:

Може, да!

Много благодаря за бързия отговор . Притеснявах се да не изгори нещо.

преди 8 минути, aviv 7 написа:

Много благодаря за бързия отговор . Притеснявах се да не изгори нещо.

Стига да са напълно изправни и няма проблем. Ако се съмняваш, че са пипани, не се занимавай с това, а потърси техник, който рзбира от аудиотегника, но да не е на 18 години.

преди 8 часа, Коркодила написа:

Тоя саир сандък вади звук точно като ВЕФ. Да беше е взел барем едни студийни монитори. 

Защо не покажеш някой модел на студийни монитори а пишеш глупости навред из форума? Да те видим на какво казваш стидиен монитор поне.

Там ,дето не ти е работа, не се навирай а си яж кюфтетата, пълни търбуха и си гледай тамъзлъка,щот някой черньо ще ти отмъкне и това щастие. Не се ли усещаш, че хората от форума масово те подиграват във всяка твоя тема?

• Автор
преди 9 часа, Коркодила написа:

Да беше е взел барем едни студийни монитори. 

Това май го бях чел вече в темата ... 

Един Анонимен Алкохолик го беше писал. После си купи "студийни монитори", пусна си тема да се оплаква, че много шумяли, като не им подавал сигнал, и ги върна. 

преди 12 минути, Rudy M. написа:

Това май го бях чел вече в темата ... 

Един Анонимен Алкохолик го беше писал. После си купи "студийни монитори", пусна си тема да се оплаква, че много шумяли, като не им подавал сигнал, и ги върна. 

Първо на първо къде съм се оплаквал?

И защо студийни монитори в кавички?

Студийните монитори струват в пъти повече от тази "микросистема" която си споделил че я имаш

• Автор
преди 9 часа, АнонименАлкохолик написа:

Първо на първо къде съм се оплаквал?

В твоята тема:

на 20.02.2025 г. в 15:20, АнонименАлкохолик написа:

Днеска ми пристигнаха студийните монитори Adam T7V (1.0)

За тест пробвах с unbalanced кабел RCA 3.5mm, но имаше този hiss/buzzy звук (без пусната музика и етц.), който бе силен и използването така беше невъзможно.

Отидох да купя балансиращ кабел, който е XLR към RCA 1/8' (6.3mm), но този шум си остана (минимален е- отново без музика и етц.)

на 20.02.2025 г. в 20:52, АнонименАлкохолик написа:

Не е докрай.

На "0" го оставих (това предполагам е самия "баланс" на ОУ) от +16, а може да се намали до -60

Не е докрай. Не е много но близо до тях се чува и може би малко така "дразни" ;д

на 13.03.2025 г. в 19:16, АнонименАлкохолик написа:

Върнаха ми парите от магазина.

Какви студийни монитори може да ми препоръчате без hiss шум?

Това не са ли оплаквания, според теб?

Студийните монитори струват в пъти повече от тази "микросистема" която си споделил че я имаш

И какво от това? Като някакво предимство ли го изтъкваш?

Струват повече, а си недоволен от тях. Системата, за която съм писал, е по-евтина, и няма "hiss/buzzy звук (без пусната музика и етц.)".

И защо студийни монитори в кавички?

Защото е цитат! Според българската граматика, цитатите се поставят в кавички. 

преди 1 час, Rudy M. написа:

В твоята тема:

Това не са ли оплаквания, според теб?

И какво от това? Като някакво предимство ли го изтъкваш?

Струват повече, а си недоволен от тях. Системата, за която съм писал, е по-евтина, и няма "hiss/buzzy звук (без пусната музика и етц.)".

Защото е цитат! Според българската граматика, цитатите се поставят в кавички. 

Не са оплаквания, а споделяне на проблем за който да се намери решение.

По твоята логика тази тема е за хвалене каква аудио система имаш?

Къде съм писал че не съм доволен? Тези ОТ със сигурност звукът им е доста по-детайлен и чист от тази "микросистема"  и затова отново ще купя ТЕХЕН ПРОДУКТ ОТ ПО-ВИСОК КЛАС

Не пиши неща, които не са вярни!

преди 13 часа, Колев 74 написа:

Защо не покажеш някой модел на студийни монитори а пишеш глупости навред из форума? Да те видим на какво казваш стидиен монитор поне.

Там ,дето не ти е работа, не се навирай а си яж кюфтетата, пълни търбуха и си гледай тамъзлъка,щот някой черньо ще ти отмъкне и това щастие. Не се ли усещаш, че хората от форума масово те подиграват във всяка твоя тема?

Оо редник Колев. Хубаво е, че си намерил време измежду домакинските задължения пране, чистене и готвене да драснеш два реда. Ей за това ти говоря. https://www.thomann.nl/jbl_lsr_305p_mkii.htm?gad_source=1&gbraid=0AAAAADuDMCXLD4n11fH0XwlPQCgJr7pEo&gclid=Cj0KCQjwnui_BhDlARIsAEo9GusTHz1VtQPjhe8LgbY3Uw4LVdsLTSakRiLd9Ck7bbphz8zM8GjBw1waAhfAEALw_wcB

Иначе тоя саир сандък на Панасоник го имам в кухнята. Ама там целта е колкото да има нещо.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.