Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Капещ бойлер Елдом

Featured Replies

Здравейте, 

От няколко седмици забелязах, че под бойлера вкъщи капе доста вода. Изтича от един клапан с като ръчка на него. Четох, че до известна степен е нормално чат-пат да покапва оттам. Но при мен започна да капе много. На всяко пускане и загряване на бойлера, поне половин леген вода се събира от капане. 

Бойлерът е сравнително нов - няма две години, откакто е купен и монтиран. И се ползва предимно на еко режим, тоест не на най-силно загряващата степен. Между другото, забелязах, че на нея или предпоследната по сила капе още повече като загрее. Но дори и при еко режим на този етап си капе много-много. 

Четох малко по темата и май горе-долу разбрах, че има три възможни причини за това капане: 1) твърде високо налягане в бойлера и тръбите; 2) попаднала песъчинка или котлен камък някъде в клапана (това не съм сигурна дали го разбрах правилно) и 3) ако самият клапан нещо се е прецакал и е за смяна.

Мисля скоро да потърся някой да го погледне. Но дотогава се чудя може ли да има нещо опасно, случващо се в бойлера - например заради налягане или загряване да гръмне? 

Другото, което забелязах, но наистина не съм сигурна дали и преди е било така, защото не съм обръщала внимание досега, но в горната половина на корпуса, имам чувството, че се е образувала известна вдлъбнатина. Което ме притесни доста - отново да не би да е заради някакво ненормално налягане? Въобще възможно ли е сам да се вдлъбне, както си стои?

Ако е с меки връзки, няма как да "гръмне", а клапана най-вероятно е за смяна. Струва 8-10лв. модела с лостче в Практикер. Евтините клапани толкова изкарват поради материалите използвани за изработката. Можеш да повдигнеш и пуснеш лостчето няколко пъти за да потече силно, и евентуално да се промие, ако има заседнал боклук на гумичката.

Ако налягането на системата е наистина голямо, може да го намалите от крана преди водомера, или от спирателния кран който е препоръчително да го има на входа на студената вода на бойлера.

Щом е сравнително нов, значи е в гаранция. Обърнете се към магазина или майстора който го е монтирал.Трябва да го подменят с друг.

Не е възможно промяна на заводския вид ,( вдлъбнатина ) от налягане във водопровода.Ако се намеси неоторизиран майстор , може да загубите гаранцията. Консултирайте се в магазина.

• Автор
преди 8 минути, Banesc написа:

опасно е

хубаво е да се каже марка литри 

народа не е грамотен за такава технология

едно време и газ мислеха да вкарват

тва нали всички блокове с бабички и психично болни ще изгърмят и всичко ще стане бездомно 

Марката е Елдом. За точния модел не съм сигурна, трябва да му намеря документите. 80 литра е.

със сигурност  техник трябва да го види

може и ток да ви хване 

или да гръмне 

щото братчеда умря точно така  

уж беше майстор

и го хвана тока 

Не плашете излишно госпожата. Щом няма и 2 години от покупката надали е толкова зле . А и има минимум 3 защити от '' гърмене ''

И точно капенето от предпазният клапан е една от тях. Която, предпазва от повишаване на налягането в балона( резервоара).

• Автор
преди 19 минути, Joss Bomon написа:

Ако е с меки връзки, няма как да "гръмне", а клапана най-вероятно е за смяна. Струва 8-10лв. модела с лостче в Практикер. Евтините клапани толкова изкарват поради материалите използвани за изработката. Можеш да повдигнеш и пуснеш лостчето няколко пъти за да потече силно, и евентуално да се промие, ако има заседнал боклук на гумичката.

Ако налягането на системата е наистина голямо, може да го намалите от крана преди водомера, или от спирателния кран който е препоръчително да го има на входа на студената вода на бойлера.

Ами мисля, че са меки връзки. Поне по снимките в Интернет ми излизат като гъвкави. Това представляват.20250215_212527.thumb.jpg.0f5cd80f55161f05dc083b857bf75328.jpg

преди 10 минути, Banesc написа:

със сигурност  техник трябва да го види

може и ток да ви хване 

или да гръмне 

щото братчеда умря точно така  

уж беше майстор

и го хвана тока 

😱😬

New fear unlocked... аз и без това вече като вляза в банята го гледам като някакво дебнещо извънземно с пипала

Да, със сигурност ще се обадя в сервиз, като му намеря докс. 

преди 10 минути, Veni77 написа:

Не плашете излишно госпожата. Щом няма и 2 години от покупката надали е толкова зле . А и има минимум 3 защити от '' гърмене ''

И точно капенето от предпазният клапан е една от тях. Която, предпазва от повишаване на налягането в балона( резервоара).

Аз честно казано се чудя дали фактът, че се е стигнало дотам отведнъж да вземе толкова да капе, означава, че другите му защити не работят както трябва? Или механизмът на действие е различен? Някъде прочетох, че едва ли не това капане от клапана е последната защита преди да гръмне или нещо такова. И това ме и притесни. 

преди 26 минути, Joss Bomon написа:

Ако е с меки връзки, няма как да "гръмне", а клапана най-вероятно е за смяна. Струва 8-10лв. модела с лостче в Практикер. Евтините клапани толкова изкарват поради материалите използвани за изработката.

Съгласен съм с целия пост, но ще коменгирам само това.

Предполагам, че е сменен само бойлера, а клапана си е стария! А трябва да се сменят и двете!

Елдом имат изискване за гаранцията - монтаж от оторизиран техник.

преди 19 минути, Veni77 написа:

Новите бойлери не гърмят! Най-много да избие елепсовидния фланец - ако другите защити откажат.

А гаранцията е минимум 5 години.

преди 14 минути, denyyy99 написа:

Ами мисля, че са меки връзки. Поне по снимките в Интернет ми излизат като гъвкави. Това представляват.

Меки или гъвкави - все същото е. Използват се и двата термина.

преди 6 минути, jhoro написа:

Глупости! Казваш, майсторите ходят с дипломите и с кетапите да "удостоверяват" правоспособност пред клиенти и магазини... ?!

преди 8 минути, jhoro написа:

дали има  оторизиран техник ?

при положение че един плочкажия взима  10к лв  без отговорност 

а техника  2-3к  и да си дава подписа че е отговорен ?

• Автор
преди 12 минути, jhoro написа:

Тоест трябва да имаме и някакъв документ даден за самия монтаж?

Аз нямам престава кой го е монтирал, тъй като не съм била тук по това време.

Както и да е, благодаря ви, ще потърся тези дни какви докс има

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Глупости! Казваш, майсторите ходят с дипломите и с кетапите да "удостоверяват" правоспособност пред клиенти и магазини... ?!

по принцип ако сме нормална държава

монтажа трябва да го извършат от където е купен

за да дадат гаранция за монтаж и да поемат отговорност ако стане нещо ...

обаче понеже в българия дипломите са само на хартия с нулева практика 

няма  кой продавач да се хване и да си съсипе  бизнеса заради някакъв мърляч техник 

и просто  продават и се оправяте

и в гаранцията само пише че трябва да се извърши от техник 

а за ремонта  трябва да   имат лиценз и тапия както е при асансьорите

обаче както казах всичко диплома е само на хартия

и откриват фирми докато не ги наклепат пред контролните органи и закриват фирмата и после откриват друга ....

преди 7 минути, denyyy99 написа:

Тоест трябва да имаме и някакъв документ даден за самия монтаж?

Аз нямам престава кой го е монтирал, тъй като не съм била тук по това време.

Както и да е, благодаря ви, ще потърся тези дни какви докс има

• Най-важното нещо, което трябва да знаете при монтажа на електрически бойлер, е че трябва да го извършите спрямо стандартите и инструкциите на производителя, за да работи безопасно.
  • За да монтирате сами своя бойлер, трябва да имате основни водопроводни и електротехнически умения. В зависимост от вашите знания и умения, инсталацията ще ви отнеме от един до два часа.
  • Ако не притежавате такива, тогава се свържете със лицензиран специалист - експерт, който да извърши професионален монтаж на бойлера.
  • Инсталирането на електрически бойлер е лесно и безопасно
  •  
  • Монтаж на бойлер | Termos.bg

та  по тоя случай се сещам

зет ми ме вика  да му  монтирам бойлера

обаче той се прави на майстор  и ми навлиза без компетенция   в моята компетенция 

и му казвам тия кабели не трябва да са такива 

и са грешно прокарани не се прави така 

и му казах че няма  да му го монтирам ако не си ги оправи  както трябва по стандарт 

и ми каза че вече са прокарани и плочки е лепил върху тях  и щял да викне друг електротехник .... очаквам да видя  другия " електротехник" какво ще направи дали ще му вземе парите  и ще направи каквото му кажат и  или ще кърти плочки ...

преди 13 минути, Banesc написа:

По принцип е едно, но де факто никой не може да поеме гаранция и отговорност. Например след монтажа се пръкват една бригада мазачи и плочкаджии и решават да разкачат ток и вода на бойлера. Какво правим?! Пак викаш човека който го е монтирал или оставяш "бригадата" да го свържат отново?! Какво става с "гаранцията" в такъв случай?! А и кой може да докаже, че някой след "специалиста" не е пипал?! Няма пломби, няма нищо.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

По принцип е едно, но де факто никой не може да поеме гаранция и отговорност, защото например след монтажа се пръкват една бригада мазачи и плочкаджии и решават да разкачат ток и вода на бойлера. Какво правим?! Пак викаш човека който го е монтирал или оставяш "бригадата" да го свържат отново?! Какво става с "гаранцията" в такъв случай?! А и кой може да докаже, че някой след "специалиста" не е пипал?! Няма пломби, няма нищо.

точно така няма пломиби 

а трябва да има пломби и стикер

и да се викне техник и да прави каквото трябва  и да му се плати

ама за по евтино  става каквото става 

ама то  проблема тръгва още от образовението и дипломите 

още преди  20 години  практиката беше нулева  и на 90 % от електротехниците дипломите са само хартия

включително и моята

чак когато  почнах работа научих нещата в движение ...

Отиваш в магазина, откъдето е купен, показваш им всички документи и правиш рекламация. Те вече са длъжни да ти пратят техник да го види и ремонтира.

преди 1 час, denyyy99 написа:

Здравейте, 

От няколко седмици забелязах, че под бойлера вкъщи капе доста вода. Изтича от един клапан с като ръчка на него. Четох, че до известна степен е нормално чат-пат да покапва оттам. Но при мен започна да капе много. На всяко пускане и загряване на бойлера, поне половин леген вода се събира от капане. 

Бойлерът е сравнително нов - няма две години, откакто е купен и монтиран. И се ползва предимно на еко режим, тоест не на най-силно загряващата степен. Между другото, забелязах, че на нея или предпоследната по сила капе още повече като загрее. Но дори и при еко режим на този етап си капе много-много. 

Четох малко по темата и май горе-долу разбрах, че има три възможни причини за това капане: 1) твърде високо налягане в бойлера и тръбите; 2) попаднала песъчинка или котлен камък някъде в клапана (това не съм сигурна дали го разбрах правилно) и 3) ако самият клапан нещо се е прецакал и е за смяна.

Мисля скоро да потърся някой да го погледне. Но дотогава се чудя може ли да има нещо опасно, случващо се в бойлера - например заради налягане или загряване да гръмне? 

Другото, което забелязах, но наистина не съм сигурна дали и преди е било така, защото не съм обръщала внимание досега, но в горната половина на корпуса, имам чувството, че се е образувала известна вдлъбнатина. Което ме притесни доста - отново да не би да е заради някакво ненормално налягане? Въобще възможно ли е сам да се вдлъбне, както си стои?

При мен от възвратния клапан правеше същото и по едно време капеше доста. Смених възвратния клапан и се оправи.

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Извинявайте за въпроса, сигурно е доста глупав, но какво точно се променя в работата на бойлера, ако бъде намалено по някой от тези начини налягането? 

Аз нещо четох, че примерно през нощта налягането (предполагам в тръбите) става голямо, защото хората не ползват много-много вода. Но каква е цялата взаимосвързаност с бойлера? От тръбите отива и в бойлера ли? 

Също как разбират примерно техниците колко е налягането в самия бойлер? С някакъв уред ли го измерват или го виждат някъде другаде? 

Поне от обща култура да го знам, а и като извикам някой да съм наясно какво е добре да се провери

Клапанът е настроен за определено налягане . Когато то се повиши от загряването на водата в бойлера или нощно време поради липса на консумация в мрежата , той прокапва . Но не тече а капе. В повечето случай клапана е комбиниран ,възвратен и предпазен в едно .

преди 1 час, Joss Bomon написа:
  • Най-важното нещо, което трябва да знаете при монтажа на електрически бойлер, е че трябва да го извършите спрямо стандартите и инструкциите на производителя, за да работи безопасно.
  • За да монтирате сами своя бойлер, трябва да имате основни водопроводни и електротехнически умения. В зависимост от вашите знания и умения, инсталацията ще ви отнеме от един до два часа.
  • Ако не притежавате такива, тогава се свържете със лицензиран специалист - експерт, който да извърши професионален монтаж на бойлера.
  • Инсталирането на електрически бойлер е лесно и безопасно
  • Монтаж на бойлер | Termos.bg

Виж, че започваш да се сещаш!

преди 1 час, Banesc написа:

В Германия си викат техник, даже за смяна на лампа, ама тук всички разбират от всичко.

преди 37 минути, Veni77 написа:

Клапанът е настроен за определено налягане . Когато то се повиши от загряването на водата в бойлера или нощно време поради липса на консумация в мрежата , той прокапва . Но не тече а капе. В повечето случай клапана е комбиниран ,възвратен и предпазен в едно .

Цитат

Друго важно при смяната на възвратен клапан е качеството и техническите параметри на новият клапан, които се монтира. Възвратните клапани са механични защити от прегряване на бойлера, т.е когато водата загрее и се разшири твърде много, налягането в бойлера става над допустимите норми. Възвратният клапан отваря системата на водосъдржателя при превишаване на налягането и изпуска налягането във водосъдържателя, като предпазва бойлера от експлозия. Затова при смяна на възвратен клапан спазвайте номиналното работно налягане на бойлера зададено от производителя. Монтаж на възвратен клапан с различно или по-високо зададено критично налягане не върши работа.  Дори е опасен за експлоатация.

https://gamaboileri.com/смяна-на-възвратен-клапан

Ако налягането във водопровода е много голямо - може да се наложи монтаж на редуцир вентил.

преди 32 минути, jhoro написа:

В Германия си викат техник, даже за смяна на лампа, ама тук всички разбират от всичко.

затова няма да имаме ядрена централа

щото  целия свят вижда колко сме голавода

предсатви си  руснаците направят ядрена централа в африка при племената с копия и им даде  уран и каже оправяйте се  ....

преди 1 час, jhoro написа:

Виж, че започваш да се сещаш!

Още ли ще опитваш да се гърчиш?! 

преди 2 часа, jhoro написа:

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

НЯМА как да изискват, освен ако не си пратят техен техник! След първият ми пост, надолу ВСИЧКО е лакардии! Хеле щом и Уфсътъ сЪ Фключи... 

преди 1 час, Banesc написа:

затова няма да имаме ядрена централа

щото  целия свят вижда колко сме голавода

предсатви си  руснаците направят ядрена централа в африка при племената с копия и им даде  уран и каже оправяйте се  ....

Намали си простотиите, че взе да ми писва от тях.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.