Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за рутер след ONT на Виваком

Featured Replies

Здравейте!

Опитах се да се образовам сам (колкото е възможно) като попрочетох доста теми във форума. Все пак останаха въпроси.
Ситуацията: Ползвам интернет и тв EON на Виваком, имам черния им NOKIA рутер и един тв бокс след него. Полвам този сетъп с 1 тв и 3-4 устройства (служебна машина, която понякога е в един служебен VPN, а друг път в друг, както и телефони и т.н.)

От известно време си мисля да експериментирам с мой рутер, с който да мога да поддържам няколко wifi мрежи у дома (една с vpn, една без, за гости и т.н.), както и да пробвам VPN, adGuard и родителски контрол, потенциално някакъв споделен сторидж у дома, както и камери или други умни джаджи.
Последвах съветите във форума и звъннах на vivacom, обясних им спокойно, че не искам да имам рутер след рутера и помолих за ONT. Попитаха ме защо, разказах им директно, че искам да имам повече свобода да правя повече неща с мрежата си. Предложиха ми вариант - 2 лв. за статичен IP и екипа по повредите ще дойде да ме "отремонтира" с едно ONT. (първи уточняващ въпрос - за какво да внимавам, така че да съм сигурен, че е "чисто" ONT?)
Доколкото разбирам - ONT просто ще преобразува оптичния сигнал пред моя рутер (втори уточняващ въпрос - "чистият" ONT е по дефолт в бридж мод, нали?), а тв боксът ще смуче от рутера.

Основно питане: Ако всичко по-горе е Ок, какъв рутер бихте ми препоръчали? Бюджет до 200 лева. Знам, че това зависи от нуждите ми, затова към всичко казано до момента мога да добавя и че не играя онлайн и за съжаление едва ли ще имам достатъчно време да ръчкам нови за мен неща като OpenWRT 😆 

Благодаря предварително!

Ето един рутер от мен .

Xiaomi Mi AIoT Router AC2350:

Голям обхват: Отличен за покритие на цялото жилище.

AIoT интеграция: Лесно свързване на умни джаджи.

VPN и родителски контрол: Вградените функции за повишена сигурност.

Здрасти!

От нещата, които си описал, веднага ми изникна MikroTik hAP ax2 в главата. За съжаление, изискванията, които залагаш към рутера, на свой ред изискват от теб да познаваш мрежите малко повечко от нивото на "цък-цък-по-интерфейса". Ще ти се наложи да понаучиш нещо ново.

Относно ONT-то, няма как да се объркаш. То е буквално една сапунерка с 2 интерфейса - една оптика и един етернет. Едно време раздаваха NOKIA G-010G-R, сега пак ще е нещо подобно.

преди 44 минути, Corvax написа:

Здрасти!

Относно ONT-то, няма как да се объркаш. То е буквално една сапунерка с 2 интерфейса - една оптика и един етернет. Едно време раздаваха NOKIA G-010G-R, сега пак ще е нещо подобно.

Май не броиш правилно

преди 7 часа, atl0s написа:

Ползвам интернет и тв EON на Виваком, имам черния им NOKIA рутер и един тв бокс след него.

Това ONT - освен оптичния вход и Ethernet изхода - няма ли втори изход към ТВ бокса?

преди 4 минути, jhoro написа:

Май не броиш правилно

По-скоро ти не разбираш за какво се говори. Отново.

"Входове", "изходи" ... за етернет. Майко, майко ...

току-що, Corvax написа:

По-скоро ти не разбираш за какво се говори. Отново.

Добре де - като си спец - обясни разбираемо!

Или само се надуваш като балон?  🎈

Пп. Не забравяй, че двамата си „говорим“ - но ще четат и други хора! Недомлъвките и „по подразбиране“ не са за форум.

Не четеш внимателно темата и не опитваш да следиш нишката. Брзаш да си позволяваш да влизаш със сарказъм.

Човекът пита:

преди 7 часа, atl0s написа:

Доколкото разбирам - ONT просто ще преобразува оптичния сигнал пред моя рутер (втори уточняващ въпрос - "чистият" ONT е по дефолт в бридж мод, нали?), а тв боксът ще смуче от рутера.

Обяснявам:

преди 59 минути, Corvax написа:

Ти ми се правиш на оригинален:

преди 9 минути, jhoro написа:

Май не броиш правилно

NOKIA G-010G-R:

image.jpeg.a821dc0945fe818d5f61b860400e22e7.jpeg

Това е чист бридж - един етернет и една оптика. Кое не съм преброил правилно?

преди 12 минути, jhoro написа:

Това ONT - освен оптичния вход и Ethernet изхода - няма ли втори изход към ТВ бокса?

В компютърните мрежи няма входове и изходи, това не е кабелна телевизия. Комуникация е, от двупосочен характер, това са портове.

Какво е оптичен рутер (ONT)? | NetSurf

Каквото и устройство да ти дадат, едва ли ще ти дадат пълен достъп до него, така че да правиш каквото си искаш. Най-добре си вържи твой рутер след техния, на техния спри WiFi сигнала, ако има такава опция. Аз поне съм така към А1 - вързал съм си мой TP-Link Archer AX55 след техния и на рутера на А1 съм спрял WiFi връзката (има бутон на самия рутер за това).

преди 1 час, Corvax написа:

Не четеш внимателно темата и не опитваш да следиш нишката. Брзаш да си позволяваш да влизаш със сарказъм.

Човекът пита:

Обяснявам:

Ти ми се правиш на оригинален:

NOKIA G-010G-R:     image.jpeg.a821dc0945fe818d5f61b860400e22e7.jpeg

Това е чист бридж - един етернет и една оптика. Кое не съм преброил правилно?

В компютърните мрежи няма входове и изходи, това не е кабелна телевизия. Комуникация е, от двупосочен характер, това са портове.

Какво да „чета внимателно“ тема от 2 поста?
Човекът пита ... вижда се какво!
Не се правя - аз съм си оригинален постоянно! Ако не ти харесва - това си е твой проблем.

А за това ONT - не казваш, къде ще включиш ТВ бокса?

Другото е въпрос на термини - технически и разговорни.

преди 4 минути, Raze написа:

Каквото и устройство да ти дадат, едва ли ще ти дадат пълен достъп до него, така че да правиш каквото си искаш. Най-добре си вържи твой рутер след техния, на техния спри WiFi сигнала, ако има такава опция. Аз поне съм така към А1 - вързал съм си мой TP-Link Archer AX55 след техния и на рутера на А1 съм спрял WiFi връзката (има бутон на самия рутер за това).

Рутер - оптичен или не - е друго, тук говорим за „чисто ONT“ , без маршрутизация.

преди 27 минути, Raze написа:

ONT-то горе е "чисто". Няма смисъл да му да дава какъвто и да било достъп. Ако е комбинирано можем да му се даде достъп, но там няма какво да прави.

преди 30 минути, jhoro написа:

Не се правя - аз съм си оригинален постоянно! Ако не ти харесва - това си е твой проблем.

Тъй, тъй, умря оная, дето те хвалеше. Тез комплекси си ги дръж за себе си. Кат "се вижда какво пита" авторът, да си беше направил труда да го видиш и ти. Толкоз по темата за тебе.

Авторът е с комбинирано ONT, иска чист бридж и да си ползва рутер след него. Ползата от файдата е, че публичният му адрес вече идва директно на WAN-а на неговото оборудване, няма NAT-ове и DMZ-та, и има пълна свобода да си управлява услугата. Крайно време е Виваком да си извадят главите от дирника и да направят като А1 - един от етернет портовете на комбото им да може да се бриджва с оптичния, по желание на клиента. Докато са коне с капаци, ей така ще разхождат техници и ще подменят пластмаси.

преди 9 часа, atl0s написа:

Ползвам интернет и тв EON на Виваком, имам черния им NOKIA рутер и един тв бокс след него.

обясних им спокойно, че не искам да имам рутер след рутера

мисля да експериментирам с мой рутер

тук и аз вече се обърках...

Каква е разликата дали ще ти сложат рутер или ONT, което пак е рутер?

преди 2 минути, Raze написа:

Разликата е в това, че той иска чисто ONT, което е бридж, не рутер. В момента е с комбинирано ONT, което представлява ONT+рутер+суич+AP.

преди 14 минути, Corvax написа:

Тъй, тъй, умря оная, дето те хвалеше. Тез комплекси си ги дръж за себе си. Кат "се вижда какво пита" авторът, да си беше направил труда да го видиш и ти. Толкоз по темата за тебе.

Авторът е с комбинирано ONT, иска чист бридж и да си ползва рутер след него. Ползата от файдата е, че публичният му адрес вече идва директно на WAN-а на неговото оборудване, няма NAT-ове и DMZ-та, и има пълна свобода да си управлява услугата. Крайно време е Виваком да си извадят главите от дирника и да направят като А1 - един от етернет портовете на комбото им да може да се бриджва с оптичния, по желание на клиента. Докато са коне с капаци, ей така ще разхождат техници и ще подменят пластмаси.

Какво аз виждам и не виждам е отделно.

Питането ми беше от позиция на някой, който е пълен лаик.

преди 4 минути, Raze написа:

Че собствения рутер е с пълен контрол! Каква друга разлика очакваш?

преди 3 минути, Corvax написа:

Разликата е в това, че той иска чисто ONT, което е бридж, не рутер. В момента е с комбинирано ONT, което представлява ONT+рутер+суич+AP.

Добре мислиш, но не точно това иска!

• Автор

Здравейте отново,
първо да се извиня, ако моето описание на "проблема" е било двусмислено и поражда разногласия.
В момента ползвам черната NOKIA на виваком, която възприемам като 2в1 - ONT + рутер екстри. Ако свържа мой рутер след това устройство, бих влязъл във филма "рутер след рутер" и потенциални проблеми (доколкото схващам с NAT, може би с VPN и като цяло със свободата, която имам)
Тъй като искам да избегна този конфликт, се ориентирах към "чисто ONT" от Виваком, към което ще свържа моя рутер, към който ще свържа ТВ бокса.

Оттук нататък задачите пред мен са следните и бих искал с рутера да мога да решавам колкото се може от тях в тази последователност: (като няма гаранция, че ще стигна до края)
1. Да сетъпна бързо домашна мрежа за работа със служебния ми комп (WPA3 ?)
2. Да създам още две мрежи - една за лично ползване с VPN (трябва ми рутер с VPN client?) и една за гости
3. Да включа AdGuard и да настроя родителски контрол
4. Да включа/настроя Firewall (ако има дефолтен такъв и е Ок, това навярно може да прескоча)
5. Да добавя storage към мрежата, който да мога да достъпвам в нея (мисля за външен SSD/HDD директно свързано с рутера в USB? звучи измамно елегантно :) )
6. Да настроя VPN сървър, така че да имам достъп до този storage отвън
7. Да помисля за умни устройства и достъп до тях (например камери)
8. (коя от благините пропускам?)

Не е драма, ако някои от тези неща не могат да влязат в таргета от рутер за до 200 лв. По-неприятно би било, ако съм подредил приоритетите неправилно :)

Предварително ви благодаря и се надява в темата да се събере достатъчно информация, която да е полезна на хора с моите терзания.

преди 54 минути, jhoro написа:

Добре мислиш, но не точно това иска!

Така ли мислиш? Добре. :D

преди 16 минути, atl0s написа:

Здравейте отново,
първо да се извиня, ако моето описание на "проблема" е било двусмислено и поражда разногласия.
В момента ползвам черната NOKIA на виваком, която възприемам като 2в1 - ONT + рутер екстри. Ако свържа мой рутер след това устройство, бих влязъл във филма "рутер след рутер" и потенциални проблеми (доколкото схващам с NAT, може би с VPN и като цяло със свободата, която имам)
Тъй като искам да избегна този конфликт, се ориентирах към "чисто ONT" от Виваком, към което ще свържа моя рутер, към който ще свържа ТВ бокса.

Оттук нататък задачите пред мен са следните и бих искал с рутера да мога да решавам колкото се може от тях в тази последователност: (като няма гаранция, че ще стигна до края)
1. Да сетъпна бързо домашна мрежа за работа със служебния ми комп (WPA3 ?)
2. Да създам още две мрежи - една за лично ползване с VPN (трябва ми рутер с VPN client?) и една за гости
3. Да включа AdGuard и да настроя родителски контрол
4. Да включа/настроя Firewall (ако има дефолтен такъв и е Ок, това навярно може да прескоча)
5. Да добавя storage към мрежата, който да мога да достъпвам в нея (мисля за външен SSD/HDD директно свързано с рутера в USB? звучи измамно елегантно :) )
6. Да настроя VPN сървър, така че да имам достъп до този storage отвън
7. Да помисля за умни устройства и достъп до тях (например камери)
8. (коя от благините пропускам?)

Не е драма, ако някои от тези неща не могат да влязат в таргета от рутер за до 200 лв. По-неприятно би било, ако съм подредил приоритетите неправилно :)

Предварително ви благодаря и се надява в темата да се събере достатъчно информация, която да е полезна на хора с моите терзания.

Разгледай Beryl. Ако не ти се занимава с RouterOS, Beryl са базирани на OpenWrt и посрещат изискванията ти с доста приятен и интуитивен интерфейс. GL.iNet са се постарали, признавам. Преди някоя и друга година бях писал за техния AX3000.

преди 3 часа, Corvax написа:

Така ли мислиш? Добре. :D

Виж поста преди твоя - човекът си го е казал вместо мен!

преди 3 часа, atl0s написа:

Понякога „мисля“ виртуално и се получава съвпадение!

преди 3 часа, atl0s написа:

Този storage не е задължително да е директно свързано с рутера - може да си е устройство в локалната мрежа!

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

преди 24 минути, ivan_pop написа:

Аз съм на Виваком и съм с неква Nokia ONT G-2425G-A.Автора май не е споменал какво му е ОНТ-то.

Как бе - казал е

преди 6 часа, atl0s написа:

В момента ползвам черната NOKIA на виваком

каквото и да означава това!

Пп. Сигурно има черна магия!

преди 18 минути, ivan_pop написа:

Аз съм на Виваком и съм с неква Nokia ONT G-2425G-A.Автора май не е споменал какво му е ОНТ-то.

Tова няма никакво значение! Твоята нокиа е комбо устроство - ни риба ни рак. Човека иска просто да разкара това недуразумение и да си менажира собствената локална мрежа със собствен рутер/стена. За целта оператора му дава съвместим с мрежата му Оptical Network Terminal, който, както вече се каза е един обикновен бридж м/у двата физически интерфейса - оптичния и медния. Посрещащ си публичния адрес на WAN и си пишеш правилата за LAN

преди 1 час, teo-glavata написа:

Tова няма никакво значение! Твоята нокиа е комбо устроство - ни риба ни рак. Човека иска просто да разкара това недуразумение и да си менажира собствената локална мрежа със собствен рутер/стена. За целта оператора му дава съвместим с мрежата му Оptical Network Terminal, който, както вече се каза е един обикновен бридж м/у двата физически интерфейса - оптичния и медния. Посрещащ си публичния адрес на WAN и си пишеш правилата за LAN

Много точно обяснение и ... доста сложно- някой пак няма да го разбере!

Пп. Към всички - къде остана EON бокса?

преди 1 час, jhoro написа:

Как бе - казал е

каквото и да означава това!

Пп. Сигурно има черна магия!

Тя и мойта е черна.:)

преди 18 минути, jhoro написа:

Много точно обяснение и ... доста сложно- някой пак няма да го разбере!

Пп. Към всички - къде остана EON бокса?

При мен бокса е след черната Нокиа.

преди 3 минути, ivan_pop написа:

Тя и мойта е черна.:)

Кое е черно - Нокията или магията? Щото и зелен да е рутера- това не променя нищо.

преди 5 минути, ivan_pop написа:

При мен бокса е след черната Нокиа.

При мен след рутера е направо телевизора. ТВ бокс не ми трябва.

• Автор

Мисля, че изяснихме конфигурцията ( @teo-glavata и @Corvax и @Емил Костов  схващат прекрасно идеята ми и точно и ясно допълниха това, което съм пропуснал 👍).
Не съм ви описвал какво е настоящото ми устройство, защото то изчезва. Наречете го "черната NOKIA" или "черната ниджа", все тая, не си заслужава спама. На неговото място идва "чисто ONT" с единствената и основна задача да преобразува сигнала от файбър оптиката и да е бридж към моя рутер.
Нямам представа кой модел ще е новата джаджа, тъй като и човекът в кол-центъра го нарече просто "чисто ONT"

С удоволствие бих разгледал още предложения за рутери (цената може да стигне до 250-300, не ми е фатално), като си мисля, че ако се продава на нашия пазар, ще ми е по-удобно.

Бонус питане: да си мисля ли за флашване на рутера, като се имат предвид нещата, които изброих, че искам да правя с него? :)

TP-Link Archer AX21: Този рутер поддържа Wi-Fi 6 и предлага добър баланс между цена и производителност.

Asus RT-AX82U: Стилен рутер с висока скорост и поддръжка на Wi-Fi 6. Идеален за гейминг и стрийминг.

Netgear Nighthawk RAX43: Отличен избор за висока пропускателна способност и поддръжка на Wi-Fi 6

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.