Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за рутер след ONT на Виваком

Featured Replies

преди 30 минути, atl0s написа:

Мисля, че изяснихме конфигурцията ( @teo-glavata и @Corvax и @Емил Костов  схващат прекрасно идеята ми и точно и ясно допълниха това, което съм пропуснал 👍).
Не съм ви описвал какво е настоящото ми устройство, защото то изчезва. Наречете го "черната NOKIA" или "черната ниджа", все тая, не си заслужава спама. На неговото място идва "чисто ONT" с единствената и основна задача да преобразува сигнала от файбър оптиката и да е бридж към моя рутер.
Нямам представа кой модел ще е новата джаджа, тъй като и човекът в кол-центъра го нарече просто "чисто ONT"

С удоволствие бих разгледал още предложения за рутери (цената може да стигне до 250-300, не ми е фатално), като си мисля, че ако се продава на нашия пазар, ще ми е по-удобно.

Бонус питане: да си мисля ли за флашване на рутера, като се имат предвид нещата, които изброих, че искам да правя с него? :)

Погледни темата, която публикув преди твяоята, ако си отворен за префлашване с OpenWrt и доставка от чужбина. За 100 лв получаваш 4 ядрен процесов, 4 потока, УСБ3 и 500мб място за пакети, което е наистина огромно.

След като си на OpenWrt, можеш да си сложиш, Adguard,Samba,Wireguard, BanIp или fail2ban, Dns over tls, торент клиенти, да си направиш и NVR..общо взето каквото си искаш

Поздрави

преди 15 часа, ivan_pop написа:

Аз съм на Виваком и съм с неква Nokia ONT G-2425G-A.Автора май не е споменал какво му е ОНТ-то.

Ти си с комбинирано ОНТ. Тоест има и възможностите на рутер и прави НАТ в ЛАН частта. 

преди 2 часа, atl0s написа:

Нямам представа кой модел ще е новата джаджа, тъй като и човекът в кол-центъра го нарече просто "чисто ONT"

Щом ще е „чисто ONT“ - марката не е интересна, вътре няма да пипаш!

преди 1 час, nusho73 написа:

TP-Link Archer AX21: Този рутер поддържа Wi-Fi 6 и предлага добър баланс между цена и производителност.

Бих предложил нещо по-бюджетно - TP-Link Archer AX17 | AX1500

преди 56 минути, jhoro написа:

Щом ще е „чисто ONT“ - марката не е интересна, вътре няма да пипаш!

Бих предложил нещо по-бюджетно - TP-Link Archer AX17 | AX1500

Продължаваш да пишеш простотии, Жорков-морков. Тоя ТЪП-ЛИНК си го ползвай ти. Ти видя ли му тестовите данни, или и да ги гледаш, за теб са като шифъра на Леонардо?

image.png.8a7ec68ff931aff12eba8d7cb714b37c.png

преди 12 минути, Corvax написа:

Продължаваш да пишеш простотии, Жорков-морков. Тоя ТЪП-ЛИНК си го ползвай ти. Ти видя ли му тестовите данни, или и да ги гледаш, за теб са като шифъра на Леонардо?

image.png.8a7ec68ff931aff12eba8d7cb714b37c.png

Я вземи да се гръмнеш?

Ще си пиша каквото искам и никой няма право дами се меси, щом не нарушавам правилата!

То бива да сте нагли, ама на моменти прекалявате!

преди 2 минути, jhoro написа:

Я вземи да се гръмнеш?

Ще си пиша каквото искам и никой няма право дами се меси, щом не нарушавам правилата!

То бива да сте нагли, ама на моменти прекалявате!

Не може да си пишеш, каквото си искаш. Тук е технически раздел и съветите ги дават технически грамотните лица. Техно-инвалиди като теб мълчат, не се толерират лаишки съвети.

А, да, гръмни се ти. Ама някъде по-надалече. И без друго няма да липсваш на никого.

преди 15 минути, Corvax написа:

Не може да си пишеш, каквото си искаш. Тук е технически раздел и съветите ги дават технически грамотните лица. Техно-инвалиди като теб мълчат, не се толерират лаишки съвети.

А, да, гръмни се ти. Ама някъде по-надалече. И без друго няма да липсваш на никого.

Кой си ти бе - тиквеник - че да ми даваш наклон?

Я се разкарай, да не започна с лошата!

• Автор

Споко, легенди.
Давайте да даваме по темата :)

преди 2 часа, atl0s написа:

Споко, легенди.
Давайте да даваме по темата :)

По темата ... ми то е ясно!

Слагаш „чистото ONT“, след него рутер според вкуса и финансовите възможности, идентифицираш се пред доставчика - от настройките на рутера и ... ти си човека.

преди 15 минути, jhoro написа:

По темата ... ми то е ясно!

Слагаш „чистото ONT“, след него рутер според вкуса и финансовите възможности, идентифицираш се пред доставчика - от настройките на рутера и ... ти си човека.

Нищо пак не ти е ясно на тебе. Пред ONT-то на Виваком няма нужда да се "идентифицираш", адреса през това устройство си го вземаш директно по DHCP. Това не е PPPoE-то на селския провайдър.

преди 19 часа, jhoro написа:

Пп. Към всички - къде остана EON бокса?

Как къде остана? Ами захранващия кабел в контакта на 230 VAC, а ethernet кабела - в суича. EON не е IPTV услуга, а OTT услуга - разликата е огромна.

Иначе, що де отнася до граничния рутер, аз бих заложил на една машинка SFF с някой i3-3 или 4х/8 RAM за 80-90 лв. Добавяш му един гигабитов PCI NIC, пляскаш му PfSense и можеш да правиш всякакви мрежови извращения

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

И така, време за равносметка.

Насочих се към MikroTik hAP ax3 по препоръки, поръчах и зачаках. Междувеременно започнах да гледам видеа и да чета, за да се образовам. За съжаление RouterOS ми се стори твърде времеемка за влизане в час и трябваше да призная пред себе си, че имам желание, но не и време за нова манийка. Така че се отказах от микротика (xtreme се оказаха пичове, никакво мрънкане и прочие) и поръчах Asus RT-AX5400, защото ми се стори с по-интуитивен интерфейс и с повече out-of-the-box решения. 250 лв. с 4 години гаранция. Честно казано, известно време обмислях да взема по-скъп модел, на който да сложа Merlin, но се отказах.

От Виваком реагираха бързо и ден след заявката дойде човек, разкара комбинираното у-во и сложи едно чисто ONT за 10 мин. Статичното IP не беше активирано, това стана с още едно обаждане впоследствие.
Рутерът свързах след ONT, тв бокса директно в рутера - никакъв проблем. Настроих една основна безжична мрежа с WPA-3. Свързах външния си HDD с USB  на рутера и лесно го ползвам за storage със SMB, вкл. от телефона. Подкарах един WireGuard VPN, с него имам достъп до storage и извън мрежата без никакъв проблем.
Рутерът не поддържа множество VLAN, така че създадох 2 guest мрежи - една за гости плюс смарт ТВ (така че като се съберем, всеки да може да пуска музика) и една за служебните машини. Guest мрежите нямат достъп до intranet.
Asus имат приятен app, с удобни функции и визуализации (като за лаици), който ползвам и извън мрежата, когато Wireguard VPN в активен.
Тепърва ще се заиграя с VPN клиент, ще пробвам VPN Fusion на Asus, родителския контрол, firewall и прочие. В течение на всичко това се образовам, доколкото мога. Ако някой иска да препоръча фунцкия, която не е за изпускане - ще съм благодарен.

Благодаря на всички за съветите и помощта!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.